Verkoelende Griekse ijskoffie (frappé) recept

Iedereen die wel eens naar Griekenland is geweest moet haast wel in aanraking zijn gekomen met die heerlijk verkoelende Griekse variant op ijskoffie: de frappé! Als ik op vakantie ben in Griekenland drink ik het liefst elke dag een frappé. Een goede kickstarter van de dag. En met al die cafeïne erin stuiter je zo de dag door. Lees gauw verder hoe je zelf thuis een Griekse frappé maakt met dit recept.

Een recept voor Griekse ijskoffie hoor ik je denken. Is daar nou een recept voor nodig? Net als met vele andere Griekse recepten zijn het juist de verhoudingen die een goede ijskoffie maken of breken. Dit recept voor Griekse ijskoffie (frappé) is hoe ik het zelf graag drink. Zelf vind ik dat ie lekker pittig moet zijn, maar ook weer niet te sterk zodat je tanden er zowat uitvallen. Probeer het maar eens. En vind je het toch te sterk of te slap? Dan doe je er gewoon wat meer of minder oploskoffie door.

Koffie for Frappé

Het geheim achter een goede Griekse frappé is het gebruik van Griekse oploskoffie zoals Nescafé of Nektar. Ik heb vaak geprobeerd een equivalent in Nederland te vinden, maar geloof me: dat is er niet. Vaak ben je dan ook aangewezen op online shops die Griekse koffie voor frappé verkopen. Echte Griekse oploskoffie schuimt net wat beter en steviger op en is simpelweg gewoon beter van smaak. Op vakantie sla ik dan ook altijd groot in. Zo kun je een aantal blikjes meenemen in je koffer, maar er zijn ook handige portiezakjes van 2 gram die je lang kunt bewaren zodat het aroma altijd behouden blijft. Ik merkte vaak dat als ik het blikje al een tijdje open had, dat het heerlijke aroma snel vervliegt en dat is jammer.

Een andere belangrijk gegeven voor een ijskoude frappé is dat je water uit de koelkast en koffiemelk (mits je dat gebruikt) ook koel bewaard en gebruikt. Met alleen ijsklontjes red je het niet en een frappé moet gewoon goed koud zijn vind ik. O ja, een Griekse frappé mixer is ook erg handig voor een mooi stevig schuim.

Griekse frappé recept

Griekse ijskoffie (frappé) maken

Warme temperaturen vragen om een heerlijk verkoelende ijskoffie. Ideaal om je dag mee te beginnen. In Griekenland is de frappé tegenwoordig niet meer weg te denken. Je vindt ze dan ook overal. Maak nu zelf een lekkere Griekse ijskoffie met dit 'recept' en waan je thuis weer even in Griekse sferen.
4.25 van 12 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Drankje
Keuken Grieks
Porties 1 glas
calorieën 26 kcal

Hulpmiddelen

Ingrediënten
  

  • 4 gram Griekse oploskoffie voor frappé (2 theelepels ongeveer)
  • 1 - 2 theelepels suiker (naar smaak)
  • 4 ijsklontjes
  • 1 scheutje water (gekoeld, om aan te vullen)
  • 1 scheutje koffiemelk (gekoeld, naar smaak)

Instructies
 

  • Vul het glas met de oploskoffie voor frappé. Doe er suiker bij als je dat lekker vind (1 á 2 theelepels is ruim voldoende). Doe er een piepklein scheutje ijskoud water bij (net iets minder dan dat het onder zou staan).
  • Nu komt de truc: mix met de frappé mixer het geheel tot een schuimige massa. Als je het glas kan omkeren zonder dat alles eruit loopt dan is de consistentie optimaal.
  • Doe nu 4 ijsklontjes in het glas. Vul bij met ijskoud water zodat de ijsklontjes net onder staan.
  • Nu kun je eventueel ook een scheutje koffiemelk erbij doen (als je dat lekker vind). Meng met het roerstokje alles tot een geheel.
  • Vul het glas nu bij met extra koud water.
  • Doe het roerstokje in het glas en een rietje en je frappé is klaar.
  • Zoek een lekker plekje in de zon en geniet van je frappé!

Video

Nutrition

Calories: 26kcalCarbohydrates: 6gProtein: 1gFat: 1gSaturated Fat: 1gCholesterol: 1mgSodium: 2mgPotassium: 141mgSugar: 3g
Trefwoord frappé, griekse frappé, griekse ijskoffie, ijskoffie
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Ook lekker met een bolletje roomijs

Optimaal genieten? Pak dan een wat groter glas (niet teveel water erbij doen als je de frappé maakt) en doe een bolletje roomijs in het glas en laat deze een beetje wegsmelten. Andere variatietips? Laat het me weten!

 

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

8 thoughts on “Verkoelende Griekse ijskoffie (frappé) recept

  • Ik maak de frappe eerst zwart en voeg op het laatst gezoete gecondenseerde melk (Friese vlag, bij de bakproducten óf bij de oosterse producten in de supermarkt ) toe, dit is heel dik en je moet dus wel even goed roeren,
    Extra suiker hoeft niet. Al heel wat frappe gedronken in Griekenland, maar toen ik dit kreeg ben ik even gaan vragen wat het geheim was. Heel grappig dat de ‘onze’ melk was.

    Beantwoorden
    • Hoi Linda,

      Goede tip! Ik denk dat je dan doelt op de gecondenseerde melk van NOUNOU. Die wordt inderdaad in Nederland geproduceerd. Ik moet dan stiekem ook altijd gniffelen als ik Griekse webshops in Nederland zie die deze producten in het assortiment hebben. Niet de meest duurzame logistieke route zullen we maar zeggen 😉

      Ik heb met dit mooie weer ook de frappémixer aangeslingerd. Blijft een heerlijk genietmomentje met deze temperaturen. Dank voor je reactie en veel frappéplezier gewenst!

      Groetjes van Arjan

  • Kalispera, net zo’n frappé mixer aangeschaft via Grikipedia. Wat een geweldig apparaat! Nu kunnen we ook in Nederland genieten van die heerlijke Griekse lekkernij. Gewoon oploskoffie (zo fijn mogelijk; nescafe Gold Espresso is geweldig) icm de mixer werkt prima. Strakjes in september weer naar terug naar Griekenland en de Griekse variant meenemen. We zijn benieuwd!

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te lezen José! Hopelijk bevalt de mixer goed. Bedankt dat je een reactie hebt achtergelaten, word ik altijd erg blij van. Fijne vakantie alvast, het aftellen kan beginnen! Groetjes van Arjan

  • Ik heb ook al allerlei soorten oploskoffie geprobeerd en idd, de Griekse was de beste. Wás, want ik heb nu Nescafé Gold, type Espresso en die is perfect. Deze is namelijk net als de Griekse heel fijn, stof bijna, in tegenstelling tot de meeste oploskoffie die korrelig of iig grover zijn. Ik vind het een prima alternatief en de ‘expert’ in huis (mijn Griekse man en frappé-maker bij uitstek) ook. Dat frappé-mixertje blijft een topper, ook om melk op te schuimen, bijvoorbeeld.

    Beantwoorden
    • Goede tip Hetty, bedankt! Met dit weer een welkome dorstlesser om de dag mee te beginnen!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Na vakantie dit een aantal keer thuis gemaakt met de koffie die we mee hadden genomen vanuit. Corfu. Heerlijk!

    Beantwoorden
  • Heerlijk! Brengt me rechtstreeks terug naar onze vakantie op Zakynthos.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling