Geld pinnen in Griekenland

Geld pinnen in Griekenland lastig? Geld opnemen hoeft eigenlijk geen probleem te vormen. Wanneer je op vakantie naar Griekenland gaat moet je er echter wel rekening mee houden dat pinautomaten niet altijd bereikbaar of beschikbaar zijn zoals we hier in Nederland gewend zijn. Sommige accommodaties kunnen bijvoorbeeld afgelegen liggen waardoor contant geld opnemen niet direct mogelijk is als je op je bestemming bent aangekomen. Ook kun je op minder toeristische bestemmingen vrijwel nergens met je pinpas afrekenen. Overal waar ik tot nu toe ben geweest heb ik eigenlijk altijd met contant geld betaald. In grotere steden en plaatsen kun je in winkels meestal wél pinnen. Mits de winkel het Maestro-logo voert. Houd hier dus rekening mee als je naar Griekenland afreist. Met je creditcard kun je meestal wel uit de voeten in grotere hotels en bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven. Ook als men niet het Maestro-logo voert.

Handig om te weten

  • Binnen eurolanden kun je zonder toeslagen geld opnemen en betalen met je bankpas
  • Kijk of het Maestro-logo op je bankpas staat
  • Voert de Griekse winkel ook het Maestro-logo? Dan kun je daar met je betaalpas afrekenen zonder extra kosten
  • Met je Nederlandse bankpas kun je zonder extra kosten geld opnemen bij een Griekse geldautomaat

Neem voldoende contant geld mee

Het is handig om voldoende contant geld mee te nemen. Dit is prettig wanneer je niet direct geld kunt pinnen als je op je Griekse bestemming bent aangekomen. Vaak kun je op Schiphol snel nog even geld opnemen voordat je het vliegtuig instapt. Pas wel op door ook weer niet teveel te willen meenemen. Hoewel het criminaliteits-cijfer van Griekenland nog altijd zeer laag ligt, is teveel geld op zak hebben ook weer het andere uiterste. Mocht je toch in een penibele situatie terechtkomen dan ben je niet direct je volledige budget voor je vakantie kwijt.

Geld pinnen in Griekenland

Vrijwel elke bestemming beschikt wel over een geldautomaat. Toch is het geen uitzondering dat wanneer je in kleinere plaatsen verblijft, de dichtstbijzijnde geldautomaat een flink aantal kilometers verderop ligt in een andere plaats. Wanneer je geen auto huurt in griekenland kijk dan goed of je relatief makkelijk toegang hebt tot een geldautomaat. De ervaring leert dat je vrijwel overal in Griekenland contant betaalt. Van je dagelijkse boodschappen tot het betalen van je rekening in een Grieks restaurant.

Zijn er beperkingen hoeveel je kan pinnen in Griekenland?

Nee, kijk echter wel wat het maximum bedrag is dat je kunt opnemen in het buitenland. Banken zoals de ING hebben als veiligheidsmaatregel ingesteld dat je met je pas in het buitenland standaard niet meer kunt opnemen dan om en nabij de €500 per dag. Dit kun je desgewenst verhogen, neem daarvoor contact op met je bank. Als je met een buitenlandse betaalpas (dus ook de Nederlandse) geld gaat pinnen bij een betaalautomaat gelden er verder geen beperkingen. Wanneer je dus op vakantie bent in Griekenland kun je elke gewenste hoeveelheid opnemen. Voor de Grieken zelf kunnen er sinds 2015 nog wel beperkingen gelden die destijds als kapitaalbeperking door de Griekse overheid werden ingesteld. De Grieken kunnen zelf een maximum van €60 per dag opnemen. Dit maximum geld dus niet voor toeristen die vanuit een ander land op vakantie zijn in het land.

Kost het extra als ik afreken of geld opneem met mijn pinpas in Griekenland?

Kijk naar het Maestro-logo in Griekse winkelsNee, er worden geen extra kosten gerekend door je bank als je afrekent of geld opneemt met je bankpas. Binnen eurolanden zoals Griekenland kun je dus gerust geld opnemen bij een Griekse geldautomaat. In winkels die het Maestro-logo voeren kun je doorgaans ook pinnen met je bankpas. Ook voor pintransacties in Griekse winkels worden geen extra kosten gerekend door de bank.

Mijn tip

Wat ik vaak doe is kijken hoeveel ik per dag verbruik zodat ik kan inschatten wanneer ik weer geld bij moet halen. Geld pinnen in Griekenland hoeft dan ook geen probleem te zijn.  Ben je een dagje op pad naar andere plekken in de omgeving en kom je een geldautomaat tegen, dan zou ik aanraden weer wat geld op te nemen. Als je weet waar geldautomaten zich bevinden kun je dan elke dag een beetje opnemen in plaats van in één keer met veel geld op zak te moeten lopen. Maar dat is uiteraard maar net wat je zelf het prettigst vindt. Heb je geen kluisje op je hotelkamer of appartement, dan kun je het contante geld in wat sokken doen en deze in je koffer doen. Is je koffer afsluitbaar met een cijfercode? Doe je koffer dan dicht en op slot als je op pad gaat. Dan kan er nooit iemand in je koffer snuffelen als je niet op je kamer of appartement bent.

Heb je zelf nog andere tips of suggesties? Plaats dan een reactie hieronder.

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.