Transactiekosten bij geld pinnen in Griekenland

Een onaangename verrassing voor vele toeristen die in het hoogseizoen vakantie vieren in Griekenland, maar zeker ook voor de vele Nederlanders die er langdurig of permanent verblijven: transactiekosten die in rekening worden gebracht wanneer je contanten opneemt bij een Griekse geldautomaat. Waar vanaf juli dit jaar de meldingen al langzaam binnen druppelden op Griekipedia, zo blijkt het vanaf 1 augustus 2018 bij elke geldautomaat in Griekenland het geval. Voorheen was pinnen in Griekenland gratis wanneer je met je Nederlandse bankpas contanten opnam bij een Griekse geldautomaat. Sinds augustus rekenen alle geldautomaten van Griekse banken echter transactiekosten. Dit kan variëren van 2 tot 3 euro per transactie, zo meldt de Engelse editie van de Griekse krant Kathimerini onlangs.

Update juni 2019: inmiddels lopen transactiekosten op tot wel 4 euro, zo blijkt uit berichten dat er op sommige bestemmingen €3,95 gerekend wordt per transactie als er contant geld wordt opgenomen.

Geld opnemen is normaal gesproken toch gratis in Europa?

De vraag die velen stellen is: ‘Binnen eurolanden is het betalingsverkeer toch gratis?’. In zekere zin heeft men daarin ook gelijk. Banken mogen echter transactiekosten in rekening brengen wanneer je contanten opneemt,  mits dezelfde voorwaarden ook gelden voor de inwoners van het land zelf. Voor de Grieken geldt de maatregel ook als men geld opneemt bij een andere bank. In Duitsland en Spanje bijvoorbeeld zijn dergelijke transactiekosten al langer van toepassing. Nederland zelf heeft ook een periode gekend waar transactiekosten werden gerekend als je geld opnam bij een andere bank dan die waarbij je bankiert.

Melding

Wanneer transactiekosten in rekening worden gebracht, moet dit vooraf worden gemeld op het display. Niet elke geldautomaat geeft echter deze melding als er nog geen pincode is opgegeven. Iets om rekening mee te houden. De maatregel van de transactiekosten in Griekenland lijken een oorzaak van de inkomstenderving die Griekse banken momenteel ondervinden door de lage rentes op lopende leningen, zo meldt Kathimerini.

 

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

11 thoughts on “Transactiekosten bij geld pinnen in Griekenland

 • Dienen de Griekse toeristen die naar België komen ook transactiekosten te betalen bij het pinnen aan de geldautomaten in België of niet.

  Beantwoorden
  • Hi Frank,

   In Nederland en België rekenen banken geen transactiekosten aan toeristen. Elk land is daar vrij in en ik vermoed dat de Griekse banken het zien als middel om de teruglopende inkomsten uit rentes op hypotheken etc tegemoet te komen. Dat is hun goed recht, ikzelf vond het geen probleem tijdens mijn recente bezoek aan Rhodos als je er rekening mee houdt en bijvoorbeeld voor vertrek al wat extra contanten op zak hebt.

   Groet,

   Arjan van Griekipedia

 • Op 13 juni 2019 in Griekenland € 300,- opgenomen bij de ATM van de Alpha Bank Thasos.
  Vermeerderd met de kosten van € 2,50 (valt mee) is dus € 302,50 afgeschreven.
  Vraag wordt dan wel: “Wat kan je in één keer maximaal pinnen bij een Griekse bank?”

  Jos Baptist

  Beantwoorden
  • Het bedrag dat je in 1 keer mag pinnen in het buitenland wordt door jouw eigen bank bepaald, dus kun je daar vast ergens op de website terugvinden. Voor de ING is het maximum 500 EU per keer.
   Maar let op! Dat is dus inclusief die extra transactiekosten. Als je 500 EU wilt pinnen wordt dat dus geweigerd door de bank, want die ziet een afboeking van 502,50 EU (of nog meer als je bij een Euronet automaat staat). In de praktijk kon ik dus maximaal 480 EU pinnen (veelvouden van 20).

 • Wij waren onaangenaam verrast door de plotselinge invoer van transactiekosten. Dat Euronet hier een keer mee zou aan komen zetten, nadat ze eerst overdreven veel ATMs hebben neergezet en mensen vooral in de kleine dorpen afhankelijk hebben gemaakt van hun automaten, dat was te verwachten. Maar dat de banken dit voorbeeld volgen is te gek voor woorden. Mag dat uberhaupt volgens EU wetgeving? Ik meen dat banken, in tegenstelling tot overige aanbieders, geen transactiekosten mochten rekenen?

  Vooralsnog konden wij op Kreta nog gratis pinnen bij:
  – Alpha Bank
  – alle Συνεταιριστική Τράπεζα, waaronder de Pancreta Bank.

  Beantwoorden
  • Hoi Dennis,

   Helaas mag het wel als de inwoners van het land dezelfde maatregelen ondervinden. De Grieken zelf moeten ook transactiekosten betalen als ze pinnen bij een andere bank, dan die waar ze bij bankieren. Als toerist zul je bij vrijwel alle banken te maken hebben met transactiekosten in Griekenland helaas.

   Groet,

   Arjan van Griekipedia

  • Update oktober 2019: afgelopen mei konden we alleen bij de cooperatieve banken nog gratis pinnen (o.a. Pancreta Bank), maar helaas is dat in de loop van het jaar ook aangepast:
   Ook Alpha Bank en Pancreta rekenen inmiddels 2,50 EU transactiekosten
   De oplichters van Euronet hebben de kosten inmiddels verhoogd naar 3,95 EU. Deze blauw/gele automaten kun je dus het beste maar helemaal mijden.

 • Alpha Bank rekent op 8-10-18 nog altijd geen kosten voor geldopname. Alle overige banken wel zover ik heb gezien.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie Dennis! Weet je ook welke regio het betreft?

   Groet,

   Arjan van Griekipedia

 • Dit klopt helemaal! Euronet is er het eerst mee begonnen en de andere Griekse banken zijn gevolgd. Tot hiertoe heb ik echter nog geen melding gekregen bij Alphabank maar dat is uiteraard geen zekerheid.
  Het is inderdaad zo als je geld afhaalt met een Griekse bankkaart dat je dat bij de bank moet doen waar je een rekening hebt anders rekenen ze ook 1,50 € aan!
  Om dit alles te omzeilen is het, voor buitenlanders die in Griekenland wonen aan te raden om zoveel mogelijk je eigen Griekse bankrekening te gebruiken. Haal een bepaalde som van je rekening via een automaat en zet ze op je rekening, in dit geval betaal je maar een keer de gevraagde som!
  Succes!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je uitgebreide en nuttige reactie, Willy! Wordt gewaardeerd.

   Groet,

   Arjan van Griekipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *