Pastitsio recept: heerlijke Griekse pastaschotel uit de oven
Pastitsio (ook wel geschreven als pastitio of pasticcio) wordt in mijn ogen onterecht de Griekse variant van de Italiaanse lasagna genoemd. Hoewel het gerecht in zekere zin in laagjes is opgebouwd -laagje pasta, laagje gehaktsaus, laagje pasta, getopt met bechamel- is de smaak en structuur compleet anders. De buispasta, heerlijke gehaktsaus en romige bechamel maakt dit pastagerecht uit de oven één van mijn favoriete gerechten uit Griekenland. Dit pastitsio recept deel ik graag met je en volgt de authentieke bereidingswijze. Het is niet moeilijk te maken, maar net als bij moussaka ben je wel een aantal uurtjes zoet.
Met geen penne te beschrijven
In Griekenland kom ik af en toe wel eens een variant tegen waarbij penne is gebruikt als pastasoort. Ook zie ik dat vaak voorbij komen op andere receptensites. Persoonlijk vind ik dit afbreuk doen aan het gerecht. Juist de laagjes van wat dikkere buispasta zorgt voor een steviger en solide geheel wat het heerlijk maakt om te eten. Wanneer je penne gebruikt krijg je niet van die mooie laagjes en stort het geheel snel in op je bord. Dit geeft een heel andere eetbeleving en ziet er ook een stuk minder appetijtelijk uit. Tegenwoordig kun je deze Griekse buispasta goed online bestellen.
Machtig lekkere pastitsio
Let je op je koolhydraten? Kijk dan weg. Pastitsio is een behoorlijk machtig gerecht. In Griekenland maken ze vaak aardig wat porties tegelijk omdat het ook nog wel een klusje is om te maken. Het laat zich na afkoelen trouwens goed invriezen. Kun je er op een ander moment nogmaals van genieten. Dit recept komt qua smaak en structuur het beste overeen met hoe ik pastitsio het lekkerst vindt. Tip: in het recept doe je alvast twee lepels bechamel door de voorgekookte pasta. Zo wordt ie na het bakken mooi stevig en met de kaas wordt het niet te droog en blijft het lekker smeuïg. Daarnaast geeft het smaak aan het geheel. De romige bechamel met toetsen van kaneel en nootmuskaat, samen met de kruidige gehaktsaus maak het een supersmakelijke schotel.
Pastitsio maken
Hulpmiddelen
- Grote ovenschaal
- Aluminiumfolie
- Hapjespan
- Spatel
- Kookpan
- Oven
- Magnetron
Ingrediënten
Voor de gehaktsaus
- 1 kilo rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
- 60 ml witte wijn (welke je lekker vindt)
- 1 blikje tomatenpuree (kleintje)
- 3 laurierblaadjes
- 3 pimentkorrels (heel)
- 4 theelepels kaneel
- 6 theelepels oregano
- 4 teentjes knoflook (geperst)
- 3 uien (middelgroot)
Voor de bechamelsaus
- 1 liter volle melk
- 65 gram roomboter
- 65 gram bloem
- 3 eieren (losgeklopt)
- 75 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- 1 flinke snuf nootmuskaat (liefst vers geraspt)
- Nog wat extra geraspte kaas voor de bovenkant
Overige benodigdheden
- 500 gram buispasta (liefst Griekse pasta voor pastitsio)
- extra vierge olijfolie
- zout en peper
Instructies
Aan de slag met de heerlijke gehaktsaus
- Doe allereerst een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe de uitjes, de pimentkorrels en de laurierblaadjes in de pan. Laat dit in ongeveer 15 minuten op niet al te hoog vuur zacht en glazig worden. Niet bruin laten worden.
- Nu mag het gehakt erbij, samen met de knoflook. Zet het vuur laag en laat het gehakt rullen. Zorg dat je ondertussen het gehakt met een spatel regelmatig doorwerkt zodat je grote stukken gehakt voorkomt. Laat de laurierblaadjes voorlopig nog even meebakken voor de smaak.
- Haal eerst de pimentkorrels uit de pan nu je ze nog kunt vinden. Doe daarna de tomatenpuree erbij en bak dit even mee. De wijn mag erbij om het geheel af te blussen. Laat het geheel even doorsudderen totdat het meeste vocht en de alcohol is verdampt.
- Nu mag je het blikje met tomatenstukjes erbij doen, samen met de oregano en de kaneel. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het mengsel een goede consistentie heeft en wat is ingedikt.
- Haal nu de laurierblaadjes uit het mengsel en breng verder op smaak met zout en peper. Zorg dat het mengsel goed op smaak is, dit wordt namelijk de smaakmaker van je pastitsio. Wanneer het goed op smaak is zet je het mengsel even weg om verder te gaan met de rest.
De buispasta koken voor de pastitsio
- Zet een ruime pan met water op (ongeveer een liter per 100 gram pasta). Dit lijkt overdreven maar voorkomt dat de pasta tijdens het koken gaat kleven. Zorg ervoor dat het water voldoende gezouten is. Voor de zekerheid kun je er ook nog een scheut olijfolie bij doen.
- Zodra het water kookt doe je de buispasta erbij. Net als met spaghetti is het niet erg als niet alles onder water staat. Tijdens het koken wordt het onderste gedeelte vanzelf zacht en kun je alles steeds een stukje verder onder water duwen. Laat dit maximaal 10 minuten koken totdat de pasta beetgaar is. De pasta moet niet té gaar worden omdat het nog in de oven nagaart.
- Giet de pasta af en spoel de pasta goed af met koud water. Zodra het meeste water eraf is meng je het geheel met wat olijfolie door elkaar zodat het niet gaat plakken. Zet de pasta eerst apart.
De bechamelsaus maken
- Begin met het smelten van de boter in een hoge pan. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen.
- Verwarm de melk even in de magnetron (niet laten koken). Giet nu een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed zodat eventuele klontjes weg zijn. Laat het even koken en als het goed is gaat het al wat binden.
- Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en roer je het eimengsel erdoor.
- Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat verse nootmuskaat erdoor. Tot slot is een flinke snuf kaneel erbij gewenst voor een extra kick.
De pastitsio monteren
- Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 180 graden. Lepel twee flinke lepels van de bechamelsaus door je gehaktsaus. Dit zorgt ervoor dat je gehaktsaus straks mooi stevig wordt in de oven.
- Doe nu de helft van de pasta in de ovenschaal en lepel er wederom een flink aantal lepels bechamelsaus door. Dit zorgt ervoor dat je pastitsio goed smeuïg blijft.
- Druk de onderste laag goed aan en zorg dat de bodem goed bedekt is. Rasp voor de smaak nog wat van de Grana Pandano erover.
- Nu ga je alle gehaktsaus mooi gelijkmatig verdelen over de onderste laag pasta. Druk alles goed aan.
- Verdeel nu de andere helft van de pasta over het gehaktmengsel. Zorg dat alles ook hier wederom goed verdeeld is. Druk goed aan.
- Tot slot giet je de resterende bechamel over de laatste laag pasta. Verdeel dit goed zodat het in alle hoekjes zit en een mooie laag vormt.
- Rasp tot slot nog een klein beetje Grana Pandano kaas over de bovenkant. Dit zorgt straks voor een mooi goudbruin korstje.
- Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak het geheel in de (voorverwarmde) oven voor ongeveer 30 minuten. Haal na het half uur de aluminiumfolie eraf en bak de pastitsio nog 15 minuten totdat de bovenkant een mooie goudbruin korstje heeft gevormd.
- Nu moet je jezelf nog even inhouden, want laat de schotel nog een half uurtje buiten de oven staan, voordat je de pastitsio gaat aansnijden om te serveren. Dit komt de smaak ten goede en zorgt ervoor dat je mooi stukken kunt snijden.
Notities
Ga je dit recept uitproberen? Laat dan vooral hieronder weten hoe het eindresultaat was. Vind ik altijd leuk om te horen. En rest mij alleen nog het volgende”: Kali orexi, eet smakelijk! O ja, pastitsio is zoals gezegd een vrij machtig gerecht en kun je daarom prima serveren met een Griekse salade erbij voor de frisse toets.
Hoi Arjan,
Ik ben lekker bezig je recept te maken.
En ben heel benieuwd.!
groetjes Linda
Wat leuk om te horen Linda! Ben heel benieuwd hoe ie is gelukt. Eet smakelijk alvast, Kali orexi!
Hallo Arjan, welke soort witte wijn raad je aan om te gebruiken in dit mooie gerecht?
Hoi Ellie, een wijn die lekker is om te drinken kan sowieso altijd gebruikt worden. Meestal gebruik ik een droge witte wijn om wat meer lagen toe te voegen aan de gehaktsaus. Groetjes van Arjan
Heerlijk net als u autentieke mousaka recept.
Dankjewel Kim!
Hoi Arjan,
Ik wil graag de pastitsio gaan maken. Lijkt me heerlijk! Een vraagje over de warmte van de oven. Bedoel je met 180 graden de hetelucht stand of de boven- en onderwarmte stand? Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes van Ineke.
Hoi Ineke, wat leuk dat je dit recept gaat gebruiken om pastitsio te maken. Een van mijn favoriete gerechten. Voor de temperatuur ben ik uitgegaan van een heteluchtoven. Voor boven- en onderwarmte kun je om en nabij dezelfde temperatuur aanhouden, 175/180. Succes en eet smakelijk! Groetjes van Arjan
Heerlijk. Ben een liefhebber van Grieks eten. Dat komt omdat ik half Griek ben. Ik maak geregeld pastitio maar een ander recept (andere website) maar ga deze zeker een keer proberen. Ben benieuwd of dit recept het recept van mijn Griekse tante evenaard
Ik zie aan het eind van het recept ineens de aluminiumfolie vermeld. Doe je dat gelijk over de schal in de oven en komt er dan toch een gekleurd korstje over.
Hoi Ruth,
O ja dat is niet helemaal duidelijk in het recept denk ik. Als je de schaal inpakt helpt dat verbranden van de bovenkant voorkomen. Het laatste kwartier haal je de folie eraf zodat de bovenkant nog even mooi kan bruinen.
Groetjes,
Arjan van Griekipedia
Hallo Arjan,
Kan ik de pimentkorrels vervangen door pimentpoeder? Zo ja, kun je me dan de juiste hoeveelheid aangeven voor deze schotel.
Alvast bedankt voor je reactie.
Helma
Hoi Helma,
Pimentpoeder kan ook! Alleen is het dan wat lastiger om er controle op te houden omdat je korrels weer kunt verwijderen. Ik zou eerst een halve theelepel pimentpoeder proberen en dan goed proeven. Het is krachtig spul dus wees voorzichtig haha! Met tussentijds goed proeven kun je kijken of je de smaak goed vindt. Heel veel succes en laat je het weten hoe ie is gelukt?
Groetjes,
Arjan van Griekipedia
Bedankt!
En vega rul gehackt stond al op mijn boodschappenlijstje, maar wel bedankt voor de tip. En goed op smaak brengen!
Hoi, nog n vraagje! ‘Een blik tomatenblokjes’, bedoel je daar ’n halve liter-blik (400 gr) mee, of echt zo’n joekel?
Groetjes
Hoi Paula,
Ik bedoel inderdaad een normaal blik tomatenblokjes van een totaal gewicht van 400 gram inderdaad!
Groetjes,
Arjan van Griekipedia
Al eerder gemaakt en het is heerlijk! Echt de goede smaak zoals in griekenland. Vanavond komen de buren eten ook echte griekenlandfans. Moussaka is trouwens ook een aanrader, ik heb hem nog nooit zo lekker zelf gemaakt als het recept hier op de site.
Wat een fijne reactie Susanne! Erg leuk dat je moussaka al hebt gemaakt en dit recept voor pastitsio ook zo goed bevallen is!
Groetjes Arjan van Griekipedia
Klopt het dat het moussaka recept de zelfde ingrediënten heeft ?
Hoi Marleen,
Dat klopt. De gehaktsaus is namelijk hetzelfde en vormt het hoofdbestanddeel van de Pastitsio.
Groet,
Arjan van Griekipedia
Ik wil het gaan maken want het lijkt me heerlijk maar op hoeveel graden moet de oven?
Hoi Gerda,
Oeps! Ik zie dat ik het vergeten ben te vermelden. Stom stom stom. Je kunt de Pastitsio op 180 graden Celcius in de oven afbakken. Leuk dat je dit recept gaat proberen, succes en eet smakelijk alvast!
Laat je een berichtje achter als het goed is gelukt?
Groet,
Arjan van Griekipedia
Ps: heb het gelijk toegevoegd aan de stappen van het recept. Dank voor je reactie nogmaals!