Dakos recept: het klassieke Kretenzer voorgerecht
Ook zo gek op Griekse dakos? Een aantal jaar terug was ik met de familie op Kreta. In een gezellige taverna dat door een familie werd gerund, kwam dit voorgerecht op tafel. Daar wordt het als ntakos geschreven. Ik had het al eens eerder gegeten, maar nergens was ‘ie zo smakelijk als hier op Kreta. Een fijne tomatensalsa, een lichte toets van oregano en getopt met myzithra-kaas. Ook wordt er vaak feta voor gebruikt. Het ziltige van de kaas past perfect bij het zoete van het tomatenmengsel. De bodem is een gerstebeschuit, bekend als Kritharokoulouritsa. Deze jongens kunnen vrij stevig zijn, vandaar dat ze vantevoren besprenkeld worden met wat tomatensap om ze wat losser te maken. Ik kwam erachter dat tussen alle fijne gerechten hier nog geen recept voor was. Deze klassieker uit Kreta mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik heb mijn best gedaan om die heerlijke smaken zo goed mogelijk te evenaren. Met dit recept voor Kretenzer dakos kan het niet mislukken.
Een uiltje knappen
Dit voorgerecht heeft wel wat overeenkomsten met de Italiaanse bruschetta. De exacte bereiding verschilt per regio en per familie in Griekenland. Zo zijn er varianten die het tomatenmengsel vrij grof gesneden houden. Zelf vind ik het (ook voor het mondgevoel) lekkerder om meer richting een grovere puree te gaan. Het voordeel is ook dat als je het mengsel even laat intrekken, de smaken veel beter ‘huwen’.
Dakos: de herkomst
Wist je dat dit gerecht in Griekenland ook wel bekend is als koukouvagia of koukouvaya? Je spreekt het uit als koe-koe-va-ja. In het Grieks betekent dit ‘uil’. Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van deze naam voor dit gerecht. De een zegt dat een Griekse kroeg dit gerecht in de jaren ’50 serveerde. De barman die het gerecht op de kaart zette in Rethymnon heette Koukouvagias. Weer een ander zegt dat er veel uilen in de omgeving van de kroeg leefden. Zelf vind ik het op de grote ogen van een uil lijken als je het gerecht topt met een olijfje.
Griekse dakos maken
Hulpmiddelen
- Pan
- Kom
- Grove rasp
- Fijne zeef
- Knoflookpers (klik op de link voor de beste knoflookpers die er is)
Ingrediënten
- 4 Kritharokoulouritsa voor dakos (gerstbeschuit)
- 4 rijpe tomaten middelgroot
- 1 teentje knoflook
- 150 - 200 gram feta (of myzithra)
- 3 theelepels gedroogde oregano
- peper en zout
- extra virgine Griekse olijfolie
- Optioneel: een aantal Kalamata olijven (ter decoratie)
Instructies
De tomaten bereiden
- Maak een kruisje onderin de tomaten en leg ze 30 seconden in kokend water zodat het velletje los begint te komen.
- Daarna afspoelen met koud water om ze even te laten schrikken en daarna kun je het velletje er makkelijk af halen.
- Rasp de gepelde tomaten met een grove rasp boven een kom met daarin een fijnmazige zeef. Zodoende kun je het sap opvangen.
- Gooi het opgevangen tomatensap niet weg, dit heb je later nog nodig.
- Druk nu het mengsel in de zeef goed aan met een lepel zodat je het meeste sap er uit krijgt. Maar zorg wel dat je het gros van de pulp in de zeef houdt.
- Doe de tomatenpulp vanuit de zeef in een kom en pers er de knoflook over uit. Roer dit goed door.
- Voeg vervolgens wat zout en peper naar smaak toe. Nu mag ook de gedroogde oregano erbij en roer het goed door.
- Voor een goede smaak kun je het nu beste even laten rusten zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Het tomatenmengsel kun je daarom ook prima de avond ervoor maken.
De dakos klaarmaken
- Verdeel de tomatensap over de broodjes, aan beide kanten. Let op dat de broodjes niet te doorweekt worden.
- Giet een beetje olijfolie over de bovenkant van de broodjes.
- Verdeel het tomatenmengsel over de broodjes en kruimel er wat feta of myzithra kaas over.
- Bestrooi het met een beetje van de overgebleven oregano en besprenkel er tot slot nog wat olijfolie over.
- Optioneel: maak het af met een Kalamata olijf in het midden.
Ga je dit gerecht maken? Kijk dan ook eens bij de andere recepten om je Griekse maaltijd helemaal compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse salade erbij met Griekse kipsouvlaki en tzatziki als hoofdgerecht.
Geniet ervan, Kali Orexi! Eet smakelijk.
Gebruik enkel rijpe tomaten uit de tuin (of de tuin van een vriend) Die rode stevige waterbollen die tegenwoordig in de supermarkt verkocht worden zijn totaal niet geschikt om Dakos aka Kououvagia te maken maken. Hou het vooral eenvoudig en probeer niet andere dingen toe te voegen. Zout zit er genoeg in de kaas.
Helemaal mee eens Luc. Tomaten uit eigen tuin, altijd voorstander van. Die krijgen de tijd om optimaal smaak en kleur te formeren. Mocht dat niet voorhanden zijn dan adviseer ik altijd goede kwaliteit trostomaten die het meest eetrijp zijn. Die natuurlijke suikers heb je nodig voor een smakelijke koukouvagia. Bedankt voor je toevoeging Luc! Groetjes van Arjan
Leuk om hier een recept te vinden voor de dakos, die ik vandaag op Kreta probeerde om Griekse gerechten te proberen.
Leuk om te horen Lex! Hopelijk ga je dit recept bij thuiskomst eens proberen en smaak het net zo goed als de Dakos die je op Kreta hebt gehad. Alhoewel de entourage zelf in Griekenland ook veel toevoegt aan de smaak natuurlijk! Maar wie weet brengt dit recept je dan weer even terug in Kretenzer sferen. Groetjes van Arjan
Ik heb vrijwel alle recepten op deze pagina gemaakt en zonder uitzondering met groot succes!!! Vooral het moussaka-recept scoorde hoge ogen tijdens een Griekse avond, maar ook deze dakos en de soutzoukaki zijn niet te versmaden! Ik hoop dat er snel nog meer recepten bij komen.
Wat Superleuk om te horen Dylan! Er komen zeker nog nieuwe recepten aan. Ik wil binnenkort het recept voor Stifado gaan uitwerken. Dank voor je reactie, daar doen we het voor!
Gisteren gemaakt, geweldig!! We hebben gesmuld. Dromen over Kreta. Dank voor dit recept, we komen zeker terug!!!
Heerlijk recept en gemakkelijk te maken zo.