Dakos recept: het klassieke Kretenzer voorgerecht

Ook zo gek op Griekse dakos? Een aantal jaar terug was ik met de familie op Kreta. In een gezellige taverna dat door een familie werd gerund, kwam dit voorgerecht op tafel. Daar wordt het als ntakos geschreven. Ik had het al eens eerder gegeten, maar nergens was ‘ie zo smakelijk als hier op Kreta. Een fijne tomatensalsa, een lichte toets van oregano en getopt met myzithra-kaas. Ook wordt er vaak feta voor gebruikt. Het ziltige van de kaas past perfect bij het zoete van het tomatenmengsel. De bodem is een gerstebeschuit, bekend als Kritharokoulouritsa. Deze jongens kunnen vrij stevig zijn, vandaar dat ze vantevoren besprenkeld worden met wat tomatensap om ze wat losser te maken. Ik kwam erachter dat tussen alle fijne gerechten hier nog geen recept voor was. Deze klassieker uit Kreta mocht natuurlijk niet ontbreken. Ik heb mijn best gedaan om die heerlijke smaken zo goed mogelijk te evenaren. Met dit recept voor Kretenzer dakos kan het niet mislukken.

Een uiltje knappen

Dit voorgerecht heeft wel wat overeenkomsten met de Italiaanse bruschetta. De exacte bereiding verschilt per regio en per familie in Griekenland. Zo zijn er varianten die het tomatenmengsel vrij grof gesneden houden. Zelf vind ik het (ook voor het mondgevoel) lekkerder om meer richting een grovere puree te gaan. Het voordeel is ook dat als je het mengsel even laat intrekken, de smaken veel beter ‘huwen’.

Wist je dat dit gerecht in Griekenland ook wel bekend is als koukouvagia of koukouvaya? Je spreekt het uit als koe-koe-va-ja. In het Grieks betekent dit ‘uil’. Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van deze naam voor dit gerecht. De een zegt dat een Griekse kroeg dit gerecht in de jaren ’50 serveerde. De barman die het gerecht op de kaart zette in Rethymnon heette Koukouvagias. Weer een ander zegt dat er veel uilen in de omgeving van de kroeg leefden. Zelf vind ik het op de grote ogen van een uil lijken als je het gerecht topt met een olijfje.

Recept voor Griekse dakos, ook wel bekend als Koukouvagia uit Kreta
5 van 4 stemmen
Recept afdrukken

Griekse dakos maken

Iedereen die op Kreta is geweest kent dit gerecht. Kretenzer Dakos. Een klassiek voorgerecht van tomaten op een gerstbeschuit, getopt met myzithra of feta. Het tomatenmengsel kun je heel goed eerder maken. Met dit recept zet je dit heerlijke gerecht makkelijk en snel op tafel.

Soort gerecht Voorgerecht
Keuken Grieks
Labels dakos, koukouvagia, koukouvaya, ntakos
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 porties

Ingrediënten

Instructies

De tomaten bereiden

  1. Maak een kruisje onderin de tomaten en leg ze 30 seconden in kokend water zodat het velletje los begint te komen.

  2. Daarna afspoelen met koud water om ze even te laten schrikken en daarna kun je het velletje er makkelijk af halen.

  3. Rasp de gepelde tomaten met een grove rasp boven een kom met daarin een fijnmazige zeef. Zodoende kun je het sap opvangen.

  4. Gooi het opgevangen tomatensap niet weg, dit heb je later nog nodig.

  5. Druk nu het mengsel in de zeef goed aan met een lepel zodat je het meeste sap er uit krijgt. Maar zorg wel dat je het gros van de pulp in de zeef houdt.

  6. Doe de tomatenpulp vanuit de zeef in een kom en pers er de knoflook over uit. Roer dit goed door.

  7. Voeg vervolgens wat zout en peper naar smaak toe. Nu mag ook de gedroogde oregano erbij en roer het goed door.

  8. Voor een goede smaak kun je het nu beste even laten rusten zodat de smaken zich goed kunnen mengen. Het tomatenmengsel kun je daarom ook prima de avond ervoor maken.

De dakos klaarmaken

  1. Verdeel de tomatensap over de broodjes, aan beide kanten. Let op dat de broodjes niet te doorweekt worden.

  2. Giet een beetje olijfolie over de bovenkant van de broodjes.
  3. Verdeel het tomatenmengsel over de broodjes en kruimel er wat feta of myzithra kaas over.

  4. Bestrooi het met een beetje van de overgebleven oregano en besprenkel er tot slot nog wat olijfolie over.

  5. Optioneel: maak het af met een Kalamata olijf in het midden.

Ga je dit gerecht maken? Kijk dan ook eens bij de andere recepten om je Griekse maaltijd helemaal compleet te maken. Denk bijvoorbeeld aan een Griekse salade erbij met Griekse kipsouvlaki en tzatziki als hoofdgerecht.

Geniet ervan, Kali Orexi! Eet smakelijk.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

2 gedachten over “Dakos recept: het klassieke Kretenzer voorgerecht

  • 18 april 2021 om 09:25
    Permalink

    Gisteren gemaakt, geweldig!! We hebben gesmuld. Dromen over Kreta. Dank voor dit recept, we komen zeker terug!!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling