Griekse pastitsio. Pasta, gehaktsaus en een heerlijke bechamel. Wie houdt er niet van? Dit heerlijke pastagerecht uit de oven is niet moeilijk om te maken. Dit recept is genoeg voor 8 personen. Heb je over? Restjes kun je prima invriezen om er op een ander moment weer van te genieten.
Doe allereerst een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe de uitjes, de pimentkorrels en de laurierblaadjes in de pan. Laat dit in ongeveer 15 minuten op niet al te hoog vuur zacht en glazig worden. Niet bruin laten worden.
Nu mag het gehakt erbij, samen met de knoflook. Zet het vuur laag en laat het gehakt rullen. Zorg dat je ondertussen het gehakt met een spatel regelmatig doorwerkt zodat je grote stukken gehakt voorkomt. Laat de laurierblaadjes voorlopig nog even meebakken voor de smaak.
Haal eerst de pimentkorrels uit de pan nu je ze nog kunt vinden. Doe daarna de tomatenpuree erbij en bak dit even mee. De wijn mag erbij om het geheel af te blussen. Laat het geheel even doorsudderen totdat het meeste vocht en de alcohol is verdampt.
Nu mag je het blikje met tomatenstukjes erbij doen, samen met de oregano en de kaneel. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het mengsel een goede consistentie heeft en wat is ingedikt.
Haal nu de laurierblaadjes uit het mengsel en breng verder op smaak met zout en peper. Zorg dat het mengsel goed op smaak is, dit wordt namelijk de smaakmaker van je pastitsio. Wanneer het goed op smaak is zet je het mengsel even weg om verder te gaan met de rest.
De buispasta koken voor de pastitsio
Zet een ruime pan met water op (ongeveer een liter per 100 gram pasta). Dit lijkt overdreven maar voorkomt dat de pasta tijdens het koken gaat kleven. Zorg ervoor dat het water voldoende gezouten is. Voor de zekerheid kun je er ook nog een scheut olijfolie bij doen.
Zodra het water kookt doe je de buispasta erbij. Net als met spaghetti is het niet erg als niet alles onder water staat. Tijdens het koken wordt het onderste gedeelte vanzelf zacht en kun je alles steeds een stukje verder onder water duwen. Laat dit maximaal 10 minuten koken totdat de pasta beetgaar is. De pasta moet niet té gaar worden omdat het nog in de oven nagaart.
Giet de pasta af en spoel de pasta goed af met koud water. Zodra het meeste water eraf is meng je het geheel met wat olijfolie door elkaar zodat het niet gaat plakken. Zet de pasta eerst apart.
De bechamelsaus maken
Begin met het smelten van de boter in een hoge pan. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen.
Verwarm de melk even in de magnetron (niet laten koken). Giet nu een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed zodat eventuele klontjes weg zijn. Laat het even koken en als het goed is gaat het al wat binden.
Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en roer je het eimengsel erdoor.
Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat verse nootmuskaat erdoor. Tot slot is een flinke snuf kaneel erbij gewenst voor een extra kick.
De pastitsio monteren
Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 180 graden. Lepel twee flinke lepels van de bechamelsaus door je gehaktsaus. Dit zorgt ervoor dat je gehaktsaus straks mooi stevig wordt in de oven.
Doe nu de helft van de pasta in de ovenschaal en lepel er wederom een flink aantal lepels bechamelsaus door. Dit zorgt ervoor dat je pastitsio goed smeuïg blijft.
Druk de onderste laag goed aan en zorg dat de bodem goed bedekt is. Rasp voor de smaak nog wat van de Grana Pandano erover.
Nu ga je alle gehaktsaus mooi gelijkmatig verdelen over de onderste laag pasta. Druk alles goed aan.
Verdeel nu de andere helft van de pasta over het gehaktmengsel. Zorg dat alles ook hier wederom goed verdeeld is. Druk goed aan.
Tot slot giet je de resterende bechamel over de laatste laag pasta. Verdeel dit goed zodat het in alle hoekjes zit en een mooie laag vormt.
Rasp tot slot nog een klein beetje Grana Pandano kaas over de bovenkant. Dit zorgt straks voor een mooi goudbruin korstje.
Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak het geheel in de (voorverwarmde) oven voor ongeveer 30 minuten. Haal na het half uur de aluminiumfolie eraf en bak de pastitsio nog 15 minuten totdat de bovenkant een mooie goudbruin korstje heeft gevormd.
Nu moet je jezelf nog even inhouden, want laat de schotel nog een half uurtje buiten de oven staan, voordat je de pastitsio gaat aansnijden om te serveren. Dit komt de smaak ten goede en zorgt ervoor dat je mooi stukken kunt snijden.
Notities
De juiste pasta voor pastitsio in huis halen? Kijk eens in de shop voor pasta voor pastitsio en bestel deze Griekse pasta online.