Grieks olijfbrood maken met bierbeslag
Heb jij wel eens olijfbrood gemaakt? Olijven uit Griekenland zijn wereldberoemd. De Kalamata-olijf is één van de meest bekende tafelolijven. Ze zijn ook heerlijk om te verwerken in brood. Met dit gemakkelijke recept zet je in no-time een heerlijk bijgerecht op tafel. Om het olijvenbrood extra smaak mee te geven en mooi luchtig te maken gebruiken we (Grieks) bier in het beslag. De komijn in het beslag geeft een prettige spicy kick!
Mijn zus is al net zo Griekofiel als ik. En ze bezoekt Griekenland nog vaker dan ik. Daarnaast kan ze ook nog eens heerlijk koken. Dit recept voor olijfbrood komt van haar hand. Ga je het ook maken?

Olijfbrood met Griekse olijven en bier
Een heerlijk hartig brood gevuld met Griekse olijven. Dankzij de toevoeging van bier aan het beslag wordt het mooi luchtig en krijgt het een mooie smaak!
Ingrediënten
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 500 ml (Grieks) bier
- 150 gram Kalamata of Chalkidiki olijven, of een mix (heel en ontpit)
- 3 theelepels (Griekse) oregano
- 1,5 theelepel munt
- 1,5 theelepel gemalen komijn
- Snuf peper en zout
- extra vergine (Griekse) olijfolie
Instructies
Voorbereidingen
-
Verwarm de oven alvast voor op 180°
Beslag bereiden
-
Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en voeg hier het Griekse bier aan toe. Meng dit vervolgens langzaam met je handen, totdat het een mooi beslag is geworden.
-
Nu kun je de olijven aan het beslag toevoegen, samen met de kruiden en specerijen. Voeg tot slot nog wat peper en een snufje zout toe. Nu kun je tot slot nog een scheutje olijfolie toevoegen en meng het geheel nog even kort door elkaar.
Bakken
-
Neem je cakeblik en giet hierin een royale scheut olijfolie. Zorg dat de bodem goed bedekt is met olijfolie. De randen hoef je niet in te vetten. Als de bodem van het blik mooi voorzien is van een laagje olijfolie giet je het beslag rustig hier bovenop.
-
Zet het cakeblik in het midden van de voorverwarmde oven. Laat het olijvenbrood nu 60 minuten garen in de oven. Als het uur verstreken is controleer je de gaarheid nog even met een satéprikker. Deze moet er droog uitkomen.
-
Laat het olijfbrood nog even afkoelen en snijd er dan mooie plakken van. Eet smakelijk, kali orexi!