Pastitsio recept: heerlijke Griekse pastaschotel uit de oven

Pastitsio (ook wel geschreven als pasticcio) wordt in mijn ogen onterecht de Griekse variant van de Italiaanse lasagna genoemd. Hoewel het gerecht in zekere zin in laagjes is opgebouwd -laagje pasta, laagje gehaktsaus, laagje pasta, getopt met bechamel- is de smaak en structuur compleet anders. De buispasta, heerlijke gehaktsaus en romige bechamel maakt dit pastagerecht uit de oven één van mijn favoriete gerechten uit Griekenland. Dit pastitsio recept deel ik graag met je en volgt de authentieke bereidingswijze. Het is niet moeilijk te maken, maar net als bij moussaka ben je wel een aantal uurtjes zoet.

In Griekenland kom ik af en toe wel eens een variant tegen met penne als pasta. Persoonlijk vind ik dit afbreuk doen aan het gerecht. Juist de laagjes van wat dikkere buispasta zorgt voor een solide geheel wat het heerlijk maakt om te eten. Wanneer je penne gebruikt krijg je niet van die mooie laagjes en stort het geheel snel in. Dit recept komt qua smaak en structuur het beste overeen met hoe ik pastitsio het lekkerst vindt.

Recept voor Griekse pastitsio
5 van 1 stem
Recept afdrukken

Pastitsio maken

Griekse pastitsio. Pasta, gehaktsaus en een heerlijke bechamel. Wie houdt er niet van? Dit heerlijke pastagerecht uit de oven is niet moeilijk om te maken. Dit recept is genoeg voor 8 personen. Heb je over? Restjes kun je prima invriezen om er op een ander moment weer van te genieten.

Soort gerecht Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Labels griekse ovenschotel, pasticcio, pasticio, pastitsio
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Rusttijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 8 porties

Ingrediënten

Voor de gehaktsaus

  • 1 kilo rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 60 ml witte wijn
  • 1 blikje tomatenpuree (kleintje)
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 pimentkorrels (heel)
  • 4 theelepels kaneel
  • 6 theelepels oregano
  • 4 teentjes knoflook (geperst)
  • 3 uien (middelgroot)

Voor de bechamelsaus

  • 1 liter volle melk
  • 65 gram roomboter
  • 65 gram bloem
  • 3 eieren (losgeklopt)
  • 75 gram parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 flinke snuf nootmuskaat (liefst vers geraspt)
  • Nog wat extra geraspte kaas voor de bovenkant

Overige benodigdheden

  • 500 gram buispasta (liefst Griekse pasta voor pastitsio)
  • 1 grote ovenschaal
  • extra vierge olijfolie
  • zout en peper

Instructies

Aan de slag met de heerlijke gehaktsaus

  1. Doe allereerst een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe de uitjes, de pimentkorrels en de laurierblaadjes in de pan. Laat dit in ongeveer 15 minuten op niet al te hoog vuur zacht en glazig worden. Niet bruin laten worden.

  2. Nu mag het gehakt erbij, samen met de knoflook. Zet het vuur laag en laat het gehakt rullen. Zorg dat je ondertussen het gehakt met een spatel regelmatig doorwerkt zodat je grote stukken gehakt voorkomt. Laat de laurierblaadjes voorlopig nog even meebakken voor de smaak.

  3. Haal eerst de pimentkorrels uit de pan nu je ze nog kunt vinden. Doe daarna de tomatenpuree erbij en bak dit even mee. De wijn mag erbij om het geheel af te blussen. Laat het geheel even doorsudderen totdat het meeste vocht en de alcohol is verdampt.

  4. Nu mag je het blikje met tomatenstukjes erbij doen, samen met de oregano en de kaneel. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het mengsel een goede consistentie heeft en wat is ingedikt.

  5. Haal nu de laurierblaadjes uit het mengsel en breng verder op smaak met zout en peper. Zorg dat het mengsel goed op smaak is, dit wordt namelijk de smaakmaker van je pastitsio. Wanneer het goed op smaak is zet je het mengsel even weg om verder te gaan met de rest.

De buispasta koken voor de pastitsio

  1. Zet een ruime pan met water op (ongeveer een liter per 100 gram pasta). Dit lijkt overdreven maar voorkomt dat de pasta tijdens het koken gaat kleven. Zorg ervoor dat het water voldoende gezouten is. Voor de zekerheid kun je er ook nog een scheut olijfolie bij doen.

  2. Zodra het water kookt doe je de buispasta erbij. Net als met spaghetti is het niet erg als niet alles onder water staat. Tijdens het koken wordt het onderste gedeelte vanzelf zacht en kun je alles steeds een stukje verder onder water duwen. Laat dit maximaal 10 minuten koken totdat de pasta beetgaar is. De pasta moet niet té gaar worden omdat het nog in de oven nagaart.

  3. Giet de pasta af en spoel de pasta goed af met koud water. Zodra het meeste water eraf is meng je het geheel met wat olijfolie door elkaar zodat het niet gaat plakken. Zet de pasta eerst apart.

De bechamelsaus maken

  1. Begin met het smelten van de boter in een hoge pan. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen. 

  2. Verwarm de melk even in de magnetron (niet laten koken). Giet nu een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed zodat eventuele klontjes weg zijn. Laat het even koken en als het goed is gaat het al wat binden.

  3. Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en roer je het eimengsel erdoor.

  4. Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat verse nootmuskaat erdoor. Tot slot is een flinke snuf kaneel erbij gewenst voor een extra kick.

De pastitsio monteren

  1. Lepel twee flinke lepels van de bechamelsaus door je gehaktsaus. Dit zorgt ervoor dat je gehaktsaus straks mooi stevig wordt in de oven. 

  2. Doe nu de helft van de pasta in de ovenschaal en lepel er wederom een flink aantal lepels bechamelsaus door. Dit zorgt ervoor dat je pastitsio goed smeuïg blijft.

  3. Druk de onderste laag goed aan en zorg dat de bodem goed bedekt is. Rasp voor de smaak nog wat van de Grana Pandano erover.

  4. Nu ga je alle gehaktsaus mooi gelijkmatig verdelen over de onderste laag pasta. Druk alles goed aan. 

  5. Verdeel nu de andere helft van de pasta over het gehaktmengsel. Zorg dat alles ook hier wederom goed verdeeld is. Druk goed aan.

  6. Tot slot giet je de resterende bechamel over de laatste laag pasta. Verdeel dit goed zodat het in alle hoekjes zit en een mooie laag vormt.

  7. Rasp tot slot nog een klein beetje Grana Pandano kaas over de bovenkant. Dit zorgt straks voor een mooi goudbruin korstje.

  8. Zet het geheel in de voorverwamde oven en bak de schotel met aluminiumfolie ongeveer 40 - 45 minuten (of langer indien nodig) totdat de bovenkant een mooie goudbruin korstje heeft gevormd.

  9. Nu moet je jezelf nog even inhouden, want laat de schotel nog een half uurtje buiten de oven staan, voordat je de pastitsio gaat aansnijden om te serveren. Dit komt de smaak ten goede en zorgt ervoor dat je mooi stukken kunt snijden.

Kali orexi, eet smakelijk! Pastitsio kun je prima serveren met een Griekse salade erbij voor de frisse toets.

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.