Bifteki recept: gekruide sappige Griekse hamburgers

Zoek je een authentiek bifteki recept voor smakelijke Griekse burgers van gekruid gehakt? Deze klassieker kun je gemakkelijk thuis maken. Zelf eet ik ze het liefst als ze mooi gegrild zijn boven houtskool zodat alle sappen behouden blijven. Subtiel op smaak gebracht met kruiden zoals peterselie en een vleugje munt, afgemaakt met een hint van gemalen komijn. Dit ‘burgertje’ kan overal mee worden gecombineerd en smaakt heerlijk met een flinke klodder zelfgemaakte tzatziki erop of erbij. Je kunt ze ook vullen met (feta)kaas (bifteki me tiri). Wie kan er nou nee zeggen tegen zo’n fantastische burger. Je weet dat je goed zit als ‘ie met mooie grillstrepen op je bord wordt geserveerd. Met dit gemakkelijk te volgen recept kun je deze heerlijke bifteki nu ook gewoon zelf maken. Op klassieke wijze, zo heb ik ze zelf het liefst.

Variatietip: bifteki me tiri

Dit recept is tevens de basis voor bifteki me tiri. Oftewel bifteki gevuld met kaas. Meestal wordt hier feta voor gebruikt. De stappen en benodigdheden zijn volledig hetzelfde. In plaats van platte burgers vul je de burger dan met wat feta en vormt er dan gehakt omheen. Ook een zeer smakelijke variant! Met een plak feta heb je al genoeg om meerdere gevulde Griekse burgers te kunnen maken.

De ‘geheime’ smaakmaker

Wat deze Griekse bifteki zo smaakvol maakt is niet alleen de toevoeging van kruiden. Door een ui te raspen (of tot puree te hakken in de foodprocessor) krijgt het gehakt een mooie smaak mee zonder dat je harde stukken rauwe ui in je gehakt hebt. Waar je vaak voor hamburgers rundergehakt gebruikt, kun je voor deze sappige burgers beter gemengd gehakt gebruiken. Met rundergehakt krijg je vaak een droog eindresultaat en dat willen we juist niet. In Griekenland wordt ook vaak lamsgehakt of kalfsgehakt gebruikt.

 

Recept voor Griekse hamburgers, bifteki

Griekse bifteki maken

Ook zo gek op Griekse bifteki? Smakelijk gekruide Griekse hamburgers. Het liefste gegrild boven houtskool zodat ze lekker sappig blijven. Volg dit gemakkelijke bifteki recept en je hebt deze Griekse burgers binnen een handomdraai op tafel!
4.34 van 21 stemmen
Voorbereidingstijd 4 uur
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 burgers

Hulpmiddelen

  • Keukenmachine (of een fijne rasp)
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Barbecue, contactgrill of koekenpan

Ingrediënten
  

  • 500 gram gemengd gehakt
  • 1 ui tot puree gehakt of geraspt
  • 2 sneetjes brood korsten verwijderd
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel fijngehakte peterselie vers of gedroogd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 theelepel gedroogde munt
  • 1 snuf gemalen komijnpoeder
  • zout en peper naar smaak toevoegen
  • 1 scheutje melk
  • optioneel: feta (voor gevulde bifteki)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Snijd de korsten van het brood. De korsten gebruiken we niet. Week het brood door er wat melk over te gieten. Laat dit enkele minuten intrekken.
  • Knijp vervolgens alle overtollige melk uit de sneetjes brood die je hebt geweekt.
  • Pak een grote mengkom en doe daar het gehakt in. Verkruimel nu de geweekte boterhammen boven het gehakt.
  • Rasp of pureer de ui tot een fijne massa en voeg dit bij het gehakt. Knijp de knoflook fijn in een pers en voeg ook dit toe aan het gehakt.
  • Voeg nu de kruiden toe zoals de peterselie, oregano en munt. Tot slot voegen we de komijnpoeder toe samen met de gedroogde munt. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Meng het geheel nu tot een mooie massa. Tip: op dit moment kun je de hoeveelheid zout nog aanpassen. Je kunt dit testen door een klein beetje gehakt in een pannetje te bakken. Proef. Goed op smaak? Dan ben je klaar. Nog wat flauw? Voeg dan extra zout toe en test dan nogmaals.
  • Laat het gehaktmengsel nu minimaal 4 uur op smaak komen in de koelkast.

Bifteki bereiden

  • Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en verdeel het gehakt in gelijke porties. Maak van elke portie een mooie burger. Tip: gebruik een bakpapiertje om de burgers op te leggen zodat je ze daarna makkelijk van het papier op de grill kunt leggen. Variatietip: in deze stap kun je ook gevulde bifteki maken door er een stukje feta in te stoppen en dit rondom voorzien van gehakt.
  • Heb je een contactgrill? Dan kun je ze perfect grillen en zijn ze snel klaar, en blijven ze sappig. Je kunt ze ook in een koekenpan braden. Gebruik dan wel een flinke scheut olijfolie in de pan. Deze Griekse hamburgers smaken ook heerlijk op de barbecue. Zorg dan wel dat je ze dan even licht insmeert met olijfolie om plakken te voorkomen.
  • Met een contactgrill zijn de burgers in enkele minuten klaar. In een koekenpan een paar minuten per zijde bakken, om en om totdat ze gaar zijn. Afhankelijk van de dikte kan de bereidingstijd verschillen.
  • Houd de burgers goed in de gaten. Ze zijn het lekkerst als de buitenkant een mooie grillkant heeft en de binnenkant goed heet en sappig is. Lekker met een flinke klodder verse tzatziki.
Trefwoord bifteki, bifteki me tiri, biftekia, grieks gekruid gehakt, griekse burgers, griekse hamburgers
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Grillen of bakken

Heb je een contactgrill? Dan kun je ze perfect grillen en zijn ze snel klaar, en blijven ze sappig. Je kunt ze ook in een koekenpan braden. Gebruik dan wel een flinke scheut olijfolie in de pan. Deze Griekse hamburgers smaken ook heerlijk op de barbecue. Zorg dan wel dat je ze dan even licht insmeert met olijfolie om plakken te voorkomen.

Dit recept leent zich perfect om te serveren met een flinke klodder tzatziki. Bekijk ook het recept voor Griekse tzatziki. Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan ook mijn andere Griekse recepten.

Kali orexi, eet smakelijk!

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

10 thoughts on “Bifteki recept: gekruide sappige Griekse hamburgers

  • Wat een goed recept! Niet te ingewikkeld, geen gekke ingrediënten voor nodig en snel gemaakt.
    Zelfs zonder de kruiden een paar uur te laten inwerken is het nog steeds erg smakelijk.
    Bedankt voor dit recept, we gaan het vaker maken vanaf nu! Ik zal je recept delen op https://koken.startpagina.nl zodat nog meer mensen kunnen genieten van dit recept.

    Beantwoorden
  • Ik had ze gemaakt van mager rundergehakt geserveerd met tsatsiki het was heerlijk , groot compliment voor het recept !

    Beantwoorden
  • HEERLIJK, Gisteren gemaakt was een makkie. Jammer in de meeste recepten dat ze zeggen peterselie maar bijna nooit platte of Krul
    . Maar perfect recept.

    Beantwoorden
    • Leuk om te horen Ferry!

      In dit geval maakt krul of platte peterselie niet uit. Zelf vind ik platte peterselie wat makkelijker werken.

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Hoi,
    Bifteki is toch meestal met feta en tomaat binnenin?

    Beantwoorden
    • Hoi Karin,

      Met feta komt ook veel voor, alleen heet het dan Bifteki me tiri. Ook komt het nog wel eens voor als keftedes. De verschillen qua receptuur ontlopen elkaar niet veel. Maar je kunt dit recept dus goed gebruiken om ze te vullen met feta.

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

    • Ja dat dacht ik dus ook maar je kunt net zo goed ook gewoon feta toevoegen als je dat wilt.

    • Jazeker dat zit er in, ik gebruik geen tomaat maar wel lekkere Griekse kruiden en heerlijke feta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling