Oproep: Lesbos zit te springen om toeristen

Geplaatst op 21 juli 2016

De vele Griekse eilanden die zich in de vluchtelingenstroom bevinden hebben het momenteel enorm zwaar. Het eiland Lesbos dichtbij de Turkse kust deelt als geen ander in de malaise. Waar eerst de economische crisis het toerisme een klap gaf, volgde de tweede klap na de onrust in het land door de strenge hervormingen die de Griekse regering moest doorvoeren. De derde klap (en hopelijk niet de fatale klap) volgde door de vluchtelingenstromen vanuit ondermeer Syrië. Het toerisme is voor Griekenland een belangrijke bron van inkomsten. Ongeveer 10% van het nationaal inkomen van Griekenland bestaat uit directe boekingen van accommodaties. De indirecte uitgaven van toeristen zoals uitgaven in restaurants en winkels is hierin nog niet eens meegenomen. Geschat wordt dat dit het drievoudige is van de directe inkomsten van het toerisme in Griekenland.

De laatste berichten uit Lesbos: geen vluchteling te zien

Het aantal toeristen op Lesbos ligt momenteel 80% onder het aantal in dezelfde periode vorig jaar. Het toerisme op Lesbos schreeuwt momenteel om vakantiegangers die het eiland weer komen bezoeken. Wie een rondje review-sites langsgaat ziet dat de vluchtelingenproblematiek op Lesbos feitelijk helemaal niet meer van invloed is op hun vakantie. Toeristen die wel naar Lesbos zijn afgereisd geven aan geen enkele vluchteling te hebben gezien tijdens hun vakantie de afgelopen periode. En de vluchtelingen die Lesbos wel aandoen vormen geen enkele overlast en gaan doorgaans meteen op doorreis via de hoofdstad Mytilini.

Ga niet af op de media maar op ervaringen van medereizigers

De media zoekt graag naar voorbeelden van de radeloze vluchteling op het strand van de Griekse eilanden. Belangrijker is echter om af te gaan op ervaringen van medereizigers. Nog geen vakantie geboekt maar wel een Grieks eiland in gedachten? Kijk op websites zoals Zoover, Tripadvisor en Reisgraag voor ervaringen van reizigers die je voor gingen. Informeer jezelf goed en help de Grieken uit de brand, ze zitten meer dan ooit te springen om je bezoek.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *