Griekse salade (choriatiki) recept: briljant in al zijn eenvoud

Voor veel Griekse recepten is de eenvoud van het recept en het gebruik van verse ingrediënten de grote kracht. Zo ook dit recept voor een Griekse salade (horiatiki). Deze salade is absoluut niet moeilijk en heb je in een kwartier op tafel. Maar het geheim van een goede Griekse salade zit in de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Zoek dan ook naar goede rijpe vleestomaten, olijfolie en feta van goede kwaliteit.

Deze salade kan eigenlijk overal bij worden geserveerd. Denk aan vers gegrilde souvlaki of bifteki. Maar ook heerlijk met eigengemaakte tzatziki bijvoorbeeld. Wanneer je de salade een half uurtje maakt voordat je deze serveert is ‘ie op z’n best. Het sap van de tomaten mengt zich dan met de komkommer, citroensap, de kruiden en de olie. Heerlijk!

Tip: op zoek naar echte Griekse olijfolie of die heerlijk aromatische Griekse oregano voor dit recept? Kijk ook eens op Griekishop.

Recept voor Griekse salade
5 van 3 stemmen
Recept afdrukken

Griekse salade (choriatiki) maken

Een Griekse boerensalade. Een weerspiegeling van de Griekse keuken: eenvoud, verse producten en vol smaak. Zongerijpte tomaten, frisse komkommer, rode ui en groene paprika mogen niet ontbreken. Deze Griekse salade kan overal bij worden geserveerd en smaakt perfect in combinatie met feta uit de oven en een flinke lepel tzatziki.

Soort gerecht Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Grieks
Labels choriatiki, griekse boerensalade, griekse salade
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 3 personen (als bijgerecht)

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 2 vleestomaten (mooi rijp)
  • 1 middelgrote rode ui (of 2 kleine)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 plak feta
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • 2 - 3 theelepels oregano
  • flinke scheut extra vergine olijfolie
  • peper en zout (naar smaak)

Instructies

  1. De komkommer hoef je niet per se te schillen. Maar was de komkommer wel even goed. Wat ik vaak doe is met een dunschiller enkele banen over de lengte te schillen. Zo krijg je steeds een baan met schil en daartussen een baan zonder schil. Wanneer je de komkommer vervolgens in plakjes snijd geeft dat een leuk effect. Ook is het niet nodig de zaadlijsten uit de komkommer te halen. Deze geven namelijk juist frisheid mee.

  2. Snijd de komkommer in plakjes en halveer deze. Voeg daarna de tomaten toe die je in willekeurige stukken hebt gesneden. Dit hoeft niet perfect te zijn, integendeel. Het moet juist een lekker rustieke salade worden.

  3. Halveer de rode uien en snijd er mooie dunne halve ringen van. Ook de ui mag er direct bij. Druk met je duim de steel van de paprika naar binnen toe en verwijder de zaadlijsten. Snijd dunne ringen van de paprika (in de breedte). Door de paprika heel te laten behoud de paprika zijn stevigheid wat het makkelijker maakt om er ringen van te snijden. De ringen snijd je dan in willekeurige stukken en voeg je bij de salade.

  4. Ontdoe het teentje knoflook van zijn jasje en pers deze uit (of rasp het tot fijne puree met een fijne rasp). Voeg tot slot hier nog een scheut olijfolie bij en het sap van een halve citroen. Doe nu ook de oregano erbij. Een klein beetje zout en wat vers gemalen peper mag er dan ook bij. Leg een mooie plak feta bovenop de salade en sprenkel er wat olijfolie over en strooi een klein beetje oregano over de feta.

  5. Kali orexi! Eet smakelijk.

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

5 gedachten over “Griekse salade (choriatiki) recept: briljant in al zijn eenvoud

  • 10 maart 2019 om 00:27
    Permalink

    Hoi Arjan,
    Komend weekend ga ik Grieks koken voor ‘n mannetje of 20-25 en maak gebruik van jouw recepten (pastitsio, tzatziki, Griekse salade). Ik ga ook ‘n kleine portie vega-pastitsio maken, met jouw recept als basis. Spannende uitdaging.
    Ik zie wat olijfjes naast je salade liggen, welke gebruik jij? Ik doe er meestal goede zwarte-bruine door (ander recept), jij doet ze er niet door?
    Groetjes, Paula

    Beantwoorden
    • 10 maart 2019 om 00:50
      Permalink

      Wow dat is een zéker een mooie uitdaging Paula! Supertof dat je mijn recepten gebruikt. Ik hoop dat het mag smaken!

      Qua olijven gebruik ik altijd Kalamata olijven. Liefst zwarte omdat ik die heerlijk van smaak vind.

      Ps: probeer voor de vega Pastitsio of je vega gehakt kunt gebruiken. En probeer vooral de ‘gehaktsaus’ dan goed op smaak te krijgen.

      Succes!

      Groet, Arjan van Griekipedia

  • 5 augustus 2018 om 19:08
    Permalink

    lekkers salade mooi en smakelijk door zijn eenvoud!

    Beantwoorden
    • 6 augustus 2018 om 12:58
      Permalink

      Hoi Pauline,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en bedankt voor je reactie. Hopelijk ga je ook eens met de andere recepten aan de slag!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 3 januari 2017 om 00:53
    Permalink

    Blijft altijd heerlijk zo’n Griekse salade. Simpel te maken maar lekker fris als bijgerecht. Bedankt voor dit recept!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.