Grieks olijfbrood maken met bierbeslag
Heb jij wel eens olijfbrood gemaakt? Olijven uit Griekenland zijn wereldberoemd. De Kalamata-olijf is één van de meest bekende tafelolijven. Ze zijn ook heerlijk om te verwerken in brood. Met dit gemakkelijke recept zet je in no-time een heerlijk bijgerecht op tafel. Om het olijvenbrood extra smaak mee te geven en mooi luchtig te maken gebruiken we (Grieks) bier in het beslag. De komijn in het beslag geeft een prettige spicy kick!
Mijn zus is al net zo Griekofiel als ik. En ze bezoekt Griekenland nog vaker dan ik. Daarnaast kan ze ook nog eens heerlijk koken. Dit recept voor olijfbrood komt van haar hand. Ga je het ook maken?
Olijfbrood met Griekse olijven en bier
Hulpmiddelen
- Cakeblik
- Mengkom
Ingrediënten
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 500 ml (Grieks) bier
- 150 gram Kalamata of Chalkidiki olijven, of een mix (heel en ontpit)
- 3 theelepels (Griekse) oregano
- 1,5 theelepel munt
- 1,5 theelepel gemalen komijn
- Snuf peper en zout
- extra vergine (Griekse) olijfolie
Instructies
Voorbereidingen
- Verwarm de oven alvast voor op 180°
Beslag bereiden
- Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg hier het Griekse bier aan toe. Meng dit vervolgens langzaam met je handen, totdat het een mooi beslag is geworden.
- Nu kun je de olijven aan het beslag toevoegen, samen met de kruiden en specerijen. Voeg tot slot nog wat peper en een snufje zout toe. Nu kun je tot slot nog een scheutje olijfolie toevoegen en meng het geheel nog even kort door elkaar.
Bakken
- Neem je cakeblik en giet hierin een royale scheut olijfolie. Zorg dat de bodem goed bedekt is met olijfolie. De randen hoef je niet in te vetten. Als de bodem van het blik mooi voorzien is van een laagje olijfolie giet je het beslag rustig hier bovenop.
- Zet het cakeblik in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het olijvenbrood nu 60 minuten garen in de oven. Als het uur verstreken is controleer je de gaarheid nog even met een satéprikker. Deze moet er droog uitkomen.
- Laat het olijfbrood nog even afkoelen en snijd er dan mooie plakken van. Eet smakelijk, kali orexi!
Pingback: De olijvenpluk zit er weer op - Blog van Een Grieks Eiland
Wat een heerlijk recept is dit. Echt supergeslaagd! Ik ga er snel nog eentje maken met een variatie van zwarte en groene olijven,
Zo leuk om te horen! Ook dank voor het vermelden in jullie blog over de olijvenpluk. Groetjes van Arjan
Lekker, maar gebruik geen zwarte ontpitte olijven. Dit zijn immers groene olijven die chemisch gekleurd zijn. eeen zwarte olijf is een rijpe olijf en die is heel zcht geworden waardoor de pit er niet meer uigehaald kan worden zonder dat ze moes wordt.
Klopt helemaal Philippe. Daarom refereer ik in het recept ook naar de Kalamata-olijf met diens natuurlijke paarse kleur. Deze is heerlijk van smaak.
Waarom gebruik je voor brood zelfrijzend bakmeel en geen tarwebloem en gist? Het ziet er namelijk heel vochtig uit.
Het zit tussen een brood en een hartige cake in. Het is dan ook meer een beslag dan een deegje wat je maakt.