Tanken in Griekenland: waar moet je op letten?

Ga je een auto huren in Griekenland of ga je met eigen vervoer naar Griekenland? Houd er rekening mee dat het tanken in Griekenland ‘iets anders’ gaat dan je in Nederland gewend bent. Ook zijn de in Nederland goed verkrijgbare brandstoffen zoals LPG en aardgas in Griekenland een stuk minder vanzelfsprekend bij de pomp te verkrijgen.

Verkrijgbare brandstoffen in Griekenland

  • Euro 95 (Amoliwdi Wensina, Unleaded of 95 Oktan in Griekenland)
  • Super Plus 98 (Amoliwdi Wensina 100, Super Plus 100 of 100 Oktan in Griekenland)
  • Diesel (ook wel bekend als Petroleo in Griekenland)
  • LPG

Aardagas is zeer lastig verkrijgbaar. De verkrijgbaarheid van bio-ethanol in Griekenland is niet bekend.

Zelf tanken komt vrijwel niet voor

Wie denkt zelf even de tank vol te gooien in Griekenland komt bedrogen uit. Zodra je een pomp nadert en je auto tot stilstand brengt, komt de pompbediende vrijwel direct naar je toe. Geef simpelweg aan hoeveel je wilt tanken en de pompbediende doet de rest. Ook het afrekenen doe je doorgaans gewoon met contanten. Je hoeft je auto er niet eens voor uit.

Mijn tip: benoem hoeveel je wilt tanken

Tja, hoe leg je uit hoeveel je wilt tanken in Griekenland? Geef je het aan in liters? Volgooien of halfvol? Daar ga je niet uitkomen, ook al kunnen de meeste Grieken een prima woordje Engels. Zo heb ik bij de pomp ooit wel eens vijf minuten staan uitleggen dat ik de tank ‘full’ wilde hebben. De alleraardigste pompbediende snapte niets van mijn goede bedoelingen. Eigenlijk is het heel simpel wat ik je hierin als reistip kan meegeven. Benoem gewoon het bedrag in Euro’s dat je wilt tanken en alles komt goed. Een fooi geven na het tanken is in principe niet nodig, maar wordt wel gewaardeerd.

Extra tip: het pijltje bij de tank-indicator op het dashboard wijst altijd naar de zijde waar de vulopening zicht bevindt. Dit kan handig zijn als je in een onbekende auto rijdt en op die manier je auto aan de juiste zijde van de pomp kunt zetten.

LPG is beter verkrijgbaar dan aardgas in Griekenland

Benzine en diesel zijn bij elke pomp verkrijgbaar. LPG is met meer dan 850 leveradressen ook steeds beter vertegenwoordigd en is dan ook door heel Griekenland goed verkrijgbaar. Aardgas wordt door slechts een handvol pompen geleverd in Griekenland en gaat gegarandeerd voor problemen zorgen. Met een auto op aardgas Griekenland doorkruisen zou ik dan ook zeker niet aanraden.

Openingstijden en betaalmogelijkheden Griekse tankstations

In en rond de grote steden zijn tankstations te vinden die 24 uur per dag open zijn. Vrijwel de meeste tankstations zijn tijdens de reguliere openingstijden (van 7.00 uur in de ochtend, tot 22.00 uur in de avond) geopend. Contant betalen blijft het beste betaalmiddel, hoewel creditcards ook steeds vaker worden geaccepteerd. In minder toeristische gebieden kun je echter het beste genoeg contant geld meenemen als je op pad gaat met de auto in Griekenland.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *