Hoe zit dat: telefoonkosten internet en bellen in Griekenland

Elk zomerseizoen komen er in de media weer diverse berichten over onverwachte telefoonkosten op vakantie in Griekenland.  Afhankelijk van je mobiele provider en waar je in Griekenland bent, kan door het schakelen naar een ander netwerk voor het gebruik extra kosten worden gerekend. Hoe dit zit en hoe je dit kunt voorkomen lees je in dit artikel.

Het fenoneem dat (data)roaming heet

We gaan een stukje terug de geschiedenis in. Voor 2017 betaalde je afwijkende tarieven voor het gebruik van je mobiele telefoon buiten Nederland. Jouw telefoon maakt in het buitenland verbinding met een lokaal netwerk, en dat lokale netwerk maakt vervolgens verbinding met jouw eigen provider in Nederland. Dit wordt ook wel (data)roaming genoemd. Voor roaming betaalde je in de jaren voor 2017 afwijkende tarieven buiten de bundel van je abonnement. Dit kon voor bellen en internetten aardig uit de klauwen lopen. Om deze excessen tegen te gaan is er binnen Europa met de providers afgesproken dat er voor roaming geen extra kosten gerekend mogen worden. Sinds 2017 gebruik je dus in het buitenland je reguliere abonnement en worden er voor roaming geen extra kosten gerekend. Leuk, maar hoe kan het dat je dan op vakantie in Griekenland dan alsnog tegen onverwachte kosten oploopt?

De grenzen van het netwerk

Het mobiele netwerk is in Griekenland niet overal even stabiel of sterk. Daarnaast grenst Griekenland aan diverse landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie. Dit zijn Albanië, Noord-Macedonië en Turkije. Buurland Bulgarije dat ook aan Griekenland grenst maakt wel deel uit van de EU. Wanneer jij in Griekenland in de buurt verblijft van zo’n grensregio wil het voorkomen dat het netwerk van de buurman sterker is dan die uit Griekenland. Jouw telefoon zal altijd het sterkste netwerk kiezen, tenzij je dat op je telefoon hebt uitgeschakeld. Dit fenomeen komt vaak voor op de Griekse eilanden die dicht tegen Turkije aanliggen. Denk aan Kos, Rhodos en Samos. Wanneer je op Cyprus verblijft doet hetzelfde fenomeen zich voor met het netwerk van het Turkse deel op Cyprus.

Hoe gaan Nederlandse providers om met roaming in Griekenland?

Als je met een Nederlands abonnement gebruik maakt van een Grieks netwerk is er niks aan de hand. Wanneer jouw telefoon onopgemerkt verbinding maakt met een netwerk van het buurland dat niet bij de EU hoort, kan het zijn dat een aantal providers voor bellen en internetten extra kosten buiten jouw abonnement in rekening gaan brengen.

Wanneer roaming gebruikt wordt buiten de EU krijg je daarvan altijd een sms-bericht. Het kan echter voorkomen dat je dat bericht pas later ontvangt of leest, terwijl je al flink wat MB’s hebt verstookt. Ter bescherming van jou als consument is het maximumgebruik qua kosten aanvankelijk altijd €60. Daarna krijg je ter bescherming eerst nog een bericht waarin je expliciet toestemming moet geven om verder gebruik te kunnen maken van het netwerk.

De verschillen per provider zijn:

  • Vodafone rekent als enige provider voor Turkije geen extra kosten voor roaming omdat zij het buurland eveneens als populaire vakantiebestemming beschouwen en misverstanden voor de klant willen voorkomen.
  • BudgetMobiel, Youfone en Simpel hebben internet buiten de EU standaard uitgeschakeld. Bij BudgetMobiel kun je wel een aparte bundel aanschaffen voor internetgebruik buiten de EU.
  • 50+ mobiel, Ben, KPN, Simyo, T-mobile rekenen voor roaming buiten de EU extra kosten dat varieert van €0,50 per MB (50+ mobiel) tot €2 – €2,5 per MB (T-mobile, Ben en KPN). Simyo spant de kroon met €5 per MB in het buitenland.

Extra kosten voorkomen

Als klant van Vodafone zit je doorgaans wel veilig. Albanië wordt door Vodafone ook beschouwd als EU-land. Noord-Macedonië echter niet. Dus pas op in de buurt van de grens met Noord-Macedonië.

Je kunt in plaats van je telefoon het netwerk laten kiezen, ook zelf grip houden op welk netwerk gebruikt wordt. Op die manier voorkom je ook dat er overgeschakeld wordt naar het netwerk van een buurland dat niet als EU-land wordt gezien door jouw provider.

Raadpleeg de handleiding van jouw mobiele telefoon om na te gaan hoe je de automatische netwerkselectie uitzet, of kijk bij de informatie die jouw provider daarover aanbiedt.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *