Griekse gehaktballetjes in tomatensaus (soutzoukakia) recept

Zoek je die heerlijk gekruide Griekse gehaktballetjes? Dan zit je hier goed. Dit is het recept wat in de winkel (onterecht) Griekse kofta wordt genoemd. In Griekenland vindt je dit gerecht als ‘soutzoukakia’ op de kaart en wordt er een heerlijke tomatensaus bij geserveerd. Lees dus snel verder hoe je deze balletjes/rolletjes zelf kunt maken!

Kruidige gerechten met een kick, daar gaat mijn kookhart sneller van kloppen. Dit recept voor Griekse gehaktballetjes in tomatensaus is er zo eentje. En het is nog makkelijk te maken ook! Het gerecht staat in Griekenland als ‘soutzoukakia’ op de kaart en wordt voor de volledigheid ook wel ‘soutzoukakia smyrneika’ genoemd.

Oorsprong

Het gerecht ontleent zijn naam doordat Grieken uit Smyrna, de Turkse stad die tegenwoordig Izmir heet, het gerecht naar het Griekse vasteland brachten. Griekse Kofta zoals het gerecht door Knorr wordt genoemd is waarschijnlijk bedacht door de marketingafdeling en afgeleid van het Turkse woord köfte.

Wanneer ik in Griekenland ben dan is dit één van mijn favorieten om te bestellen. Het gekruide gehakt in een briljante tomatensaus -op smaak gebracht met komijn en kaneel- is een typische ‘match made in heaven’. Soutzoukakia wordt meestal geserveerd met rijst (pilav) of met frites. De combinatie met rijst vind ik zelf het lekkerst.

Makkelijk te bereiden

Dit gerecht is net als de meeste Griekse gerechten eenvoudig te maken, met ingrediënten die we bovendien vrijwel allemaal wel in huis hebben. De gehaktballetjes en de saus bereid je eerst apart om in een later stadium de gehaktballetjes nog even na te garen in de heerlijk gekruide tomatensaus. Zo blijven de gehaktballetjes lekker sappig en vol van smaak. Al honger gekregen?

Tip: op zoek naar échte Griekse oregano die ook nog eens vele malen aromatischer is? Kijk ook eens op Griekishop.

Handig om te weten

  • Dit recept is goed voor 4 personen
  • Meng het gehakt vooraf en laat de smaken minimaal een uur intrekken
  • Het is handig om maatlepels in huis te hebben om de verhouding goed te hebben van de ingrediënten
  • Lekker in combinatie met een frisse salade en feta
Soutzoukakia recept voor Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus maken

Arjan van Griekipedia
Griekse gehaktballetjes zijn echt een feest op tafel. De toets van komijn geeft het een kruidig karakter. Om het helemaal af te maken laat je de gehaktballetjes nagaren in een heerlijke tomatensaus (met een vleugje kaneel!) zodat de Griekse gehaktballen lekker sappig blijven. Tip: serveer er een frisse tzatziki bij. Uiteraard kun de gehaktballetjes ook zonder tomatensaus eten, net zo lekker! 
4.12 van 26 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks
Porties 4 personen

Hulpmiddelen

  • Fijne zeef
  • Mengkom
  • Grote hapjespan

Ingrediënten
  

Voor de Griekse gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 sneetjes witbrood
  • 1 scheut witte wijn om het brood in te weken
  • 1 ui tot puree geraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei geklopt
  • 2 theelepels fijngehakte verse peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 snuf peper
  • Wat bloem om de gehaktrolletjes mee te bestuiven

Voor de tomatensaus

  • 2 blikken tomatenblokjes of passata (tomatenblokjes kun je evt. nog door een zeef drukken voor een gladdere saus)
  • 1 ui goed fijngesnipperd
  • 3 teentjes teentjes knoflook
  • 50 ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel theelepel kaneel
  • 1 theelepel theelepel fijngemalen komijn
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie

Instructies
 

Voorbereiding

  • Haal de korsten van de sneetjes brood. Week de sneetjes brood in een flinke scheut witte wijn en laat even intrekken.
  • Doe het brood (beetje uitknijpen zodat het niet té nat is) en de andere ingrediënten voor de gehaktballetjes bij het gehakt en meng dit goed.
  • Laat het gehaktmengsel minimaal een uur in de koelkast staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
  • Wil je zeker weten of het gemengde gehakt goed op smaak is en niet te zout is? Neem dan een heel klein stukje gehakt, zo groot als een pepernoot, en bak dit in een pan. Proef of de smaken goed zijn, eventueel kun je dan nog extra zout toevoegen aan het gehaktmengsel.
  • Open de twee blikken met tomatenblokjes en doe de inhoud in een zeef, met daaronder een grote kom. Druk de tomaten zachtjes door de zeef met een houten pollepel of de bolle kant van een soeplepel. Ga net zo lang de zeef door totdat alleen de pitjes zijn achtergebleven (en wellicht wat tomatenvelletjes). Als het goed is heb je zo een mooie basis voor de tomatensaus. Zet dit apart voor later gebruik.

Aan de slag!

  • Verdeel het gehakt in gelijke bolletjes. Uit 500 gram gehakt haal je ongeveer 12 rolletjes. Maak van elk bolletje gehakt een mooi ovaal rolletje.
  • Bestuif de rolletjes met wat bloem zodat alles goed bedekt is. Schud de overtollige bloem er zachtjes af.
  • Verhit wat olijfolie in een pan (liefst een hapjespan waar genoeg ruimte is voor de rolletjes én de saus straks) en braad de gehaktrolletjes rondom bruin aan. Er mag een mooi korstje omheen komen. De gehaktballetjes hoeven niet door-en-door te garen, dus je kunt ze uit de pan halen als ze rondom mooi gebruind zijn. Leg apart.
  • Neem de pan even af met een keukenrol zodat je in dezelfde pan de tomatensaus kunt gaan maken. Verhit wederom weer een mooie scheut olijfolie en laat dit op temperatuur komen.
  • Voeg de fijngesnipperde ui en de laurierblaadjes toe en laat de uiensnippers zacht en glazig worden.
  • Nu kun je de tomatensaus, de kruiden, de wijn en wat peper en zout toevoegen. Pers tot slot de teentjes knoflook uit boven de saus. Breng dit aan de kook en laat dit vervolgens 30 minuten lang zachtjes pruttelen. Vaak doe ik een deksel half op de pan zodat vocht kan ontsnappen maar je niet overal tomatenspetters krijgt.
  • Als het half uurtje voorbij is proef je even met een theelepel of de saus goed op smaak is. Voeg anders nog wat zout toe, maar niet teveel omdat de saus nog wat indikt en dus krachtiger wordt qua smaak.
  • Nu voeg je de Griekse gehaktballetjes toe aan de tomatensaus. Deze laat je ongeveer een kwartier meepruttelen in de saus. Verwijder dan de laurierblaadjes en proef nogmaals of de saus goed op smaak is. Ook kun je voor de zekerheid de garing van een gehaktballetje controleren.
  • Serveer het gerecht direct met rijst of frites.
Trefwoord griekse gehaktballen, griekse gehaktballetjes, soutzoukakia
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Dit recept leent zich tevens perfect om te serveren met een flinke klodder tzatziki en een frisse salade. Bekijk ook het recept voor Griekse tzatziki. Zoek je meer inspiratie? Bekijk dan mijn andere Griekse recepten.

Kali orexi, eet smakelijk!

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

17 thoughts on “Griekse gehaktballetjes in tomatensaus (soutzoukakia) recept

  • Goedemorgen, ik ga het van de week maken, maar kan je het ook invriezen in zijn geheel?

    Beantwoorden
    • Je kunt ze prima invriezen. Daarna rustig in een pannetje op temperatuur brengen en zorgen dat alles goed door en door verhit is.

      Groetjes van Arjan

  • Vandaag gemaakt. Met een Griekse salade. Ik vond het lekker alleen vraag ik me af waarom je geen pakje gezeefde tomaten neem, dat zeven was geen succes. Ook de uienpuree maken lukte niet. Verder een goed recept.

    Beantwoorden
    • Hoi Annemarie, bedankt voor je reactie! Passata is ook een goed idee, ik zal dat aanpassen in het recept. De uienpuree kan wat problematisch zijn als je geen keukenmachine hebt. Ik doe ze zelf vaak in de keukenmachine en pureer ze dan. Raspen met een fijne rasp kan ook goed, maar is inderdaad wel bewerkelijker. Wel blij dat de smaken uiteindelijk goed zijn doorgekomen!

      Groet, Arjan

  • Hallo, Vandaag gemaakt, maar ik had geen witte wijn dus over de smaak kan ik niet oordelen. Zoals ik het gemaakt had vond ik het ook lekker, maar met wijn is het misschien nog lekkerder. Wat ik me afvroeg is waarom geen gezeefde tomaten gebruiken? Uiteindelijk heb ik maar de staafmixer gebruikt.

    Beantwoorden
  • welke witte wijn wordt er in dit recept gebruikt?
    ik ben zelf geen wijn drinken en vind dat altijd heel erg lastig welke keus de beste is.

    Beantwoorden
    • Hoi Ellen, dat mag elke witte wijn zijn. Bijv een droge witte wijn. Maar als je geen wijn in huis hebt kun je het brood ook weken in een klein scheutje melk.

  • Zojuist gemaakt en gegeten. Met rijst, tzaziki en een griekse salade. Het was héééérlijk. Volgende recept die ik ga proberen is de moussaka.

    Groetjes,
    Jacqueline

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen Jacqueline! Super dat jullie er lekker van gegeten hebben. Mijn missie geslaagd! Heel veel succes met de moussaka, mocht je vragen hebben mag je ook altijd mailen!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

    • Superlekker ! Bedankt, mijn kinderen vonden het heerlijk !

  • Persoonlijk laat ik de saus minimaal 4 uur pruttelen, ik gebruik Griekse komijn, kaneel oregano en ouzo Plomari(omdat deze zoeter is), daarnaast suiker in de saus om het zuur van de tomaten af te breken.

    Beantwoorden
    • Klinkt ook goed Olaf! Dat is het mooie van recepturen. Je kunt er lekker mee experimenteren, variëren en er je eigen draai aangeven. Zal jouw tips zeker eens proberen!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Super recept, erg lekker, onze gasten waren aangenaam verrast!
    Als je het recept precies volgt kan er niets misgaan!
    Zelfs mijn zeer kritische zoon vond het lekker….

    kalí órexi

    Beantwoorden
    • Hoi Rob,

      Goed te horen dat het goed is gelukt. Zelfs de grootste criticaster zat te smullen dus 😉 Hopelijk probeer je ook eens een ander recept op de site, en wordt het net zo’n succes.

      Efcharisto poli!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Heerlijke Griekse gehaktballetjes. Nu al favoriet bij ons thuis!!

    Beantwoorden
    • Goed te horen! In combinatie met de tomatensaus een echt toppertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling