Griekenland voert klimaatbelasting in voor toeristen

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe toeristenbelasting actief voor toeristen die Griekenland bezoeken. De nieuwe belasting die per nacht wordt berekend vervangt de eerdere toeristenbelasting en wordt ingevoerd om herstelwerkzaamheden van branden en overstromingen te kunnen doen. Naar verwachting zal ook in 2024 weer bezoekersrecords gebroken gaan worden met meer dan 33 miljoen verwachte toeristen die het land zullen gaan bezoeken. Ter vergelijking, in 2010 bezochten 15 miljoen toeristen het land.

Met het verwachte komende record betekent het een bezoekersaantal dat meer dan drie keer zo hoog is als het inwoneraantal van Griekenland zelf. De Griekse regering wil de stijging in toeristenaantallen aanwenden om een fonds op te kunnen bouwen om de herstelwerkzaamheden van eerdere overstromingen en branden in het land te kunnen bekostigen.

Nieuwe klimaatbelasting tarieven

De hoogte van de belasting wordt bepaald op basis van accommodatietype en het aantal sterren. De nieuwe tarieven die terplekke aan de accommodatie betaald dient te worden zijn als volgt opgebouwd:

  • */**-hotels: €1,50, per nacht (dit was €0,50 per nacht)
  • ***-hotels: €3,00, per nacht (dit was €1,50 per nacht)
  • ****-hotels: €7,00 per nacht (dit was €3,00 per nacht)
  • *****-hotels: €10,00 per nacht (dit was €4,00 per nacht)

De tarieven gelden in de periode van maart tot en met oktober. Daarbuiten, van november tot en met februari, gelden nog de ‘oude’ tarieven.

Booking en Airbnb

Voor alle accommodaties die geboekt worden via een online platform, zoals Booking.com en Airbnb geldt de nieuwe belasting ook. Voor appartementen wordt het tarief €1,50 per nacht. Voor eengezinswoningen en villa’s zal dit €10 per nacht worden.

 

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *