Verkoelende Griekse ijskoffie (frappé) recept

Iedereen die wel eens naar Griekenland is geweest moet haast wel in aanraking zijn gekomen met die heerlijk verkoelende Griekse variant op ijskoffie: de frappé! Als ik op vakantie ben in Griekenland moet ik simpelweg gewoon elke dag een frappé drinken. Een heerlijke start van de dag. En met al die caffeïne erin stuiter je zo de dag door. Lees gauw verder hoe je zelf thuis een Griekse frappé maakt met dit recept.

Griekse mixer voor frappé
Een mooi stevig schuim verkrijg je met deze Griekse frappediser (mixer).

Een recept voor Griekse ijskoffie hoor ik je denken. Is daar nou een recept voor nodig? Net als met vele andere Griekse recepten zijn het juist de verhoudingen die een goede ijskoffie maken of breken. Dit recept voor Griekse ijskoffie (frappé) is hoe ik het zelf graag drink. Zelf vind ik dat ie lekker pittig moet zijn, maar ook weer niet te sterk zodat je tanden er zowat uitvallen. Probeer het maar eens. En vind je het toch te sterk of te slap? Dan doe je er gewoon wat meer of minder Nescafé door.

Nescafé Classic for Frappé

Griekse Nescafé Classic om een Griekse frappé te maken
Voor een echte Griekse frappé en die authentieke smaak is Griekse Nescafé Classic essentieel.

Het geheim achter een goede Griekse frappé is het gebruik van Griekse Nescafé classic frappé. Ik heb vaak geprobeerd een equivalent in Nederland te vinden, maar geloof me: dat is er niet. Echte Griekse Nescafé Frappé schuimt net wat beter en steviger op en is simpelweg gewoon beter van smaak. Op vakantie sla ik dan ook altijd groot in. Zo kun je een aantal blikjes meenemen in je koffer, maar er zijn ook handige portiezakjes van 2 gram die je lang kunt bewaren zodat het aroma altijd behouden blijft. Ik merkte vaak dat als ik het blikje al een tijdje open had, dat het heerlijke aroma snel vervliegt en dat is jammer.

Een andere belangrijk gegeven voor een ijskoude frappé is dat je water uit de koelkast en koffiemelk (mits je dat gebruikt) ook koel bewaard en gebruikt. Met alleen ijsklontjes red je het niet en een frappé moet gewoon goed koud zijn vind ik.

Griekse frappé recept
5 van 1 stem
Recept afdrukken

Griekse ijskoffie (frappé) maken

Warme temperaturen vragen om een heerlijk verkoelende ijskoffie. Ideaal om je dag mee te beginnen. In Griekenland is de frappé tegenwoordig niet meer weg te denken. Je vindt ze dan ook overal. Maak nu zelf een lekkere Griekse ijskoffie met dit 'recept' en waan je thuis weer even in Griekse sferen.

Soort gerecht Drankje
Keuken Grieks
Labels frappé, griekse frappé, griekse ijskoffie, ijskoffie
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Porties 1 glas

Ingrediënten

 • 4 gram ‘Greek Nescafé Classic’ voor frappé (2 zakjes van 2 gram, of 2 theelepels)
 • 1 - 2 theelepels suiker (naar smaak)
 • 4 ijsklontjes
 • 1 scheutje water (gekoeld, om aan te vullen)
 • 1 scheutje koffiemelk (gekoeld, naar smaak)

Hulpmiddelen

 • Griekse melkopschuimer (frappediser)
 • 1 longdrinkglas (iets meer dan 250 ml)
 • 1 roerstokje
 • 1 rietje

Instructies

 1. Vul het glas met de Nescafé frappé poeder. Doe er suiker bij als je dat lekker vind (1 á 2 theelepels is ruim voldoende). Doe er een piepklein scheutje ijskoud water bij (net iets minder dan dat het onder zou staan).

 2. Nu komt de truc: mix met de frappediser het geheel tot een schuimige massa. Als je het glas kan omkeren zonder dat alles eruit loopt dan is de consistentie optimaal.

 3. Doe nu 4 ijsklontjes in het glas. Vul bij met ijskoud water zodat de ijsklontjes net onder staan.

 4. Nu kun je eventueel ook een scheutje koffiemelk erbij doen (als je dat lekker vind). Meng met het roerstokje alles tot een geheel.

 5. Vul het glas nu bij met extra koud water.

 6. Doe het roerstokje in het glas en een rietje en je frappé is klaar.

 7. Zoek een lekker plekje in de zon en geniet van je frappé!

Ook lekker met een bolletje roomijs

Optimaal genieten? Pak dan een wat groter glas (niet teveel water erbij doen als je de frappé maakt) en doe een bolletje roomijs in het glas en laat deze een beetje wegsmelten. Andere variatietips? Laat het me weten!

 

Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.