Griekse salade (choriatiki) recept: briljant in al zijn eenvoud

Voor veel Griekse recepten is de eenvoud van het recept en het gebruik van verse ingrediënten de grote kracht. Zo ook dit recept voor een Griekse salade (horiatiki). Deze salade is absoluut niet moeilijk en heb je in een kwartier op tafel. Maar het geheim van een goede Griekse salade zit in de kwaliteit van de ingrediënten die je gebruikt. Zoek dan ook naar goede rijpe vleestomaten, olijfolie en feta van goede kwaliteit.

Deze salade kan eigenlijk overal bij worden geserveerd. Denk aan vers gegrilde souvlaki of bifteki. Maar ook heerlijk met eigengemaakte tzatziki bijvoorbeeld. Wanneer je de salade een half uurtje maakt voordat je deze serveert is ‘ie op z’n best. Het sap van de tomaten mengt zich dan met de komkommer, citroensap, de kruiden en de olie. Heerlijk!

Tip: op zoek naar echte Griekse olijfolie of die heerlijk aromatische Griekse oregano voor dit recept? Kijk ook eens op Griekishop.

Recept voor Griekse salade

Griekse salade (choriatiki) maken

Een Griekse boerensalade. Een weerspiegeling van de Griekse keuken: eenvoud, verse producten en vol smaak. Zongerijpte tomaten, frisse komkommer, rode ui en groene paprika mogen niet ontbreken. Deze Griekse salade kan overal bij worden geserveerd en smaakt perfect in combinatie met feta uit de oven en een flinke lepel tzatziki.
4.43 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken Grieks
Porties 3 personen (als bijgerecht)

Hulpmiddelen

  • Dunschiller
  • Knoflookpers (klik op de link voor de beste die er is)
  • Fijne rasp (als je geen knoflookpers hebt)
  • Mengkom of schaal

Ingrediënten
  

  • 1 komkommer
  • 1 groene paprika
  • 2 vleestomaten (mooi rijp)
  • 1 middelgrote rode ui (of 2 kleine)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 plak feta
  • 1/2 citroen (alleen het sap)
  • 2 - 3 theelepels oregano
  • flinke scheut extra vergine olijfolie
  • peper en zout (naar smaak)
  • 1 eetlepel Griekse olijven (optioneel)

Instructies
 

  • De komkommer hoef je niet per se te schillen. Maar was de komkommer wel even goed. Wat ik vaak doe is met een dunschiller enkele banen over de lengte te schillen. Zo krijg je steeds een baan met schil en daartussen een baan zonder schil. Wanneer je de komkommer vervolgens in plakjes snijd geeft dat een leuk effect. Ook is het niet nodig de zaadlijsten uit de komkommer te halen. Deze geven namelijk juist frisheid mee.
  • Snijd de komkommer in plakjes en halveer deze. Voeg daarna de tomaten toe die je in willekeurige stukken hebt gesneden. Dit hoeft niet perfect te zijn, integendeel. Het moet juist een lekker rustieke salade worden.
  • Halveer de rode uien en snijd er mooie dunne halve ringen van. Ook de ui mag er direct bij. Druk met je duim de steel van de paprika naar binnen toe en verwijder de zaadlijsten. Snijd dunne ringen van de paprika (in de breedte). Door de paprika heel te laten behoud de paprika zijn stevigheid wat het makkelijker maakt om er ringen van te snijden. De ringen snijd je dan in willekeurige stukken en voeg je bij de salade.
  • Ontdoe het teentje knoflook van zijn jasje en pers deze uit (of rasp het tot fijne puree met een fijne rasp). Voeg tot slot hier nog een scheut olijfolie bij en het sap van een halve citroen. Doe nu ook de oregano erbij. Een klein beetje zout en wat vers gemalen peper mag er dan ook bij. Leg een mooie plak feta bovenop de salade en sprenkel er wat olijfolie over en strooi een klein beetje oregano over de feta.
  • Kali orexi! Eet smakelijk.
Trefwoord choriatiki, griekse boerensalade, griekse salade
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

14 thoughts on “Griekse salade (choriatiki) recept: briljant in al zijn eenvoud

  • wil de Griekse salade maken maar kunt u mij vertellen wat de ronde dingen zijn die op de voorgrond op de foto liggen. Lijkt mij geen olijf?

    Beantwoorden
    • Leuk dat je deze Griekse salade gaat maken! De foto is gemaakt tijdens een heerlijke lunch in Griekenland. Het zijn wel olijven die je ziet. Een combinatie van groene en Kalamata-olijven.

  • Pingback: Griekse quinoa salade met tomaat, komkommer en paprika

  • Blijft heerlijk! Fijne herinnering aan vakantie in Griekenland.
    Wat ligt er bovenop de feta (op de foto)?

    Beantwoorden
    • Heerlijk he Willa? Met zo’n salade haal je toch een beetje de Griekse zon in huis. Bovenop de feta ligt volgens mij Kritamo. Dat is een lokale aromatische plantensoort die is ingelegd.

  • Recent een feestje gehad met 8 personen die elkaar kennen van het eiland Corfu. We hebben er een Griekse avond van gemaakt met tzatiki, kip souvlaki, bifteki, lamskotelettjes en Griekse salade. Jullie recepten gebruikt en we hebben zitten smullen. Goede smaak en door alle deelnemers bijzonder hoed gewaardeerd. Wegens succes doen we het vanavond met familie nog een keer over. Bedankt.

    Beantwoorden
    • Wat geweldig om te horen Cor, dat is waar ik het voor doe! Fantastisch. Dankjewel en veel kook plezier!

      Griekse groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Heerlijke salade simpel te maken, heb alleen geen groene maar gele paprika gebruikt,
    Aanrader.

    Beantwoorden
  • Hoi Arjan,
    Komend weekend ga ik Grieks koken voor ’n mannetje of 20-25 en maak gebruik van jouw recepten (pastitsio, tzatziki, Griekse salade). Ik ga ook ’n kleine portie vega-pastitsio maken, met jouw recept als basis. Spannende uitdaging.
    Ik zie wat olijfjes naast je salade liggen, welke gebruik jij? Ik doe er meestal goede zwarte-bruine door (ander recept), jij doet ze er niet door?
    Groetjes, Paula

    Beantwoorden
    • Wow dat is een zéker een mooie uitdaging Paula! Supertof dat je mijn recepten gebruikt. Ik hoop dat het mag smaken!

      Qua olijven gebruik ik altijd Kalamata olijven. Liefst zwarte omdat ik die heerlijk van smaak vind.

      Ps: probeer voor de vega Pastitsio of je vega gehakt kunt gebruiken. En probeer vooral de ‘gehaktsaus’ dan goed op smaak te krijgen.

      Succes!

      Groet, Arjan van Griekipedia

  • lekkers salade mooi en smakelijk door zijn eenvoud!

    Beantwoorden
    • Hoi Pauline,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en bedankt voor je reactie. Hopelijk ga je ook eens met de andere recepten aan de slag!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Blijft altijd heerlijk zo’n Griekse salade. Simpel te maken maar lekker fris als bijgerecht. Bedankt voor dit recept!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling