Ook zo gek op Griekse bifteki? Smakelijk gekruide Griekse hamburgers. Het liefste gegrild boven houtskool zodat ze lekker sappig blijven. Volg dit gemakkelijke bifteki recept en je hebt deze Griekse burgers binnen een handomdraai op tafel!
Snijd de korsten van het brood. De korsten gebruiken we niet. Week het brood door er wat melk over te gieten. Laat dit enkele minuten intrekken.
Knijp vervolgens alle overtollige melk uit de sneetjes brood die je hebt geweekt.
Pak een grote mengkom en doe daar het gehakt in. Verkruimel nu de geweekte boterhammen boven het gehakt.
Rasp of pureer de ui tot een fijne massa en voeg dit bij het gehakt. Knijp de knoflook fijn in een pers en voeg ook dit toe aan het gehakt.
Voeg nu de kruiden toe zoals de peterselie, oregano en munt. Tot slot voegen we de komijnpoeder toe samen met de gedroogde munt. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Meng het geheel nu tot een mooie massa. Tip: op dit moment kun je de hoeveelheid zout nog aanpassen. Je kunt dit testen door een klein beetje gehakt in een pannetje te bakken. Proef. Goed op smaak? Dan ben je klaar. Nog wat flauw? Voeg dan extra zout toe en test dan nogmaals.
Laat het gehaktmengsel nu minimaal 4 uur op smaak komen in de koelkast.
Bifteki bereiden
Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en verdeel het gehakt in gelijke porties. Maak van elke portie een mooie burger. Tip: gebruik een bakpapiertje om de burgers op te leggen zodat je ze daarna makkelijk van het papier op de grill kunt leggen. Variatietip: in deze stap kun je ook gevulde bifteki maken door er een stukje feta in te stoppen en dit rondom voorzien van gehakt.
Heb je een contactgrill? Dan kun je ze perfect grillen en zijn ze snel klaar, en blijven ze sappig. Je kunt ze ook in een koekenpan braden. Gebruik dan wel een flinke scheut olijfolie in de pan. Deze Griekse hamburgers smaken ook heerlijk op de barbecue. Zorg dan wel dat je ze dan even licht insmeert met olijfolie om plakken te voorkomen.
Met een contactgrill zijn de burgers in enkele minuten klaar. In een koekenpan een paar minuten per zijde bakken, om en om totdat ze gaar zijn. Afhankelijk van de dikte kan de bereidingstijd verschillen.
Houd de burgers goed in de gaten. Ze zijn het lekkerst als de buitenkant een mooie grillkant heeft en de binnenkant goed heet en sappig is. Lekker met een flinke klodder verse tzatziki.