Geweldige feta uit de oven (feta fourno) recept
Heb je weleens feta in de oven bereid? Niet? Wie denkt dat feta alleen lekker is als ‘gewone’ saladeversierder heeft het mis. Met feta kun je eindeloos variëren. Uiteraard past een mooie plak feta ook gewoon uitstekend op een lekkere Griekse salade, maar probeer het ook maar eens uit op warme gerechten. Denk bijvoorbeeld aan het verkruimelen boven een kruidige pastasaus of in combinatie met couscous. Maar feta uit de oven (Griekse benaming feta fourno, officieel feta sto fourno genoemd) blijft toch wel mijn absolute favoriet. Door het in de oven op hoge temperatuur een beetje te laten smelten, met paprika, tomaat en kruiden is simpelweg fantastisch qua smaakbeleving. Wanneer ik dit maak wordt er haast om het laatste schepje uit de schaal gevochten.
Feta fourno komt in vele varianten als het om de bereidingswijze gaat. Eigenlijk is er ook geen vaststaand recept in mijn ogen. Gebruik gewoon wat je lekker vindt voor feta fourno, of wat je in huis hebt. Maar wat wel belangrijk is vind ik, is dat je het echt op hoge temperatuur in de oven moet zetten. Omdat feta minder snel smelt dan bijvoorbeeld Goudse kaas moet het wel lang onder een hete grill. Ik kom ook wel eens creaties tegen (zelfs in Griekenland) waarbij de feta eigenlijk niet eens gesmolten is en alleen wat zachter is geworden. Juist als de feta gesmolten is krijgt het een compleet andere textuur en dat maakt het ook ideaal als bijgerecht. Wat vaak goed werkt is de oven op de grillstand te zetten (liefst boven- en ondergrill maar alleen bovengrill is ook goed). Bekijk ook mijn andere Griekse recepten voor meer inspiratie.
Feta uit de oven maken (feta fourno)
Hulpmiddelen
- ovenschaaltje (ter grootte van een dessertkom)
- Aluminiumfolie
- oven (met grillstand)
Ingrediënten
- 1 plak feta
- 1 scheutje olijfolie
- 1 groene paprika
- 1 tomaat
- 1/2 citroen (alleen het sap)
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel oregano
- gemalen peper (naar smaak)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 snufje chilipoeder (niet nodig als je pikante paprikapoeder gebruikt)
- 1 ovenschaaltje
Instructies
- Kijk of je een ovenschaaltje kunt vinden die ongeveer net zo groot is als een dessertkommetje of iets dergelijks. Zorg dat ondertussen de oven met de grillstand al flink heet is, op de allerhoogste stand.
- Doe een aantal druppen olijfolie in het ovenschaaltje voor de feta fourno. Snijd de knoflookteen heel erg fijn en versprijd dat over de bodem van het schaaltje. Verkruimel vervolgens hierin ook de hele plak feta. Snijd de bovenkant van de groene paprika eraf en probeer een dunne plak van de paprika af te snijden en deze intact te houden. De plak moet niet al te dik zijn, houd ongeveer 3 mm aan. Doe hetzelfde voor de tomaat. Deze plak kun je eventueel in twee delen snijden zodat het beter in het ovenschaaltje past. Knijp wat citroensap uit boven de feta. Strooi nu wat oregano erover zodat overal wat kruiden zitten. Maal wat peper erboven om het op smaak te brengen. Strooi nu flink wat paprikapoeder erover en een klein beetje chilipoeder voor een pikante kick. Zout toevoegen is niet nodig omdat de feta al zout genoeg is.
- Dek het schaaltje nu goed af met aluminiumfolie. Plaats het schaaltje op een rooster en zorg dat je dit op de hoogste plek in de oven (zo dicht mogelijk tegen de grill aan) plaatst. De feta heeft minimaal wel een half uur nodig. Het beste kun je even tussentijds kijken of de feta al lekker is gesmolten. Is dat nog niet het geval dan plaats je het nog een kwartiertje in de oven. Haal het schaaltje daarna uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Als het goed is moeten heerlijke aroma’s van de feta fourno je tegemoet treden!
- Kali orexi! Eet smakelijk.
Begrijp ik het goed dat je maar 1 ‘plak’ van de paprika en tomaat gebruikt voor 4 personen?
Hoi Marijke, je kunt naar eigen inzicht meer gebruiken. Dus kijk wat je zelf lekker vindt. Ik verdeel meestal wat tomaat en paprika over de bodem en kruimel dan daar de feta overheen. Die smelt dan er mooi tussen. Kun en wil je meer tomaat en paprika gebruiken, vooral doen. Het stooft dan lekker mee met de feta in de oven. Heerlijk!
Groetjes van Arjan
Hola Arjan,
Een hele late reactie maar het was super op Lesbos en nee we waren net een dag thuis woon in Spanje, toen de aardbeving er kwam dus gelukkig geen problemen.
Ga nu de feta in de oven zetten en de Griekse salade maken.
super recepten bedankt,
groet , Wim
Erg lekker is feta uit de oven met honing, nadat de feta gesmolten is en klaar is om op te eten,, doe er een grote eetlepel honing over (evetueel ook nog wat sesam zaadjes) en smullen maar…
Goede tip!
Net terug van lesbos heerlijk gegeten daar vooral in Molibos en in Erressos en ook scala Erressos
Maar deze recepten doen niet onder voor wat we daar hebben geproefd
Nu staat de moussaka in de oven dus… komt helemaal goed!
Goed te horen Wim! Geen last gehad van de beving op het eiland? Blij te horen dat de recepten goed bevallen in ieder geval!
Groet,
Arjan van Griekipedia
En nog een kleine tip. Verkruimel de feta alvast. Dan smelt het sneller.💙
Hoi Arjan,
Ik reageerde op de moussaka en vroeg je naar feta. Op Kos aten we een feta dip met knoflook en brood. Ik vroeg me af of je daar een lekker recept van hebt.
De feta uit de oven ga ik zeker proberen. Maar welke feta kan ik dan het best gebruiken?
Gr Brigitte
Hoi Brigitte,
Leuk dat je een reactie hebt geplaatst. Het recept voor feta uit de oven is echt de moeite waard. Eenvoudig te maken, maar o zo smakelijk. Het gerecht waar jij op doelt heb ik niet echt een recept voor op dit moment. Was het een gerecht dat koud wordt geserveerd? Vaak zijn er namelijk verschillende variaties op. Ik zal mijn ogen openhouden voor een lekker recept voor een feta-dip. Voor het recept uit de oven is een goede feta wel belangrijk voor het resultaat. In de supermarkten is meestal wel feta te koop van het merk ‘Dodoni’. Dit wordt gemaakt op de Peloponnesos en is prima voor dit recept. Bij de Albert Heijn verkopen ze dit in plastic kuipjes, bij de verse kazen en tapas. Laat je even weten of het is gelukt?
Groet,
Arjan van Griekipedia
Zojuist gemaakt! Heeeerlijk! En makkelijk. Ik kende wel Feta saganaki maar ben eigenlijk nog nooit een recept tegen gekomen van Feta fourno. Ik ga dit zeker vaker maken.
Hoi Martha,
Leuk dat je dit gerecht hebt gemaakt! Super dat het goed is gelukt. Hopelijk kunnen de andere recepten je ook bekoren!
Probeer ook eens met een eetlepel honing erover , net voordat je het opeet>>>> Zalig
Goede tip Renee, bedankt!
Waar vind ik goede fetakaas?
Hoi Inge,
Goede fetakaas in de winkel is meestal Dodoni of kijk eens bij de kaasboer. Dan vind je altijd wel een lekkere fetakaas. Alleen feta uit Griekenland mag feta heten, als je een iets duurdere neemt is de kwaliteit doorgaans ook beter.
Groet,
Arjan van Griekipedia.nl
De tzatziki en de reuzenbonen waren heerlijk bij de gyros van rundvlees (Prime rib heel dun gesneden en heel even gebakken). Vraag: op hoeveel graden moet de oven voor de feta fourno ? Vriendelijke groet, Rosa
Hoi Rosa,
Bedankt voor je reactie en leuk dat je mijn recepten hebt uitgeprobeerd! Om de feta lekker te laten smelten zou ik aanraden de oven op de hoogste stand te zetten. Op de grillstand of op 250 graden celcius hetelucht.
Groet,
Arjan van Griekipedia.nl
Wat leuk om een recept van feta sto fourno te vinden.Ik heb het geprint en ga het zeker maken!Dit is onze favoriet,zoooo lekker.Bedankt hiervoor.Ook leuk dat ik je site griekipedia heb gevonden ik heb hem in mijn beginscherm gezet zodat ik deze
Snel kan raadplegen.Ik ben griekenlandfan
Hallo Dorien,
Superleuk dat je dit recept gaat proberen! Blij dat je als mede-Griekenland-fan deze website hebt gevonden. Ik probeer het regelmatig bij te houden en er zullen ook zeker meer recepten bij gaan komen!
Laat je het nog even weten hoe je feta sto fourno is gelukt? En je kunt altijd een foto sturen van het eindresultaat. Efcharisto poli!
Groet,
Arjan van Griekipedia.nl