PCR-test bij inreizen Griekenland [update]

Tijdens de pandemie heeft Griekenland regelmatig de eisen aangescherpt voor alle inkomende reizigers. Zo dienden eerder alle reizigers uit Nederland te beschikken over een negatieve Coronatest. Een negatieve PCR-test is in een aantal gevallen niet meer vereist.

Update: per 08-08-2021 moet je vanuit een ‘gele’ bestemming een coronabewijs kunnen tonen als je terugkeert naar Nederland. Dit houdt in dat je of een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs moet kunnen overleggen. Ben je dus niet gevaccineerd en heb je nog geen corona gehad, dan dien je in Griekenland een coronatest te laten doen. In ieder geval de luchthaven van Athene biedt de mogelijkheid voor deze sneltest aan. Zie ook: https://www.netherlandsworldwide.nl/documents/frequently-asked-questions/where-can-i-get-a-pcr-or-rapid-test-outside-the-netherlands

Update 19-04-2021: een PCR-test lijkt niet meer nodig te zijn als men een vaccinatiebewijs kan overleggen, 14 dagen na het zetten van de laatste prik (afhankelijk van het aantal doses dat verschilt per type vaccin). Lees ook: [Corona-update] Reisadvies Griekenland

 


 

Let op: de informatie hieronder is deels verouderd. Kijk voor de actuele eisen altijd op de website van Nederland Wereldwijd: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/griekenland/reizen/reisadvies

Wat houdt een PCR-test in?

Kort gezegd wil de Griekse regering zekerheid dat elke reiziger vrij is van Corona. De betrouwbaarheid van alleen een vragenlijst vooraf bleek helaas niet voldoende. Bij een PCR-test wordt gekeken of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Na afname van de test ontvang je de volgende dag de uitslag met gezondheidsverklaring. Corona kan al geconstateerd worden met deze test voordat de persoon zelf klachten ervaart.

Wat betekent dit voor jou als reiziger naar Griekenland?

Wanneer jouw reis gepland staat dien je ruim van tevoren een PCR-test geregeld te hebben. Dit kan via een instantie zoals Het HuisartsLab bijvoorbeeld. De uitslag mag maximaal 72 uur oud zijn als je Griekenland inreist. Houd hier dus rekening mee met de aanvraag en planning van je PCR-test. Daarnaast wordt verwacht dat het certificaat met de uitslag in het Engels is.

Alleen met een negatieve uitslag mag je naar Griekenland afreizen (of sinds 19-04-2021 volledig gevaccineerd zijn, twee weken voor aankomst). Daarnaast dien je een ingevuld PLF-formulier met QR-code te hebben.

Voor wie is deze Coronatest verplicht?

De Nederlandse Ambassade in Griekenland meldt: de PCR-test is voor alle reizigers ouder dan 5 jaar, die naar Griekenland reizen via het vliegtuig, vanaf een Nederlandse luchthaven. De maatregel geldt ook voor reizigers via een Nederlandse luchthaven met de Griekse nationaliteit of verblijfsvergunning. Kinderen onder de 5 jaar hoeven de Coronatest niet te ondergaan.

De PCR-test is ook verplicht als je:

 • De Nederlandse nationaliteit hebt en vliegt vanuit Duitsland
 • De Nederlandse nationaliteit hebt en met de boot vanuit Italië naar Griekenland komt

Kom je met de auto via het vasteland naar Griekenland dan is de Coronatest ook verplicht.

Moet ik een test ondergaan als ik vlieg vanuit Duitsland of met de boot vanuit Italië afreis naar Griekenland?

Ja, dit is helaas gewijzigd door het toedoen van aanpassingen in het PLF-formulier. Zodra je in het PLF-formulier het land van permanente verblijfplaats selecteert (Address of permanent residence) invult dat dit Nederland is komt onderaan het formulier een extra vinkje: ‘I will carry a certificate of a negative RT-PCR test result, otherwise I will not be allowed by the border authorities to enter the country. The certificate should be written in English and bear the name and passport/national ID number of the traveler.’

Dit vinkje sluit opties uit om zonder negatieve coronatest vanuit Duitsland (vliegtuig) of Italië (boot) naar Griekenland te kunnen reizen.

Waar moet het certificaat aan voldoen?

Het document (certificaat) met daarop de negatieve testuitslag moet in het Engels zijn opgesteld en voorzien van de naam en het paspoort- of ID-kaart nummer van de passagier.

Moet ik een PCR-test zelf betalen?

Sommige touroperators vergoeden dit voor reizen naar andere landen. Het is nog niet zeker of touroperators dit ook voor reizen naar Griekenland gaan doen. Reis je niet via een touroperator dan dien je de kosten wel zelf te voldoen. De kosten voor een test variëren van €50 tot €150.

 

Lees ook:

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

11 gedachten over “PCR-test bij inreizen Griekenland [update]

 • 2 augustus 2021 om 16:50
  Permalink

  Wat zijn de exacte regels in Griekenland als je volledig gevaccineerd bent een negatieve antigenentest bij je hebt die geen 48 uur oud is en met de steekproef sneltest op zakynthos AirPort positief getest wordt, naar quarantaine hotel gaat en daar een contra test doet dat een meer betrouwbare pcr test is; met een negatieve resultaat. Deze overruled dus het resultaat vd sneltest. Mag je dan direct uit quarantaine? Welke regels zijn er voor deze situatie?

  Beantwoorden
 • 10 juli 2021 om 22:32
  Permalink

  Hallo, Ik heb 2 vragen mag je ook met een antigeen test naar Griekenland, en de 2e, Ik ga samen met een vriendin, we wonen niet op het zelfde adres, dus vullen allebei een eigen PLF formulier in, is het mogelijk om dan de 2 codes naar mijn email adres gestuurd te krijgen?
  mvg, Saskia

  Beantwoorden
  • 13 juli 2021 om 21:36
   Permalink

   Een antigeentest durf ik zo niet te zeggen, het belangrijkste is dat je een goedgekeurd en erkend certificaat in het Engels ontvangt. Of dit geschikt is kun je het beste navragen bij de testende instantie. Of je allebei de qr codes kunt ontvangen op je mailadres zou in theorie kunnen als je beide plfs aanmaakt met hetzelfde emailadres. Maar of het werkt durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  • 5 juli 2021 om 10:12
   Permalink

   Durf ik zo niet te zeggen. Ik zie wel PCR-testen op basis van speekselafname maar weet zo niet of je hier een certificaat van ontvangt die voldoet aan de eisen. Dit kun je het beste vragen aan de instantie die de test afneemt of dit voldoet aan de eisen.

   Groet van Arjan

 • 16 juni 2021 om 21:52
  Permalink

  Ik ga een paar dagen naar Lefkas en vlieg op Preveza. Heen moet ik een PCR overleggen omdat dit net geen 14 dagen na mijn 2e vaccinatie is.. Terug is het wel 14 dgn, Moet ik nu op Lefkas weer een PCR test doen om terug naar Nederland te reizen. Ik zie door de bomen het bos niet meer ………………………

  Beantwoorden
  • 16 juni 2021 om 23:55
   Permalink

   Hallo Dick,

   De Nederlandse overheid zegt dit: “Als u vanuit de Noord-Egeïsche en de Ionische eilanden naar Nederland reist, hoeft u bij terugkeer in Nederland geen negatieve NAAT(PCR)testuitslag te laten zien en hoeft u ook niet in (thuis)quarantaine te gaan.”

   Voor de heenreis wel een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 uur bij aankomst) om Griekenland in te mogen reizen, en een ingevuld PLF-formulier.

   Groet,

   Arjan

 • 5 juni 2021 om 17:55
  Permalink

  Waar op Kreta kun je een PCR test laten afnemen voor het terugvliegen naar Nederland? En waar en wanneer moet je de afspraak maken en binnen hoeveel tijd van tevoren?

  Beantwoorden
  • 5 juni 2021 om 18:33
   Permalink

   Er zijn vele locaties. Hier een lijstje met veel adressen op Kreta: https://www.west-crete.com/covid-tests.htm en anders kun je altijd iemand van je hotel of verblijfplaats vragen voor tips. Qua tijd van afspraak maken hangt af van hoe snel je terecht kunt, dat kun je het beste even ter plekke vragen.

   Groetjes,

   Arjan

 • 26 mei 2021 om 13:32
  Permalink

  Hallo
  wij vliegen naar Preveza (Lefkas). Deze bestemming kan je niet aanvinken op het plf formulier. Wat te doen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.