Recept afdrukken
Feta fourno is een heerlijk recept voor feta uit de oven

Feta uit de oven maken (feta fourno)

Wie denkt dat feta alleen lekker is als ‘gewone’ saladeversierder heeft het mis. Met feta kun je eindeloos variëren. Door feta in de oven te bereiden met tomaat, paprika en kruiden krijg je een geweldig bijgerecht. Dat wordt vechten om het laatste hapje!

Soort gerecht Bijgerecht
Keuken Grieks
Labels feta fourno, feta fournou, feta sto fourno, feta uit de oven
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Porties 4 personen
Auteur Arjan van Griekipedia

Ingrediënten

  • 1 plak feta
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 groene paprika
  • 1 tomaat
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • gemalen peper (naar smaak)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 snufje chilipoeder (niet nodig als je pikante paprikapoeder gebruikt)
  • 1 ovenschaaltje

Hulpmiddelen

  • 1 ovenschaaltje (ter grootte van een dessertkom)
  • aluminiumfolie

Instructies

  1. Kijk of je een ovenschaaltje kunt vinden die ongeveer net zo groot is als een dessertkommetje of iets dergelijks. Zorg dat ondertussen de oven met de grillstand al flink heet is, op de allerhoogste stand.

  2. Doe een aantal druppen olijfolie in het ovenschaaltje voor de feta fourno. Snijd de knoflookteen heel erg fijn en versprijd dat over de bodem van het schaaltje. Verkruimel vervolgens hierin ook de hele plak feta. Snijd de bovenkant van de groene paprika eraf en probeer een dunne plak van de paprika af te snijden en deze intact te houden. De plak moet niet al te dik zijn, houd ongeveer 3 mm aan. Doe hetzelfde voor de tomaat. Deze plak kun je eventueel in twee delen snijden zodat het beter in het ovenschaaltje past. Knijp wat citroensap uit boven de feta. Strooi nu wat oregano erover zodat overal wat kruiden zitten. Maal wat peper erboven om het op smaak te brengen. Strooi nu flink wat paprikapoeder erover en een klein beetje chilipoeder voor een pikante kick. Zout toevoegen is niet nodig omdat de feta al zout genoeg is.

  3. Dek het schaaltje nu goed af met aluminiumfolie. Plaats het schaaltje op een rooster en zorg dat je dit op de hoogste plek in de oven (zo dicht mogelijk tegen de grill aan) plaatst. De feta heeft minimaal wel een half uur nodig. Het beste kun je even tussentijds kijken of de feta al lekker is gesmolten. Is dat nog niet het geval dan plaats je het nog een kwartiertje in de oven. Haal het schaaltje daarna uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Als het goed is moeten heerlijke aroma’s van de feta fourno je tegemoet treden!

  4. Kali orexi! Eet smakelijk.