Vakantie Griekenland en coronamaatregelen

Ga je binnenkort op vakantie naar Griekenland vanwege het positieve reisadvies? Een heerlijk vooruitzicht. Dit seizoen lijken wederom de meeste restricties en corona maatregelen rondom het virus vrijwel allemaal opgeheven te zijn. Benieuwd wat op dit moment de inreisbeperkingen zijn en wat de lokale coronamaatregelen zijn? We hebben ze voor je op een rijtje gezet en deze worden bijgewerkt zodra er weer veranderingen rondom de coronaregels Griekenland zijn.

Lees ook de veelgestelde vragen over de coronaregels

Coronamaatregelen bij het inreizen van Griekenland

Op dit moment gelden er niet veel maatregelen meer als je Griekenland wil inreizen.

  • Op de luchthaven en in het vliegtuig is het dragen van een mondkapje niet meer verplicht
  • Het invullen van de PLF is sinds 15 maart 2022 niet meer nodig
  • Een negatieve PCR-test is niet meer nodig

Het kan voorkomen dat reizigers op de luchthaven gevraagd wordt om een sneltest te doen. Het is verplicht om daaraan mee te werken. Bij een positieve uitslag is een 14-daagse quarantaineperiode verplicht.

Coronaregels in Griekenland zelf

In het openbare leven van Griekenland gelden de volgende coronamaatregelen.

  • In musea, archeologische locaties en openluchtbioscopen zijn mondkapjes sinds 1 juni niet meer verplicht
  • Het dragen van een mondkapje buiten is per 15 maart komen te vervallen
  • Mondkapjes zijn nog verplicht in het openbaar vervoer (stadsbussen, metro en trams), ziekenhuis en zorglocaties

Let op: hoewel het gebruik van mondkapjes niet overal meer verplicht is, kan er nog wel om worden gevraagd. Bijvoorbeeld op de luchthaven of in sommige winkels. In het openbaar vervoer is een mondkapje wel verplicht. Respecteer dit en houd hier ook rekening mee.

 

Veelgestelde vragen rondom de  coronaregels

Een aantal veelgestelde vragen en antwoorden hebben we voor je verzameld.


Kan ik zonder restricties Griekenland inreizen via het vliegtuig, per boot of per auto?

Ja, er zijn op dit moment geen verschillende restricties op basis van het vervoerstype. Qua plezierjachten geldt wel een maximum van 49 personen aan boord.


Zijn hotels open in Griekenland?

Ja. Hotels zijn gewoon open, in navolging van de richtlijnen die gesteld zijn.


Moet ik nog een coronabewijs tonen in Griekenland?

Nee. Voor accommodaties, restaurants, cafés, musea en archeologische sites etc. is het tonen van een coronabewijs niet meer nodig. Ook gelden er geen restricties voor het maximaal aantal toegestane personen.


Kan ik zonder beperkingen gaan en staan waar ik wil in Griekenland?

Ja, je kunt zonder beperkingen je vakantie invullen zoals je gewend bent. Er is geen avondklok actief.


Kan ik binnen Griekenland met de trein, bus, vliegtuig of ferry reizen?

Ja dat kan. Er zijn geen coronaregels rondom het binnenlands reizen in Griekenland. Ongeacht welk vervoersmiddel. Op de boot is een mondkapje verplicht in de binnenruimtes aan boord. Op cruiseschepen is geen mondkapje verplicht, tenzij meer dan 2% van de passagiers aan boord besmet raken met covid-19. Of als meer dan 4% van de bemanning binnen een week besmet raakt. Of als er binnen 48 uur tijd meer dan 1% van alle passagiers aan boord besmet raakt met covid-19


Is een mondkapje verplicht in Griekenland?

Nee, dat is het niet. Wel wordt het aangeraden om een mondkapje te dragen in drukke gebieden. En een mondkapje wordt geadviseerd als je een hoog risico hebt om ernstig ziek te worden.


Zijn er coronaregels die ik moet weten over openbaarvervoer in Griekenland?

Het is verplicht om een mondkapje te dragen of een fp2-masker wanneer je gebruik maakt van de metro, bus, trolleybus, tram, tourbus of taxi. Je kunt een boete krijgen als je geen mondkapje draagt in de eerder genoemde vervoerstypes.


Waar ik kan tijdens mijn vakantie in Griekenland een covid-test afnemen?

Als je een screening voor SARA-CoV-2 nodig hebt voor je terugreis, download dan de Visit Greece App. Hierin staan alle Covid-19 testlocaties in Griekenland.


Wat zijn de kosten voor een coronatest in Griekenland?

Een PCR-test kost rond de €60 en een sneltest (antigeentest) ongeveer €20.


Wat moet ik doen als ik positief test op covid-19?

Wanneer je positief test voordat je teruggekeerd bent, dien je de manager van jouw accommodatie te informeren. Neem alle noodzakelijke maatregelen en volg de instructies die je krijgt gedurende de periode van zelf-isolatie. Zelf-isolatie duurt minimaal vijf dagen.


Lees ook:

 

Kijk ook op Greecehealthfirst.gr. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 20-02-2023 en aan deze informatie kunnen geen rechten worden verleend. De informatie is met de grootste zorg samengesteld maar kan op details per regio verschillen. Doe bij twijfel navraag bij uw reisaanbieder.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *