Supercrispy baklava rolletjes (Saragli) recept

Ik ben gek op baklava. De textuur van knapperige laagjes filodeeg met noten, de aroma’s van kaneel en kruidnagel in combinatie met de zoetigheid van de siroop vind ik heerlijk. Tijdens één van mijn bezoeken aan Griekenland kwam ik aanraking met saragli. Een vorm van gerolde baklava die heerlijk krokant blijft en voorzien is van een heerlijke vulling. Het eet net wat makkelijker weg dan een groot stuk baklava en ze leken ook een stuk knapperiger. Yummy!

Saragli zelf maken is eenvoudig

De stappen om saragli te maken lijken erg op baklava. De ingrediënten lijken ook erg op elkaar. De samenstelling van het notenmengsel kun je naar eigen inzicht aanpassen als je wilt. Zelf vind ik de combinatie met amandelen, walnoten en pistachenoten het lekkerst. Maar ga vooral zelf lekker variëren! Het enige verschil is dat voor saragli je er rolletjes van maakt en deze licht samendrukt zodat er kreukeltjes ontstaan. Deze bakken vervolgens in de oven mooi krokant en dat geeft een geweldige bite.

Saragli: overheerlijke krokante baklavarolletjes
5 van 1 stem
Recept afdrukken

Saragli maken

Ken jij deze heerlijke baklavarolletjes al? Niet? Maak ze dan zelf met dit makkelijk te volgen recept. Rolletjes van knapperige laagjes filodeeg met boter en noten. I love it!

Soort gerecht Dessert
Keuken Grieks
Labels baklava, baklava rolletjes, saragli
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 15 minuten
Porties 14 porties

Ingrediënten

Voor de saragli

  • 900 gram filodeeg
  • 400 gram roomboter

Voor de siroop

  • 300 ml water
  • 500 gram kristalsuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnageltjes
  • 1 citroen

Voor de vulling

  • 100 gram walnoten ongezouten
  • 100 gram amandelen ongezouten
  • 100 gram pistachenoten
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen kruidnagel

Andere benodigdheden

  • bakblik (bv. 35 x 25 cm)
  • boterkwastje
  • dunschiller
  • 2 grote satéprikkers
  • keukenmachine of vijzel

Instructies

De siroop maken

  1. Gebruik een dunschiller om een een aantal stukken schil van de citroen te halen. Snijd de citroen in twee helften en leg apart.

  2. Pak een pan voor de siroop en doe de citroenschillen, het water, de suiker, kaneelstokjes en de kruidnageltjes erbij.

  3. Knijp de beide citroenhelften uit en doe het sap erbij. Ook beide helften van de citroen mogen erbij zodat deze nog wat smaak af kunnen geven. Breng dit nu aan de kook totdat de suiker volledig opgenomen is.

  4. De siroop kan nu afkoelen terwijl we verder gaan met de saragli.

De saragli maken

  1. Laat de boter zachtjes smelten in een pannetje en houd dit even apart.

  2. In een keukenmachine (of vijzel) voegen we nu de amandelen, pistachenoten en amandelen toe. Voeg vervolgens de kaneel en gemalen kruidnagel toe. Maal dit tot een mooie structuur. Het mengsel moet niet te grof zijn.

  3. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 160 - 170 graden Celcius.

  4. Leg een vel filo klaar en besprenkel dit met boter. Pak nu een nieuw vel filo en leg deze erboven op. Besprenkel ook deze met wat boter. Strooi nu wat van het notenmengsel over het gehele vel filo.

  5. Leg de twee satéprikkers in het midden en vouw de ene helft van de filo over de andere zodat de satéprikkers uitsteken en nu in de vouw zitten. Nu kun je van de filo een rolletje maken. Nu kun je met twee handen het rolletje vanaf de uiteinden naar het midden zachtjes in elkaar drukken zodat er kreukels ontstaan. De satéprikkers zijn als het ware je geleiders. Als het rolletje klaar is leg je deze met de vouw naar beneden in het bakblik. Besprenkel de buitenzijde ook met wat boter.

  6. Herhaal dit proces totdat het bakblik gevuld is met saragli.

  7. Als je nog boter over hebt gebruik je dit om alle rolletjes nog even met het kwastje in te smeren met boter.

  8. Het bakblik met saragli kan nu de oven in. Bak de rolletjes in ongeveer 70 - 90 minuten mooi goudbruin. Het filo mag mooi gaan kleuren en krokant worden.

De siroop toevoegen

  1. Zodra de saragli uit de oven komt en mooi goudbruin is, giet je de siroop erover. Als het goed is hoor je nu flink wat gesis! Heerlijk geluid toch?

  2. De saragli kan de siroop in 30 - 45 minuten opnemen. Daarna kun je het teveel aan siroop er voorzichtig uitgieten. Zorg dat er nog wel een klein laagje siroop op de bodem van het bakblik achterblijft. Je kunt de saragli eventueel nog bestrooien met wat van het notenmengsel als je dat over hebt.

  3. Laat de saragli nu verder afkoelen. Probeer daar maar eens van af te blijven!

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.