Updates rondom het coronavirus

Ten tijde van het coronavirus, lockdowns en lokale restricties veranderde de situatie constant. Hieronder vind je de eerdere updates rondom het coronavirus in Nederland, België en Griekenland en wat de gevolgen waren voor het reizen naar Griekenland.

Eerdere updates

De updates hieronder zijn de wijzigingen in het coronabeleid en restricties sinds maart 2020:

 • Update per 01-02-2023: op dit moment gelden nog steeds de eerdere adviezen, er zijn op dit moment geen restricties voor het inreizen van Griekenland
 • Update per 01-06-22: per 1 juni komt de mondkapjesplicht in openbare binnenruimtes te vervallen, ook is een negatieve PCR-test niet meer verplicht om Griekenland in te mogen reizen. Let op: op sommige plekken kan nog wel gevraagd worden om een mondkapje te dragen. Bijvoorbeeld op de luchthaven. Het is aan te raden hier wel op voorbereid te zijn. Mondkapjes zijn nog wel verplicht in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en andere zorglocaties. Bekijk de actuele coronamaatregelen in Griekenland
 • Update per 01-05-22: per 1 mei is het tonen van de covid-pas, een vaccinatie- of herstelbewijs komen te vervallen voor het inreizen van Griekenland, in winkels, restaurants, en bij andere dienstverleners.
 • Update 15-03-22: het gebruik van de PLF komt te vervallen. Reizigers hoeven per 15 maart geen PLF meer in te vullen om Griekenland in te mogen reizen.
 • Update 05-03-22: de mondkapjesplicht buiten komt te vervallen. Wel wordt het aangeraden om een mondkapje op drukke plekken te blijven gebruiken buiten. Een mondkapje blijft in binnenruimte nog wel verplicht. Ook de capaciteit van tourbussen wordt opgeschaald van 85% naar 100%, mondkapje en ventilatie in de bus blijft verplicht.
 • Update 21-02-22: het reisadvies voor heel Griekenland is van code geel naar code groen gegaan
 • Update 07-02-2022: de verplichting om een negatieve PCR-test te tonen is komen te vervallen voor volledig gevaccineerden (inclusief boosterprik). Voor ongevaccineerden blijft de negatieve PCR-test nog wel verplicht. De wijziging gaat per maandag 7 februari ’22 in.
 • Update 19-12-2021: om Griekenland in te reizen is een negatieve PCR-test of antigeentest verplicht (voor zowel gevaccineerden als ongevaccineerden). Een PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn, een antigeentest maximaal 24 uur oud.
 • Update 08-08-2021: vanaf heden moet op de terugreis een coronabewijs getoond worden. Dit kan of een vaccinatiebewijs zijn, een herstelbewijs of een testbewijs. Een test moet in Griekenland worden uitgevoerd voor de terugreis als u dus niet volledig gevaccineerd bent of een herstelbewijs na corona heeft gehad. Deze test moet terplekke in Griekenland worden uitgevoerd zodat u deze op de terugreis en bij aankomst weer in Nederland kunt tonen. Kinderen tot 12 jaar vallen buiten deze eisen.
 • Update 06-08-2021: heel Griekenland is weer op geel gezet. Dit betekent dat de Noord-Egeïsche eilanden van groen weer naar geel gaan.
 • Update 27-07-2021: vanaf 8 augustus 2021 moet op de terugreis (als u geen corona heeft gehad, of niet volledig gevaccineerd bent) een negatieve PCR-test getoond worden als vanuit een ‘geel’gebied wordt teruggereisd naar Nederland: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/nederland-past-aanpak-reizen-aan
 • Update 01-07-2021: de Noord-Egeïsche eilanden zijn op groen gezet en de rest van Griekenland is geel (inclusief Athene).
 • Update 28-06-2021: de avondklok komt te vervallen.
 • Update 24-06-2021: de mondkapjesplicht buitenhuis is afgeschaft. Een mondkapje is wel verplicht op drukke plaatsen, afgesloten ruimtes zoals winkels en in het openbaar vervoer.
 • Update 24-06-2021: vrijwel heel Griekenland is op geel gezet. Dat betekent dat populaire bestemmingen zoals Kreta en de Peloponnesos ook weer ontvankelijk zijn voor vakantiereizen.
 • Update 17-06-2021: de Zuid-Egeïsche eilanden zijn weer op geel gezet. Dat betekent dat vakantiereizen naar onder andere Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos weer mogelijk zijn, zonder thuisquarantaine bij terugkomst.
 • Update 27-05-2021: Vanaf 30 mei worden de Zuid-Egeïsche eilanden weer op oranje gezet. Dat betekent dat reizen wordt afgeraden en bij thuiskomst 10 dagen thuisquarantaine verplicht is. Het betreft onder andere de eilanden Andros, Kalymnos, Karpathos, Kea – Kythnos, Kos, Mykonos, Milos, Naxos, Paros, Rodos, Syros, Santorini en Tinos. Op deze eilanden zijn de besmettingen weer toegenomen.
 • Update 18-05-2021: Eerdere berichten dat de Griekse autoriteiten alleen een officieel erkend bewijs zouden accepteren (wat pas eind juni beschikbaar is), wordt tegengesproken. Griekenland zou vanaf heden ook het GGD-vaccinatiebewijs accepteren. De laatste prik moet bij aankomst minimaal 14 dagen daarvoor gezet zijn en het bewijs moet de naam uit het id-bewijs of paspoort bevatten. Zie ook: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5231688/griekenland-laat-nederlandse-toeristen-toe-met-ggd
 • Update 15-05-2021: De kleurcode voor de Ionische eilanden en een groot aantal eilanden in de Egeïsche zee is gewijzigd van oranje naar geel. Vakantiereizen zijn toegestaan. De testplicht en quarantaineplicht bij terugkomst komt voor die kleurcode geel te vervallen. Kreta is nog wel gecodeerd als oranje. Houd rekening met lokale corona-maatregelen. Een officieel vaccinatiebewijs is nog niet beschikbaar, houd dus rekening met het kunnen tonen van een negatieve PCR-test, ook als je reeds gevaccineerd bent.
 • Update 19-04-2021: Het lijkt erop dat de verplichte isolatie van 14 dagen na aankomst in Griekenland is komen te vervallen. Daarnaast is een negatieve PCR-test niet nodig voor toeristen die een vaccinatiebewijs kunnen overleggen, 14 dagen nadat de laatste vaccinatie (verschilt per vaccin hoeveel doses) is geweest. Kijk ook op travel.gov.gr voor meer toelichting.
 • Update 11-03-2021: De Griekse minister van toerisme, Haris Theoharis, kondigt aan dat Griekenland mikt op 14 mei om Griekenland weer open te stellen voor toeristen. Wel dient men een vaccinatiebewijs te kunnen tonen, of een bewijs van immuniteit of een negatieve PCR-test. Daarnaast moet de situatie in het land van vertrek uiteraard een reis naar Griekenland op dat moment wel mogelijk maken.
 • Update 21-01-2021: De lockdown in Nederland is verlengd en de maatregelen zijn verscherpt. Het advies is om zeker tot en met 31 maart 2021 niet op reis te gaan en in Nederland te blijven. Daarnaast is Griekenland zelf ook nog in lockdown sinds 6 november 2020. Bij aankomst in Griekenland is zelfisolatie van 7 dagen verplicht.
 • Update 15-12-2020: Nederland zit tot 19 januari 2021 in een lockdown. Reizen van toeristische aard wordt sterk afgeraden.
 • Update 07-11-2020: Het reisadvies is op oranje gezet door de toename in besmettingen en de gehele lockdown die in Griekenland geldt. Dit betekent dat alleen noodzakelijke reizen naar Griekenland mogelijk zijn.
 • Update 28-10-2020: Het reisadvies voor Griekenland (het vasteland en de eilanden) is teruggezet naar geel. Eerder waren vakantiereizen naar de eilanden niet mogelijk. Dat is per 28 oktober wel weer mogelijk.
 • Update 07-09-2020: Het reisadvies voor Griekenland wordt voor de eilanden per 8 september oranje (alleen noodzakelijke reizen). Het vasteland en het schiereiland Peloponnesos blijven vooralsnog geel. Vakantiereizen zijn dan alleen naar het als geel gemarkeerde gebied nog mogelijk.
 • Update 28-08-2020: Een negatieve PCR-test is voor Nederlanders sinds 1 september niet meer nodig. Een PLF moet nog wel ingevuld worden.
 • Update 10-08-2020: Alle reizigers op of na 17 augustus dienen in het bezit te zijn van een negatieve Corona-test (PCR-test) die maximaal 72 uur oud is. Lees meer over deze PCR
 • Update 01-07-2020: Alle luchthavens in Griekenland zijn weer geopend en vakantiereizen zijn weer mogelijk.
 • Update 28-06-2020: Reminder dat alle reizigers die vanaf 1 juli naar Griekenland reizen een ingevuld PLF, Passenger Location Form ingevuld moeten hebben, uiterlijk 24 uur voor vertrek. Lees meer over deze zogeheten PLF.
 • Update 14-06-2020: Vanaf 15 juni wordt de inreisbeperking voor vluchten vanuit Nederland opgeheven. Directe vluchten van Nederland naar Athene zijn weer mogelijk. Voor Thessaloniki (nog) niet. Voor alle reizigers geldt dat er wordt getest op Corona bij aankomst in Athene. Hiervoor geldt 1 dag zelfisolatie om te wachten op de uitslag. Bij een positieve test op Corona geldt 14 dagen in quarantaine. Bij een negatieve test mag worden doorgereisd. Het is nog onduidelijk of daarna alsnog een 7 dagen quarantaine-periode geldt.
 • Update 31-05-2020: Griekenland heeft voor de periode van 15-06 t/m 30-06 besloten wél Nederlanders toe te laten tot het land. Eerder werd Nederland onder de niet-veilige landen geschaard. Voor reizigers vanaf de luchthavens in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven of Maastricht geldt dat reizigers die bij aankomst positief worden getest op het Corona-virus twee weken onder toezicht in een quarantainehotel dienen te verblijven. Reizigers die het virus niet hebben dienen eerst een week in zelfisolatie te verblijven.
 • Update 26-05-2020: Ondanks de aankondigingen van de Griekse overheid is er nog veel onduidelijkheid over het wel of niet mogen afreizen naar Griekenland voor vakantie voor reizen die eerder dan 15 juni gepland staan. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is wel duidelijk en stelt dat reizen voor die tijd als toerist nog steeds als niet noodzakelijk wordt geacht.
 • Update 20-05-2020: Griekenland wil vanaf 15 juni weer toeristen verwelkomen. Dit werd bekend gemaakt door premier Mitsotakis. Op de eilanden worden quarantainezones ingericht in het geval van een nieuwe uitbraak. Lees meer op AD.nl
 • Update 20-05-2020: Transavia wil vanaf 4 juni weer vliegen naar Athene, Heraklion en Thessaloniki. KLM wil vanaf 6 juni weer vliegen naar Athene. Aegean wil vanaf 15 juni weer naar Athene vliegen.
 • Update 28-04-2020: De Griekse overheid heeft een gefaseerde versoepeling aangekondigd van de beperkende maatregelen waarvan de eerste vanaf 4 mei a.s.
  • Vanaf 4 mei kunnen kappers, kleine winkels en elektronicazaken etc. de deuren weer openen.
  • Vanaf 18 mei mogen de archeologische locaties, dierentuinen en botanische tuinen. Ook wordt het wellicht mogelijk voor Grieken om zich binnenlands te verplaatsen.
  • Vanaf 1 juni mogen grote winkelcentra de deuren weer openen, café’s, bars en restaurants mogen open als gasten in de buitenlucht kunnen plaatsnemen. Hotels die het gehele jaar geopend zijn mogen ook weer gasten ontvangen.
  • Begin juni wordt ook het interne vliegverkeer weer langzaam op gang gebracht.
  • Mid juni mogen ook seizoensgebonden accommodaties weer open en wordt er gestart met het openen van georganiseerde stranden.
  • Eind juni wordt getracht ook het internationale vliegverkeer weer op gang te brengen.
  • Begin juli mogen alle seizoensgebonden accommodaties en faciliteiten de deuren weer openen.
  • Voor een volledige roadmap: kijk op Keeptalkinggreece.com
 • Update 29-03-2020: Al het vliegverkeer tussen Nederland/Duitsland en Griekenland (van en naar) is voorlopig opgeschort tot en met 15 april. Alleen rechtstreekse vluchten tussen Duitsland en Athene vallen hierbuiten, uitzonderingen zijn ook: vracht, transport van humanitaire en sanitaire goederen, noodgevallen, militaire vluchten, repatriëring en vluchten van Frontex.
 • Update 23-03-2020: De Griekse overheid heeft een lockdown afgekondigd. Het is alleen toegestaan om de straat op te gaan:
  • Voor woon- werkverkeer
  • Voor een bezoek aan apotheek of arts
  • Voor een bezoek aan supermarkt of winkel met voedingsmiddelen
  • Voor een bezoek aan de bank
  • Om hulp te bieden aan anderen
  • Voor een doop, bruiloft of begrafenis
  • Om buiten te sporten of de hond uit te laten (maximaal 2 personen)
 • Update 21-03-2020: Alleen vaste bewoners mogen afreizen naar de eilanden. Eilandbezoekers kunnen op dit moment nog wel terugkeren naar vasteland.
 • Update 20-03-2020: De Nederlandse Ambassade in Griekenland meldt dat de terugvlucht van Griekenland naar Nederland zeer beperkt is: “Tot nu toe gaan er nog vluchten naar Nederland maar deze zullen op zeer korte termijn sterk worden ingeperkt. Transavia heeft aangekondigd alle vluchten van 23 maart tot 5 april te annuleren. KLM voert tot 23 maart in elk geval nog 1 vlucht per dag naar Amsterdam uit. Over de weg zijn de grenzen met Albanië, Noord-Macedonië en Turkije gesloten. Ook de ferries naar Italië varen niet meer voor passagiers. Bent u in Griekenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.
 • Update 16-03-2020: Alle reizigers (ongeacht nationaliteit) die aankomen in Griekenland dienen verplicht 14 dagen in quarantaine te gaan, zo meldt een woordvoerder van de Griekse overheid. Ook zijn inmiddels alle scholen en winkels gesloten. Voor banken, apotheken, supermarkten en tankstations geldt deze sluiting niet.
 • Update 15-03-2020: Veel Nederlandse touroperators zijn inmiddels tot en met 31 maart gestopt met vliegen naar bestemmingen in Griekenland vanwege het Corona-virus. In afwachting van de ontwikkelingen lijken de vertrekdata vanaf april voorlopig ongewijzigd. Advies is om de actuele berichtgeving in de gaten te houden aangezien dit aan verandering onderhevig is.
 • Hotels en accommodaties in Griekenland houden hun deuren gesloten tot en met 30 april.
 • Update 05-03-2020: Op de eilanden voor de Turkse kust is onrust door de migratieontwikkeling met Turkije. Aan hulpverleners en journalisten is het advies alert te zijn omdat een deel van de lokale bevolking zich tegen hen kan keren. Griekenland heeft bevestigde gevallen van het coronavirus. De Griekse regering heeft daarom landelijk maatregelen genomen. Er zijn controles bij grensovergangen, luchthavens en treinstations.

 

Bekijk voor de actuele status de pagina over het reisadvies voor Griekenland

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *