Griekse salade: gewoon briljant in al zijn eenvoud

Beoordeling 5

Voor veel Griekse recepten is de eenvoud van het recept en het gebruik van verse ingrediënten de grote kracht. Zo ook dit recept voor een Griekse salade (horiatiki). Deze salade is absoluut niet moeilijk en heb je in een kwartier op tafel. Maar het geheim van een goede Griekse salade zit in de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Zoek dan ook naar goede rijpe vleestomaten, olijfolie en feta van goede kwaliteit.

Deze salade kan eigenlijk overal bij worden geserveerd. Denk aan vers gegrilde souvlaki of bifteki. Maar ook heerlijk met eigengemaakte tzatziki bijvoorbeeld. Wanneer je de salade een half uurtje maakt voordat je deze serveert is ‘ie op z’n best. Het sap van de tomaten mengt zich dan met de komkommer, citroensap, de kruiden en de olie. Heerlijk!

Wat heb je nodig voor deze Griekse salade?

Ingrediënten

 • 1 komkommer
 • 1 groene paprika
 • 2 rijpe vleestomaten
 • 2 kleine rode uien (of 1 grote)
 • Flinke scheut olijfolie
 • Sap van een halve citroen
 • 2-3 theelepels Oregano
 • Mooie blok feta
 • Peper en zout

Aan de slag!

De komkommer hoef je niet per se te schillen. Maar was de komkommer wel even goed. Wat ik vaak doe is met een dunschiller enkele banen over de lengte te schillen. Zo krijg je steeds een baan met schil en daartussen een baan zonder schil. Wanneer je de komkommer vervolgens in plakjes snijd geeft dat een leuk effect. Ook is het niet nodig de zaadlijsten uit de komkommer te halen. Deze geven namelijk juist frisheid mee.

Snijd de komkommer in plakjes en halveer deze. Voeg daarna de tomaten toe die je in willekeurige stukken hebt gesneden. Dit hoeft niet perfect te zijn, integendeel. Het moet juist een lekker rustieke salade worden.

Halveer de rode uien en snijd er mooie dunne halve ringen van. Ook de ui mag er direct bij. Druk met je duim de steel van de paprika naar binnen toe en verwijder de zaadlijsten. Snijd dunne ringen van de paprika (in de breedte). Door de paprika heel te laten behoud de paprika zijn stevigheid wat het makkelijker maakt om er ringen van te snijden. De ringen snijd je dan in willekeurige stukken en voeg je bij de salade.

Voeg tot slot nog een scheut olijfolie toe en het sap van een halve citroen. Doe nu ook de oregano erbij. Een klein beetje zout en wat vers gemalen peper mag er dan ook bij. Leg een mooie plak feta bovenop de salade en sprenkel er wat olijfolie over en strooi een klein beetje oregano over de feta.

Kali orexi! Eet smakelijk.

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Eén reactie op “Griekse salade: gewoon briljant in al zijn eenvoud

 • 3 januari 2017 om 00:53
  Permalink

  Blijft altijd heerlijk zo’n Griekse salade. Simpel te maken maar lekker fris als bijgerecht. Bedankt voor dit recept!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.