Kos verkozen tot mooiste Griekse eiland

Geplaatst op 28 juni 2017

Heb jij alle Griekse eilanden bezocht? Gemene vraag natuurlijk, want met meer dan 6.000 Griekse eilanden is het ‘schier’ onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. Als je er elke dag ééntje zou bezoeken dan ben je in ieder geval 20 jaar zoet. Maar er zijn ergere dingen te bedenken natuurlijk, en voor de eilandhopper is het de ultieme droom. Toch is het een gewetensvraag om van al die prachtige eilanden die Griekenland rijk is, de mooiste te kiezen.

And the winner is…

Zoover vroeg het desondanks aan haar bezoekers en uit ruim 3.000 stemmen kwam Kos met 26% van de stemmen als winnaar uit de strijd. Enigszins een gekleurde wedstrijd natuurlijk want 6.000 eilanden kun je niet zomaar in een poll gooien, dus was de eerste schifting al gedaan door Zoover zelf.

Kos als mooiste eiland verkozen door Zoover

Mijn eigen voorkeur? Ik zal je eerlijk zeggen dat ik geen echte favoriet heb. Elk eiland heeft, hoe cliché het ook is, zijn eigen charme. Ten tijde van dit schrijven heb ik van de 6.000 eilanden er nog maar vier bezocht. Nog heel wat te gaan dus!

Mijn top-4 ziet er dan ook als volgt uit:

  1. Zakynthos
  2. Kos
  3. Lefkas
  4. Poros

Zakynthos
Mijn persoonlijke favoriet moet dan toch Zakynthos zijn. Simpelweg omdat het een heerlijk veelzijdig eiland is. Het vlakke zuiden en het ruige noorden bieden samen een prachtig gevarieerde omgeving om door te rijden. In het noorden vind je tevens het wereldberoemde Navagio beach met het alom bekende scheepswrak op het strand. De mooie kliffen met felblauw water maken het plaatje af. En niet te vergeten de caretta-caretta schildpadden die hun eieren komen leggen op de stranden bij Laganas. Let er wel op dat je een eco-friendly boottocht boekt wanneer je de schildpadden wilt zien.

Kos
Goede tweede op mijn lijstje is Kos. Dit eiland staat ook wel bekend als het Griekse fietseiland. Ook is het de bakermat van de moderne geneeskunde, waar de eed van Hippocrates voor het eerst werd afgelegd. Deze wordt door de huidige doktoren nog steeds afgelegd! Het Asklepieion op Kos is de grootste archeologische vindplaats op het eiland. Zeker een aanrader!

Lefkas en Poros
Archeologische opgravingen zul je op Lefkas vrijwel niet vinden, maar wel de meest prachtige stranden. Sommigen noemen het zelfs wel de mooiste stranden die Griekenland rijk is. Bijzonder zijn ze in ieder geval zeker. Porto Katsiki is met de prachtige witte kliffen en helder blauw water de grootste publiekstrekker. Het eiland Poros is bij velen nog onbekend. En dat is jammer want het is een erg mooi, groen eiland. Je vaart er iets langer dan een uur over vanuit Pireaus, de havenstad onder Athene.

Altijd handig!

Ga je binnenkort naar Kos? Bestel dan dit handige reisgidsje van de ANWB op Bol.com.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *