Het Griekse gerecht Stifado is veelal bekend middels de variant met rundvlees. Stifado kan ook worden gemaakt met konijn, geit en zelfs octopus. Dankzij de specerijen is het een heerlijk hartverwarmend gerecht dat wonderen doet voor je ziel. Het wordt vaak in de koude wintermaanden gegeten maar laat dat je er niet van weerhouden het hele jaar door dit heerlijke gerecht te maken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord grieks stoofgerecht, griekse stifado, stifado, stifado met rundvlees, stifatho
Voorbereidingstijd 30 minutenminuten
Bereidingstijd 2 uuruur30 minutenminuten
Totale tijd 3 uuruur
Porties 4personen
Equipment
1 Braadpan
1 Knoflookpers(klik op de link voor de beste die er is)
Ingrediënten
1kgrundvlees om te stoven (zoals riblappen)
750grpareluitjes, sjalotten of kleine witte uien
4teentjesknoflook
400grtomatenblokjes (blikje)
70grtomatenpuree (blikje)
1kaneelstokje
4laurierblaadjes
4kruidnagels
6pimentkorrels
150mlrode wijn (stevige body)
3eetlepelsrode wijnazijn
zout en peper
Instructies
Voorbereidingen
Ontdoe de uien (of sjalotten) van de schil. Dit is een tijdrovend klusje. Als je pareluitjes gebruikt kun je deze heel laten. Uiteraard wel even pellen. Als je sjalotten of kleine uien gebruikt; wel even het kopje en het kontje eraf halen. Bij wat grotere uitjes kun je deze in kwarten verdelen. Houd de uien of sjalotten apart.
Verwijder het schilletje van de knoflooktenen en pureer deze, houd apart.
Snij het rundvlees in grote dobbelstenen van ongeveer 4x4 cm.
Stoven maar
Zet de hapjespan op het vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Voeg ook alvast de knoflook toe en fruit deze een aantal minuten.
Voeg het gesneden rundvlees toe en blijf veelvuldig omscheppen om het geheel rondom wat kleur te geven. De temperatuur moet niet te hoog zijn omdat het vlees anders taai gaat worden. Rustig wat kleur geven en blijven roeren.
Nu mogen ook de uien of sjalotten erbij.
Voeg na een aantal minuten de tomatenpuree toe en de rode wijnazijn en roer goed door.
Blus vervolgens af met de rode wijn.
De tomatenblokjes mogen erbij, evenals het kaneelstokje, de pimentkorrels en de kruidnagels. Roer goed door. Tot slot mogen ook de laurierblaadjes toegevoegd worden.
Laat het geheel een uur op zacht vuur pruttelen met het deksel op de pan.
Breng het geheel op smaak met zout en peper. Het geheel kookt nog wat in, dus wees voorzichtig met het zout. Liever wat erbij op het einde dan nu teveel.
Let op dat je niet te grondig gaat roeren. Je wil de uien of sjalotten zoveel mogelijk intact houden. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel wederom een uur zachtjes pruttelen.
Kijk tussendoor of er voldoende vocht in de pan aanwezig is. Zo niet, schenk dan wat water erbij. Je kun de pan zachtjes heen weer bewegen om het geheel wat los te krijgen zonder dat je de uien daardoor stukmaakt.
Kijk als de twee uur voorbij zijn of de saus voldoende ingedikt is en of het vlees voldoende gaar is. Eventueel kun je het nog een half uur tot drie kwartier laten pruttelen. Zet het vuur uit als de saus en garing van het vlees naar wens is.
Haal vervolgens het kaneelstokje, de laurierblaadjes, de pimentkorrels en kruidnagels eruit. Dit kan wat zoeken zijn maar als het goed is steekt het goed af tegen de rode saus.
Wanneer de stifado enigszins wat heeft kunnen afkoelen kun je de saus nog even proeven om te kijken of het niet te flauw is. Je kunt nu eventueel nog wat zout toevoegen.
Je kunt de stifado serveren met rijst of aardappelpuree.