Wandelen in de Kourtaliotiko Gorge op Kreta

Kreta kent als het grootste Griekse eiland vele prachtige natuurgebieden waarvan een aantal zoals de Kourtaliotiko Gorge nog relatief onbekend zijn. Grote kans dat de Samaria Kloof in het zuidwesten bij Chania namelijk als eerste het belletje bij je doet rinkelen. Verblijf je in een accommodatie meer centraal, in de omgeving van bijvoorbeeld Heraklion, dan is het een dikke 3 uur met de auto om de Samaria Kloof te bereiken. Een behoorlijke onderneming qua reistijd. Helemaal als je geen huurauto op Kreta tot je beschikking hebt. De Kourtaliotiko Gorge (ook wel bekend als de Kourtaliotiko kloof) is dan een goed alternatief. Een indrukwekkend landschap wat mij zeer heeft verrast.

In het zuiden van Rethimnon vind je deze indrukwekkende kloof. Het voordeel is dat er een weg doorheen loopt wat de bereikbaarheid vereenvoudigt. Als je met de auto er naartoe rijdt, is het wisselende landschap onderweg alleen al een prachtig schouwspel. Opvallend is dat het vooral meer groen is ten opzichte van de omgeving van Heraklion.

Uitkijkplateau

Halverwege de kloof is een uitkijkplateau gemaakt. Hier kun je de auto ook gemakkelijk parkeren. Er is genoeg ruimte om even een stop te maken. Let wel op de harde wind. Deze giert letterlijk door de kloof. Hoofddeksels en zonnebrillen goed vasthouden dus. Het uitkijkplateau geeft je al een mooi inkijkje in wat de kloof te bieden heeft.

Een wandeling maken in de kloof

Wandelroutes staan niet aangegeven, althans ik kon ze niet direct vinden. Het uitkijkplateau biedt zelf ook niet echt een startpunt om zelf te gaan wandelen. Daarvoor is het landschap er te ruig en is de wind veel te hard. Je kunt eventueel starten bij het dorp Koxare, wat tegen het Kouroupa-gebergte aanligt waar de kloof zich bevindt. Met kinderen deze wandeling gaan doen is geen optie omdat op sommige plekken het water tot de heupen kan reiken. Het eindpunt is Preveli beach, waar de rivier van de kloof uitmondt in zee. Een pittige wandeling van ruim 14 kilometer, maar zeer zeker een prachtige ervaring. Je kunt hier gerust een halve dag voor uittrekken.

Voor de minder geoefenden onder ons is een wandeling naar het kerkje van Agios Nikolaos een betere optie. Ook met kinderen. Als je de kloof vanaf Rethimnon nadert en het uitkijkplateau bereikt, kun je een klein stukje doorrijden waarna je een parkeerhaven tegenkomt aan de linkerkant. Hier staat vaak een foodtruck maar er is genoeg ruimte voor meerdere autos’s. Wanneer je daar parkeert kun je eenvoudig langs de weg (via een soort stoep) naar de ingang van het wandelpad lopen richting het kerkje. Een trap langs de bergwand voert je langzaam maar zeker naar het kerkje. Ook voor kinderen is dit prima te doen. Het uitzicht is prachtig. Na het kerkje kun je doorlopen richting de watervallen en het beekje. Om terug te keren bij de auto moet je via dezelfde trap weer omhoog. Dit uitstapje is goed te doen en neemt ongeveer een uur in beslag.

Georganiseerde excursies

Ga je liever met een gids op stap en wil je de kloof écht optimaal beleven via het water. Dan is een georganiseerde excursie ook een mogelijkheid:

Enkele pareltjes op Kreta

Samen met de Samaria-kloof is de Kourtaliotiko kloof een prachtig natuurverschijnsel om mee te maken op Kreta. Wij hebben alvast een aantal prachtige kleinschalige accommodaties op Kreta voor je uitgezocht.

Combineer de Kourtaliotiko Gorge met Preveli beach

Wanneer je weer terug bij de auto bent, kan ik je aanraden om van de Kourtaliotiko Gorge even door te rijden naar Preveli beach. Op slechts een kwartiertje rijden vind je dit prachtige stukje strand. De weg ernaartoe is goed te doen. Je komt aan op een keurig aangelegde parkeerplaats (2 euro parkeergeld wordt hiervoor gevraagd bij entree) om vervolgens met een flink aantal traptreden af te dalen richting het strand. Trek voor die afdaling rustig een kwartier uit. Terug omhoog is het zeer pittig als de zon er goed op staat. Bijzonder aan Preveli beach (naast het prachtige uitzicht als je afdaalt) is het palmenbos. Waar het water van de rivier in de kloof uitmondt in zee, is een prachtige lagune met palmbomen aan beide kanten te vinden. Het bos is toegankelijk en er is een pad gemaakt waar je kunt lopen. In het water van de lagune kun je als geluk hebt ook schildpadden zien. Een zeer bijzonder schouwspel.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

16 thoughts on “Wandelen in de Kourtaliotiko Gorge op Kreta

 • Hoi Arjan,
  Wij willen ook de kloof lopen althans een stukje maar kun je goed parkeren? of moet je echt heel vroeg zijn.?
  Gr Jaco

  Beantwoorden
  • Hoi Jaco,

   Wij hebben destijds de auto hier geparkeerd: https://goo.gl/maps/t9vLTUDNHZAwB9cCA en zijn toen de weg afgelopen tot je bij de trappen komt richting het kerkje: https://goo.gl/maps/qyDGkHjzSayzxZDr7.

   Vanaf daar kun je de trappen naar beneden lopen om bij het kerkje te komen, en kun je wat verder naar beneden richting het water. We zijn toen weer via dezelfde trappen omhoog gelopen, hebben de auto weer opgehaald en zijn toen met de auto naar de parkeerplaats voor Preveli Beach gereden: https://goo.gl/maps/Qg9rKeCsnpekchmWA.

   Vanaf daar kun je afdelen richting het strand en het prachtige palmenbos.

   Mocht je een georganiseerde tocht door de kloof willen maken dan kun je eventueel ook via GetYourGuide een excursie boeken die zeker de moeite waard is: https://gyg.me/QM3L5a9l

   Groet,

   Arjan

 • Hallo,

  We zouden deze wandeling gaan doen, maar het is ons niet volledig duidelijk waar het vertrekpun is, laat je de auto daar staan of aan het eindpunt.
  Is er ook vervoer om terug aan je wagen te geraken of als de wagen aan het eindpunt staat naar het startpunt te gaan.
  We hebben de wandeling van de imbros gedaan en hier was het vervoer tegen betaling uiteraard goed geregeld.
  Deze wandeling lijkt ons nog veel mooier dan de Imbros.

  Beantwoorden
  • Beste Frank,

   Er is helaas niet een concreet uitgestippelde route beschikbaar. Wij hebben destijds de auto hier geparkeerd: https://goo.gl/maps/t9vLTUDNHZAwB9cCA en zijn toen de weg afgelopen tot je bij de trappen komt richting het kerkje: https://goo.gl/maps/qyDGkHjzSayzxZDr7. Vanaf daar kun je de trappen naar beneden lopen om bij het kerkje te komen, en kun je wat verder naar beneden richting het water. We zijn toen weer via dezelfde trappen omhoog gelopen, hebben de auto weer opgehaald en zijn toen met de auto naar de parkeerplaats voor Preveli Beach gereden: https://goo.gl/maps/Qg9rKeCsnpekchmWA. Vanaf daar kun je afdelen richting het strand en het prachtige palmenbos.

   Groet,

   Arjan

 • We gaan 10 september naar Plakias en zouden deze kloof graag lopen. Nu las ik ergens dat hij alleen in juli en augustus te lopen is. Klopt dit?

  Beantwoorden
  • Hallo Sonja,

   Dat heeft met name met de waterstand in de kloof te maken. Mijn advies is om gewoon heen te gaan en de situatie daar ter plekke even te bekijken. Dit seizoen is er volgens mij relatief lange tijd droogte geweest (waardoor ook de branden ontstaan in Griekenland). Ik vermoed dat je in september deze wandeling prima nog kunt maken.

   Groet,

   Arjan

 • Hallo,
  Wij zouden dat ook graag doen. Kan je een scooter ook achterlaten op de parking ?
  Mss taxi dan terug van preveli beach?
  Thx

  Marga

  Beantwoorden
  • Hallo Marga,

   Ik zou dan de scooter parkeren op het uitkijkplatform, en dan vanaf daar een stukje langs de weg lopen richting de trappen die naar het kerkje van Saint Nicholas leiden: https://goo.gl/maps/yFrBtHbyYUWR4ap57

   Vanaf het kerkje kun je een stuk naar beneden lopen en kom je uit bij een mooi stukje van de kloof. Als je dan weer de trappen oploopt en terugloopt naar je scooter kun je de scooter pakken naar Preveli Beach. Dan loop je de kloof zelf niet maar kun je bij Preveli Beach de wandeling maken door het palmbomenbos.

   Groetjes Arjan

 • Heb er nu al zin in !
  2 jaar geleden met de scooter in het gebied gereden, WAUW factor! Dit keer gaan we terug met de auto en gaan dan zeker de kloof een stukje lopen naar het kerkje. Daarna naar Preveli Beach. Dank je wel voor jullie info ☺

  Beantwoorden
  • Wat leuk om te horen! Geniet nog even van de voorpret en veel plezier!

   Groetjes Arjan van Griekipedia

 • Super leuk om te doen! Reeds 32 jaar geleden 2x de kloof in zijn geheel gelopen….
  Bij het kerkje het water in en dan wadend, zwemmend en wandelend de kloof door tot aan Preveli-beach.
  Wij verbleven in Agia Galini en hadden een taxi geregeld die ons einde dag weer ophaalde bij het strand (klooster) Nu kan je dat eventueel met een schipper regelen die je einde dag ophaalt en terugvaart naar Agia Galini . Toendertijd woonden er nog hippies in de kloof die het niet erg leuk vonden dat je door hun “huiskamer” liep

  Beantwoorden
  • Wow wat leuk om te horen Gert-Jan! Vorig jaar zag ik wel wat waaghalzen bij het kerkje de kloof inlopen, het water in. Ik durfde het zelf niet aan haha! Het palmbomenbos bij Preveli Beach vond ik een heel bijzonder tafereel overigens!

   Nogmaals dank voor je leuke reactie!

   Groet,

   Arjan van Griekipedia

  • Dit willen we ook graag doen, maar hoe geraak je bij het kerkje? Waar zijn jullie gestart ? Wij al 2x geprobeerd vanuit Koxare en telkens belanden we bovenop de bergen … en dat is in volle zomer veel te warm zonder schaduw.

  • Hallo Nathalie,

   Het betreft dit kerkje: Church Of Saint Nicholas The Kourtaliotiko
   https://goo.gl/maps/PsHBiM2y4682f5Bp8

   Even daarvoor is een uitkijkplaats waar je kunt parkeren. Dan is het een stukje langs de weg lopen en zie je de trap naar beneden. Als je die afloopt kom je bij het kerkje uit.

   Groetjes,

   Arjan

 • Superleuke tip. Binnenkort naar Kreta en in de buurt van Kourtaliotiko Gorge.
  Deze wandeling gaan wij zeker doen. En dan op naar Preveli beach.

  Beantwoorden
  • Goed te horen Annet! Erg leuk dat je deze wandeling gaat doen. Ik heb zelf alleen de stappen naar het kerkje in de kloof gedaan, wat prachtig was. Daarna naar Preveli Beach gereden (15 min). Parkeerplaats kun je wel vinden via Google Maps. Heel veel plezier alvast!

   Groet,

   Arjan van Griekipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *