Recept voor heerlijk malse kip souvlaki

Samen met moussaka is souvlaki wereldwijd wellicht één van de bekendste gerechten van de Griekse menukaart. Hoewel de Griekse keuken zoveel meer heerlijke gerechten en recepten kent, mag een goed souvlaki recept niet ontbreken natuurlijk. Daarom deel ik mijn recept voor malse gegrilde kip souvlaki graag met je!

Souvlaki recept: mals en sappig kippenvlees van de grill

Wist je dat de oude Grieken al stukjes vlees roosterden aan spiezen boven open vuur? Tegenwoordig kun je souvlaki overal in Griekenland krijgen. Bijvoorbeeld als streetfood in een pita gerold met tomaat, ui en tzatziki. In Griekse restaurants zijn de porties als hoofdgerecht vaak ook groter en wordt het geserveerd met rijst of friet. Varianten waarbij stukjes paprika worden gebruikt komen ook wel voor. Voor souvlaki wordt zowel varkensvlees als kip gebruikt. Dit recept gebruikt kippenvlees omdat het snel te bereiden is en lekker mals en sappig is na het grillen. Wil je liever varkensvlees gebruiken dan kun je natuurlijk dezelfde marinade gebruiken.

De marinade kun je het beste een nachtje laten intrekken. Heb je echter haast? Laat de marinade dan minimaal een half uurtje intrekken om vervolgens de spiesjes te grillen. Het voordeel van het een nachtje laten marineren is dat het citroensap het vlees zachter en malser maakt, en de smaken uiteraard langer de tijd krijgen in het vlees te trekken.

Recept voor heerlijk malse kip souvlaki
5 van 2 stemmen
Recept afdrukken

Gegrilde kip souvlaki maken

Dit kip souvlaki recept deel ik graag met je, want het maken is helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend. De marinade kun je de avond ervoor maken zodat alle smaken lekker in kunnen trekken en de kip heerlijk mals wordt. Hoef je het alleen nog maar even te grillen de volgende dag, ideaal toch? Met dit recept krijg je lekker malse kip souvlaki. Door de spiesjes niet te lang te grillen (maar wel goed gaar is uiteraard) blijft het vlees lekker sappig. Gebruik dit gemakkelijk te volgen recept voor kip souvlaki en serveer het lekker met zelfgemaakte tzatziki!

Soort gerecht Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Labels kip souvlaki, souvlaki
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Marineren 12 uur
Totale tijd 35 minuten
Porties 6 spiesjes

Ingrediënten

Voor de kip souvlaki

  • 400 gram kipfilet

Voor de marinade

  • 5 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel oregano
  • 1/2 theelepel paprikapoeder (mild)
  • 1/2 theelepel rozemarijn
  • 1/2 theelepel peper-zout-mix
  • 1/2 citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 30 ml olijfolie
  • 30 ml witte wijn

Andere benodigdheden

  • 1 keukenmachine
  • vershoudfolie
  • 6 satéprikkers of spiezen
  • grillpan

Instructies

De souvlaki-marinade maken

  1. Snijd van elk teentje knoflook het wat houterige kontje af. Pers vervolgens het sap van de halve citroen en giet dit alvast in de kom van de keukenmachine. Doe vervolgens de knoflookteentjes, oregano, paprikapoeder, rozemarijn, peper-zout-mix, olijfolie en witte wijn erbij.

  2. Snijd de middelste nerf uit het laurierblaadje (en het stokje). Doe alleen de stukjes van het blad bij de rest van de ingrediënten.

  3. Pureer dit geheel tot een mooie samenhangende massa in de keukenmachine. Dit vergt meestal maar even een paar keer drukken op de pulse-knop.

  4. Je kunt nu even proeven of de marinade goed op smaak is. Anders kun je eventueel nog wat extra zout toevoegen wanneer dat nodig is.

De kip marineren

  1. Snijd de kipfilets in repen. De repen snijd je vervolgens in mooie gelijkmatige blokjes.

  2. Doe de kip in een schaal en doe de marinade erbij. Zorg dat de kip goed bedekt is met de marinade. Dek de schaal af met vershoudfolie.

  3. Heb je weinig tijd? Dan kun je de marinade eventueel een half uurtje laten intrekken. Maar het beste resultaat behaal je door de marinade een nachtje lekker in te laten trekken in de koelkast. De kip wordt er ook lekker mals van.

De kip aan spiesjes rijgen

  1. Haal de gemarineerde kip uit de koelkast. Verdeel en rijg de kip aan de 6 prikkers of spiezen. Houd de marinade nog even bij de hand.

De souvlaki grillen

  1. Zorg dat de grillpan of elektrische contactgrill al goed op temperatuur is.

  2. Grill de souvlaki (afhankelijk van de dikte) in ongeveer 5 - 10 minuten gaar. De overgebleven marinade kun je gebruiken om de souvlaki tussentijds met een kwastje in te smeren. Draai regelmatig tijdens het grillen. Het is belangrijk dat de kip natuurlijk goed gaar is, maar ook niet droog wordt. Vaak kun je een blokje even insnijden tot het stokje om te kijken of het goed gaar is.

  3. Na het grillen kun je spiezen even laten rusten in wat aluminiumfolie. Zorg dat ze wel goed warm blijven. Knijp eventueel nog wat citroensap over de souvlaki uit bij het serveren.

Serveer deze souvlaki met wat pitabrood en een flinke lepel heerlijke frisse tzatziki. Kali orexi, eetsmakelijk!

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Eén gedachte over “Recept voor heerlijk malse kip souvlaki

  • 26 januari 2019 om 12:06
    Permalink

    Heerlijk recept. Gisteren gemaakt met de tzatziki. De kinderen zijn er dol op!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.