Recept voor heerlijk malse kip souvlaki

Samen met moussaka is souvlaki wereldwijd wellicht één van de bekendste gerechten van de Griekse menukaart. Hoewel de Griekse keuken zoveel meer heerlijke gerechten en recepten kent, mag een goed souvlaki recept niet ontbreken natuurlijk. Daarom deel ik mijn recept voor malse gegrilde kip souvlaki graag met je!

Souvlaki recept: mals en sappig kippenvlees van de grill

Wist je dat de oude Grieken al stukjes vlees roosterden aan spiezen boven open vuur? Tegenwoordig kun je souvlaki overal in Griekenland krijgen. Bijvoorbeeld als streetfood in een pita gerold met tomaat, ui en tzatziki. In Griekse restaurants zijn de porties als hoofdgerecht vaak ook groter en wordt het geserveerd met rijst of friet. Varianten waarbij stukjes paprika worden gebruikt komen ook wel voor. Voor souvlaki wordt zowel varkensvlees als kip gebruikt. Dit recept gebruikt kippenvlees omdat het snel te bereiden is en lekker mals en sappig is na het grillen. Wil je liever varkensvlees gebruiken dan kun je natuurlijk dezelfde marinade gebruiken.

De marinade kun je het beste een nachtje laten intrekken. Je merkt dan echt het verschil als je Griekse oregano gebruikt wat veel krachtiger is dan de oregano die je hier in de winkels vindt. Heb je echter haast? Laat de marinade dan minimaal een half uurtje intrekken om vervolgens de spiesjes te grillen. Het voordeel van het een nachtje laten marineren is dat het citroensap het vlees zachter en malser maakt, en de smaken uiteraard langer de tijd krijgen in het vlees te trekken.

Recept voor heerlijk malse kip souvlaki

Gegrilde kip souvlaki maken

Dit kip souvlaki recept deel ik graag met je, want het maken is helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend. De marinade kun je de avond ervoor maken zodat alle smaken lekker in kunnen trekken en de kip heerlijk mals wordt. Hoef je het alleen nog maar even te grillen de volgende dag, ideaal toch? Met dit recept krijg je lekker malse kip souvlaki. Door de spiesjes niet te lang te grillen (maar wel goed gaar is uiteraard) blijft het vlees lekker sappig. Gebruik dit gemakkelijk te volgen recept voor kip souvlaki en serveer het lekker met zelfgemaakte tzatziki!
4.38 van 29 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Marineren 12 uur
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 6 spiesjes

Hulpmiddelen

  • Keukenmachine
  • Vershoudfolie
  • Satéprikkers of spiezen
  • Barbecue of grillpan

Ingrediënten
  

Voor de kip souvlaki

  • 400 gram kipfilet

Voor de marinade

  • 5 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel (liefst Griekse) oregano
  • 1/2 theelepel paprikapoeder (mild)
  • 1/2 theelepel rozemarijn
  • 1/2 theelepel peper-zout-mix
  • 1/2 citroen
  • 1 laurierblaadje
  • 30 ml olijfolie
  • 30 ml witte wijn (welke je lekker vindt)

Instructies
 

De souvlaki-marinade maken

  • Snijd van elk teentje knoflook het wat houterige kontje af. Pers vervolgens het sap van de halve citroen en giet dit alvast in de kom van de keukenmachine. Doe vervolgens de knoflookteentjes, oregano, paprikapoeder, rozemarijn, peper-zout-mix, olijfolie en witte wijn erbij.
  • Snijd de middelste nerf uit het laurierblaadje (en het stokje). Doe alleen de stukjes van het blad bij de rest van de ingrediënten.
  • Pureer dit geheel tot een mooie samenhangende massa in de keukenmachine. Dit vergt meestal maar even een paar keer drukken op de pulse-knop.
  • Je kunt nu even proeven of de marinade goed op smaak is. Anders kun je eventueel nog wat extra zout toevoegen wanneer dat nodig is.

De kip marineren

  • Snijd de kipfilets in repen. De repen snijd je vervolgens in mooie gelijkmatige blokjes.
  • Doe de kip in een schaal en doe de marinade erbij. Zorg dat de kip goed bedekt is met de marinade. Dek de schaal af met vershoudfolie.
  • Heb je weinig tijd? Dan kun je de marinade eventueel een half uurtje laten intrekken. Maar het beste resultaat behaal je door de marinade een nachtje lekker in te laten trekken in de koelkast. De kip wordt er ook lekker mals van.

De kip aan spiesjes rijgen

  • Haal de gemarineerde kip uit de koelkast. Verdeel en rijg de kip aan de 6 prikkers of spiezen. Houd de marinade nog even bij de hand.

De souvlaki grillen

  • Zorg dat de grillpan of elektrische contactgrill al goed op temperatuur is.
  • Grill de souvlaki (afhankelijk van de dikte) in ongeveer 5 - 10 minuten gaar. De overgebleven marinade kun je gebruiken om de souvlaki tussentijds met een kwastje in te smeren. Draai regelmatig tijdens het grillen. Het is belangrijk dat de kip natuurlijk goed gaar is, maar ook niet droog wordt. Vaak kun je een blokje even insnijden tot het stokje om te kijken of het goed gaar is.
  • Na het grillen kun je spiezen even laten rusten in wat aluminiumfolie. Zorg dat ze wel goed warm blijven. Knijp eventueel nog wat citroensap over de souvlaki uit bij het serveren.

Notities

Heb je wel eens Griekse oregano gebruikt? De Griekse variant van dit aromatische kruid is veel krachtiger dan de oregano die je in de Nederlandse supermarkten vindt.
Trefwoord kip souvlaki, souvlaki
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Serveer deze souvlaki met wat pitabrood en een flinke lepel heerlijke frisse tzatziki. Kali orexi, eetsmakelijk!

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

17 thoughts on “Recept voor heerlijk malse kip souvlaki

  • Gisteren voor de 3e keer dit recept gebruikt, En deze keer was mijn familie ook uitgenodigd. Ik vindt dit het lekkerste recept voor Suflaki en dat is een understatement! De hele familie bleef maar complimenten geven, verschillende ooh’s en aah’s kwamen voorbij ☺️. De complimenten zijn voor jou. Natuurlijk wilde iedereen graag weten waar ik het recept vandaan heb, nou vooruit dan maar 😉. Hartelijk dank dat we mee mogen delen in jouw fantastische recepten 🫶🏻

    Beantwoorden
    • Wat een mooi compliment Byanka! Hopelijk heeft Griekipedia er weer wat extra fans bij en blijf je genieten van die heerlijke gerechten! Griekse groetjes van Arjan

  • Heerlijk, wat een mooi recept. Hadden een Griekse tafel met heerlijke gerechten. Deze souvlaki vonden ze erg lekker, zelfs de kids 🐣

    Beantwoorden
    • Wat fijn om te horen Henny! Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en dat je een reactie hebt achtergelaten. Word ik altijd blij van 😁 Griekse groetjes, Arjan

  • Top marinade, ga hem morgen alvast maken maken voor zaterdag.
    Eerder ook gemaakt maar dan de kip om en om met spekreepje omwikkeld , ook heel lekker,
    Ga ook de dakos zaterdag maken samen met mosselen saganaki, ben benieuwd……

    Beantwoorden
  • Heerlijke spiesen gegeten.
    Ik had kip gemarineerd volgens dit recept en ik had er gemarineerd in limoncello met nog allerhande kruiden.
    De spiesen met de limoncellomarinade gingen vlot van de hand, maar deze met jullie recept werden het best bevonden.

    Beantwoorden
    • Wat tof om te horen Dirk! Fijn dat je nog even een reactie achterlaat. Blij dat je ons recept hebt gebruikt en dat het in de smaak viel.

  • Echt een heerlijk recept, de smaak was super fris en de kip was zo mals. Zelfs met kipfilet, terwijl ik normaal altijd kipfijfilet koop. Op advies dus de kip de dag ervoor gemarineerd zodat alles overnacht kon intrekken. Voor herhaling vatbaar!

    Beantwoorden
    • Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en een reactie hebt geplaatst. Word ik altijd blij van!

  • Echt een overheerlijk recept! Zelf heb ik steeds de kip vervangen door varkenshaas, omdat dit mijn persoonlijke voorkeur heeft. Ook zeker een aanrader om een keer te proberen. Ben zo blij dat ik dit recept heb gevonden, want steeds een avondje Grieks bestellen is ook zo duur 😉

    Beantwoorden
    • Leuk om te horen Demi! Varkensvlees is ook een goed alternatief. Zo wordt dat in Griekenland ook eigenlijk het meeste geserveerd. Voor het recept maakt dat inderdaad niet uit. Mocht je het nog een keer gaan maken deel het dan ook gerust op social en tag ons, altijd leuk om het eindresultaat te zien! Maar kan me ook voorstellen dat je zo snel mogelijk je tanden erin wilt zetten 😁

  • Hoi
    Vraagje er moet 30 ml wijn bij. welke wijn moet ik hiervoor gebruiken?

    Beantwoorden
    • Hoi Liekie,

      Leuk dat je met dit recept aan de slag gaat. Je hebt hiervoor witte wijn nodig. Dit staat ook aangegeven bij de ingrediënten die bij de marinade staan aangegeven. Succes en geniet ervan!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Heerlijk recept, eerst geprobeerd met ‘gewone’ oregano en rozemarijn en toen al superlekker! Nu kruiden besteld bij Griekishop en de kip zit al lekker een paar uur in de marinade voor vanavond.

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen Hans! Dit recept is ook echt een van mijn favorieten. Super dat je ook de kruiden van Griekishop hebt gebruikt. Ben heel benieuwd! Eet smakelijk alvast!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Heerlijk recept. Gisteren gemaakt met de tzatziki. De kinderen zijn er dol op!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling