Ken jij deze heerlijke baklavarolletjes al? Niet? Maak ze dan zelf met dit makkelijk te volgen recept. Rolletjes van knapperige laagjes filodeeg met boter en noten. I love it!
Gang Dessert
Keuken Grieks
Trefwoord baklava, baklava rolletjes, saragli
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 2 uuruur15 minutenminuten
Porties 14porties
Equipment
Bakblik (bv. 35 x 25 cm)
Boterkwastje
Dunschiller
2 grote satéprikkers
Keukenmachine of vijzel
Ingrediënten
Voor de saragli
900gramfilodeeg
400gramroomboter
Voor de siroop
300mlwater
500gramkristalsuiker
2kaneelstokjes
4kruidnageltjes
1citroen
Voor de vulling
100gramwalnotenongezouten
100gramamandelenongezouten
100grampistachenoten
1theelepelkaneelpoeder
1/2theelepelgemalen kruidnagel
Instructies
De siroop maken
Gebruik een dunschiller om een een aantal stukken schil van de citroen te halen. Snijd de citroen in twee helften en leg apart.
Pak een pan voor de siroop en doe de citroenschillen, het water, de suiker, kaneelstokjes en de kruidnageltjes erbij.
Knijp de beide citroenhelften uit en doe het sap erbij. Ook beide helften van de citroen mogen erbij zodat deze nog wat smaak af kunnen geven. Breng dit nu aan de kook totdat de suiker volledig opgenomen is.
De siroop kan nu afkoelen terwijl we verder gaan met de saragli.
De saragli maken
Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje en houd dit even apart.
In een keukenmachine (of vijzel) voegen we nu de amandelen, pistachenoten en amandelen toe. Voeg vervolgens de kaneel en gemalen kruidnagel toe. Maal dit tot een mooie structuur. Het mengsel moet niet te grof zijn.
Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 160 - 170 graden Celcius.
Leg een vel filo klaar en besprenkel dit met boter. Pak nu een nieuw vel filo en leg deze erboven op. Besprenkel ook deze met wat boter. Strooi nu wat van het notenmengsel over het gehele vel filo.
Leg de twee satéprikkers in het midden en vouw de ene helft van de filo over de andere zodat de satéprikkers uitsteken en nu in de vouw zitten. Nu kun je van de filo een rolletje maken. Nu kun je met twee handen het rolletje vanaf de uiteinden naar het midden zachtjes in elkaar drukken zodat er kreukels ontstaan. De satéprikkers zijn als het ware je geleiders. Als het rolletje klaar is leg je deze met de vouw naar beneden in het bakblik. Besprenkel de buitenzijde ook met wat boter.
Herhaal dit proces totdat het bakblik gevuld is met saragli.
Als je nog boter over hebt gebruik je dit om alle rolletjes nog even met het kwastje in te smeren met boter.
Het bakblik met saragli kan nu de oven in. Bak de rolletjes in ongeveer 70 - 90 minuten mooi goudbruin. Het filo mag mooi gaan kleuren en krokant worden.
De siroop toevoegen
Zodra de saragli uit de oven komt en mooi goudbruin is, giet je de siroop erover. Als het goed is hoor je nu flink wat gesis! Heerlijk geluid toch?
De saragli kan de siroop in 30 - 45 minuten opnemen. Daarna kun je het teveel aan siroop er voorzichtig uitgieten. Zorg dat er nog wel een klein laagje siroop op de bodem van het bakblik achterblijft. Je kunt de saragli eventueel nog bestrooien met wat van het notenmengsel als je dat over hebt.
Laat de saragli nu verder afkoelen. Probeer daar maar eens van af te blijven!