Recept afdrukken
Overheerlijk baklava recept, een Griekse delicatesse

Griekse baklava maken

Voor de echte zoetekauw: Griekse baklava. Knapperige krokante laagjes flinterdun filodeeg, een kruidig notenmengel en overgoten met een aromatische siroop van kaneel en sinaasappel. Met dit recept voor Griekse baklava gaat je huis ook nog eens heerlijk ruiken tijdens de bereiding. Maak het nu gemakkelijk zelf met dit recept. Het kost wat tijd maar het is zeker de moeite waard!

Soort gerecht Bijgerecht, Dessert
Keuken Grieks
Labels baklava, griekse baklava
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten

Ingrediënten

Voor de baklava

 • 450 gram filodeeg (diepvries)
 • 400 gram boter

Voor de vulling

 • 200 gram walnoten
 • 100 gram gepelde pistachenoten (mag ook gezouten zijn)
 • 100 gram amandelen (geen blanke amandelen, en mag ook gezouten zijn)
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel gemalen kruidnagel

Voor de siroop

 • 600 gram kristalsuiker
 • 450 ml water
 • 2 kaneelstokjes
 • 1 sinaasappel (biologisch)
 • 5 kruidnageltjes
 • 50 gram honing

Instructies

 1. Haal de bevroren filo uit de verpakking en laat het als bundeltjes op een vel bakpapier ontdooien. Maak een schone theedoek nat en wring deze uit. De doek mag nog wel goed vochtig zijn. Leg de doek over de stapeltjes filo zodat ze niet uitdrogen.
 2. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Op te hoog vuur gaat de boter teveel schiften. Zet de gesmolten boter apart.
 3. We gaan nu verder om de siroop te maken.

De siroop maken

 1. Zet een pan op het vuur met 450 ml water en doe de suiker erbij. Roer dit alvast goed door.

 2. Snijd de kontjes van de sinaasappel (deze mogen weg) en halveer de sinaasappel. Doe de twee stukken in de pan, samen met de honing, kaneelstokjes en kruidnageltjes.
 3. Breng dit al roerende aan de kook
 4. Als het goed is wordt de massa steeds helderder. Dit is een teken dat de suiker steeds meer is opgelost. Laat het doorkoken totdat alle suikerkristallen verdwenen zijn. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. De sinaasappel, kaneelstokjes en kruidnageltjes mag je ondertussen gewoon erin laten zitten. Deze geven nog smaak af.

De vulling voorbereiden

 1. Doe de noten in een keukenmachine en vermaal deze. Het moet tot mooie kleine brokjes worden gehakt, het moet dus niet vermalen worden tot poeder.
 2. Doe het notenmengsel in een kom en strooi een eetlepel kaneel erover, samen met de theelepel gemalen kruidnagel. Roer dit vervolgens goed door.

De baklava bereiden

 1. Als het goed is, is de filo ondertussen goed ontdooid en kun je de pakketjes filo voorzichtig ontvouwen. Maak een stapeltje van alle filo-vellen en leg de vochtige doek er weer overheen. De filo-vellen moeten goed soepel zijn om scheuren te voorkomen.
 2. Verwarm de oven alvast voor op 170 graden Celcius.
 3. Vet het bakblik goed in met een kwastje, hiervoor kun je een klein beetje van de gesmolten boter gebruiken die je apart hebt gezet.
 4. Bekleed de onderkant van het bakblik met een aantal vellen filo, zodat de bodem ongeveer 3 laagjes dit is. Mochten de vellen te kort zijn, dan kun je steeds een stuk afsnijden van een ander vel om het op maat te maken voor het bakblik dat je gebruikt.
 5. Besprenkel (dus niet bestrijken) het bovenste vel nu met wat gesmolten boter zodat overal een beetje boter zit.
 6. Pak een handjevol van het notenmengsel en strooi dit gelijkmatig uit over het bovenste laagje filo.
 7. Leg vervolgens weer een laagje filo erop en besprenkel dit weer met de gesmolten boter.
 8. Strooi er nu weer een handjevol van het notenmengsel over uit.
 9. Herhaal dit proces: een laag filo, met boter besprenkelen en notenmengsel, maar zorg dat je ongeveer 3 laagjes filo overhoudt voor de bovenkant.
 10. Als je alle vulling hebt gebruikt, leg je de eerste laag filo erop. Besprenkel deze laag weer met wat boter. Plaats het tweede laagje filo erop. Plaats nu de laatste laag filo en smeer deze goed in met boter. Stop de randen goed in en besmeer ook dit goed met boter. Giet vervolgens wat boter op de bovenzijde en verdeel dit goed zodat er een mooi laagje boter op zit.
 11. Zet het geheel eerst 15 minuten in de koelkast zodat de baklava kan opstijven.
 12. Haal de baklava uit de koelkast en snijd de baklava gelijkmatig in (pas op dat je niet tot de bodem komt), volgens een patroon naar keuze. Dit helpt ook bij het snijden na het bakken en helpt de siroop beter doorsijpelen. Qua patroon doe ik meestal 3 horizontale lijnen over de lengte, en schuin insnijden vanaf de breedte zodat je ruitjes krijgt.
 13. Plaats de baklava in de oven en bak deze in ruim twee uur af. Dit mag mooi donkerbruin gebakken worden, vooral niet te licht.
 14. Haal voordat je de baklava uit de oven haalt, de sinaasappel, kruidnagel en kaneelstokjes uit de siroop. Zet de siroop alvast klaar om direct over de baklava te gieten als deze uit de oven komt. Het is belangrijk dat de siroop goed afgekoeld is.
 15. Nu kun je de baklava uit de oven halen. Schep direct de siroop over de baklava. Doe dit gelijkmatig verdeeld over de baklava zodat overal die heerlijke siroop komt.
 16. Laat de baklava nu goed afkoelen. Mocht de siroop te hoog staan (de baklava drijft erin), dan kun je later altijd wat eruit scheppen nadat het goed is ingetrokken.
 17. Snijd de baklava in stukken en het is klaar om te serveren.

 18. Kali orexi, eet smakelijk!