Geld pinnen in Griekenland

Geld pinnen in Griekenland lastig? Betalen met je bankpas in Griekse winkels en restaurants hoeft in de meeste gevallen geen probleem te vormen. Wanneer je op vakantie naar Griekenland gaat moet je er echter wel rekening mee houden dat pinautomaten niet altijd bereikbaar of beschikbaar zijn zoals we hier in Nederland gewend zijn. Sommige bestemmingen kunnen bijvoorbeeld afgelegen liggen waardoor contant geld opnemen niet direct mogelijk is. Ook kun je op minder toeristische bestemmingen niet altijd met je pinpas afrekenen. Overal waar ik tot nu toe ben geweest heb ik mij altijd wel gered door contanten op zak te hebben en waar mogelijk te pinnen. In grotere steden en plaatsen (die meer op toeristen zijn ingesteld) kun je in winkels en restaurants meestal wel pinnen. Met je creditcard kun je doorgaans uit de voeten in grotere hotels en bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven. Ook als men niet het Maestro-logo voert.

Handig om te weten

 • Binnen Eurolanden zoals Griekenland kun je zonder toeslagen geld opnemen en betalen met je bankpas
 • Kijk of het Maestro-logo op je bankpas staat
 • Voert de Griekse winkel ook het Maestro-logo? Dan kun je daar met je betaalpas afrekenen zonder extra kosten
 • Met je Nederlandse bankpas kun je zonder extra kosten geld opnemen bij een Griekse geldautomaat

Geldautomaten in Griekenland

In de meeste plaatsen waar ik in Griekenland heb verbleven is altijd wel een geldautomaat te vinden. Vaak zie je bij de toeristische winkeltjes ook wel de zogeheten geelblauwe ‘ATM’, een mobiele, compacte geldautomaat die je ook vaak in Nederland tegenkomt in winkels of openbare locaties. Als geld opnemen transactiekosten met zich meebrengt moet dit vooraf kenbaar gemaakt zijn op het display, anders kun je er normaal gesproken vanuit gaan dat dit zonder extra kosten is.

Neem voldoende contant geld mee

Het is handig om voor de eerste dagen voldoende contant geld mee te nemen. Dit is prettig wanneer je niet direct geld kunt pinnen als je op je Griekse bestemming bent aangekomen. Vaak kun je op de luchthaven snel nog even geld opnemen voordat je het vliegtuig instapt. Pas wel op door ook weer niet teveel te willen meenemen. Hoewel het criminaliteits-cijfer van Griekenland nog altijd zeer laag ligt, is teveel geld op zak hebben een ander uiterste. Mocht je toch in een penibele situatie terechtkomen dan ben je niet direct je volledige budget voor je vakantie kwijt.

Geld opnemen in Griekenland

Vrijwel elke bestemming beschikt wel over een geldautomaat. Toch is het geen uitzondering dat wanneer je in kleinere plaatsen verblijft, de dichtstbijzijnde geldautomaat een aantal kilometers verderop ligt in een andere plaats. Wanneer je geen auto huurt in griekenland kijk dan goed of je relatief makkelijk toegang hebt tot een geldautomaat. De ervaring leert dat je vrijwel overal in Griekenland contant betaalt. Van je dagelijkse boodschappen tot het betalen van je rekening in een Grieks restaurant. Met de strenge belastinghervormingen die zijn ingevoerd door de Griekse regering zie je momenteel wel een opkomst in het aantal winkels en restaurants waar je kunt pinnen.

Zijn er beperkingen hoeveel je kan pinnen in Griekenland?

Nee, kijk echter wel wat het maximum bedrag is dat je kunt opnemen in het buitenland. Banken zoals de ING hebben als veiligheidsmaatregel ingesteld dat je met je pas in het buitenland standaard niet meer kunt opnemen dan om en nabij de €500 per dag. Dit kun je desgewenst verhogen, neem daarvoor contact op met je bank. Soms kun je het ook instellen via de app van je bank. Als je met een buitenlandse betaalpas (dus ook de Nederlandse) geld gaat pinnen bij een betaalautomaat gelden er verder geen beperkingen. Wanneer je dus op vakantie bent in Griekenland kun je elke gewenste hoeveelheid opnemen. Voor de Grieken zelf golden er sinds 2015 nog wel beperkingen gelden die destijds als kapitaalbeperking door de Griekse overheid werden ingesteld. De Grieken konden toen zelf een maximum van €60 per dag opnemen. Dit maximum gold niet voor toeristen die vanuit een ander land op vakantie zijn in het land.

Kost het extra als ik afreken of geld opneem met mijn pinpas in Griekenland?

Kijk naar het Maestro-logo in Griekse winkelsNee, er worden geen extra kosten gerekend door je bank als je afrekent of geld opneemt met je bankpas. Binnen Eurolanden zoals Griekenland kun je dus gerust geld opnemen bij een Griekse geldautomaat. In winkels die het Maestro-logo voeren kun je doorgaans ook pinnen met je bankpas. Ook voor pintransacties in Griekse winkels worden geen extra kosten gerekend door de bank.

Mijn tip: schat je dagelijks verbruik in

Wat ik vaak doe is kijken hoeveel ik per dag verbruik zodat ik kan inschatten wanneer ik weer geld bij moet halen. Geld pinnen in Griekenland hoeft dan ook geen probleem te zijn.  Ben je een dagje op pad naar andere plekken in de omgeving en kom je een geldautomaat tegen, dan zou ik aanraden weer wat geld op te nemen. Als je weet waar geldautomaten zich bevinden kun je dan elke dag een beetje opnemen in plaats van in één keer met veel geld op zak te moeten lopen. Maar dat is uiteraard maar net wat je zelf het prettigst vindt. Heb je geen kluisje op je hotelkamer of appartement, dan kun je het contante geld in wat sokken doen en deze in je koffer doen. Is je koffer afsluitbaar met een cijfercode? Doe je koffer dan dicht en op slot als je op pad gaat. Dan kan er nooit iemand in je koffer snuffelen als je niet op je kamer of appartement bent.

Heb je zelf nog andere tips of suggesties? Plaats dan een reactie hieronder.

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

2 reacties op “Geld pinnen in Griekenland

 • 1 juni 2018 om 00:06
  Permalink

  Huh? Griekenland is toch gewoon lid van de Unie en de Muntunie? Waarom dan deze uitgebreide verhandeling over het (toeristisch) betalingsverkeer? Of is dit een post uit 1997?. Krijg zwaar het gevoel dat ik in Griekenland weer met Drachmen in de weer moet. Kennelijk is Griekenland nog steeds een achterlijk land.

  Beantwoorden
  • 1 juni 2018 om 07:40
   Permalink

   Het gaat hier niet om de munteenheid, maar om het feit of je in Griekenland kunt pinnen bij restaurants of winkels bijvoorbeeld. Daarin ligt Griekenland simpelweg achter op een land als Nederland qua infrastructuur van betaalmogelijkheden. Om het land achterlijk te noemen vind ik een zwaar overtrokken en belachelijke reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.