Iedereen die op Kreta is geweest kent dit gerecht. Kretenzer Dakos. Een klassiek voorgerecht van tomaten op een gerstbeschuit, getopt met myzithra of feta. Het tomatenmengsel kun je heel goed eerder maken. Met dit recept zet je dit heerlijke gerecht makkelijk en snel op tafel.
Gang Voorgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord dakos, koukouvagia, koukouvaya, ntakos
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 10 minutenminuten
Totale tijd 25 minutenminuten
Porties 4porties
Equipment
Pan
Kom
Grove rasp
Fijne zeef
Knoflookpers(klik op de link voor de beste knoflookpers die er is)
Ingrediënten
4Kritharokoulouritsa voor dakos (gerstbeschuit)
4rijpe tomatenmiddelgroot
1teentjeknoflook
150 - 200gramfeta (of myzithra)
3theelepelsgedroogde oregano
peper en zout
extra virgine Griekse olijfolie
Optioneel: een aantal Kalamata olijven (ter decoratie)
Instructies
De tomaten bereiden
Maak een kruisje onderin de tomaten en leg ze 30 seconden in kokend water zodat het velletje los begint te komen.
Daarna afspoelen met koud water om ze even te laten schrikken en daarna kun je het velletje er makkelijk af halen.
Rasp de gepelde tomaten met een grove rasp boven een kom met daarin een fijnmazige zeef. Zodoende kun je het sap opvangen.
Gooi het opgevangen tomatensap niet weg, dit heb je later nog nodig.
Druk nu het mengsel in de zeef goed aan met een lepel zodat je het meeste sap er uit krijgt. Maar zorg wel dat je het gros van de pulp in de zeef houdt.
Doe de tomatenpulp vanuit de zeef in een kom en pers er de knoflook over uit. Roer dit goed door.
Voeg vervolgens wat zout en peper naar smaak toe. Nu mag ook de gedroogde oregano erbij en roer het goed door.
Voor een goede smaak kun je het nu beste even laten rusten zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Het tomatenmengsel kun je daarom ook prima de avond ervoor maken.
De dakos klaarmaken
Verdeel de tomatensap over de broodjes, aan beide kanten. Let op dat de broodjes niet te doorweekt worden.
Giet een beetje olijfolie over de bovenkant van de broodjes.
Verdeel het tomatenmengsel over de broodjes en kruimel er wat feta of myzithra kaas over.
Bestrooi het met een beetje van de overgebleven oregano en besprenkel er tot slot nog wat olijfolie over.
Optioneel: maak het af met een Kalamata olijf in het midden.