Baklava recept om van te watertanden

Ben je ook zo gek op baklava? Knapperig filodeeg, geurige noten en de heerlijke toetsen van kaneel en kruidnagel. Dit baklava recept is een feestje voor de echte zoetekauw zoals ik. Soms heb je het geluk dat je bij de bakker in Griekenland net een verse lichting hebt als je een portie bestelt. Als de bovenkant nog ‘supercrispy’ is, hemels! Om te kunnen genieten van je eigen voorraad verse baklava deel ik graag één van mijn Griekse recepten met je. Het is niet moeilijk te maken en de ingrediënten zijn gewoon verkrijgbaar in elke supermarkt. Bijkomend voordeel: je keuken gaat er heerlijk van ruiken.

Om je baklava goed krokant te houden is het belangrijk dat je siroop goed is afgekoeld en je de koude siroop over de gloeiendhete baklava giet. Alle smaken trekken dan heerlijk in het notenmengsel dat verpakt zit tussen de laagjes filo. Waar meestal walnoten en amandelen worden gebruikt vind ik de mix van walnoten, amandel én pistachenoten de meeste ideale. Voor een optimale smaak is het daarnaast belangrijk dat je alle laagjes filo mooi donker bakt. Dat geeft nog meer smaak en voorkomt dat sommige laagjes filo slap zijn. Loopt het water al in je mond bij de gedachte aan knapperig filo, de zoete siroop met honing (tip: gebruik eens Griekse tijm- en dennenhoning!) en de heerlijke smaken van noten, kaneel en kruidnagel? Lees dan snel verder hoe je deze heerlijke baklava kunt maken!

Overheerlijk baklava recept, een Griekse delicatesse

Griekse baklava maken

Voor de echte zoetekauw: Griekse baklava. Knapperige krokante laagjes flinterdun filodeeg, een kruidig notenmengel en overgoten met een aromatische siroop van kaneel en sinaasappel. Met dit recept voor Griekse baklava gaat je huis ook nog eens heerlijk ruiken tijdens de bereiding. Maak het nu gemakkelijk zelf met dit recept. Het kost wat tijd maar het is zeker de moeite waard!
3.60 van 15 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht, Dessert
Keuken Grieks

Hulpmiddelen

  • Oven
  • Bakblik
  • Keukenmachine
  • Schone theedoek
  • Steelpannetje
  • Kookpan
  • Kom

Ingrediënten
  

Voor de baklava

  • 450 gram filodeeg (diepvries)
  • 400 gram boter

Voor de vulling

  • 200 gram walnoten
  • 100 gram gepelde pistachenoten (mag ook gezouten zijn)
  • 100 gram amandelen (geen blanke amandelen, en mag ook gezouten zijn)
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel

Voor de siroop

  • 600 gram kristalsuiker
  • 450 ml water
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 sinaasappel (biologisch)
  • 5 kruidnageltjes
  • 50 gram honing

Instructies
 

  • Haal de bevroren filo uit de verpakking en laat het als bundeltjes op een vel bakpapier ontdooien. Maak een schone theedoek nat en wring deze uit. De doek mag nog wel goed vochtig zijn. Leg de doek over de stapeltjes filo zodat ze niet uitdrogen.
  • Smelt de boter in een pan op laag vuur. Op te hoog vuur gaat de boter teveel schiften. Zet de gesmolten boter apart.
  • We gaan nu verder om de siroop te maken.

De siroop maken

  • Zet een pan op het vuur met 450 ml water en doe de suiker erbij. Roer dit alvast goed door.
  • Snijd de kontjes van de sinaasappel (deze mogen weg) en halveer de sinaasappel. Doe de twee stukken in de pan, samen met de honing, kaneelstokjes en kruidnageltjes.
  • Breng dit al roerende aan de kook
  • Als het goed is wordt de massa steeds helderder. Dit is een teken dat de suiker steeds meer is opgelost. Laat het doorkoken totdat alle suikerkristallen verdwenen zijn. Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. De sinaasappel, kaneelstokjes en kruidnageltjes mag je ondertussen gewoon erin laten zitten. Deze geven nog smaak af.

De vulling voorbereiden

  • Doe de noten in een keukenmachine en vermaal deze. Het moet tot mooie kleine brokjes worden gehakt, het moet dus niet vermalen worden tot poeder.
  • Doe het notenmengsel in een kom en strooi een eetlepel kaneel erover, samen met de theelepel gemalen kruidnagel. Roer dit vervolgens goed door.

De baklava bereiden

  • Als het goed is, is de filo ondertussen goed ontdooid en kun je de pakketjes filo voorzichtig ontvouwen. Maak een stapeltje van alle filo-vellen en leg de vochtige doek er weer overheen. De filo-vellen moeten goed soepel zijn om scheuren te voorkomen.
  • Verwarm de oven alvast voor op 170 graden Celcius.
  • Vet het bakblik goed in met een kwastje, hiervoor kun je een klein beetje van de gesmolten boter gebruiken die je apart hebt gezet.
  • Bekleed de onderkant van het bakblik met een aantal vellen filo, zodat de bodem ongeveer 3 laagjes dit is. Mochten de vellen te kort zijn, dan kun je steeds een stuk afsnijden van een ander vel om het op maat te maken voor het bakblik dat je gebruikt.
  • Besprenkel (dus niet bestrijken) het bovenste vel nu met wat gesmolten boter zodat overal een beetje boter zit.
  • Pak een handjevol van het notenmengsel en strooi dit gelijkmatig uit over het bovenste laagje filo.
  • Leg vervolgens weer een laagje filo erop en besprenkel dit weer met de gesmolten boter.
  • Strooi er nu weer een handjevol van het notenmengsel over uit.
  • Herhaal dit proces: een laag filo, met boter besprenkelen en notenmengsel, maar zorg dat je ongeveer 3 laagjes filo overhoudt voor de bovenkant.
  • Als je alle vulling hebt gebruikt, leg je de eerste laag filo erop. Besprenkel deze laag weer met wat boter. Plaats het tweede laagje filo erop. Plaats nu de laatste laag filo en smeer deze goed in met boter. Stop de randen goed in en besmeer ook dit goed met boter. Giet vervolgens wat boter op de bovenzijde en verdeel dit goed zodat er een mooi laagje boter op zit.
  • Zet het geheel eerst 15 minuten in de koelkast zodat de baklava kan opstijven.
  • Haal de baklava uit de koelkast en snijd de baklava gelijkmatig in (pas op dat je niet tot de bodem komt), volgens een patroon naar keuze. Dit helpt ook bij het snijden na het bakken en helpt de siroop beter doorsijpelen. Qua patroon doe ik meestal 3 horizontale lijnen over de lengte, en schuin insnijden vanaf de breedte zodat je ruitjes krijgt.
  • Plaats de baklava in de oven en bak deze in ruim twee uur af. Dit mag mooi donkerbruin gebakken worden, vooral niet te licht.
  • Haal voordat je de baklava uit de oven haalt, de sinaasappel, kruidnagel en kaneelstokjes uit de siroop. Zet de siroop alvast klaar om direct over de baklava te gieten als deze uit de oven komt. Het is belangrijk dat de siroop goed afgekoeld is.
  • Nu kun je de baklava uit de oven halen. Schep direct de siroop over de baklava. Doe dit gelijkmatig verdeeld over de baklava zodat overal die heerlijke siroop komt.
  • Laat de baklava nu goed afkoelen. Mocht de siroop te hoog staan (de baklava drijft erin), dan kun je later altijd wat eruit scheppen nadat het goed is ingetrokken.
  • Snijd de baklava in stukken en het is klaar om te serveren.
  • Kali orexi, eet smakelijk!
Trefwoord baklava, griekse baklava
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Deel je ervaringen met andere lezers!

Meer recepten bekijken? Bekijk alle Griekse recepten.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

17 thoughts on “Baklava recept om van te watertanden

  • Leuk geprobeerd Arjan, maar Baklava is toch echt een Turks gerecht.

    Beantwoorden
    • Hi Semih,

      Ik heb het in dit recept niet over de herkomst. De Ottomaanse heerschappij heeft in Griekenland ongetwijfeld geleid tot beïnvloeding. Net zozeer dat Turkije weer beïnvloed is door de invloeden vanuit Perzië. Dit recept is bedoeld om de bereiding in Griekenland te omschrijven, niet om de herkomst te betwisten. Het blijft hoe dan ook een heerlijk gerecht 😄

      Groet, Arjan

  • Hoe groot moet de bakvorm zijn voor ideale dikte?

    Beantwoorden
    • Hoi Veronique,

      Ik heb zelf een bakblik gebruikt van 38 x 24 x 6 cm (lxbxh).

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Wow dit ga ik een keer proberen!
    Helder uitgelegd in ieder geval!

    Ik heb 2 vragen:
    1. Waarom moet je de filodeeg op een gegeven moment op een stapel leggen met doek eroverheen?

    2. Is de oventemperatuur gebaseerd op onder- en bovenwarmte of hetelucht?

    Bedankt!

    Beantwoorden
    • Leuk dat je dit recept eens gaat proberen Freya!

      De vochtige doek helpt uitdrogen voorkomen van de filo die nog op het stapeltje ligt. Het is namelijk heel dun en droogt dan snel uit. Daardoor zou het te snel gaan scheuren.

      De oventemperatuur is gebaseerd op hete lucht. Voor boven- en onderwarmte zou je op 180 kunnen zitten.

      Succes! Laat je het me weten hoe ie is gelukt?

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Hoi Arjan,

    Met jouw Baklava recept en de diverse tips van liefhebbers wil ik graag aan de slag.
    Op hoeveel personen zijn de genoemde hoeveelheden afgestemd?
    Ik verwacht 10-12 mensen.

    Groet, Ernie

    Beantwoorden
    • Hoi Ernie,

      Leuk dat je dit recept gaat gebruiken. Dit is voldoende voor 10-12 mensen. Voor het de oven ingaat snijd je baklava sowieso in stukken en zou je er extra rekening mee kunnen houden qua portieverdeling. Ik maak er zelf altijd ruitjes van en je haalt er dan sowieso meer dan 12 stukken uit als je het goed verdeelt.

      Moet goed komen dus, laat je het weten hoe de baklava is gelukt? Heel veel succes en plezier!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • Heb dit recept een paar maanden geleden voor het eerst gemaakt en het was super lekker. Complimenten! Vandaag voor de 2e keer met een paar kleine aanpassingen. Ik vond de siroop echt heel erg zoet dus heb nu 450 ml water en 450 gr kristalsuiker gebruikt. Ik heb een fractie minder boter gesmolten en kwam met tussen de 300 en 350 gr gesmolten boter prima uit. Ook vond ik de siroop nogal veel waardoor de baklava, ook na een nacht in de koeling, nog in de siroop dreef. Ik begrijp dat de siroop goed moet doordrenken, dus morgen voor vervoer eerst het overschot afgieten. Mijn eigen kleine “twist” aan dit recept is dat ik voor de frisheid van smaken nog wat rasp van de sinaasappelschil door de gemalen noten heb gedaan. ’t Is een beetje werk, maar dan heb je ook een heerlijk nagerecht!

    Beantwoorden
    • Wat leuk om te horen Maj,dat je met dit recept aan de slag bent gegaan! En hele goede tips. Het overschot qua siroop afgieten is inderdaad slim om te doen zodra ie gaat drijven haha. Blij te horen dat de smaak goed is en de baklava ook voor de tweede keer weer is gelukt!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

    • Hoi Jenn,

      Minimaal een week in een trommel in de koeling moet makkelijk lukken!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • Lijkt me een heerlijk gerecht. Ik vroeg me alleen af of RUIM 2 UUR bakken op `170 graden C niet wat lang is.

    Beantwoorden
    • Hoi George,

      Het lijkt misschien lang inderdaad. Je hebt die tijd wel nodig om de laagjes filo door en door knapperig te krijgen in de oven. De laagjes filo mag je mooi donker bakken (niet zwart uiteraard haha!). Afhankelijk van je oven kun je de oven instellen op 150-170 graden en het goed in de gaten houden af en toe. Komt goed!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

    • Dat vraag ik mij ook af…
      Heb hem vanmiddag ook gemaakt.. maar was veel te hard geworden.. heb hem zelfs maar 1.45 uur in oven gehad. hoort deze niet iets slapper te zijn?
      Smaak is wel super lekker trouwens

    • Hoi Veronique,

      Dit kan ook te maken hebben met de filo als je die in de supermarkt (vriesvak) hebt gehaald. Die is veel dikker dan die ze in Griekenland gebruiken en die je ook in de Turkse toko kunt vinden.

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

3.60 from 15 votes (12 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling