Recept afdrukken
Recept voor Griekse salade

Griekse salade (choriatiki) maken

Een Griekse boerensalade. Een weerspiegeling van de Griekse keuken: eenvoud, verse producten en vol smaak. Zongerijpte tomaten, frisse komkommer, rode ui en groene paprika mogen niet ontbreken. Deze Griekse salade kan overal bij worden geserveerd en smaakt perfect in combinatie met feta uit de oven en een flinke lepel tzatziki.

Soort gerecht Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Grieks
Labels choriatiki, griekse boerensalade, griekse salade
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 3 personen (als bijgerecht)

Ingrediƫnten

  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 2 vleestomaten (mooi rijp)
  • 1 middelgrote rode ui (of 2 kleine)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 plak feta
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • 2 - 3 theelepels oregano
  • flinke scheut extra vergine olijfolie
  • peper en zout (naar smaak)

Instructies

  1. De komkommer hoef je niet per se te schillen. Maar was de komkommer wel even goed. Wat ik vaak doe is met een dunschiller enkele banen over de lengte te schillen. Zo krijg je steeds een baan met schil en daartussen een baan zonder schil. Wanneer je de komkommer vervolgens in plakjes snijd geeft dat een leuk effect. Ook is het niet nodig de zaadlijsten uit de komkommer te halen. Deze geven namelijk juist frisheid mee.

  2. Snijd de komkommer in plakjes en halveer deze. Voeg daarna de tomaten toe die je in willekeurige stukken hebt gesneden. Dit hoeft niet perfect te zijn, integendeel. Het moet juist een lekker rustieke salade worden.

  3. Halveer de rode uien en snijd er mooie dunne halve ringen van. Ook de ui mag er direct bij. Druk met je duim de steel van de paprika naar binnen toe en verwijder de zaadlijsten. Snijd dunne ringen van de paprika (in de breedte). Door de paprika heel te laten behoud de paprika zijn stevigheid wat het makkelijker maakt om er ringen van te snijden. De ringen snijd je dan in willekeurige stukken en voeg je bij de salade.

  4. Ontdoe het teentje knoflook van zijn jasje en pers deze uit (of rasp het tot fijne puree met een fijne rasp). Voeg tot slot hier nog een scheut olijfolie bij en het sap van een halve citroen. Doe nu ook de oregano erbij. Een klein beetje zout en wat vers gemalen peper mag er dan ook bij. Leg een mooie plak feta bovenop de salade en sprenkel er wat olijfolie over en strooi een klein beetje oregano over de feta.

  5. Kali orexi! Eet smakelijk.