Stifado recept: hartverwarmend stoofgerecht met rundvlees en specerijen
Ik ben gek op Griekse gerechten die de tijd krijgen om de smaken optimaal te laten ‘huwen’. Een stoofschotel zoals Griekse stifado (ook wel geschreven als stifatho) is een goed voorbeeld van zo’n gerecht. Dankzij de specerijen zoals kaneel, kruidnagel en piment past het uitstekend in het gure najaar of koude winter om jezelf eens lekker bij op te warmen. Zulke gerechten zijn een kadootje voor je ziel. Maar zoals met alle klassiekers smaakt stifado ook heerlijk in de zomer en zou ik je zeker niet laten tegenhouden door het stigma van het seizoen. En bijkomend voordeel: stifado maken is helemaal niet moeilijk. De voorbereiding (lees: uien pellen) kost wel wat doorzettingsvermogen, maar daarna heb je wind mee.
Uitjes
Het verschil tussen stifado en andere stoofgerechten (bijvoorbeeld kokkino moschari) is dat in stifado veel uien worden gebruikt. Je kent ze waarschijnlijk wel als je in Griekenland een bordje stifado voorgeschoteld hebt gekregen. Het zijn kleine pareluitjes, die wij in Nederland ook wel kennen als de zoetzure zilveruitjes. Bij afwezigheid van beschikbare pareluitjes worden ook wel kleine sjalotten gebruikt die er in z’n geheel aan worden toegevoegd. Uiteraard wel even netjes het kopje en kontje eraf. Bij gebrek aan eerder genoemden kun je uiteraard ook gewoon witte uien gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je een netje met kleine uitjes gebruikt. Die kun je dan in kwarten verdelen en er dan lekker bij doen. Ik zal je een klein geheimpje vertellen, die laatste heb ik overigens het liefste. Maar laat op basis van je eigen smaak je keuze vallen op wat jij het lekkerste vindt.
Varianten van stifado
Zoals in heel Griekenland heeft elke regio of familie een eigen succesvol stifado recept in huis. De een gebruikt absoluut geen kaneel, weer een ander doet er nog een snufje komijn door. Deze variant is met rundvlees, maar er zijn ook stifado-varianten met konijn, geit of octopus. Is dit recept dan het authentieke recept voor stifado? Dat is er simpelweg dan ook niet. Iedereen heeft zijn eigen favoriet en interpretatie. En het mooie van recepten is dat je er zelf nog een draai aan kunt geven. Wat ik wel weet is dat als je dit recept volgt je een heerlijk rijke stifado zult krijgen met heerlijk gegaard rundvlees. Lekker met wat rijst, brood of aardappelpuree!
Stifado maken
Hulpmiddelen
- 1 Braadpan
- 1 Knoflookpers (klik op de link voor de beste die er is)
Ingrediënten
- 1 kg rundvlees om te stoven (zoals riblappen)
- 750 gr pareluitjes, sjalotten of kleine witte uien
- 4 teentjes knoflook
- 400 gr tomatenblokjes (blikje)
- 70 gr tomatenpuree (blikje)
- 1 kaneelstokje
- 4 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 6 pimentkorrels
- 150 ml rode wijn (stevige body)
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- zout en peper
Instructies
Voorbereidingen
- Ontdoe de uien (of sjalotten) van de schil. Dit is een tijdrovend klusje. Als je pareluitjes gebruikt kun je deze heel laten. Uiteraard wel even pellen. Als je sjalotten of kleine uien gebruikt; wel even het kopje en het kontje eraf halen. Bij wat grotere uitjes kun je deze in kwarten verdelen. Houd de uien of sjalotten apart.
- Verwijder het schilletje van de knoflooktenen en pureer deze, houd apart.
- Snij het rundvlees in grote dobbelstenen van ongeveer 4x4 cm.
Stoven maar
- Zet de hapjespan op het vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Voeg ook alvast de knoflook toe en fruit deze een aantal minuten.
- Voeg het gesneden rundvlees toe en blijf veelvuldig omscheppen om het geheel rondom wat kleur te geven. De temperatuur moet niet te hoog zijn omdat het vlees anders taai gaat worden. Rustig wat kleur geven en blijven roeren.
- Nu mogen ook de uien of sjalotten erbij.
- Voeg na een aantal minuten de tomatenpuree toe en de rode wijnazijn en roer goed door.
- Blus vervolgens af met de rode wijn.
- De tomatenblokjes mogen erbij, evenals het kaneelstokje, de pimentkorrels en de kruidnagels. Roer goed door. Tot slot mogen ook de laurierblaadjes toegevoegd worden.
- Laat het geheel een uur op zacht vuur pruttelen met het deksel op de pan.
- Breng het geheel op smaak met zout en peper. Het geheel kookt nog wat in, dus wees voorzichtig met het zout. Liever wat erbij op het einde dan nu teveel.
- Let op dat je niet te grondig gaat roeren. Je wil de uien of sjalotten zoveel mogelijk intact houden. Doe de deksel weer op de pan en laat het geheel wederom een uur zachtjes pruttelen.
- Kijk tussendoor of er voldoende vocht in de pan aanwezig is. Zo niet, schenk dan wat water erbij. Je kun de pan zachtjes heen weer bewegen om het geheel wat los te krijgen zonder dat je de uien daardoor stukmaakt.
- Kijk als de twee uur voorbij zijn of de saus voldoende ingedikt is en of het vlees voldoende gaar is. Eventueel kun je het nog een half uur tot drie kwartier laten pruttelen. Zet het vuur uit als de saus en garing van het vlees naar wens is.
- Haal vervolgens het kaneelstokje, de laurierblaadjes, de pimentkorrels en kruidnagels eruit. Dit kan wat zoeken zijn maar als het goed is steekt het goed af tegen de rode saus.
- Wanneer de stifado enigszins wat heeft kunnen afkoelen kun je de saus nog even proeven om te kijken of het niet te flauw is. Je kunt nu eventueel nog wat zout toevoegen.
- Je kunt de stifado serveren met rijst of aardappelpuree.
- Kali orexi, eet smakelijk!
Je kunt stifado serveren met witte rijst of aardappelpuree. Of gewoon met wat brood om in die heerlijke saus te dippen.
Benieuwd naar andere Griekse recepten? Serveer er bijvoorbeeld een Griekse salade bij of geroosterd brood met tzatziki.
Heel lekker, ik doe er nog oregano en rozemarijn bij
Goed idee Helga! Die passen er inderdaad prima bij.