De vliegvelden van Griekenland

Een bijdrage van Steven van Guilik, blogger bij Vliegen & Parkeren

Griekenland is een populaire bestemming voor zon- en strandvakanties. De vele eilanden die het land rijk is zijn stuk voor stuk prachtig, maar daardoor niet altijd even handig te bereiken. Daarom beschikt bijna ieder eiland, op de onbewoonde eilanden na natuurlijk, over één of meerdere eigen luchthavens. In dit artikel gaan we je wat meer vertellen over de luchthavens van Griekenland en vanaf welke luchthaven dichtbij huis je daar kunt geraken.

Het binnenland

Hoewel de meeste toeristen naar de losse eilanden trekken, is ook het binnenland voorzien van diverse luchthavens. De belangrijkste is bij de hoofdstad van Griekenland, Athene. Deze stad ligt op het schiereiland, bij de Golf van Aegina. Er gaat meerdere keren per dag een vlucht van Schiphol Airport naar Athene toe, met luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Transavia en Aegean. Transavia vliegt ook vanaf Eindhoven Airport en Sky Express vliegt in een directe vlucht van Brussel naar Athene toe. De vlucht duurt ongeveer 3 uur.
Een andere grote luchthaven is die van Thessaloniki in het noorden van Griekenland. De luchthaven ligt, zoals de naam al zegt, dichtbij de tweede stad van Griekenland Thessaloniki. Net als veel steden in Griekenland ligt ook deze aan het water, en wel bij de Egeïsche Zee. Transavia vliegt dagelijks naar de stad toe vanuit Schiphol en vanaf het Duitse Düsseldorf wordt er ook veel gevlogen met RyanAir en Aegean. De vlucht duurt iets minder dan 3 uur.

De Griekse eilanden

Zoals al eerder gezegd zijn vooral de eilanden bekend bij toeristen. In de zomerperiode wordt er dan ook veel gevlogen op deze eilanden vanuit verschillende luchthavens. We gaan de grootste luchthavens bij de eilanden hieronder wat beter bekijken.

Kreta

Op het grootste eiland van Griekenland, namelijk Kreta, liggen de vliegvelden aan de noordkust van het eiland. De luchthaven van Heraklion, vernoemd naar de Griekse filosoof en schrijver Nikos Kazantzakis ligt op vijf kilometer ten oosten van het centrum. Heraklion ligt relatief centraal op Kreta en is dan ook een populaire uitvalsbasis. In het westen bevindt zich de luchthaven van Chania. De luchthaven bevindt zich op het schiereiland Akrotiri, op een kleine 15 kilometer noordoosten gelegen van Chania-stad. In het oosten ligt tenslotte nog de luchthaven van Sitia dat in 2016 werd vernieuwd. Qua grootte is Heraklion Airport de tweede luchthaven van Griekenland. Dit maakt het een fijne locatie, omdat er veel naar gevlogen wordt. Er wordt vanaf Schiphol, Eindhoven Airport, maar ook Brussel en Düsseldorf gevlogen. De vlucht duurt iets meer dan 3 uur en er zijn veel directe vluchten te vinden. Vliegen naar Chania Airport kan ook, maar het kan lastiger zijn om de juiste vlucht te vinden gezien het beperktere aantal vluchten dat Chania aandoet. Transavia vliegt wel vanaf Schiphol en ook RyanAir en Condor vliegen vanaf Düsseldorf Airport.

Santorini

De Cycladen-eilanden, waaronder Santorini, liggen middenin de Egeïsche Zee en zijn te herkennen aan de typische witte Griekse huisjes met blauwe deuren en kozijnen. Santorini Airport ligt aan de oostkant van het eiland, nabij de hoofdstad Fira. Het is een klein vliegveld, waardoor er maar 6 passagiersvliegtuigen geplaatst kunnen worden. Met 3,5 uur vlieg je met Transavie van Schiphol naar Santorini toe.

Corfu

Ten westen van het vaste land van Griekenland ligt het eiland Corfu. De hoofdstad, Corfu-Stad, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en behalve het strand is ook het uitgaansleven op het eiland erg goed. De luchthaven ligt voor een groot deel in zee, waardoor het landen er soms erg spectaculair uitziet. Voornamelijk vanaf april tot oktober gaan er veel vluchten naar dit Griekse eiland toe. Zo vliegen EasyJet en Transavia in minder dan 3 uur naar Corfu toe vanuit Schiphol Airport. Ook vanaf Düsseldorf en Rotterdam Airport gaan er vluchten naar het populaire eiland toe.

Rhodos

Dichtbij de Turkse kust vind je het Griekse eiland Rhodos. Zowel de hoofdstad, Rhodos-Stad, en het vliegveld liggen aan de noordkant van het eiland. Vanaf Schiphol ben je iets minder dan 4 uur onderweg naar Rhodos. Ook wordt er weer vanuit Düsseldorf en Brussel Airport gevlogen naar het Griekse eiland.

Zakynthos

Als laatste het eiland Zakynthos ten westen van het vaste land van Griekenland en onder Kefalonia. Het eiland is onderdeel van de Ionische eilanden archipel. Vooral in de zomermaanden is het druk op de luchthaven van Zakynthos, hoewel het een erg klein vliegveld is. Er wordt vanuit Brussel en Schiphol gevlogen, waarbij je iets meer dan 3 uur onderweg bent. Onder andere Transavia en Brussels Airlines maken deze vliegreis.

Parkeren op de luchthaven

Zoals je wellicht ziet vertrekken de meeste vluchten vanaf Schiphol Airport. Hierdoor heb je keuze in de tijd dat je vliegt, maar kun je ook kiezen uit verschillende prijzen en luchtvaartmaatschappijen. Als je vliegt vanaf Amsterdam is de kans groot dat je ook wilt Schiphol parkeren. Er zijn diverse parkeeraanbieders in verschillende prijsklassen waar je de auto veilig kunt parkeren. Je parkeert met een shuttleservice, waarbij je na het parkeren met een shuttlebus naar de luchthaven wordt gebracht, of met een valetservice, waarbij je direct bij de terminal uitstapt waarna je auto wordt geparkeerd door een ervaren chauffeur van de parking. Vergelijk eenvoudig de parkeerplaatsen bij Schiphol of bij een andere luchthaven in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk en reserveer je parkeerplaats zodat je zeker bent van een plekje als je op reis gaat.

 


Steven

Over de auteur

Steven van Guilik is blogger bij  Vliegen & Parkeren, een vergelijkings- en boekingsplatform voor parkeerplaatsen bij vliegvelden. Vergelijk de parkeermogelijkheden en reserveer de gewenste parkeerplaats direct online. Dé plek om jouw nieuwe reis te starten dus.

www.vliegenenparkeren.nl

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

2 thoughts on “De vliegvelden van Griekenland

  • Voorzover ik, als geograaf, kan nagaan ligt Chania in het westen van de noordkust, Heraklion (Nikos Kazantzakis-airport) centraal op de noordkust en Sitia-airport in het oosten van die noordkust.

    Beantwoorden
    • Klopt helemaal Lex! Het stond niet helemaal lekker in het artikel. Dit hebben we aangepast en ook uitgebreid om dit te verduidelijken. Dank voor je scherpe blik en reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *