Botermalse witte bonen uit Griekenland in een kruidige tomatensaus, ook wel bekend als gigantes plaki of gigantes sto fourno. Heerlijk! Door de bonen met de tomatensaus nog even in de oven te bakken, worden de smaken verder versterkt. Het geheim van de saus: een toets van kaneel. Lees snel verder hoe je dit lekkere bijgerecht zelf kunt maken met dit makkelijk te volgen recept.
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord gigantes plaki, gigantes sto fourno, griekse bonen in tomatensaus, griekse reuzenbonen, griekse witte bonen
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur30 minutenminuten
Bonen weken 1 uuruur
Totale tijd 2 uuruur30 minutenminuten
Porties 6personen
Equipment
Grote kom of bak
Grote pan
Maatbeker
Oven
Ovenschaal
Keukenmachine (optioneel)
Ingrediënten
400-500gramgigantes (Griekse witte reuzebonen)
2teentjesknoflook
1grote witte ui
1blikjetomatenpuree (klein)
2blikkenhele tomaten (400 gram per blik)
1/2theelepelkaneel
1theelepelgedroogde oregano
1bosjeverse peterselie
olijfolie
chilivlokken (naar smaak)
peper en zout
Instructies
Voorbereiding (de dag ervoor)
Het is belangrijk om de gedroogde bonen overnachts te weken in water. Vuistregel hierbij is 1 deel bonen en 3 delen water. Wat ik vaak doe is de bonen in een maatbeker doen zodat ik weet hoeveel maatbekers water erbij moet. Dat doe je dan maal 3 erbij. Dus 3 maatbekers water op 1 maatbeker bonen. Je hebt dus wel een aardig grote bak of kom nodig om de bonen in te weken.
De bonen garen
Giet de geweekte bonen af en laat deze even uitlekken.
Zet een grote pan met water op het vuur. Doe de bonen erbij en voeg extra water toe zodat de bonen net onder water staan. Breng dit vervolgens aan de kook. De kooktijd van de bonen verschilt. Doorgaans kun je ruim een uur aanhouden.
Zorg dat de bonen na een uur zacht zijn, maar nog wel een beetje bite hebben. Maar ze moeten niet nog een droge kern hebben. Dit kun je het beste tussentijds even uitproberen door af en toe even een boon te proberen. Omdat deze bonen voor gigantes plaki aardig groot zijn duurt het wel even voordat ze goed gaar zijn. Let op: het is cruciaal dat de bonen goed gaar zijn. In de oven garen ze wel wat na, maar het garen moet echt tijdens het koken in de pan gebeuren.
Zet nu alvast de oven aan (hetelucht: 180 graden celcius), zodat deze kan voorverwarmen.
De tomatensaus maken
Snipper de ui fijn en hak de gepelde knoflooktenen in kleine stukjes fijn. Als je een keukenmachine hebt kun je ook hier de ui en knoflook tegelijk indoen. Zorg dat het mooi fijn gesneden is.
Zet een pan op het vuur met een paar scheutjes olijfolie en doe de ui en knoflook erbij. Laat dit op laag vuur ongeveer 10 minuten aanfruiten totdat de ui glazig is geworden. Laat de ui niet bruin worden.
Doe nu de tomatenpuree erbij, dit zal ongeveer twee á drie eetlepels zijn en roer dit door het ui-knoflook-mengsel. Nu kunnen ook de tomaten uit blik erbij, de peterselie, kaneel en oregano.
Vaak doe ik een klein beetje water in een blikje van de tomaten en giet dit over naar de andere om al het tomatensap eruit te krijgen. Dit doe ik dan bij het mengsel. Laat dit 5 minuten pruttelen.
Als je een lichtpikante saus wilt hebben kun je nu ook de gemalen chilivlokken erbij doen (voorzichtig doseren, het wordt anders al snel te pittig). Zelf vind ik een licht pikante gigantes plaki altijd wel lekker omdat de tomatensaus van zichzelf vrij zoet is.
Breng het geheel op smaak met zout en peper. Probeer wel voorzichtig te zijn met het zout omdat je de saus straks nog laat inkoken in de oven. Breng het dus op smaak maar niet té. De bonen mogen nu ook bij de saus om enkele minuten mee te pruttelen.
De gigantes in de oven doen
Doe de griekse bonen met de saus in een passende ovenschaal en zet het gerecht in de oven. Laat het ongeveer een uur bakken in de voorverwarmde oven op 180 graden celcius (hetelucht).
Proef na een uur even of de bonen lekker gaar zijn en of de saus goed op smaak is. Voeg anders wat zout toe. Als de smaak goed is maar de bonen na een uur nog wel lekker ruim in de saus zitten, is je zelfgemaakte gigantes plaki klaar!
Strooi eventueel wat verkruimelde feta over de gigantes en nog wat fijngehakte peterselie als je dat nog over hebt.