PCR-test verplicht bij inreizen Griekenland vanaf 17 augustus [update]

Een negatieve coronatest (PCR-test) voor Griekenland is verplicht, ook vanaf 19 april 2021. Tijdens de pandemie scherpt Griekenland regelmatig de eisen aan voor alle inkomende reizigers. Alle reizigers uit Nederland dienen te beschikken over een negatieve Coronatest.

Update 19-04-2021: een PCR-test lijkt niet meer nodig te zijn als men een vaccinatiebewijs kan overleggen, 14 dagen na het zetten van de laatste prik (afhankelijk van het aantal doses dat verschilt per type vaccin). Kijk ook op travel.gov.gr voor meer toelichting.

Wat houdt dit in?

Kort gezegd wil de Griekse regering zekerheid dat elke reiziger vrij is van Corona. De betrouwbaarheid van alleen een vragenlijst vooraf bleek helaas niet voldoende. Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring. Corona kan al geconstateerd worden met deze test voordat de persoon zelf klachten ervaart.

Wat betekent dit voor jou als reiziger naar Griekenland?

Wanneer jouw reis gepland staat dien je ruim van tevoren een PCR-test geregeld te hebben. Dit kan via een instantie zoals Het HuisartsLab bijvoorbeeld. De uitslag mag maximaal 72 uur oud zijn als je Griekenland inreist. Houd hier dus rekening mee met de aanvraag en planning van je PCR-test. Daarnaast wordt verwacht dat het certificaat met de uitslag in het Engels is.

Alleen met een negatieve uitslag mag je naar Griekenland afreizen. Daarnaast dien je een ingevuld PLF-formulier met QR-code te hebben.

Voor wie is deze Coronatest verplicht?

De Nederlandse Ambassade in Griekenland meldt: de PCR-test is voor alle reizigers ouder dan 5 jaar, die naar Griekenland reizen via het vliegtuig, vanaf een Nederlandse luchthaven. De maatregel geldt ook voor reizigers via een Nederlandse luchthaven met de Griekse nationaliteit of verblijfsvergunning. Kinderen onder de 5 jaar hoeven de Coronatest niet te ondergaan.

De PCR-test is ook verplicht als je:

  • De Nederlandse nationaliteit hebt en vliegt vanuit Duitsland
  • De Nederlandse nationaliteit hebt en met de boot vanuit Italië naar Griekenland komt

Kom je met de auto via het vasteland naar Griekenland dan is de Coronatest ook verplicht.

Moet ik een test ondergaan als ik vlieg vanuit Duitsland of met de boot vanuit Italië afreis naar Griekenland?

Ja, dit is helaas gewijzigd door het toedoen van aanpassingen in het PLF-formulier. Zodra je in het PLF-formulier het land van permanente verblijfplaats selecteert (Address of permanent residence) invult dat dit Nederland is komt onderaan het formulier een extra vinkje: ‘I will carry a certificate of a negative RT-PCR test result, otherwise I will not be allowed by the border authorities to enter the country. The certificate should be written in English and bear the name and passport/national ID number of the traveler.’

Dit vinkje sluit opties uit om zonder negatieve coronatest vanuit Duitsland (vliegtuig) of Italië (boot) naar Griekenland te kunnen reizen.

Waar moet het certificaat aan voldoen?

Het document (certificaat) met daarop de negatieve testuitslag moet in het Engels zijn opgesteld en voorzien van de naam en het paspoort- of ID-kaart nummer van de passagier.

Moet ik een PCR-test zelf betalen?

Sommige touroperators vergoeden dit voor reizen naar andere landen. Het is nog niet zeker of touroperators dit ook voor reizen naar Griekenland gaan doen. Reis je niet via een touroperator dan dien je de kosten wel zelf te voldoen. De kosten voor een test variëren van €50 tot €150.

Deze maatregelen gelden vanaf 19 april 2021. Ook blijft het invullen van een PLF-formulier verplicht.

 

Lees ook:

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.