Recept afdrukken
Tzatziki recept

Echte Griekse tzatziki maken

Fris, licht en puur. Griekse tzatziki is heerlijk als dip, bijgerecht of om gewoon zo op te lepelen. Heerlijk bij souvlaki of serveer het met wat pitabrood. Dit recept is hoe tzatziki het lekkerst is. Door een beetje munt te gebruiken krijgt het geheel een frisse kick.

Soort gerecht Bijgerecht
Keuken Grieks
Labels tsatsiki, tzatziki, zaziki
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 500 ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
  • ½ komkommer
  • 3-4 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel dille (gedroogd)
  • 1 theelepel munt (gedroogd)
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • 1 scheutje olijfolie (extra vierge)
  • gemalen zwarte peper
  • snufje zout

Hulpmiddelen

  • 1 zeef of fijn vergiet
  • 1 grove rasp
  • 1 knoflookpers
  • 1 mengkom
  • 1 snijplank

Instructies

  1. Was de komkommer of schil de komkommer als je de schil niet zo lekker vind. Snijd het kontje er af en rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).
  2. Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Heb je geen knoflookpers? Je kunt de gepelde teentjes knoflook ook heel goed met een fijne rasp tot pulp maken en er dan bijvoegen. 

  3. Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe. Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele kick. 

  4. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.

  5. Laat de tzatziki vervolgens minimaal een aantal uur in de koelkast op smaak komen. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste. Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.

Tips

Zorg voor echte dikke yoghurt (met een stevige kwarkachtige structuur) om de tzatziki goed stevig te houden aangezien je later de komkommer, olijfolie en citroensap gaat toevoegen. De emmers met 1 kg Griekse yoghurt van de Aldi of Turkse yoghurt van de Lidl lenen zich hier goed voor. Ook de Katharos Griekse yoghurt (verkrijgbaar bij de Albert Heijn) is mooi van structuur. De yoghurt die je overhoudt leent zich perfect als toetje met een flinke klodder honing! Wil je liever een wat magere variant? Je kunt gewone magere yoghurt de avond ervoor in een theedoek of kaasdoek doen. Doe dit vervolgens in een zeef boven een bakje en laat dit een nacht in de koelkast staan. Zo trek je het meeste vocht er uit en krijg je een heerlijke stevige yoghurt. Ook kun je Total 0% gebruiken, al vind ik magere of vetvrije yoghurt qua structuur minder fijn.