4 juli 2004: Griekenland schrijft voetbalhistorie

Een voetbalsprookje. Het Griekse voetbalelftal schreef op 4 juli 2004 voetbalgeschiedenis. Portugal mocht het Europees Kampioenschap in 2004 organiseren, met een nog jonge Cristiano Ronaldo in de gelederen. De Duitser Otto Rehhagel stond aan het roer als bondscoach van Griekenland. Het land werd door de media gezien de historie voorafgaand aan het toernooi een rol in de marge toebedeeld. Griekenland zat daarnaast ook nog eens in de poule met Portugal, Spanje en Rusland. Een haast onmogelijke klus, dacht men. Dat wraak zoet is bleek niet veel later.

Road to victory

Wil je het toernooi uit 2004 nogmaals beleven? Bekijk alle highlights van de wedstrijden uit de poulefase tot en met de finale. Inclusief Grieks commentaar voor de optimale beleving.

Het toernooiverloop

Griekenland mocht het toernooi uitgerekend beginnen tegen gastland Portugal. En toen gooide het gelijk hoge ogen, want de Grieken zegevierden met 2-1. Geheel tegen de verhouding in. De volgende knappe prestatie volgde tegen Spanje, waartegen het 1-1 gelijk wist te spelen. Ondanks een verlies tegen Rusland wist Griekenland zich zodoende te plaatsen voor de kwartfinales. Frankrijk mocht aantreden tegen de Grieken. Met onder andere Henry, Trezeguet en Zidane leek Frankrijk dit makkelijk te gaan winnen. Gelukkig worden wedstrijden op het veld beslist, en niet op papier. Het was Charisteas (weer hij) die winnend raak kopte en Griekenland was door naar de halve finale. De Tsjechen hadden de messen geslepen voor de halve finale. Maar het bleef lange tijd een bloedeloze 0-0. Verdediger Dellas sleepte de overwinning met wederom een kopbal binnen, in de verlenging. De Grieken bleken dit toernooi met minimale middelen uiterst doeltreffend.

Griekenland in de finale van een groot eindtoernooi. Wie had dat gedacht. Net als in de groepsfase mocht het ook ditmaal aantreden tegen Portugal. Het was Angelos Charisteas die in de 57e minuut de de winnende treffer (zo bleek later) binnenkopte. Ten koste van Portugal waren het de Grieken die de beker voor het eerst in de historie omhoog mochten houden. Tegen alle verwachtingen in. Nog elk jaar wordt op 4 juli dit memorabele voetbalmoment aangehaald.

Voetbal kijken in Griekenland Zoals je vaak ziet in Griekenland: de wedstrijd volgen op een tv op het terras van de taverna.

Een eindtoernooi tijdens de vakantie

Het geeft altijd een extra dimensie aan je vakantie wanneer een groot eindtoernooi zoals een WK of een EK aan de gang is. Wanneer het Nederlands Elftal moet spelen vind je geheid in een aantal bars op je bestemming Oranje-supporters. Of als Griekenland zelf moet spelen en je de Grieken kunt steunen. Het is altijd leuk om het eens op een andere manier te beleven op vreemde bodem.

 

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *