Ook zo'n zin in heerlijke moussaka? Dit recept benadert de authentieke versie optimaal. Dus mét aubergine en aardappel. Er moet me wel eerst iets van het hart. Denk namelijk niet dat je dit even in een middagje maakt. Je kunt hier gerust een aardige tijd voor uittrekken namelijk. Dit recept is totaal niet moeilijk, maar vergt wel veel tijd en er zijn heel wat stappen die je moet doorlopen. Maar vertrouw me dat het eindresultaat het meer dan waard is!
Nu kun je gepelde tomaten erbij doen, samen met de oregano, de gemalen piment en de kaneel. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het mengsel een goede consistentie heeft.
Verspreid nu hierop het gehakt met een spatel en druk het goed aan.
Nu gaan we de bechamelsaus klaarmaken. Begin met het smelten van de boter in een hoge pan. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen.
Verwarm de melk even in de magnetron (niet laten koken). Giet nu een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed zodat eventuele klontjes weg zijn. Laat het even koken en als het goed is gaat het al wat binden.
Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en klop je de eidooiers erdoor.
Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat nootmuskaat erdoor. Ik doe vaak nog even een flinke snuf kaneel erbij voor een extra kick.
Giet de bechamelsaus over de moussaka en rasp tot slot nog wat kaas erover zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt straks.
Bak de moussaka ongeveer 40 – 45 minuten op 180° totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat het buiten de oven nog even op adem komen.
Kali orexi, eet smakelijk!
Meer Griekse recepten? www.griekipedia.nl/recepten