Reisadvies Griekenland: wat is de stand van zaken?

Op dit moment is het reisadvies voor heel Griekenland groen en dus positief. In de afgelopen jaren werd naar aanleiding van branden voor bepaalde delen het reisadvies (tijdelijk) aangescherpt. Het reisadvies Griekenland voor het gehele land is op dit moment dan ook positief. Dit betekent dit dat er op dit moment geen inreisvoorwaarden voor Griekenland gelden en er in heel Griekenland vakantiereizen mogelijk zijn.

Lees ook:

Alvast wegdromen bij deze pareltjes

Bekijk accommodaties in Griekenland

 

Huidig reisadvies op de kaart

In Griekenland geldt op dit moment het volgende reisadvies:

Reisadvies Griekenland

Algemeen reisadvies Griekenland

Als Europees land is het reisadvies Griekenland doorgaans altijd positief. De eerdere kredietcrisis, de strenge hervormingen in het belastingstelsel en politieke kwesties zoals de vluchtelingenstroom in Griekenland kunnen echter voor onrust zorgen. Ben je benieuwd of Griekenland een reisadvies kent dat door actuele omstandigheden wijzigt, dan kun je het beste de website van het ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten houden. Doorgaans zal je als toerist weinig problemen ondervinden van de hectiek. Alleen in Athene rond het Syntagmaplein en de wijk Exarchia kan het soms door demonstraties onrustig zijn. Ook kan je reisschema verstoord raken door onverwachte stakingen op luchthavens of veerdiensten.

Zelf heb ik enkel hinder ondervonden op vakantie dat veerdiensten niet beschikbaar waren door stakingen. Probeer je vakantiepret daardoor niet te laten vergallen. Denk in oplossingen en niet in problemen. Onrust of rellen heb ik nog nooit meegemaakt in al die jaren dat ik Griekenland heb bezocht. Door langdurige droogte en hitte zijn bosbranden een groot gevaar in Griekenland. Wees dus ook voorzichtig met open vuur in de natuur. Voor alles geldt: gebruik je gezonde verstand, houd je oren en ogen open en vermijd onrustige gebieden die doorgaans alleen in Athene voorkomen. Toerisme is van groot belang voor Griekenland en in de toeristische gebieden zul je van enige onrust dan ook vaak niets vernemen.

Stakingen in Griekenland

De Griekse bevolking staakt regelmatig om de onvrede over de strenge hervormingen kenbaar te maken of door lage lonen in bepaalde sectoren. Dit kan gevolgen hebben voor vliegverkeer, veerboten en ander openbaar vervoer. Stakingen worden niet altijd vantevoren aangekondigd. Het kan dan ook betekenen dat je terugvlucht naar huis of een andere verplaatsing bijvoorbeeld naar het vasteland of een ander eiland op dat moment niet mogelijk is.

Actuele en aangekondigde stakingen kun je ook vinden op LivinLove.gr.

Natuurgeweld in Griekenland

Bosbranden, aardbevingen, hevige regenval en overstromingen kunnen altijd plaatsvinden. Vooral bij langdurige droogte zijn bosbranden in Griekenland zeker geen uitzondering. Ook hiervoor geldt altijd de actuele situatie in de gaten te houden en wanneer nodig je reis hierop aan te passen. Het jaar 2023 kenmerkte zich vooral door hevige bosbranden in Attica (omgeving Athene), Corfu, het schiereiland Evia en Rhodos.

Ga goed voorbereid op reis

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ga dan ook goed voorbereid op reis. Enkele tips om niet voor verrassingen te komen staan:

  • Controleer het actuele reisadvies voor Griekenland voor vertrek.
  • Houd de media in de gaten voor nieuws uit Griekenland.
  • Scan belangrijke documenten en pasjes zoals paspoort, ID-kaart en creditcards in en sla deze op in de cloud (bijvoorbeeld Google Drive of een e-mail naar jezelf). Sla ze niet lokaal op via een mobiele telefoon omdat je deze terplekke kunt kwijtraken. Op die manier heb je altijd een alternatief achter de hand in geval van nood.
  • Doe dit ook voor de documenten als je een auto huurt in Griekenland, je boardingpasses en de huurovereenkomst/boekingsbevestiging van je accommodatie.

Actuele Griekenland reisadvies

Wijzigingen in de actuele situatie kunnen snel plaatsvinden. Raadpleeg daarom ook altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de situatie in Griekenland.

Let op: deze informatie is met de grootste zorg samengesteld maar is altijd aan verandering onderhevig. Griekipedia.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de juistheid van de informatie. Raadpleeg voor de actuele stand van zaken altijd het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de Nederlandse ambassade in de regio als je reeds in Griekenland verblijft.


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 27-01-2024.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

21 thoughts on “Reisadvies Griekenland: wat is de stand van zaken?

  • Hi Arjen, dank voor je informatieve site. Ik reis half mei naar Griekenland, en vraag me af of ik met de huidige maatregelen toegang heb tot ‘faciliteiten’, dus winkels, restaurants en hotels. Ik ben in juli ’21 gevaccineerd (1xJanssen) en heb een herstelbewijs sinds januari dit jaar. Weet jij of ik daarmee aan alle (nu geldende) noodzakelijke criteria voldoe? Via de ANWB reiswijzer kom ik daar niet helemaal uit. Of hoef ik me geen zorgen te maken omdat tegen die tijd er waarschijnlijk wel weer versoepelingen zijn doorgevoerd in Griekenland?
    Groet,
    Mart

    Beantwoorden
  • Dank voor al deze informatie. Wij gaan op 24 april naar Zakynthos. Verwachten jullie voor die tijd nog verdere versoepelingen? Onze dochter van 7 heeft namelijk geen herstelbewijs, dus zal dan vooralsnog een PCR-test moeten doen. Maar zou natuurlijk fijner zijn wanneer dat niet hoeft.

    Beantwoorden
    • Hallo Yvonne,

      Ik durf het nog niet met zekerheid te voorspellen. Eerder waren kinderen tot 12 jaar gevrijwaard van het hoeven te tonen van een negatieve PCR-test. Of deze rond 24 april komt te vervallen of weer op de grens vanaf 12 jaar komt te liggen is nog afwachten. Dit zal afhangen van de Corona-cijfers in Nederland en Griekenland zelf. Laten we hopen dat het over een maand er nog weer beter uit ziet!

      Groetjes van Arjan

  • Dank voor deze updates, erg fijn dat dit zo goed wordt bijgehouden. Wij verheugen ons al op de aankomende vakantie deze zomer. Hopelijk kan het allemaal doorgaan.

    Beantwoorden
  • Goedemiddag,

    Wij gaan naar Rhodos binnenkort, en ik heb gelezen dat kinderen 4 t/m 11 nu voor de horeca een zelftest gedaan moeten hebben en een verklaring. Ik vroeg me af iemand weet of dit in de praktijk ook echt gehandhaafd wordt en of zelftests goed en betaalbaar te koop zijn, of dat het aan te raden is deze mee te nemen?
    Bedankt,
    Steven

    Beantwoorden
  • Binnenkort vertrekken wij naar Griekenland. Mijn man heeft eind juli corona gehad. Hij zal een herstelbewijs nodig hebben om te kunnen reizen naar Griekenland. Weten jullie wat bedoeld wordt met : ” Afgegeven 30 dagen na de eerste positieve COVID-19-test, deze is dan 180 dagen geldig”. Het gaat om het stukje tekst “30 dagen na de 1e positieve test”. Eerste positieve test was 27 juli, dus de datum op het herstelbewijs moet dan 26 augustus zijn?
    Hebben jullie enig idee? Hoor graag van jullie!

    Beantwoorden
    • Hallo Beth, goede vraag inderdaad. Ik vermoed dat die 30 dagen bedoeld is om er zeker van te zijn dat iemand hersteld is en antistoffen heeft aangemaakt. Voor de zekerheid kun je altijd even navraag doen bij de ambassade.

      Groetjes Arjan

  • Goedemorgen,
    Begin september vertrekken wij naar Kos. Mijn man heeft eind juli corona gehad. Hij zal een herstelbewijs nodig hebben om te kunnen reizen naar Griekenland. Weten jullie misschien wat er bedoeld wordt met :” Afgegeven 30 dagen na de eerste positieve COVID-19-test, deze is dan 180 dagen geldig”. Het gaat om het stukje “30 dagen na de 1e positieve test”. Eerste positieve test was 27 juli, dus de datum op het herstelbewijs moet dan 26 augustus zijn?

    Beantwoorden
  • ben benieuwd naar de situatie in de peloponessos , we willen er half september naar toe maar durf eigenlijk nog niet te boeken.

    Beantwoorden
    • Hallo Willem,

      Dat is inderdaad nog lastig te voorzien. Dit hangt af van de vaccinatiesnelheid aldaar en het aantal besmettingen in die periode. Dat is waar de Nederlandse overheid naar kijkt. Je kunt eventueel altijd boeken bij een aanbieder die geldterug- of een omboekgarantie biedt.

      Groetjes van Arjan

  • Hallo.
    Ik lees jullie verhaal over kreta, maar ik vraag me af of ik op 12 juni wel naar afitos kan in chalkidiki.
    Ook daar is het nog steeds code oranje, ik hoop dat er snel word over gegaan op code geel zodat wij die kant op kunnen.

    Ik hoop snel duidelijkheid te krijgen🙏

    Beantwoorden
    • Hoi Wilma,

      Wij hopen het ook! Het is nog erg onzeker. Hopelijk verandert de situatie snel, zodat je weet waar je aan toe bent. Heb je eventueel nog een soort omboekgarantie?

      Groet,

      Arjan

  • Weet iemand wanneer er nieuwe updates volgen wat betreft reisadvies?
    Kreta blijft onbegrijpelijk geel. We hebben tickets voor 28 mei.
    Zou er binnen 1 week nog wat kunnen veranderen denken jullie?
    groet Daan

    Beantwoorden
    • Hallo Daan,

      Helaas heb ik geen glazen bol wat dat betreft. Ik snap dat 28 mei steeds dichterbij komt en je graag naar Kreta zou willen kunnen afreizen. Lijkt me ontzettend vervelend om in die spanning te zitten. Uiteraard kan er nog van alles veranderen, maar in alle eerlijkheid denk ik dat een week wel heel krap wordt omdat dit vanuit de Nederlandse overheid steeds tegen het licht wordt gehouden. Kreta is een eiland met ruim 600.000 vaste bewoners. De vaccinatiedichtheid is dan ook veel beperkter dan bijvoorbeeld bij de kleinere eilanden die nu op geel gezet zijn. Doorgaans kennen die eilanden rond de 10.000 vaste bewoners gemiddeld. Griekenland heeft voor die eilanden grote vaccinatiecampagnes opgezet om het toerisme een slinger te kunnen geven. Voor Kreta komt dit nog te vroeg denk ik. Maar ik hoop met je mee!

      Groet,

      Arjan

  • Weet je wat de reden is dat Kreta nog op oranje staat? Snap er niets van

    Beantwoorden
    • Dat is mij ook onduidelijk. Enige reden die ik kan bedenken is dat de kleinere eilanden een hogere vaccinatiedichtheid hebben dan Kreta, wat het grootste eiland van Griekenland is en tevens de grootste hoeveelheid vaste bewoners kent. De meeste eilanden hebben minder dan 10.000 inwoners het hele jaar rond, terwijl Kreta meer dan 600.000 vaste inwoners kent en wellicht daardoor door de Nederlandse autoriteiten nog als een groter ‘risicogebied’ wordt gezien.

      Groet,

      Arjan

    • Dank je wel. Mocht je nieuws hebben hierover, hoor ik het graag. Ik houd je site in de gaten.

  • Bedankt voor deze heldere uitleg, en de regelmatige updates!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *