Moussaka: het enige recept zoals moussaka hoort te zijn

Op zoek naar traditionele moussaka? Dan zit je hier goed. Lees snel verder voor het traditionele recept zoals ‘ie stiekem het lekkerst is.

Moussaka wordt (eigenlijk ten onrechte) het nationale gerecht van Griekenland genoemd. Alsof het naast souvlaki het enige gerecht is dat de Grieken voor je kunnen maken. Maar de Griekse keuken biedt nog zoveel meer dan alleen moussaka, souvlaki en tzatziki. Waarom dan toch dit recept voor Griekse moussaka? Omdat moussaka -mits op de juiste manier klaargemaakt- gewoon een overheerlijk gerecht is. Op basis van mijn reizen naar Griekenland en andere recepten heb ik dit recept opgesteld wat perfect is voor 4 personen. Graag deel ik met jullie dit recept waarvan ik zeker weet dat jullie dit net zo zullen waarderen als ik!

Het geheim achter de perfecte moussaka

Dit recept voor authentieke moussaka bevat ook aardappel en aubergine. Wist je dat de gehaktsaus en bechamelsaus ook kan worden gebruikt voor een ander heerlijk ovengerecht? Deze basiselementen gebruik je namelijk ook in het pastitsio recept waar je buispasta gebruikt. Vaak zie je in Griekenland verschillende varianten van moussaka waarbij de aardappels bijvoorbeeld zijn weggelaten en de aubergine vervangen is door courgette.

Ik ben van mening dat de klassieke variant mét plakjes aardappel én aubergine stiekem toch wel het lekkerst is. Alhoewel smaken verschillen natuurlijk. Maar een klassieker is niet voor niets een klassieker. Maar wat nou het geheim is achter de perfecte moussaka? Voor mij is dat een heerlijke vleessaus die vol van smaak is en dat herkenbare vleugje kaneel bevat.

De echte held van dit recept is een zalige béchamelsaus met wederom een vleugje kaneel (en flink wat vers geraspte nootmuskaat) wat het gerecht letterlijk de juiste finishing touch geeft.

Van tevoren maken?

Je kunt dit gerecht prima een dag eerder klaarmaken. Volg alle stappen in het recept. Het is dan ook geen probleem om de béchamel er al overheen te doen. Ik maak de moussaka altijd gewoon helemaal af, een beetje kaas erover op het eind en dan in de oven volgens recept. Als het uit de oven komt even laten afkoelen, en dan de koelkast in om het terug te koelen. Warm het de volgende dag op in de oven. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, de smaken komen ook nog eens tien keer beter naar voren!

Wanneer je het de volgende dag opwarmt, goed afdekken met alufolie en dan eerst een lange tijd op 100 graden (toch al wel gauw zo’n 45 minuten) zodat de kern ook niet te koud meer is. Het komt immers uit de koelkast. Dan de temperatuur opschroeven naar 180. Controleer na een kwartier op 180 graden of de kern ook goed warm is (even met een ijzeren spies of mes in laten zitten en dan voelen met je lip). Als dit op orde is dan kun je de moussaka zonder alufolie nog een kwartier op 200 graden de bovenkant laten voorzien van een korstje.

Op zoek naar authentieke Griekse olijfolie en Griekse oregano voor dit recept? Kijk eens op Griekishop!

Moussaka recept volgens traditionele wijze

Authentieke Griekse moussaka

Ook zo'n zin in heerlijke moussaka? Dit recept benadert de authentieke versie optimaal. Dus mét aubergine en aardappel. Er moet me wel eerst iets van het hart. Denk namelijk niet dat je dit even in een middagje maakt. Je kunt hier gerust een aardige tijd voor uittrekken namelijk. Dit recept is totaal niet moeilijk, maar vergt wel veel tijd en er zijn heel wat stappen die je moet doorlopen. Maar vertrouw me dat het eindresultaat het meer dan waard is!
4.21 van 145 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 porties

Hulpmiddelen

  • Hapjespan
  • Ovenschaal met hoge rand (32x20x8)
  • Knoflookpers (klik op de link voor de beste die er is)
  • Grote kom
  • Hoge pan
  • Magnetron
  • Rasp

Ingrediënten
  

Voor de gehaktsaus

  • 500 gram rundergehakt van goede kwaliteit (kalfs- of lamsgehakt kan ook)
  • ½ blik gepelde tomaten
  • 30 ml droge witte wijn (welke je lekker vind)
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gemalen piment (of 2 pimentkorrels die je mee laat trekken)
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels oregano
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 kleine uien (zeer fijn gesneden/gehakt)

Voor de vulling

  • 8 middelgrote aardappelen
  • 2 aubergines

Voor de bechamelsaus

  • 900 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 50 gram parmezaanse kaas / Grana Pandano (geraspt)
  • 1 flinke snuf nootmuskaat (liefst vers geraspt)
  • Nog wat extra geraspte kaas voor de bovenkant

Andere benodigdheden

  • Olijfolie
  • Zout en peper

Instructies
 

Eerst die aromatische gehaktsaus maken

  • Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe de uitjes met de knoflook in de pan om de uitjes in ongeveer 5-10 minuten zacht en glazig te bakken, niet bruin laten worden.
  • Doe nu het rundvlees erbij. Zet het vuur wat lager en laat het gehakt rullen (doe dit dus op laag vuur om te voorkomen dat je knoflook verbrandt). Het is aan te raden om tijdens het rullen het gehakt zoveel mogelijk te blijven bewerken met een spatel zodat dit een mooi egaal geheel wordt. Zodra het gehakt gaar is kun je het geheel in een zeef afgieten om eventueel het teveel aan vet af te laten voeren. Doe het mengsel daarna weer terug in de pan en laat nu ook de laurierblaadjes even mee stoven.
  • Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even mee met het gehakt en de laurierblaadjes, roer goed door. Doe daarna de wijn erbij om het mengsel af te blussen. Laat het geheel doorsudderen totdat al het vocht is opgenomen door het gehakt.
  • Nu kun je gepelde tomaten erbij doen, samen met de oregano, de gemalen piment en de kaneel. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het mengsel een mooie consistentie heeft.
  • Haal nu de laurierblaadjes uit het mengsel (en de pimentkorrels als je hele pimentkorrels hebt gebruikt )en breng verder op smaak met zout en peper. Zorg dat het mengsel goed op smaak is, dit wordt namelijk de smaakmaker van de moussaka. Zet het mengsel even weg om verder te gaan met de rest.

Tijd om met de aardappelen en aubergines aan de slag te gaan

  • Schil nu de aardappelen en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken (zo dik als je mes). Doe hetzelfde met de aubergines.
  • Doe weer een flinke scheut olijfolie in een pan en laat het goed heet worden. Bak nu de aardappelplakken om en om tot ze flink bruin zijn. Omdat de plakken niet te dik zijn zouden ze hierdoor allemaal al goed voorgegaard zijn. Laat de aardappelplakken uitlekken op keukenpapier (ook de bovenkant afdeppen).
  • Nu zijn de aubergines aan de beurt. Doe weer een scheut olijfolie (niet teveel want de aubergines nemen veel olie op) in de pan en bak de aubergines om en om mooi bruin. Het kan zijn dat je tussentijds af en toe wat olie erbij moet doen. Laat deze plakken ook op keukenpapier uitlekken.
  • Zorg dat de ovenschaal goed is ingevet en begin met een laagje (iets minder dan de helft) aardappels op de bodem. Doe dit niet dakpansgewijs, maar leg eerst gewoon de bodem als een puzzel vol, en doe wat kleinere stukjes in de gaten die ontstaan zodat het een mooie egale laag wordt.
  • Verspreid nu hierop het gehakt met een spatel en druk het goed aan.
  • Doe nu alle aubergineplakken erboven op en zorg dat alles goed bedekt is. Dit alles sluit je af met weer een laag aardappelen. Druk alles zachtjes aan zodat straks de bechamelsaus erboven op kan.

Last but not least: een heerlijke bechamelsaus als topping

  • Nu gaan we de bechamelsaus klaarmaken. Begin met het smelten van de boter in een hoge pan. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen. 
  • Verwarm de melk even in de magnetron (niet laten koken). Giet nu een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed zodat eventuele klontjes weg zijn. Laat het even koken en als het goed is gaat het al wat binden.
  • Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en klop je de eidooiers erdoor.
  • Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat nootmuskaat erdoor. Ik doe vaak nog even een flinke snuf kaneel erbij voor een extra kick.
  • Giet de bechamelsaus over de moussaka en rasp tot slot nog wat kaas erover zodat je een mooi goudbruin korstje krijgt straks.
  • Bak de moussaka ongeveer 40 – 45 minuten op 180° totdat de bovenkant mooi goudbruin is. Laat het buiten de oven nog even op adem komen.
  • Kali orexi, eet smakelijk!
Trefwoord griekse ovenschotel, moussaka, moussaka met aubergine
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Benieuwd wat voor andere Griekse recepten er zijn? Bekijk alle gerechten zoals een ander heerlijk ovengerecht pastitsio of de klassieke tzatziki yoghurtdip met komkommer. Als dessert kun je afsluiten met zelfgemaakte baklava en een bolletje roomijs.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

151 thoughts on “Moussaka: het enige recept zoals moussaka hoort te zijn

  • Helemaal geweldig! Bedankt! Mijn 1e Moussaka, heb zoveel kookboeken maar nergens stond het in op 1 vage versie na. Heb alles gedaan en ja veel werk maar wat een sensatie! Met simpele degelijke grondstoffen een topmaaltijd, ‘restaurant kwaliteit’. Gebakken aardappels uitlekken op papier vind ik zonde van de smaak. Zie het nut ervan niet in, minder vet? De print versie is heel anders dan de site versie. Wil een keer een snelle efficientere versie proberen maar denk dat de smaak dan achteruit gaat. Dit is wel een blijvertje op de lijst van keukensuccessen! Knoflook voeg ik altijd zo laat mogelijk toe en als start het voorzichtig verhitten van droge kruiden in een droge pan heb ik geleerd uit indiase gerechten. Dat kan hierbij wel prima. Ik had trouwens een zeer grote aubergine gevonden (500g) bij de plus per stuk voor 0,89 cent. En dat voor in de winter 🙂

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen Dimitry! Je kunt eventueel wat snelheidswinst boeken door bv kant en klare aardappelschijfjes te gebruiken en die te bakken. Maar zoals met meer gerechten krijg je de beste smaak met wat liefde en geduld. Mooi om te lezen dat dit tot een keukensucces gerekend mag worden. Hopelijk probeer je ook eens een ander recept van Griekipedia. Groetjes van Arjan

  • Pingback: De lekkerste Bulgaarse Moussaka maken? BulgarijeReis.nl

  • Voor de 6e keer gemaakt en zo lekker! Echt zoals ik vroeger in Griekenland gegeten heb. Iedereen is er dol op. En ja, kost tijd maar dan heb je ook wat.

    Beantwoorden
    • Leuk om te horen Ingrid! Dankjewel. Het is inderdaad een flinke klus. Hopelijk houd je nog wat over zodat je er meerdere keren van kunt genieten. Groetjes van Arjan

    • Hi,

      Als ik je reactie lees heb jij dus een liter Bechamel saus erover kunnen gieten. Ik ben ergens het spoor bijster of ik snap het echt niet. Maar de verhoudingen in het recept begrijp ik niet.

      Gezien jij het al 6 keer hebt bereid ben ik benieuwd.

    • Hoi Paul,

      Het lijkt veel béchamelsaus, maar in de praktijk valt dit mee. Een goede moussaka valt of staat met een mooie laag béchamel erop. Als je een ovenschaal van 32×20 gebruikt met een hoge rand van bv 8 cm, dan kun je dit mooi opbouwen en houd je nog wat ruimte onder de rand over zodat de béchamel door de roux en de eieren mooi stevig kan worden.

      Groetjes Arjan

    • Ik ben ook zo benieuwd. Wij gaan het komend weekend proberen. Wat ik mij wel afvraag…….er staat een half blik gepelde tomaten. Maar hoe groot is dat blik? Je hebt kleine blikken en grote blikken (of pakken). Aan hoeveel gram tomaten moet ik denken?

    • Hoi Femia,

      Een half blik (blik van 400 gram) is ruim voldoende. Leuk dat je dit recept gebruikt en hoop dat je van je heerlijke eigen moussaka kunt genieten!

      Groetjes van Arjan

  • Had het als “kaashater” nooit gegeten, onlangs voor de 1ste keer in Griekenland geweest, en de chef daar heeft het voor mij gemaakt zonder kaas…..in 1 woord zalig! Ga dit recept dan ook snel zelf maken!

    Groet,
    ZZ Tom

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te lezen Tom! Blij dat je ook bent toegetreden tot de Griekofielen-club én dat de Moussaka op die manier ook voor jou lekker om van te genieten was. Laat je het weten als het via dit recept ook goed is gelukt?

      Groetjes van Arjan

    • Als echte kaaskop doe ik er juist iets meer kaas in, en nog wat mss iets voor jou?
      Ik doe ook altijd de aubergines in de oven, door de helft en dan in plakken, bij elkaar houden en op ingevet bakblik leggen met snijkant naar beneden. Had mooie rijpe tomaten, die doorgesneden ernaast gelegd en ook rode ui, een rode en een groene paprika in stukjes.
      Zorgen (in plastic zak) dat alles bedekt is met olie en tussen de aubergines leggen. Na ong. 30min. op 190 graden is alles gaar.
      Ondertussen gehakt bakken, de paprika, ui tomaat bij het gehakt doen en kruiden. Ik neem voorgekookte aardappelschijfjes, verdeel dan 3 helften voorgesneden aubergine op de aardappel, dan gehaktsaus, de rest van de aubergine en nog een laag aardappel.
      Dan de bechamelsaus uiteraard; is echt heerlijk en denk ook zonder kaas heel lekker! Niet helemaal zoals het hoort, ook nog wat extra pit erin gedaan dmv een spaans pepertje; echt ontzettend lekker! Morgen ws nog beter van smaak na een nachtje rust. Vind het leuk om een eigen twist aan een recept te geven en door het grillen smaken de groenten echt veel lekkerder! Oregano niet meegrillen, verbrandt erg snel.
      Gemaakt op verzoek van zoon die 30jr is geworden, hij komt nog altijd eten op zn verjaardag; ik kook wat hij wil. Dit recept: heb het in Griekenland nooit gegeten maar dit recept is heerlijk!
      Mijn dank Arjan!
      Tip: gooi groenten altijd in de oven, scheelt veel tijd en de smaak wordt er beslist beter op!

    • Dank voor je reactie. Het voordeel van recepten is dat het een leidraad is en je er zelf lekker mee kunt variëren. Lamsgehakt is dan ook helemaal prima. In dit recept heb ik dat niet gebruikt omdat niet iedereen dit even lekker vindt. Geitenkaas ben ik echter nog nooit tegengekomen in een moussaka overigens. Smaken verschillen, recepturen ook.

      Groetjes van Arjan

    • Wat een klotereactie! Maar toch bedankt voor de input…

      Ik ben bezig een vegetarische variant van jouw mooie recept te perfectioneren Arjan (met vegetarische rulstukjes en belugalinzen als ‘gehakt’) Om het iets minder arbeidsintensief te maken de oventip van Shianna geprobeerd maar moest de aubergine daarna toch nog kort bakken. De bechamelsaus heb ik met vegan kaas/bio feta gemaakt. Verder heb ik me zoveel mogelijk aan bovenstaand recept gehouden en was heerlijk!

    • Goed idee Merijn! Met de kruiden en specerijen is het als vega variant ook heerlijk. Mooi om te lezen dat je er zo mee aan de slag bent gegaan!

    • Sneu neus, zo ga je niet om met mensen die met lekker koken en recepten bezig zijn. ik publiceer wel met mijn adres info@nhfservices.nl Als je zelf niet in staat bent om recepten te verbeteren en alleen maar te roeptoeteren kan je beter naar de Griek gaan en je bordje daar bestellen. Of op dumpert verder gaan.
      Dank voor jullie recept btw ik ga deze proberen en verder experimenteren omdat mijn vrouw dol is op Moussaka

  • Gisteren gemaakt, wat een leuk werk! Wij vonden het hier heerlijk! Erbij de tzatzikisaus en lekker brood.
    Vandaag het (kleine) restant gegeten….. de volgende keer, want die komt er zeker, maak ik het een dag eerder!!! Nog lekkerder!

    Groetjes,

    Jeannette

    Beantwoorden
    • Wat leuk dat je moussaka hebt gemaakt en onze recepten hebt gebruikt. En nóg leuker dat je dit laat weten middels deze enthousiaste reactie. Griekse groetjes van Arjan

  • Beste Arjan, wat is het formaat van de ovenschaal? Groet, Silvie

    Beantwoorden
    • Beste Silvie,

      Ik zou voor een schaal van minimaal 30×20 gaan en het liefst met een hoge opstaande rand van minimaal 7 cm zodat je de laagjes mooi kunt opbouwen.

      Groet,

      Arjan

  • Een flink werk om te maken, maar zooooo lekker!
    De hoeveelheid krijgen wij met 4en niet op,maar we eten hier twee dagen van. En de tweede dag is het het lekkerst!
    Bedankt voor het delen van dit recept!

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen Karin! Het kan een vrij riante maaltijd zijn inderdaad, gelukkig kunnen jullie er nog een extra dag van genieten.

  • hallo Arjan deze moussaka is super lekker veel werk maar de moeite waard .Ik heb een vraagje weet jij waar ik de originele moussaka potjes kan kopen in nederland?? heb zoveel griekse winkels afgebeld niets te koop .Heb al je reepten geprobeerd ze zijn super Bedankt

    Beantwoorden
  • wat een ongelooflijk lekkere moussaka, nog nooit zo lekker gegeten !

    Beantwoorden
    • Super om te horen Viviane! Dan is mijn missie geslaagd. Heel erg blij dat je dit recept hebt gebruikt en dat je een reactie hebt achtergelaten.

  • Heerlijke moussaka, echt top. Om het iets minder werk te maken, snijd ik de aubergine en zout ik deze. Na 10 minuten droog ik ze af en doe ze met de aardappels 15 minuten in de oven. Scheelt een berg werk en smaakt ook heerlijk. Dank voor je fijne recepten, heel blij mee.

    Beantwoorden
    • Wat superleuk om te horen (ik bedoel lezen) Shianna! Goede tip ook van de aardappels en aubergines in de oven. Vind je het goed als ik die tip in het recept ga verwerken? Groetjes van Arjan

  • hallo, waar heb jij de schalen gekocht? en wat zijn de afmetingen?
    mvg natali

    Beantwoorden
    • Hoi Natali, deze foto heb ik gemaakt op Kos waar ik onder andere de inspiratie heb opgedaan voor dit heerlijke recept. De schalen zijn denk ik iets kleiner dan de diameter van een gemiddeld diep bord in Nederland.

  • Ik ben het nu voor de 2de x aan het maken! Vast voor morgen. Ik bak hem dan ongeveer een half uur af en morgen in een goed hete oven (220*) met alu folie zet ik hem er 10 min in, dan de oven terug naar 180, folie eraf en nog een min of 15! Vorige x ook zo gedaan en het was super lekker, echt heerlijk en goed heet en gaar. Omdat ik een single werkende mama ben en na werk door ga mijn bejaarde moeder ophalen (die heeft zitten smullen vorige x) maak ik alles altijd zo ver mogelijk klaar zodat ik niet gelijk 2 uur de keuken in moet😇 heb meerdere Mousaka recepten geprobeerd maar deze is met “STIP” de nummer “EEN”👌 indd wel veel voorwerk maar de beloning is dan ook super lekker!
    Gr. Uit Den Haag

    Beantwoorden
    • Zo leuk om te horen Leyla! Hopelijk word het ook dit keer weer lekker samen smullen!

      Groetjes,

      Arjan

  • Hell of a job !!
    Maar de moeite waard.. het was heerlijk!

    Beantwoorden
  • Veel werk maar wat was het lekker!!!!! Bedankt voor dit recept!!!!!

    Beantwoorden
  • Het is inderdaad wel even wat werk om alle plakjes te snijden en bakken, maar het was absoluut de moeite waard! De smaak was echt super, niet te vergelijken met wat je in de meeste goedkope Griekse restaurants hier in Nederland krijgt. Ik ben blij dat ik dit recept heb gevonden!

    Beantwoorden
    • Superleuk om te horen Suzanne! Hopelijk probeer je ook eens de andere recepten. Veel kookplezier!

  • Goed recept. Maak tegenwoordig alleen nog maar dit recept.
    De laatste keer op Corfu at ik vaak moussaka in tentje op het strand en de smaken van jouw recept zijn precies zoals daar. Ik had er nooit piment en kaneel in gedaan en nu dus wel. Top recept👍🏻

    Beantwoorden
    • Hallo Sandra,
      Ik maak ook regelmatig Moussaka, leuk om te horen dat dit gerecht zo lekker was op Corfu, mag ik vragen welk restaurant en op welk strand. Als alles meezit gaan wij in september naar Corfu, we hebben de reis nu 3x uitgeteld hopen dat het nu wel door kan gaan.
      Groetjes Coby Bouhof.

  • Na vele internet sites afgelopen hebben enveel mousakas geprobeerd te hebben kwam ik tot een simpele. consclusie.
    Deze is g e w e l d i g!!!!!!
    Mooie volle smaak.
    Wel een hele berg werk maar dat is het waard.
    Man man man…..heerlijk!!!!

    Beantwoorden
    • Wat super om te horen Ruud! Dat doet me echt goed. Ik stop mijn ziel en zaligheid in deze recepten en jouw reactie maakt mijn dag helemaal goed. Hopelijk ga je nog meer recepten proberen. Happy cooking!

      Groetjes van Arjan

  • Wanneer ik lees dat er begonnen wordt met rundsgehakt, haak ik al af. Want een ECHTE moussaka maak je met schaapsgehakt !!

    Beantwoorden
    • Ok dat kan. Het is alleen lastiger te krijgen, vandaar de keuze voor rundergehakt of kalfsgehakt.

      Groetjes van Arjan

  • Dag Arjan,
    Bedankt voor het recept. het enige waar ik een beetje moeite mee heb is met plakken aardappelen en aubergine ter dikte van een mes. Mijn mes is ongeveer 2mm dik, bedoel je dat? Het zou mij – en andere mensen met autistische trekjes – helpen als dat wat duidelijker is.

    Nogmaals dank!

    Beantwoorden
    • Hoi Henk,

      Dank voor je feedback! Ik kan mij voorstellen dat het wat onduidelijk kan zijn op die manier. Plakken van een twee millimeter lijken me prima hoor. Als je de plakken te dik snijdt krijg je ze lastiger gaar. Ook hiervoor geldt dat er niet echt een harde richtlijn is en je dit naar eigen inzicht in plakken kunt snijden. Ik zal kijken of ik dit duidelijk naar voren kan brengen in het recept. Ik dank je dan ook graag voor je reactie, zo maken we het recept nog beter.

      Groetjes van Arjan

    • Hoi Henk.
      Ik gebruik de biologische aardappel schijfjes van Albert Heijn die vind ik prima en zijn voor gekookt. Ook voor een aardappelschotel.
      Veel kook plezier.
      Opra.

    • Als je een mandoline gebruikt gaat het makkelijk en snel! Mijn eerste poging gaat zo de oven in. Ben benieuwd!

  • Top recept! Wel wat werk, maar dan heb je ook wat. Heerlijke smaken, bedankt!

    Beantwoorden
    • Het is inderdaad geen fastfood 😂Leuk om te horen dat het naar wens was Rens, bedankt! Groetjes Arjan

  • Hallo Arjan,

    die 30 ml wijn om af te blussen, is dat niet heel er weinig ? een glas wijn is 175 ml

    Met vriendelijke groet,
    Frank Meijring

    Beantwoorden
    • Hoi Frank,

      Een heel glas wijn wordt te overheersend. Een flinke scheut van 30 ml maakt de smaken los en geeft mooie aroma’s af aan de gehaktsaus zonder overheersend te worden als je het inkookt. Maar je mag naar smaak gerust meer toevoegen uiteraard als je dat juist lekker vindt.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Voor het vele werk niet echt beloond. Dacht een echt goede moussaka te maken maar veel tegen. Ga volgende keer toch weer op mijn eigen ervaringen af. De Bechamelsaus maak ik zelf toch beter. Bijna 1 liter melk op 50/50 is echt teveel! Ook mag er wel wat zout en peper gebruikt worden. Het is met dit recept een saai geheel:
    Nee niet aan te raden. Er zijn betere Moussaka recepten.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie Pieter. Jammer dat het ondanks je inspanningen niet is geworden wat je ervan had gehoopt. Peper en zout is altijd geheel naar eigen smaak. Goed proeven is dan ook altijd het devies. De bechamelsaus wordt door de eieren en de kaas verder gebonden, vandaar deze verhoudingen. Zo blijft het na het bakken ook nog goed smeuïg. Hopelijk probeer je nog eens een ander recept en hoop ik dat je wel lekker blijft koken.

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

    • Veel zout is de killer van alle smaken. Er zitten bovendien een paar momenten in waarop je zout en peper toevoegt – dat kan dan naar eigen smaak.

  • Hoi Arjan, ik ben net klaar en schaal 1 (van 3) staat in de oven. Ik doe bij alle recepten eigenlijk alle ingredienten x2, zodat ik de rest kan invriezen. Nou… dat heb ik geweten!! Er kwam geen einde aan het bakken… deels in de oven, deels in de grillpan, maar ik heb nu genoeg voor een weeshuis. Leuk recept, ben heel benieuwd. Ik heb wel wat zout in de bechamel gedaan.
    Nog een vraagje: kan ik de schalen ook eerst invriezen, dus onverwarmd, en dan pas afbakken op het moment dat ik ze ga serveren? Of toch eerst bakken en dan invriezen?
    Groetjes Myrka

    Beantwoorden
    • Hoi Myrka,

      Leuk dat je dit recept gebruikt en een reactie hebt achtergelaten.

      Je bent lekker bezig zo te lezen! Ik zou het wel eerst afbakken in de oven zodat alles goed doorgaart. Als je het invriest is het erg lastig om de kerntemperatuur dan weer op peil te krijgen. Plus dat een schaal in de vriezer kan gaan scheuren vrees ik.

      Ik bak het zelf altijd af, koel het terug en verdeel het dan in porties in diepvrieszakken. Dan heb je altijd porties die je makkelijk kunt pakken.

      Ik ben benieuwd hoe je moussaka(s) zijn gelukt! Laat je dat nog weten?

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Lekker hoor! Ik heb de koolhydraat verlaagde variant gemaakt: redelijke plakken courgette ipv aardappelen. Courgette en aubergine-plakken grillen in de (horizontale)tosti-gril apparaat, besprenkeld met druppels olijf olie en zout.. Aubergine hoeft dan niet te weken in water, en zo is het minder vet. Ook extra feta gekruimeld door de bechamelsaus. Mmmmmmmmmmmm

    Beantwoorden
    • Leuke variant Anne! Dank dat je dit recept hebt gebruikt ter inspiratie en een reactie hebt achtergelaten!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

    • Ik vind het al met al ook iets te zwaar dit recept, Smaak was top maar volgende keer ga ik de verhouding aubergine/aardappel drastisch wijzigen bijvoorbeeld, met weinig olie voorgrillen, bloemkool bechamel maken. Kortom een iets modernere variant, met behoud van de lekkere elementen!!

  • Dit is wel -by far- het slechtste moussaka recept ever. Terwijl de moussake voor mijn neus staat, erger ik me groen en geel over de rauwe aubergine (na het volgen van dit recept), het gebrek aan laagjes (het is echt een klap in je gezicht) en de instructies om de aardappel en aubergine in het water te leggen. Echt mensen, er zijn betere recepten:

    Beantwoorden
    • Hoi Miranda,

      Jammer dat de moussaka niet is gelukt! Qua in het water leggen gaat het puur om de aubergine, niet de aardappel. Wellicht de aubergine te dik gesneden? Kan me voorstellen dat het eindresultaat tegenvalt als het niet aan de verwachting voldeed. Vrijwel alle reacties zijn zeer positief en dat is hoe ik de recepten zelf ook altijd uitwerk. Jammer!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Ronduit een goed recept, erg smaakvol. Ik heb wel de hoeveelheid verse tomaten iets meer dan verdubbeld en van zijn velletje ontdaan en de kaneel gehalveerd in de tomaten/gehakt mengsel. De Bechamelsaus met 925 ml melk ben ik geschrokken, de standaard bechamel is voor mij 50 – 50 (=2) 500, dus 50 gr ongezouten boter, 50 gr bloem (de 2x 50, waarbij de 2 voor de eierdooiers staat en de helft van de eiwit van een van de eieren en 500 ml volle melk. Die 50 gram pardano kan daar perfect bij en is een verrassende smaak sensatie. Waarom gebruik jij 925 ml, dat is rijkelijk veel terwijl de saus perfect tot zijn recht komt met 500 ml. De kaneel achterwege gelaten, deze is voor mij te overheersend in de bechamel, maar wat een top gerecht.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je compliment Charles!

      De hoeveelheid melk/bechamel lijkt wellicht veel. Ik houd zelf van een mooie, dikke, smeuïge laag bechamel haha! Dat is altijd het mooie van recepturen, je kunt er altijd mooi een eigen draai aan geven.

      Hopelijk probeer je ook eens de andere recepten, ben benieuwd of die ook in de smaak vallen!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Toch benieuwd: wat is de rode saus die op de bovenste foto nog op de bechamelsaus ligt? Ziet er lekker uit, maar wordt in het recept niet genoemd volgens mij?

    Beantwoorden
    • Dat is tomatensaus! Haha deze foto heb ik gemaakt op Kos. Heel soms doen ze er tomatensaus als garnering op. Je ziet het ook wel eens bij Pastitsio. Heb het daarom ook niet meegenomen in de receptuur, maar het kan uiteraard altijd 😁

  • Bedankt voor dit heerlijke recept. Het stond vanavond hier op tafel en de hele schaal was na 10 minuten leeg! Ze vonden het heerlijk. Ik heb aan het gehakt mengsel een theelepel gerookt paprika poeder toegevoegd en een pepertje. We houden hier van pittig eten.

    Beantwoorden
    • Wat goed te horen, Lilianne! Blij dat jullie er lekker van hebben gesmuld haha! Leuke tips ook om er zo je eigen draai aan te geven.

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Gisteren deze gemaakt. Was wel lekker, maar ook niet zo lekker dat ik denk van “die ga ik nog een keer maken”. Het is inderdaad erg veel werk en best wel vet. Je kunt het ook ook veel sneller en minder vet maken door de aardappelen en aubergine niet eerst voor te bakken, Dan moet het wel lang genoeg in de oven natuurlijk, want het moet wel gaar worden.

    Verder mis ik toch wat meer zout in het recept. Ik heb vóór het bakken over de aardappelen wat zout gestrooid.

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie! Het is inderdaad veel werk en door het bakken van de aubergine en aardappel kan het vet worden. Daarom belangrijk dat de olie goed heet is en goed laten uitlekken.

      Qua zout is het smaakgevoelig hoeveel zout je wil toevoegen. De gehaktsaus is de grootste smaakmaker, die moet dan ook goed op smaak zijn. Vaak proeven is de sleutel haha!

  • Moussaka voor het eerst gemaakt , maar wat veel werk, en 40/45 min in de oven vind ik te lang want alles is al gaar, of bijna gaar dus 25 min in hete oven is voldoende. De aardappel plakken ga ik een volgende keer niet bakken maar deze blancheren ( gebruik iets vastkokende aard) omdat ik het toch net iets te vettig vond. De aubergines na te zijn droog gedept ( ik had het in dikke plakken gesneden) ingevet met kwastje beide kanten en even op bakplaat in 180 gr oven , daarna elke plak doormidden snijden en dakpansgewijs over de gehakt. Bechamelsaus ga ik volgende keer eerst maken want hou wel van snel werken . Horeca verleden 😉 en moeilijk af te leren 😉 maar dit Griekse recept is heerlijk.

    Beantwoorden
    • Leuk om te lezen hoe je hiermee aan de slag bent gegaan Jul! Haha het is inderdaad echt een werkje. In Griekenland maken ze daarom vaak ook een aantal bakken tegelijk. Goede tips over het bakken van de groenten. Dat vind ik altijd het mooie van recepten, je kunt er lekker je eigen draai aan geven.

      Dank voor je reactie Jul, altijd leuk om te horen. Hopelijk probeer je nog meer recepten op de site en ook daarover hoor ik natuurlijk graag je reactie!

      Kali orexi!

      Groet, Arjan van Griekipedia

    • Inderdaad heel goed om de plakken aubergine in te kwasten met olie in plaats van een scheut olie in de pan, scheelt een hoop vet, ik gebruik altijd een grillpan

  • Dag Arjan van Griekipedia.nl,
    Ik heb echt lang in de keuken gestaan inderdaad, ik ben geen keukenprinses, maar heb de beschrijving gevolgd, na wat filmpjes bekeken te hebben:)
    Ipv piment, heb ik ook in de saus nootmuskaat gebruikt. ( had piment niet in huis).
    De moussaka is perfect gelukt. Wilde een foto’tje posten😀
    Echt fantastisch van smaak, ben een ervaring en smaakbeleving rijker! Thanks!

    Beantwoorden
    • Hoi Esther,

      Wat leuk dat het goed gelukt is! Prima opgelost met de nootmuskaat. Piment geeft nog meer smaak, je kunt losse pimentbessen (gedroogd) of gemalen gebruiken. Je kunt dit in de meeste supermarkten wel vinden, aanrader!

      Je kunt altijd een foto delen op Facebook, ben erg benieuwd!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Hoi Arjen,

    Een vraagje, als ik de moussaka een dag vantevoren wil maken. Doe ik dan ook al de bechamelsaus erbij? Of is dat pas de volgende dag?

    Groeten
    Sandra

    Beantwoorden
    • Hoi Sandra,

      Geen probleem om de bechamel er al overheen te doen. Ik maak de moussaka altijd gewoon helemaal af, beetje kaas erover opt eind en dan in de oven. Even laten afkoelen, en dan de koelkast in.

      Wanneer je het de volgende dag opwarmt, goed afdekken met alufolie en dan eerst een lange tijd op 100 graden zodat de kern ook niet te koud meer is. Dan de temperatuur opschroeven naar 180. Als de kern ook goed warm is (even met een ijzeren spies of mes in laten zitten en dan voelen met je lip) dan zonder alufolie nog even een kwartierop 200 graden de bovenkant laten voorzien van een korstje.

      Kali orexi!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Hetzelfde geldt voor het halve blikje tomaten, dat blijft zo ongeacht het aantal personen dat je ingeeft.

    Beantwoorden
    • Ook dit is nu aangepast, nogmaals dank voor het doorgeven! Wordt zeer gewaardeerd.

  • Ik heb het recept ingegeven voor 8 personen en de moussaka staat nu in de oven.
    Wordt vast heel lekker, heb ook nog feta in de bechamel gekruimeld.
    Wat me opgevallen is dat indien je het aantal personen aanpast er in de toelichting bij de bechamel het aantal eierdooiers altijd op twee stuks blijft.

    Beantwoorden
    • Hoi Frank,

      Super dat je dit recept hebt gebruikt. Hopelijk komt ie mooi uit de oven en geniet je ook van deze heerlijke moussaka.

      Bedankt voor de tip, heb het gelijk aangepast!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Mooi recept met aantal standaard basistechnieken die je hiermee mooi kunt oefenen. Wel een werkje om de plakken te bakken, maar de smaak wordt hierdoor zeker beter.

    Beantwoorden
    • Hoi Sjoerd,

      Leuk dat je dit recept hebt gevolgd. Het is inderdaad een tijdrovende klus, maar het eindresultaat maakt alles goed haha.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Dit is ongeveer na de vierde keer. Ik maak er een low-carb versie van, zonder aardappelen, met extra veel aubergines uit de grillpan en ipv de bechamel gebruik ik feta. Vandaag kalamata’s aan de saus toegevoegd. Heerlijk.

    Beantwoorden
    • Leuke variant Jan! Blij dat dit recept inmiddels een ‘regular’ voor je is geworden. Nog veel kook- én eetplezier gewenst!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Gisteren onze eerste vakantie naar Griekenland (Zakynthos) geboekt en deze week zijn we helemaal in de stemming om Grieks te eten… dit recept komt op het menu en heb er nu al zoveel zin in! Wordt volgens mij fantastisch.

    Beantwoorden
    • Hoi Michelle,

      Leuk dat je jouw dosis Griekenland al hebt geboekt! Laat je nog even weten (bijvoorbeeld met een foto via onze Facebook-pagina) of het goed is gelukt? Het is altijd leuk om het eindresultaat te zien. Eet smakelijk alvast en veel plezier op Zakynthos gewenst!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Zeker een goed recept. Zelf maak ik het met lamsgehakt en de aubergine (en ik gebruik ook courgette) grill ik in de grillpan. Dan wordt het wat minder vet. Het blijft een ‘ zware ‘maaltijd en als je hem echt vol wilt maken kun je er ook nog lasagnavellen aan toevoegen. Het is net als met nasi of paella. Alles kan er in . Doe wat je zelf lekker vindt !

    Beantwoorden
    • Hoi Carel, het leuke van koken is dat je lekker kunt improviseren en variëren! Of je het klassiek wilt houden of juist wil laten inspireren, alles kan. Leuk dat je even een reactie hebt achtergelaten en hoop dat het eindresultaat heerlijk was! Groet, Arjan van Griekipedia

  • Ik ga morgen het recept proberen maar vraag me af of het ook met half volle melk kan?

    Beantwoorden
    • Je kunt prima halfvolle melk gebruiken, dat maakt voor het eindresultaat niet uit. Om het wat romiger te krijgen kun je volle melk gebruiken, maar met halfvolle melk lukt het ook prima!

    • ooo wat n leuk werk op zon koude sneeuwmidag zo als vandaag, hij staat in de oven en de bechamelsaus is heerlijk k heb natuurlijk al geproeft, het zal echt heel erg goed smaken k heb mn best gedaan dankjewqel voor dit recept

    • Hoi Lya, leuk dat je mijn recept hebt gebruikt! Hopelijk smaakt ie naar verwachting. Groet, Arjan van Griekipedia

  • Hemel, wat een werk: het staat nu in de oven. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen. Over 45 minuten heb ik resultaat.
    Dank!

    Beantwoorden
    • Haha ja het is even wat werk. De calorieën die je eet straks er gelijk afgetraind! ???? hopelijk was het eindresultaat de moeite van je harde werk, het waard!

  • De mousaka was overheerlijk . We hebben genoten dank U wel

    Beantwoorden
    • Graag gedaan Ans, dank voor je leuke reactie!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Toprecept! Inderdaad een middagje werk, maar het resultaat is heerlijk! Al vaak gemaakt.

    Beantwoorden
    • Hoi Jet,

      Wat leuk te horen! Het kost inderdaad wat werk maar je maakt er vele vrienden mee haha!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Ik ga het recept morgen maken voor een paar vrienden die de dag erna komen eten.
    Uit reacties op je recept begreep ik dat de moussaka een dag na de bereiding nog lekkerder is .
    Maar ik vraag me af wat de beste manier is om hem weer op te warmen.
    Magnetron of oven? Ik denk de oven, maar op welke temperatuur en hoe lang?

    Beantwoorden
    • Hoi Petra,

      Bedankt voor je reactie en je goede vraag! Ik doe het meestal als volgt: ovenschaal met aluminiumfolie bedekt in de oven, oven met de schaal op laten warmen richting 200 graden Celcius. Dan kan ie al rustig op temperatuur komen. Ik denk dat je dan al wel minimaal drie kwartier kunt rekenen. Even met mes prikken en erin laten zitten om te kijken of ie al op temperatuur is. Daarna nog even zonder aluminiumfolie een kwartiertje de bovenkant verwarmen en je bent klaar!

      Succes! Groet Arjan van Griekipedia

  • Hallo Arjan,

    Net terug van Samos ???????? en nu alweer heimwee, ????
    Ik heb gisteren je moussaka-recept gemaakt en vanavond hebben we hem gegeten, het was werkelijk in 1 woord geweldig! Mijn man vond het een echte smaaksensatie. Ook de Griekse salade is verrukkelijk! Dankjewel dat je dit wilt delen, ????
    Groeten van Paulina.

    Beantwoorden
    • Hoi Paulina,

      Wat leuk dat je een reactie hebt geplaatst! Zulke reacties doen me goed en daar doe ik het voor!

      Ik ben zelf ook nog aan het afkicken van 11 dagen Corfu. Altijd weer even omschakelen als je dan weer in Nederland bent. Gelukkig hebben we die heerlijke Griekse gerechten nog die ons weer even terugbrengen ????

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Ik heb je recept niet zelf gekookt, maar er wel twee keer van mogen eten! Echt overheerlijk, heel rijk aan allerlei smaken en – niet onbelangrijk! – de moussaka oogt magnifiek en laat zich in heel mooie stukken snijden. De bechamelsaus is precies goed in smaak én hoeveelheid. Hulde aan jou voor het recept en aan de kok voor het maken.

    Beantwoorden
  • Niet een beetje veel melk t.o.v. de bloem en de boter?

    Beantwoorden
    • Hoi Henk, als je steeds een beetje melk erbij schenkt en het laat binden moet het goedkomen. Als je teveel melk erbij doet kan de bloem het niet meer binden. Was het verder goed gelukt?

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

    • Ik moet het nog gaan maken, maar de verhouding voor de saus is toch bv. 50gr boter, 50gr bloem en 500ml melk? In dit recept wordt bijna 2 maal zoveel melk gebruikt t.o.v. De overige ingredienten.

    • Het lijkt qua verhouding wellicht scheef. Maar ik maak het altijd zo, maar het is ook even aankijken. Zolang je steeds beetje bij beetje laat binden en warme volle melk gebruikt komt het goed. Met de eidooiers en de kaas wordt de consistentie ook beter. Maar dan moet het al wel goed lobbig zijn. Je kunt altijd een beetje minder melk doen en wat overhouden als je het wat steviger wilt. Succes!

  • Hallo Arjan,
    Inderdaad een overheerlijke moussaka! Ik heb hem voor mijn vriendinnen gemaakt, die ik gelijk het recept heb moeten doorsturen. Voor mijn partner die vegetariër is heb ik ipv gehakt corn gebruikt. Net zo lekker!
    De aubergines heb ik gegrild, zodat het weinig olie opzuigt.

    Ik ga ook de andere recepten proberen. Hartelijk dank voor dit overheerlijke recept!
    Jeane

    Beantwoorden
    • Hoi Jeane,

      Leuk dat je een reactie achterlaat en je jouw vriendinnen blij hebt kunnen maken met een heerlijke moussaka. Als zij op hun beurt ook weer de link naar het recept delen kunnen we de moussaka-movement gestalte geven haha!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Was inderdaad even wat werk. Wel vaker Moussaka gemaakt maar kreeg nooit zelf de echte goeie Griekse smaak eraan. Nu wel….jeehtje wat hebben we 2 dagen overheerlijk gesmuld. We gaan zeker nog meer recepten van je pagina proberen. Arno en Inez die gek op Griekenland het eten en niet vergeten de ouzo daar zijn 🙂

    Beantwoorden
    • Hoi Arno en Inez,

      Bedankt voor jullie leuke reactie. Dat is precies waarom ik dit heb opgezet. Hopelijk bevallen mijn andere recepten jullie ook! Als je Griekipedia op Facebook volgt blijf je sowieso op de hoogte als er nieuwe recepten zijn.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Heerlijk beetje zoet recept, dank je wel! Het kost je idd minimaal 2 uur maar dan heb je heerlijke maaltijd!

    Beantwoorden
    • Hoi Anneloes,

      Bedankt voor je reactie en blij dat het goed is gelukt!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Het was heel erg lekker. Mijn man kende Moussaka niet en vond het heerlijk. Had het gemaakt met vega gehakt en rijstmelk. Top recept.

    Beantwoorden
    • Hoi Marjan, leuk dat je even een reactie achterlaat. Super dat het resultaat er mocht zijn en dat je er een vegetarische variant van hebt gemaakt!

  • Zonde van me geld ,het is in ogen en smaak geen moussaka .gadverdamme niet te vreten .En ik ben totaal niet moeilijk .

    Beantwoorden
    • Jammer dat het niet is geworden wat je er van had verwacht, Bep!

    • Zeik wijf

    • ik heb wat meer tomatenpuree gebruikt, zonde om een blikje open te maken voor 2 theelepels ;-)) .had dit recept al eerder gemaakt en dat beviel iedereen heel goed. vandaag heb ik er nog wat op gevarieerd, aardpeer ipv aardappel en er nog wat paprika en prei bij gedaan alsmede wat haloumi erdoor gehusseld. dan is het weliswaar geen originele moussaka meer maar evengoed lekker en ik hoef dan die paprika en prei niet weg te gooien omdat het anders verpietert.

    • Leuk Marlies! Recepten zijn ook geen in steen gebeitelde richtlijnen. Juist lekker experimenteren. Mooi dat je mijn recept weer als inspiratie hebt gebruikt!

  • Beste Arjan,
    Ik heb het recept van tzatziki en de moussaka uitgeprint, ik ga morgen de tzatziki maken, moussaka later, ik kom hier nog op terug.
    Alvast bedankt voor de recepten.
    Groetjes Nolly.

    Beantwoorden
    • Hoi Nolly,

      Super dat je lekker aan de slag gaat met de Griekse recepten! Met het recept voor tzatziki maak ik al jaren vele vrienden haha. Dus ik weet zeker dat het je goed zal smaken. De moussaka is iets meer werk, maar zeker de moeite waard.

      Succes en bedankt voor je reactie!

  • Woensdag gemaakt en donderdag gegeten. Ik heb half om half gehakt gebruikt daar mijn kids niet van rundergehakt houden En 2 zakjes bechamelsaus gebruikt ipv zelf gemaakt. Echt super lekker. Even het gevoel weer in Griekenland te zijn.
    Nu hebben we op Kos feta met kruiden gegeten met brood. Heb je toevallig hier ook een recept van.

    Beantwoorden
    • Leuk dat je mijn recept voor moussaka hebt gebruikt Brigitte! Kun je aangeven wat voor gerecht met feta en kruiden je hebt gehad? Ik heb namelijk wel een recept met feta uit de oven. Heerlijk met paprikapoeder, oregano, knoflook etc. Zeker de moeite waard!

    • We aten op Kos feta (koud) aangemaakt met kruiden wat we op brood smeerde en dipte met brood.
      Maar ik ga zeker ook je recept met feta uit de oven proberen

  • Ik heb vanmiddag de moussaka gemaakt. Het smaakt prima. Ik was erg tevreden met het resultaat. Ik had geen piment maar had ergens gelezen dat je dit eventueel kon vervangen door gemalen kruidnagel met zwarte peper. En dat werkte ook.

    Beantwoorden
    • Hoi Sonja,

      Leuk dat je dit recept hebt geprobeerd èn dat je een reactie plaatst. Altijd leuk. Piment is op zich ook niet essentieel maar geeft net wel even die bijzondere twist aan de gehaktsaus. Ga je nog meer recepten van de site uitproberen?

  • Ik heb hem vandaag gemaakt en hij was heerlijk! Ik heb de aubergines op de gourmetplaat gebakken omdat er daar veel op passen en dat ging perfect. Gewoon olie op de plaat i.p.v. op de aubergines. Wel een heel blikje tomatenpuree en tomaten gebruikt en 3 tenen knoflook.
    Ik had nog nooit béchamelsaus gemaakt maar ook dat lukte goed. Het paste allemaal precies in mijn ovenschaal.
    Ik heb er 2,5 uur over gedaan.
    Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • Hoi Marijke,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en dat het goed is gelukt! Slimme tip van de gourmetplaat, scheelt ook weer wat olie denk ik. De volgende dag smaakt de moussaka nòg lekkerder!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Zojuist deze heerlijke Moussaka gegeten!! Ik had alleen een dikkere bechamelsaus verwacht.
    Maar verder… Superlekker!

    Beantwoorden
    • Hoi Inge,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt! Jammer van de béchamelsaus. Wellicht was de roux nog niet goed gegaard waardoor de saus minder goed is gaan binden. Gelukkig was de smaak er niet minder om!

  • Super recept… het is even wat werk maar dan heb je ook echt wat super lekkers op tafel staan… ga het zeker nog vaak maken…. dankjewel gr jackie…..

    Beantwoorden
    • Hoi Jackie,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en een reactie achterlaat! Het is inderdaad aardig wat werk, maar het resultaat is het waard uiteindelijk. Blij dat het goed is gelukt!

  • Haha, hier hetzelfde verhaal als Laura: de Aardappeleters gezien op teevee en toen op zoek gegaan naar een leuk recept. Het is nu te laat om nog aan de slag te gaan, maar morgen eten we beslist deze moussaka!

    Beantwoorden
    • Hoi Renée,

      Superleuk dat je dit recept gaat gebruiken! Wordt vast erg smakelijk. Laat je nog even weten of ‘ie goed is gelukt?

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Het was super lekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar!!!!

    Beantwoorden
    • Hoi Charlotte,

      Super dat het goed is gelukt en dat het heeft gesmaakt! Er staan nog meer recepten op dus wie weet zit er nog een succesnummer voor je bij. Bedankt voor je leuke reactie!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Hallo Arjan,
    Ooit heb ik zelf een keer moussaka gemaakt, maar dat was niet geslaagd. Verder heb ik wel eens moussaka gemaakt van de Knorr wereldgerechten, dat was wel aardig, maar die zijn overigens niet meer in de handel.
    Geinspireerd door het programma deze week van de Aardappeleters, waar dus de moussaka voorbijkwam ben ik op internet gaan zoeken en dit recept sprak me het meeste aan.
    Voor de aardappels heb ik, sorry, zakje voorgekookte aardappelschijfjes genomen, verder maar 1 grote aubergine, een heel blikje tomatenblokjes en een heel blikje tomatenpuree en omdat we van knoflook houden 3 grote tenen, gepureerd, dat geeft namelijk meer smaak af. Alle kruiden zoals verder beschreven. Ik heb wel officieel theelepelmaatje genomen. Vooral die 3 theelepels oregano dat was wel wat, want mijn man houdt totaal niet van oregano.
    De plakken aubergine heb ik licht ingesmeerd met olijfolie en daarna 5 minuten op 200 in de airfryer gedaan! Ging perfect!
    Uiteindelijk omdat mijn ovenschaal niet toereikend was ongeveer 2/3 bechamelsaus gemaakt.
    En de uitslag na dit lange verhaal……..we hebben nog nooit ? zelfs niet in Griekenland) zulke geweldig lekkere moussaka gegeten!! En heerlijk, verheug me nu al op vanavond, de andere helft die overgebleven was. Ik had dus teveel voor twee personen, maar helemaal niet erg dus!!
    Ik heb trouwens door reacties hierboven over flauwe smaak, 2 theelepels zout genomen. Is op die manier precies goed, totaal niet flauw maar absoluut niet te zout.
    Wat ik wel ga doen….is een grotere ovenschaal kopen want ik wil dit nog vele malen maken maar dan wel ha ha met zo n nog dikkere bechamelsaus! Superlekker!
    Groet Laura

    Beantwoorden
    • Hoi Laura,

      Reacties zoals die van jou laten weer zien waarom ik deze site heb opgezet. Bedankt voor je leuke reactie en hopelijk bevallen de andere recepten net zo goed!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Absoluut de lekkerste moussaka die ik ooit gemaakt heb. Zondag-middag in twee uur gemaakt en in de koelkast gezet tot maandag-avond. De aardappelen (en voor de helft aardperen) met de kaasschaaf gedneden, zodat ze lekker dun zijn. Bedankt voor het delen van dit recept.

    Beantwoorden
    • Hallo Szandor,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en dat je hebt gevarieerd door een gedeelte aardperen te gebruiken. Bedankt voor je reactie, altijd leuk om te horen!

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • Recept gisteren gemaakt. Was zeer smaakvol: de lekkerst die ik ooit gemaakt heb. Voor mij was alleen de hoeveelheid bechamelsaus aan de hoge kant.

    Beantwoorden
    • Beste Coen,

      Leuk dat je dit recept voor moussaka hebt gebruikt! Zelf ben ik (en de Grieken ook) altijd wel gek op béchamel. Maar kan me voorstellen dat dit voor iedereen weer verschillend is qua hoeveelheid. Gelukkig was de rest wel zeer smaakvol. Ga je het nog een keer maken?

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 1) In de beschrijving staat bij het prepareren van de aubergines: “Zet een flinke kom met gezouten water klaar”. Moet dit heet, lauw of koud water zijn?
    2) Bij de bereiding van de gehaktsaus is nergens meer kaneel te bekennen, terwijl het wel bij de ingrediënten staat.

    Beantwoorden
    • Beste Hans,

      Bedankt voor je reactie, en scherp gezien! Zie inderdaad dat de kaneel niet is opgenomen in de stappen van het recept, stom. Je kunt de kaneel bij stap 4 van de bereiding voor de gehaktsaus toevoegen. Dan heeft het alle tijd om nog even lekker mee te trekken. Dit kan eventueel voordat de tomaten worden toegevoegd, of er net na.

      Het water voor de aubergines mag gewoon koud of lauwwarm zijn. Dat maakt op zich niet uit. Bij tijdgebrek laat ik dat water sowieso wel eens weg en bak ik ze direct in olijfolie. Ik zorg er dan wel voor dat ik er niet teveel olie bij doe, zodat ze niet teveel opnemen.

      Laat je het nog even weten of het goed is gelukt en heeft gesmaakt? Ben benieuwd naar het resultaat! Je kan altijd even een foto delen op de Griekipedia-Facebook-pagina of @griekipedia noemen in een reactie op Twitter.

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

      Edit: het recept heb ik aangepast naar aanleiding van je bevindingen Hans. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling