Griekse tzatziki volgens authentiek recept

Niet weer een recept voor tzatziki, hoor ik je denken. Er zijn er al vele te vinden online. Waarom dit recept jou zal overtuigen? Dit recept voor echte Griekse tzatziki (ook wel geschreven als tzaziki, tsatsiki of zaziki) had ik eerst op Smulweb staan en kreeg veel positieve reacties. Voor een echt authentiek tzatziki-recept hoort er wel een scheutje azijn in, maar dat vervang ik liever voor de frisheid van citroensap. Dit is een heerlijk recept voor Griekse tzatziki met een goede verhouding van frisse Griekse yoghurt en komkommer. Door het sap van een citroen toe te voegen en een vleugje munt krijg je een heerlijke frisse dip voor op een pitabroodje of stukje geroosterd Turks brood. Ik weet zeker dat je dit vaker zult maken!

De kracht van gerechten zoals deze is dat het je in gedachten weer even terugbrengt naar Griekenland. Het recept heb ik gebaseerd op mijn ervaringen tijdens vakanties in Griekenland. Deze tzatziki is heerlijk bij souvlaki, soutzoukakia of gewoon als snack met vers brood dat even geroosterd is aan beide zijden. Eigenlijk past het bij alle griekse recepten altijd als heerlijk bijgerecht.

Tzatziki recept
4.72 van 7 stemmen
Recept afdrukken

Echte Griekse tzatziki maken

Fris, licht en puur. Griekse tzatziki is heerlijk als dip, bijgerecht of om gewoon zo op te lepelen. Heerlijk bij souvlaki of serveer het met wat pitabrood. Dit recept is hoe tzatziki het lekkerst is. Door een beetje munt te gebruiken krijgt het geheel een frisse kick.

Soort gerecht Bijgerecht
Keuken Grieks
Labels tsatsiki, tzatziki, zaziki
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 6 personen

Ingrediënten

  • 500 ml Griekse yoghurt (bij voorkeur 10% vet)
  • ½ komkommer
  • 3-4 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel dille (gedroogd)
  • 1 theelepel munt (gedroogd)
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • 1 scheutje olijfolie (extra vierge)
  • gemalen zwarte peper
  • snufje zout

Hulpmiddelen

  • 1 zeef of fijn vergiet
  • 1 grove rasp
  • 1 knoflookpers
  • 1 mengkom
  • 1 snijplank

Instructies

  1. Was de komkommer of schil de komkommer als je de schil niet zo lekker vind. Snijd het kontje er af en rasp de komkommer (grove reepjes) boven een zeef of fijne vergiet. Laat de komkommer goed uitlekken. Om dit te versnellen kun je het beste er wat zout over strooien en na een kwartiertje met een vork of de bolle kant van een soeplepel de komkommerreepjes tegen de wand van het vergiet of de zeef aandrukken om het grootste vocht eruit te drukken. Het zout brengt je tzatziki ook gelijk mooi op smaak (mits met mate gebruikt natuurlijk).
  2. Doe terwijl de komkommer aan het uitlekken is, de yoghurt voor de tzatziki in een mengkom, en knijp 3 á 4 teentjes knoflook boven de yoghurt uit. Heb je geen knoflookpers? Je kunt de gepelde teentjes knoflook ook heel goed met een fijne rasp tot pulp maken en er dan bijvoegen. 

  3. Voeg vervolgens een flinke scheut olijfolie toe. Strooi vervolgens een halve eetlepel gedroogde dille en een theelepel munt uit over het mengsel. De munt geeft het een heerlijk frisse, maar subtiele kick. 

  4. Voeg tot slot het sap van een halve citroen toe (denk om de pitjes) en als laatste meng je de uitgelekte komkommer door het yoghurtmengsel. Meng het geheel tot een mooie massa. Voeg naar smaak zout en peper toe. Met de peper mag je best royaal zijn, maar pas op met zout.

  5. Laat de tzatziki vervolgens minimaal een aantal uur in de koelkast op smaak komen. Hierdoor trekken de smaken beter in de tzatziki en is het eindresultaat het beste. Voor een optimale smaak kun je de tzatziki een avond van te voren maken.

Tips

Zorg voor echte dikke yoghurt (met een stevige kwarkachtige structuur) om de tzatziki goed stevig te houden aangezien je later de komkommer, olijfolie en citroensap gaat toevoegen. De emmers met 1 kg Griekse yoghurt van de Aldi of Turkse yoghurt van de Lidl lenen zich hier goed voor. Ook de Katharos Griekse yoghurt (verkrijgbaar bij de Albert Heijn) is mooi van structuur. De yoghurt die je overhoudt leent zich perfect als toetje met een flinke klodder honing! Wil je liever een wat magere variant? Je kunt gewone magere yoghurt de avond ervoor in een theedoek of kaasdoek doen. Doe dit vervolgens in een zeef boven een bakje en laat dit een nacht in de koelkast staan. Zo trek je het meeste vocht er uit en krijg je een heerlijke stevige yoghurt. Ook kun je Total 0% gebruiken, al vind ik magere of vetvrije yoghurt qua structuur minder fijn.

Hoe eet je deze heerlijke tzatziki op z’n best?

Druppel voor serveren nog wat olijfolie over de tzatziki. Serveer vervolgens de tzatziki met een in reepjes gesneden Turks brood wat je nog even grillt in een grillpan of oven. Wat ik zelf vaak doe is een pak met pitabroodjes met wat olie besprenkelen, even om en om bakken in een pan. Dan wat oregano erover strooien met wat peper en zout. Dit met een pizzasnijder in mooie puntjes snijden. Ook lekker op een stukje warme ciabatta. Lekker met nog een beetje vers gemalen zwarte peper erover als finishing touch.

De pitabroodjes in de foto hierboven zijn pitabroodjes waar je ook souvlaki in oprolt. Deze echte Griekse pitabroodjes kun je vaak wel bij je lokale Griek halen. In Groningen kun je ze bijvoorbeeld vinden bij De Griekse Olijfboom. Bekijk ook de andere Griekse recepten voor nog meer inspiratie!

Kali Orexi, eet smakelijk!

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

47 gedachten over “Griekse tzatziki volgens authentiek recept

  • 15 november 2018 om 22:45
    Permalink

    Ik heb dit recept gebruikt en beetje aangepast. Ten eerste heb ik het de avond ervoor klaar gemaakt om de kruiden goed hun smaakt af te laten geven. Zou ook ’s ochtends kunnen, als je hem in de avond gaat gebruiken maar ik had in de ochtend geen tijd. De gedroogde kruiden heb ik vervangen voor verse. Waarom wel verse knoflook en geen verse dille en munt? Knoflook poeder is ook net iets minder lekker toch? Verder werkt de theedoek truc om het water te scheiden ook prima. Je pakt een theedoek doet daar de geraspte komkommer in en draait deze, boven de wasbak, vlak boven de komkommer dicht. Op deze manier duw je al het overtollige vocht er binnen een paar minuten uit. Verder gewoon je aan dit recept houden en je hebt heerlijke Tzatziki.

    Beantwoorden
    • 16 november 2018 om 09:42
      Permalink

      Hoi Duncan,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt! Het mooie van recepten is dat je er eindeloos mee kunt variëren en het naar je eigen hand kunt zetten. Verse kruiden is helemaal top natuurlijk. Dille is niet altijd vers voorhanden in de supermarkt. De gedroogde variant in combinatie met de munt werkt dan ook vaak prima. De theedoek om het vocht uit de komkommer te krijgen is ook een goede optie, alleen moet je dan niet teveel wasmiddel hebben gebruikt haha. Hoop dat de tzatziki heerlijk heeft gesmaakt en dank voor je leuke reactie!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 16 juli 2018 om 22:57
    Permalink

    Vrienden van ons zijn vanmorgen thuis gekomen van Paxos. Hebben voor hun vanavond Grieks gekookt en deze tzatziki gemaakt ! Zij, maar ook wij, vonden het heerlijk !!!

    Beantwoorden
    • 17 juli 2018 om 07:22
      Permalink

      Wat goed te horen, Marion! Erg leuk dat je even een reactie achterlaat.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 10 juli 2018 om 11:27
    Permalink

    Net terug van twee weken Kreta. Heerlijk. Deze tzatziki dit weekend gemaakt en we hebben gesmuld! Dank voor het delen, deze gaan we zeker vaker maken.

    Beantwoorden
    • 10 juli 2018 om 11:29
      Permalink

      Hoi Arie,

      Goed te horen dat je dit recept hebt geprobeerd en dat het goed is gelukt! Bekijk ook eens mijn andere recepten voor meer Griekse inspiratie.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 1 juni 2018 om 15:15
    Permalink

    Heerlijk recept. Mijn man is Grieks en maakt het zelf ook precies zo. Bedankt voor het delen.

    Beantwoorden
  • 30 augustus 2017 om 23:40
    Permalink

    Ik heb voor de derde keer gemaakt, met meer komkommer, lekker!

    Beantwoorden
    • 1 september 2017 om 10:54
      Permalink

      Hoi Areke,

      Leuk dat je dit recept al meerdere keren hebt gebruikt én dat het goed is gelukt natuurlijk!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 31 juli 2017 om 20:51
    Permalink

    Uitstekend recept, het smaakt geweldig lekker. Een ‘echte’ Griek beaamde onze bevinding. Hulde dus!
    We maakten de tzatziki met verse kruiden, geserveerd met lekker zelf afgebakken brood & een glaasje Retsina.
    Dank je, je andere recepten komen zeker ook aan de beurt.

    Beantwoorden
    • 31 juli 2017 om 22:03
      Permalink

      Dankjewel! Goed te horen en blij dat het goed heeft gesmaakt!

  • 16 juli 2017 om 14:56
    Permalink

    Echt een heerlijk recept en bedankt voor de tip de Griekse yogurt van de Aldi is hier zeker erg geschikt voor. Ik ga er vanavond weer van genieten.

    Beantwoorden
    • 16 juli 2017 om 15:02
      Permalink

      Bedankt voor je reactie, goed te horen! Geniet ervan!

  • 21 juni 2017 om 16:18
    Permalink

    Moeten de zaadlijsten uit de komkommer gehaald worden? Ik wil het recept morgen gaan maken en vanavond zal ik de yoghurt alvast ‘uit laten lekken’.
    Ik krijg er al helemaal zin in 🙂

    Beantwoorden
    • 21 juni 2017 om 17:13
      Permalink

      Hoi Rieneke, dat hoeft niet hoor. Ik schil de komkommer vaak even om en om. Zodat er nog wel wat schil zit voor een mooi stukje groen in je tzatziki. Dan rasp ik vaak alles met een grove rasp en laat dit met wat zout in een zeef uitlekken. Dan zit je wel goed.

      Succes en kali orexi!

  • 19 juni 2017 om 07:51
    Permalink

    Hoi,
    Inderdaad,heerlijk! Succes bij mn barbecue.
    Wel echt de volle 10% yogurt gebruiken.Die vd de Aldi heeft de beste structuur.
    Tip. Inplaats vd de munt en de citroen scheut limoen/munt siroop van teisseire,heerlijk!
    en bedankt voor je recept.
    Groet Toussaint.

    Beantwoorden
    • 19 juni 2017 om 11:12
      Permalink

      Bedankt voor je reactie en lovende woorden Toussaint! Die van de Aldi is goed te gebruiken inderdaad. De Total (niet de 0% pakken) is ook heerlijk. Daarnaast gebruik ook wel die van Katharos met 10% vet. Die heeft ook een mooie structuur en goede smaak. Leuke variatie met de siroop!

  • 30 mei 2017 om 09:07
    Permalink

    Heerlijk recept! Rundergehakt met gyroskruiden en flatbread bereid op de bbq. Daarbij een salade van bonen, gepofte paprika, erwtjes en munt. En alles kwam samen door deze heerlijke saus. Een blijvertje!

    Beantwoorden
    • 1 juni 2017 om 14:46
      Permalink

      Hallo Eugene,

      Wat top dat je lekker aan het kokkerellen bent geweest en dat mijn recept voor tzatziki een mooie begeleider was van het geheel! Leuk dat je ook even een reactie hebt achtergelaten, dat doet me altijd goed!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 24 mei 2017 om 20:45
    Permalink

    Heerlijk! Gelijk de dubbele hoveelheid gemaakt. Toch lekkerder dan de slanke variant!

    Beantwoorden
    • 24 mei 2017 om 21:06
      Permalink

      Leuk dat je een reactie achterlaat, Nora! Je hebt een mooie voorraad gemaakt dus, met het mooie weer geen straf om in het zonnetje op te eten! En inderdaad, gewoon de goede yoghurt gebruiken is toch altijd het lekkerste 🙂

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia

    • 2 mei 2017 om 22:33
      Permalink

      Hoi Alice,

      Je kunt tzatziki sowieso wel drie dagen in de koelkast bewaren. Ik doe het altijd in een luchtdichte plastic bak. Maar als ie goed is gelukt is het dezelfde dag toch al op haha!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 18 april 2017 om 14:25
    Permalink

    ik heb de tzatziki gemaakt smaakt heerlijk en word iedere dag beter van smaak bedankt.

    groet Ans

    Beantwoorden
    • 18 april 2017 om 19:19
      Permalink

      Hoi Ans,

      Leuk dat je even een reactie achterlaat. Top dat de tzatziki goed is gelukt, het past overal bij. Vlees, gegrilde groentes of gewoon lekker als dip met geroosterd brood. Bedankt voor het gebruiken van dit recept!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 14 april 2017 om 07:20
    Permalink

    Wij hadden op school Inplaats Griekse yoghurt hadden wij crème fresh gebruikt kan dat ook?

    Beantwoorden
    • 15 april 2017 om 21:51
      Permalink

      Hoi,

      Crème fraiche zou ik zelf niet adviseren omdat het qua textuur en vetgehalte een product is op basis van room. Yoghurt is veel minder vet en qua zuurgehalte veel beter qua frisheid. Ook wil je juist stevige yoghurt voor je tzatziki. Succes!

  • Pingback:Recepten | Pearltrees

    • 4 november 2016 om 23:32
      Permalink

      Hoi Ingrid,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en dat het goed gelukt is! Ik zal het recept voor pitabrood zeker eens gaan uitproberen!

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 27 augustus 2016 om 18:25
    Permalink

    Zo maken wij het ook. Alleen gaat er op 500 gr. Yoghurt wel een hele komkommer in. Wij houden kwa volume, dat wat je ziet , een zelfde hoeveelheid van yoghurt en uitgelekte komkommer aan. Ik snijd knoflook altijd met een mes in kleine stukjes. En als je verse kruiden kunt gebruiken is het nog lekkerder.

    Beantwoorden
  • 26 augustus 2016 om 18:53
    Permalink

    Heerlijk, alleen heb ik de Griekse tomatenrijst nog niet gevonden. De gigantes zijn ook zalig.

    Beantwoorden
  • 11 augustus 2016 om 13:46
    Permalink

    Eindelijk een recept gevonden voor tzatziki die net zo smaakt als op onze vakantie op Kreta. Bedankt! Heb het van het weekend gemaakt en iedereen was lyrisch. Dankjewel!

    Beantwoorden
  • 20 juli 2016 om 13:29
    Permalink

    Ik ga het morgen maken voor mijn visite. Voor hoeveel personen is dit gerecht?

    Beantwoorden
    • 20 juli 2016 om 13:36
      Permalink

      Hallo Bregje,

      Leuk dat je dit recept gaat maken! Als je het als dip gebruikt met brood dan heb je hier met 4 á 6 personen wel genoeg aan hoor. Wil je meer mensen bedienen en wil je het ook bijvoorbeeld met souvlaki of ander vlees serveren dan zou ik het recept verdubbelen. Dan heb je sowieso genoeg en wat je overhoudt blijft nog wel een paar dagen goed.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 4 juli 2016 om 11:08
    Permalink

    Wat heerlijk dit recept!
    Ook aanrader bij een couscous/bulgur salade waarin veel verse kruiden (peterselie, munt), gesnipperd uitje en stukjes paprika en tomaatjes en gehakte zwarte olijven.
    Bij de bbq is dit hier een succes.
    Eet smakelijk! ???

    Beantwoorden
    • 4 juli 2016 om 12:47
      Permalink

      Hoi Roeland,

      Top dat je dit recept hebt gebruikt en er zo enthousiast over bent, leuk!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 10 juni 2016 om 14:16
    Permalink

    Ik ga dit recept volgende week maken, moet nog een paar ingrediënten kopen.
    Zet je het recept van de enige echte Griekse rijst ook hier.

    Efgaristo.

    Beantwoorden
    • 10 juni 2016 om 14:35
      Permalink

      Hoi Jacinta,

      Leuk dat je voor tzatziki dit recept gaat gebruiken!

      De Griekse rijst ga ik ook nog op termijn op de website plaatsen. Bedoel je de tomatenrijst Kritharaki dat van eeen pasta wordt gemaakt in de vorm van een rijstkorrel?

      Groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 7 juni 2016 om 14:55
    Permalink

    Zo, net gemaakt en hij staat in de koelkast voor vanavond. Hij was nu al lekker, ik kijk er naar uit!

    Beantwoorden
    • 7 juni 2016 om 16:27
      Permalink

      Hallo Manuela,

      Leuk dat je mijn recept hebt gebruikt. Als de tzatziki nu al heerlijk smaakt wordt dat na een paar uurtjes alleen nog maar beter. Kali orexi!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 29 mei 2016 om 11:51
    Permalink

    Zojuist gemaakt, hij smaakt nu al geweldig. Nu een paar uur wachten tot hij helemaal op smaak is. Bedankt voor het recept.

    Beantwoorden
    • 29 mei 2016 om 14:08
      Permalink

      Hoi Piet,

      Super dat je dit recept hebt gebruikt en eet smakelijk alvast!

  • 14 mei 2016 om 14:13
    Permalink

    Dit is de lekkerste tzatziki die ik ooit heb gemaakt. Heel erg bedankt voor dit overheerlijke recept Griekipedia!!

    Beantwoorden
  • 14 mei 2016 om 13:31
    Permalink

    Ik dank u zeer voor de uitgebreide uitleg. Ga het zeker proberen.
    Kan dit ook met magere yoghurt of moet het echt volle zijn.
    Met vriendelijke groet,
    Bert

    Beantwoorden
    • 14 mei 2016 om 13:43
      Permalink

      Hallo Bert,

      Bedankt voor je reactie! Uiteraard kan een wat meer magere yoghurt ook gewoon gebruikt worden. Het merk ‘Total’ is ook een goede yoghurt die lekker stevig is maar wel mager is. Persoonlijk vind ik een wat vollere yoghurt (10% vet) wat romiger waardoor de tzatziki nèt iets lekkerder wordt. Maar belangrijkste is dat de yoghurt lekker stevig is, dan komt het wel goed!

      Veel plezier met het maken en opeten van dit heerlijke bijgerecht. Hoor graag of het gelukt is!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.