[Corona-update] Reisadvies Griekenland: wat is de stand van zaken?

Op dit moment is een bezoek aan Griekenland door de maatregelen rondom het Corona-virus onderhevig aan beperkingen en veiligheidsrisico’s. Alleen strikt noodzakelijke reizen van en naar Griekenland zijn mogelijk. Vakantievluchten vallen dus niet onder noodzakelijke reizen en zijn dan ook (nog) niet toegestaan. De Griekse overheid heeft op woensdag 20 mei aangekondigd vanaf 15 juni weer toeristen te willen ontvangen.

Kan ik vanuit Nederland wel of niet vliegen naar Griekenland?

Deze vraag is op dit moment lastig of zelfs bijna onmogelijk te beantwoorden. Op dit moment als toerist tot en met 31 mei sowieso niet. Hoewel er al voor 15 juni vluchten worden aangekondigd betekent dit niet dat een geplande vakantie in die periode ook doorgaat. Een aantal aspecten wegen mee:

 • De Griekse overheid heeft landen uit Europa op basis van besmettingsgraad ingedeeld in rood, oranje, geel en groen. Afhankelijk van die status wordt bepaald hoeveel inzittenden per vliegtuig moeten worden getest. Dit geldt sowieso tot en met 31 mei. Het is nog afwachten hoe dit eruitziet voor de periode daarna.
 • De vlucht zou in theorie door kunnen gaan, maar de kans is aanwezig dat je alsnog niet toegelaten wordt tot het land tot 15 juni. Vluchten kunnen op korte termijn dus alsnog worden geannuleerd. Sommige vluchten gaan wel door maar dan alleen vanuit zakelijke, humanitaire redenen of voor familiebezoek.

Advies is om de berichtgeving vanuit touroperator en/of vliegmaatschappij goed in de gaten te houden voor je eigen situatie wat per persoon weer verschillend is voor de gevallen die tussen 31-05 en 14-06 vallen. We begrijpen goed dat deze onzekerheid heel erg vervelend is.

Updates rondom maatregelen Corona-virus

 • Update 26-05: Ondanks de aankondigingen van de Griekse overheid is er nog veel onduidelijkheid over het wel of niet mogen afreizen naar Griekenland voor vakantie voor reizen die eerder dan 15 juni gepland staan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is wel duidelijk en stelt dat reizen voor die tijd als toerist nog steeds als niet noodzakelijk wordt geacht.
 • Update 20-05: Griekenland wil vanaf 15 juni weer toeristen verwelkomen. Dit werd bekend gemaakt door premier Mitsotakis. Op de eilanden worden quarantainezones ingericht in het geval van een nieuwe uitbraak. Lees meer op AD.nl
 • Update 20-05: Transavia wil vanaf 4 juni weer vliegen naar Athene, Heraklion en Thessaloniki. KLM wil vanaf 6 juni weer vliegen naar Athene. Aegean wil vanaf 15 juni weer naar Athene vliegen.
 • Update 28-04: De Griekse overheid heeft een gefaseerde versoepeling aangekondigd van de beperkende maatregelen waarvan de eerste vanaf 4 mei a.s.
  • Vanaf 4 mei kunnen kappers, kleine winkels en elektronicazaken etc. de deuren weer openen.
  • Vanaf 18 mei mogen de archeologische locaties, dierentuinen en botanische tuinen. Ook wordt het wellicht mogelijk voor Grieken om zich binnenlands te verplaatsen.
  • Vanaf 1 juni mogen grote winkelcentra de deuren weer openen, café’s, bars en restaurants mogen open als gasten in de buitenlucht kunnen plaatsnemen. Hotels die het gehele jaar geopend zijn mogen ook weer gasten ontvangen.
  • Begin juni wordt ook het interne vliegverkeer weer langzaam op gang gebracht.
  • Mid juni mogen ook seizoensgebonden accommodaties weer open en wordt er gestart met het openen van georganiseerde stranden.
  • Eind juni wordt getracht ook het internationale vliegverkeer weer op gang te brengen.
  • Begin juli mogen alle seizoensgebonden accommodaties en faciliteiten de deuren weer openen.
  • Voor een volledige roadmap: kijk op Keeptalkinggreece.com
 • Update 29-03: Al het vliegverkeer tussen Nederland/Duitsland en Griekenland (van en naar) is voorlopig opgeschort tot en met 15 april. Alleen rechtstreekse vluchten tussen Duitsland en Athene vallen hierbuiten, uitzonderingen zijn ook: vracht, transport van humanitaire en sanitaire goederen, noodgevallen, militaire vluchten, repatriëring en vluchten van Frontex.
 • Update 23-03: De Griekse overheid heeft een lockdown afgekondigd. Het is alleen toegestaan om de straat op te gaan:
  • Voor woon- werkverkeer
  • Voor een bezoek aan apotheek of arts
  • Voor een bezoek aan supermarkt of winkel met voedingsmiddelen
  • Voor een bezoek aan de bank
  • Om hulp te bieden aan anderen
  • Voor een doop, bruiloft of begrafenis
  • Om buiten te sporten of de hond uit te laten (maximaal 2 personen)
 • Update 21-03: Alleen vaste bewoners mogen afreizen naar de eilanden. Eilandbezoekers kunnen op dit moment nog wel terugkeren naar vasteland.
 • Update 20-03: De Nederlandse Ambassade in Griekenland meldt dat de terugvlucht van Griekenland naar Nederland zeer beperkt is: “Tot nu toe gaan er nog vluchten naar Nederland maar deze zullen op zeer korte termijn sterk worden ingeperkt. Transavia heeft aangekondigd alle vluchten van 23 maart tot 5 april te annuleren. KLM voert tot 23 maart in elk geval nog 1 vlucht per dag naar Amsterdam uit. Over de weg zijn de grenzen met Albanië, Noord-Macedonië en Turkije gesloten. Ook de ferries naar Italië varen niet meer voor passagiers. Bent u in Griekenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.
 • Update 16-03-2020: Alle reizigers (ongeacht nationaliteit) die aankomen in Griekenland dienen verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan, zo meldt een woordvoerder van de Griekse overheid. Ook zijn inmiddels alle scholen en winkels gesloten. Voor banken, apotheken, supermarkten en tankstations geldt deze sluiting niet.
 • Update 15-03-2020: Veel Nederlandse touroperators zijn inmiddels tot en met 31 maart gestopt met vliegen naar bestemmingen in Griekenland vanwege het Corona-virus. In afwachting van de ontwikkelingen lijken de vertrekdata vanaf april voorlopig ongewijzigd. Advies is om de actuele berichtgeving in de gaten te houden aangezien dit aan verandering onderhevig is.
 • Hotels en accommodaties in Griekenland houden hun deuren gesloten tot en met 30 april.
 • Update 05-03-2020: Op de eilanden voor de Turkse kust is onrust door de migratieontwikkeling met Turkije. Aan hulpverleners en journalisten is het advies alert te zijn omdat een deel van de lokale bevolking zich tegen hen kan keren. Griekenland heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. De Griekse regering heeft daarom landelijk maatregelen genomen. Er zijn controles bij grensovergangen, luchthavens en treinstations.

Huidig reisadvies op de kaart

In Griekenland geldt op dit moment het volgende reisadvies:

Reisadvies Griekenland actuele kaart

 

Algemeen reisadvies Griekenland

Let op, de huidige situatie is zoals hierboven beschreven aan verandering onderhevig door maatregelen rondom het Corona-virus. De informatie hieronder is wat normaliter van toepassing is voor Griekenland maar is op dit moment niet actueel.

Als Europees land is het reisadvies Griekenland vrijwel altijd positief. De kredietcrisis, de strenge hervormingen in het belastingstelsel en de vluchtelingenstroom in Griekenland kunnen echter voor onrust zorgen. Ben je benieuwd of Griekenland een reisadvies kent dat door actuele omstandigheden wijzigt, dan kun je het beste de website van het ministerie van Buitenlandse zaken in de gaten houden. Doorgaans zal je als toerist weinig problemen ondervinden van de hectiek. Alleen in Athene rond het Syntagmaplein en de wijk Exarchia kan het door demonstraties soms onrustig zijn. Ook kan je reisschema verstoord raken door stakingen op luchthavens of veerdiensten.

Zelf heb ik enkel hinder ondervonden op vakantie dat veerdiensten niet beschikbaar waren door stakingen. Probeer je vakantiepret daardoor niet te laten vergallen. Denk in oplossingen en niet in problemen. Onrust of rellen heb ik nog nooit meegemaakt in al die jaren dat ik Griekenland heb bezocht. Door langdurige droogte en hitte zijn bosbranden een groot gevaar in Griekenland. Wees dus ook voorzichtig met open vuur in de natuur. Voor alles geldt: gebruik je gezonde verstand, houd je oren en ogen open en vermijd onrustige gebieden die doorgaans alleen in Athene voorkomen. Toerisme is van groot belang voor Griekenland en in de toeristische gebieden zul je van enige onrust dan ook vaak niets vernemen.

Stakingen in Griekenland

De Griekse bevolking staakt regelmatig om de onvrede over de strenge hervormingen kenbaar te maken. Dit kan gevolgen hebben voor vliegverkeer, veerboten en ander openbaar vervoer. Stakingen worden niet altijd vantevoren aangekondigd. Het kan dan ook betekenen dat je terugvlucht naar huis of een andere verplaatsing bijvoorbeeld naar het vasteland of een ander eiland op dat moment niet mogelijk is.

Actuele en aangekondigde stakingen kun je ook vinden op LivinLove.gr.

Natuurgeweld in Griekenland

Bosbranden, aardbevingen, hevige regenval en overstromingen kunnen altijd plaatsvinden. Vooral bij langdurige droogte zijn bosbranden in Griekenland zeker geen uitzondering. Ook hiervoor geldt altijd de actuele situatie in de gaten te houden en wanneer nodig je reis hierop aan te passen.

Ga goed voorbereid op reis

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ga dan ook goed voorbereid op reis. Enkele tips om niet voor verrassingen te komen staan:

 • Controleer het actuele reisadvies voor Griekenland voor vertrek.
 • Houd de media in de gaten voor nieuws uit Griekenland.
 • Scan belangrijke documenten en pasjes zoals paspoort, ID-kaart en creditcards in en sla deze op in de cloud (bijvoorbeeld Google Drive of een e-mail naar jezelf). Sla ze niet lokaal op via een mobiele telefoon omdat je deze terplekke kunt kwijtraken. Op die manier heb je altijd een alternatief achter de hand in geval van nood.
 • Doe dit ook voor de documenten als je een auto huurt in Griekenland, je boardingpasses en de huurovereenkomst/boekingsbevestiging van je accommodatie.

Actuele Griekenland reisadvies

Wijzigingen in de actuele situatie kunnen snel plaatsvinden. Raadpleeg daarom ook altijd de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de situatie in Griekenland.

 

Let op: deze informatie is met de grootste zorg samengesteld maar is altijd aan verandering onderhevig. Griekipedia.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de juistheid van de informatie. Raadpleeg voor de actuele stand van zaken altijd het Ministerie van Buitenlandse Zaken of de Nederlandse ambassade in de regio als je reeds in Griekenland verblijft. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 27-05-2020.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.