Tanken in Griekenland: waar moet je op letten?
Ga je een auto huren in Griekenland of ga je met eigen vervoer naar Griekenland? Houd er rekening mee dat het tanken in Griekenland ‘iets anders’ gaat dan je in Nederland gewend bent. Ook zijn de in Nederland goed verkrijgbare brandstoffen zoals LPG en aardgas in Griekenland een stuk minder vanzelfsprekend bij de pomp te verkrijgen.
Verkrijgbare brandstoffen in Griekenland
- Euro 95, ook te herkennen aan E10 (Amoliwdi Wensina, Unleaded of 95 Oktan in Griekenland)
- Super Plus 98, ook te herkennen aan E5 (Amoliwdi Wensina 100, Super Plus 100 of 100 Oktan in Griekenland)
- Diesel, ook te herkennen aan B7 (ook wel bekend als Petroleo in Griekenland)
- LPG (Italiënippel benodigd)
Aardgas is zeer lastig verkrijgbaar, het aantal tankstations dat aardgas aanbiedt in heel Griekenland is minder dan 15. De verkrijgbaarheid van bio-ethanol in Griekenland is niet bekend.
LPG is beter verkrijgbaar dan aardgas in Griekenland
Benzine en diesel zijn bij elke pomp verkrijgbaar. LPG is met meer dan 850 leveradressen ook steeds beter vertegenwoordigd en is dan ook door heel Griekenland goed verkrijgbaar. Aardgas wordt door slechts een handvol pompen geleverd in Griekenland en gaat gegarandeerd voor problemen zorgen. Met een auto op aardgas Griekenland doorkruisen zou ik dan ook zeker niet aanraden.
Zelf tanken komt vrijwel niet voor
Wie denkt zelf even de tank vol te gooien in Griekenland komt bedrogen uit. Zodra je een pomp nadert en je auto tot stilstand brengt, komt de pompbediende vrijwel direct naar je toe. Geef simpelweg aan hoeveel je wilt tanken en de pompbediende doet de rest. Ook het afrekenen doe je doorgaans gewoon met contanten. Je hoeft je auto er niet eens voor uit.
Benoem hoeveel je wilt tanken
Tja, hoe leg je uit hoeveel je wilt tanken in Griekenland? Geef je het aan in liters? Volgooien of halfvol? De meeste Grieken een prima woordje Engels, maar tussen wat jij bedoelt en wat de ander interpreteert zit nog wel eens wat verschil. Probeer daarnaast maar eens te bepalen hoeveel liter je nodig hebt. Zo heb ik bij de pomp ooit wel eens vijf minuten staan uitleggen dat ik de tank ‘full’ wilde hebben. De alleraardigste pompbediende snapte niets van mijn goede bedoelingen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit overal in Griekenland zo gaat. In de wat drukkere locaties zul je echt niet de eerste toerist zijn die de huurauto weer volgetankt wil zien. Een handige reistip die ik je kan meegeven: benoem zo duidelijk mogelijk het bedrag in Euro’s dat je wilt tanken. Dan kan de pompbediende zich daar op richten. Een fooi geven na het tanken is in principe niet nodig, maar wordt wel gewaardeerd.
Extra tip: het pijltje bij de tank-indicator op het dashboard wijst altijd naar de zijde waar de vulopening zich bevindt. Dit kan handig zijn als je in een onbekende auto rijdt en op die manier je auto aan de juiste zijde van de pomp kunt zetten.
Openingstijden en betaalmogelijkheden Griekse tankstations
In en rond de grote steden zijn tankstations te vinden die 24 uur per dag open zijn. Vrijwel de meeste tankstations zijn tijdens de reguliere openingstijden (van 7.00 uur in de ochtend, tot 22.00 uur in de avond) geopend. Contant betalen blijft het meest gangbare betaalmiddel, hoewel creditcards ook steeds vaker worden geaccepteerd. In minder toeristische gebieden kun je echter het beste genoeg contant geld meenemen als je op pad gaat met de auto in Griekenland. Dan zit je altijd safe.
Prijzen aan de Griekse pomp
De tarieven voor brandstof zoals benzine en diesel gaan redelijk gelijk op met de Nederlandse prijzen, maar liggen doorgaans net een ‘kwartje van Kok’ onder de tarieven in Nederland.
Wij hadden een hele vervelende ervaring met tanken. De tank moest met dezelfde hoeveelheid brandstof weer worden ingeleverd, in ons geval driekwart. We zeiden fifteen (15) euro, maar het werden er fifty (50)! We waren flink pissig, na een telefoontje naar de verhuurder blijkt dat dit vaker gebeurt. De pompbediende gooide het op de taalbarriere, grote smoes natuurlijk. Goed opletten dus!
Ah dat lijkt me erg vervelend inderdaad! Helaas kan het voorkomen dat mensen misbruik maken van de situatie en van de goede intenties van toeristen. Waar in Griekenland gebeurde dit? Heeft de verhuurder nog iets kunnen doen met een creditering naar jullie voor het teveel aan brandstof?
Ik heb de afgelopen 5 jaar nergens meer contant aan de pomp betaald. En in zelfs het kleinste dorpje weet iedere pompbediende wat ‘full’ betekent. Ik spreek een redelijk mondje Grieks maar ik zou niet eens weten hoe je aangeeft dat je de tank vol wilt hebben 🙂
Goed te horen. Het voorbeeld wat ik gaf is ook alweer een tijdje geleden en het kan per locatie verschillen. In Italië en Griekenland komen nog veel bemande tankstations voor waarbij er voor je getankt wordt. Een mobiel pinapparaat ben ik nog niet tegengekomen, dus betaal je vaak contant omdat je immers in je auto kunt blijven zitten. Bij de toeristischere plekken zal men inmiddels wel begrijpen wat ‘full’ betekent, maar ik had destijds een bediende die er iets heel anders uit begreep haha.