Het verlangen om Grieks te leren

Een bijdrage van Karen de Vries, woon- en werkzaam in Griekenland

Griekofielen, ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: hun verlangen naar Griekenland. Ze voelen zich thuis in Griekenland. Sommigen gaan telkens naar dezelfde plek en hebben daar vrienden gemaakt. Anderen reizen het hele land door. Het hele jaar verlangen Griekofielen naar het moment dat ze weer naar Griekenland mogen gaan. Een groot aantal van hen spreekt een aardig woordje Grieks. Toch hebben velen hun verlangen om Grieks te leren opgeborgen in een vat met het opschrift: ‘Te moeilijk’ of ‘Later als ik tijd heb (gepensioneerd)’.  Bij de meesten merk ik wel dat daadwerkelijk Grieks spreken de feestvreugde enorm verhoogt. Je voelt je meer als een Griek en je voelt je nog meer thuis als je de taal van je Griekse vrienden spreekt. Maar hoe begin je, en hoe houd je het vast?

De 6 stappen om Grieks te spreken

Ik vind dat je verlangens moet manifesteren. Het is zo zonde om dat niet te doen. Dan ben je straks 67, gepensioneerd en dan gaat het leren van Grieks een stuk langzamer. Onze hersens veranderen nu eenmaal als we ouder worden. Dan denk je: was ik hier maar eerder mee begonnen! Als je nu begint kun je over een half jaar al een aardig mondje Grieks spreken. Is dat niet een geweldig vooruitzicht? Maar hoe zorg je er voor dat het ook werkelijk gaat gebeuren? Ik geef je 6 eenvoudige stappen die je helpen je wens te vervullen.

Stap 1 – Doelen stellen

Het hangt er natuurlijk vanaf wat jij wilt. Het is belangrijk om jouw persoonlijke doel te stellen.
Drie mogelijke doelen zijn:

  1. Ik wil de dagelijkse dingen in het Grieks kunnen doen. Vragen stellen in het hotel, boodschappen doen, bestellen, vragen naar de weg, enz.
  2. Ik wil met mijn Griekse vrienden en familie over alles kunnen spreken en alles kunnen verstaan.
  3. Ik wil de Griekse liedjes kunnen verstaan.

Stap 2- Haalbaarheid

De dagelijkse dingen kun je al in een half jaar leren. Maak je doel vervolgens ook concreet. ‘Als ik in september naar Kreta ga, dan wil ik de dagelijkse dingen kunnen zeggen en verstaan.’ Het spreken en verstaan van Grieks is veel uitgebreider en dat zul je in stukjes moeten opdelen. Stel daarvoor een paar doelen met een kortere termijn. Bijvoorbeeld: ‘Op 1 november wil ik niveau 1 afgerond hebben. In april van het jaar daarop heb ik niveau 2 geleerd, en in het jaar daarna ga ik niveau 3 op locatie in Griekenland volgen.

Stap 3 -Hoe wil je leren?

Op Griekse les in Epidavros, Griekenland
Niet voor iedereen weggelegd, maar door Grieks in Griekenland te gaan leren, kun je de taal snel eigen maken.

Wat is voor jou de beste manier om Grieks te leren? Er zijn veel mogelijkheden, dus kies iets waarmee jij het meest gelukkig bent. Er zijn verschillende vormen mogelijk voor Griekse les:

  • Wil je iedere week naar een groepscursus in Nederland?
  • Wil je een cursus online volgen, die je in je eigen tijd en tempo kunt volgen?
  • Wil je een cursus in Griekenland volgen?
  • Ga je zelf aan de slag met boekjes en oefenstof op internet?

Denk goed na wat de meeste kans van slagen heeft voor jou. Wat heb je nodig om te slagen? Hoeveel tijd kun je besteden aan Grieks leren? Hoe snel wil je leren? Bij een gedegen cursus krijg je ondersteuning van een docent, die je vragen beantwoord en de grammatica uitlegt. Tijdens een cursus in Griekenland krijg je veel spreek- en luisterervaring van echte Griekse sprekers.

Stap 4 – Planning

Maak een planning voor jezelf die haalbaar is. De meeste mensen willen de trap wel oprennen en zo snel mogelijk boven zijn. Dan raak je gefrustreerd en gedemotiveerd. Want als je teveel van jezelf vraagt, haak je af. Dat is met ieder goed voornemen zo.

Dus stel jezelf de vraag hoeveel tijd per dag of per week je aan Grieks leren kunt besteden. Maak er tijd voor vrij. En blijkt je schema niet te werken voor je, dan stel je het bij. De meesten van jullie hebben een volle agenda met werk en gezinsleven en de zorg voor anderen. Dus jouw verlangen om Grieks te leren zal al snel weer in het vat terecht komen, als je niet je tijd bewaakt. Misschien kunnen je gezinsleden je wel helpen. Eén van mijn cursisten wordt telkens door haar zoon aangespoord, die haar vraagt: ‘Mam wat heb je deze week geleerd aan Grieks? Een andere cursist heeft haar hele toilet volgehangen met briefjes met Griekse woordjes, zodat ze dagelijks leert en zichzelf herinnert aan haar verlangen om de taal echt te leren.
Begin door jouw manier van leren te kiezen. Schrijf je in voor een cursus en koop sowieso een woordenboek.

Stap 5 – Gemotiveerd blijven

Er zijn altijd momenten in ons leven waarin we de motivatie voor ons doel om Grieks te leren verliezen. Er gebeuren onverwachte dingen die je tijd en aandacht vergen. Je hebt last van stress, je bent ziek of je moet een hobbel nemen met een lastig grammaticaal onderwerp. Noem het maar op. Ik heb het zelf ook allemaal meegemaakt. Bedenk dan dat die periode er ook bij hoort. Er zijn momenten dat je even geen tijd hebt of puf hebt om Grieks te leren. Maar dat betekent niet dat je er helemaal mee ophoudt. Stel op dat moment je planning bij, maar houd er niet helemaal mee op.

Zoek bijvoorbeeld iedere dag één woord op in het woordenboek en schrijf dat op. Aan het eind van de week lees je alle woorden weer door. Dat kost je slechts 5 minuten per dag. Of volg een Facebookgroep waarin je samen met anderen Grieks leert. Ik geef ik mijn cursisten regelmatig tips om door te zetten. En niet vergeten: beloon jezelf iedere keer als je weer iets nieuws hebt geleerd. Houd het leren leuk en zorg dat het geen last wordt.

Stap 6 – Maak fouten

Fouten maken is van groot belang in een leerproces. Als je geen fouten durft te maken houd je jezelf tegen in het leren. Dan durf je nooit te spreken. Tijdens onze cursussen in Epidavros geef ik elke dag praatlessen, waarbij het gaat om het spreken. Ook al maak je daarin fouten. Zolang ik begrijp wat je zegt, verbeter ik bijvoorbeeld niet de naamvallen. Van je fouten leer je en je leert dat je niet perfect hoeft te kunnen spreken om contact te maken en plezier te hebben. Al doende leer je dan.

Ik ging eens naar de dierenarts voor pilletjes tegen wormen voor mijn katten en ik had het woord opgezocht en in mijn hoofd geprent. Daar aangekomen vroeg ik hem om pilletjes tegen de σκουλαρίκια en wachtte geduldig. Tot hij in lachen uitbarstte en het doosje van de plank pakte. Ik had om pilletjes tegen oorbellen gevraagd in plaats van wormen – σκουλήκια. Die woorden lijken zo op elkaar dat ik ze door elkaar had gehaald. Ik ben de woorden na dit hilarische voorval nooit meer vergeten.

Starten met Griekse les

Grieks leren begint bij het alfabet. Op een speelse manier kun je dat leren met plaatjes, video’s en audio. Dan volgt meteen al een kort gesprekje. Zo’n gesprekje wat je vast al veel vaker hebt gevoerd als je veel in Griekenland bent geweest:

Τι κάνεις; (Ti kánies?) – Hoe gaat ’t?
Καλά και εσύ; (Kalá, ke esí) – Goed en met jou?
Μια χαρά, που πας; (Mia chará, poe pas?) –  Uitstekend, waar ga je heen?
Πάο στο λιμάνι για καφέ.(Páo sto limani yia kafé.) – Ik ga naar de haven voor een koffie.

Langzaamaan leer je zinnen te maken met de benodigde grammatica die ik op een zo simpel mogelijke manier uitleg in het Nederlands, zodat je geen extra ballast krijgt. Telkens een stapje verder tot je hele zinnen kunt spreken en verstaan in de tegenwoordige, verleden en toekomende tijd. De cursus zit bomvol met door Grieken ingesproken audio- opnames en video’s , voor de uitspraak. Zo leer je ook op een visuele en auditieve manier. Voor alle onderdelen zijn oefeningen in PDF’s die je kunt downloaden en staan er multiple-choice-oefeningen online. In een besloten Facebookgroep, met emails, online praatlessen en webinars, ondersteun ik mijn cursisten bij hun vragen.

Wil jij de volgende keer als je in Griekenland bent, Grieks spreken met je vrienden? Dat kan echt. Gewoon beginnen met Grieks leren. Als je nu niet begint? Wanneer dan wel? En daarna kun je niveau 2 en 3 bij ons in Epidavros komen volgen. Dat is natuurlijk het allerleukste en je zult zien dat je dan enorm vooruitgaat in spreken en verstaan!

Griekse cursus online volgen

De ideale start is een online cursus, zoals Grieks online niveau 1. Een cursus voor beginners. Je begint met het leren lezen van het alfabet, en aan het eind van de cursus kun je hele zinnen maken en een gesprekje voeren. Ik heb deze cursus geschreven omdat veel mensen het prettig vinden om Grieks te leren waar en wanneer ze zelf willen. Deze cursus is een volledige basiscursus, waarmee je na 5 maanden korte gesprekjes over dagelijkse dingen kunt voeren én verstaan. Maar je kunt er natuurlijk net zo lang over doen als je zelf wilt. Op dit moment zijn er al meer dan 100 cursisten die deze cursus Grieks volgen!


Karen de Vries

Over de auteur

Karen de Vries verloor in 1986 haar hart aan Griekenland, en de Peloponnesos in het bijzonder, toen het theater van Epidaurus (Epidavros) haar betoverde. Nu woont en werkt ze ongeveer zes maanden in het jaar in Griekenland, samen met haar partner Dimitris.

Namens haar bedrijf Karidiès geeft zij in Griekenland cursussen in de Griekse taal en storytelling. Kijk ook eens op www.karidies.com.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *