De aantrekkingskracht van Meteora

De gemeente Kalambaka wil de naam laten wijzigen in Meteora, zo laat de burgemeester weten. Best bijzonder dat een Griekse gemeente de eigen naam wil laten omzetten. Toch snap ik de reden zeer goed en laat zich deze ook niet lastig raden. Toerisme is immers van levensbelang en waarom zou je als gemeente jezelf niet profileren als dé bestemming in de regio. De naam Meteora is immers onmiskenbaar verbonden aan de kloosterformaties op de rotspilaren en kent een wereldwijde aantrekkingskracht.

UNESCO Werelderfgoed

Kalambaka ligt aan de voet van de groep rotspilaren waar de wereldberoemde kloosters van Meteora op de toppen zijn gesitueerd. In de omgeving zijn al sinds 9e eeuw sporen te vinden van religieuze bewoners die zich probeerden te nestelen in de rotsen. Meteora staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst sinds 1988.

Meteora is uniek in alle opzichten

Meteora rotsformatie
De restanten van eerdere bouwwerken in de rotsen zijn nog goed zichtbaar op plekken zoals deze.

We schrijven het jaar 2010 als ik voor het eerst de kloosters van Meteora bezoek. Eigenlijk was dit ook één van de onderliggende redenen waarom we besloten het Griekse vasteland aan te doen dat jaar. De omgeving is simpelweg prachtig. Meteora is vanuit Parga goed bereikbaar, maar je bent zeker wel een aantal uren onderweg. Meteora bestaat uit rotsformaties die miljoenen jaren geleden door wind en water zijn uitgesleten. Ze vormen de onmiskenbare hoofdrolspelers in het landschap. Van meer dan 20 kloosters in de hoogtijdagen zijn er nu slechts zes die de tand des tijds (en de Tweede Wereldoorlog) hebben overleefd. Zeer bijzonder om de tocht naar boven te maken. Het uitzicht is verbluffend. Ook het besef hoe monniken hier hebben geleefd en alle goederen met touwliften naar boven gehesen werden wordt dan pijnlijk duidelijk. De trappen naar boven zoals we ze nu kennen bestonden toen uiteraard nog niet.

Breng je een bezoek aan het Griekse vasteland dan mag een bezoek aan het betoverende Meteora zeker niet ontbreken.

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *