Een heerlijk hartig brood gevuld met Griekse olijven. Dankzij de toevoeging van bier aan het beslag wordt het mooi luchtig en krijgt het een mooie smaak!
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks
Trefwoord olijfbrood, olijvenbrood
Voorbereidingstijd 15 minutenminuten
Bereidingstijd 1 uuruur
Porties 16porties
Equipment
Cakeblik
Mengkom
Ingrediënten
500gramzelfrijzend bakmeel
500ml(Grieks) bier
150gramKalamata of Chalkidiki olijven, of een mix (heel en ontpit)
3theelepels(Griekse) oregano
1,5theelepelmunt
1,5theelepelgemalen komijn
Snufpeper en zout
extra vergine (Griekse) olijfolie
Instructies
Voorbereidingen
Verwarm de oven alvast voor op 180°
Beslag bereiden
Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg hier het Griekse bier aan toe. Meng dit vervolgens langzaam met je handen, totdat het een mooi beslag is geworden.
Nu kun je de olijven aan het beslag toevoegen, samen met de kruiden en specerijen. Voeg tot slot nog wat peper en een snufje zout toe. Nu kun je tot slot nog een scheutje olijfolie toevoegen en meng het geheel nog even kort door elkaar.
Bakken
Neem je cakeblik en giet hierin een royale scheut olijfolie. Zorg dat de bodem goed bedekt is met olijfolie. De randen hoef je niet in te vetten. Als de bodem van het blik mooi voorzien is van een laagje olijfolie giet je het beslag rustig hier bovenop.
Zet het cakeblik in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het olijvenbrood nu 60 minuten garen in de oven. Als het uur verstreken is controleer je de gaarheid nog even met een satéprikker. Deze moet er droog uitkomen.
Laat het olijfbrood nog even afkoelen en snijd er dan mooie plakken van. Eet smakelijk, kali orexi!