Rhodos, je hart verliezen aan de oude stad

Rhodos is een geweldig veelzijdige bestemming in Griekenland. Ja, het is er druk in de zomer maar er zijn genoeg plekjes die zelfs de meest doorgewinterde Griekofiel kan bekoren. Zo bleek ook uit het treffend verwoorde gastblog over Rhodos van Frederiek Lommen. Het is het grootste eiland uit de eilandengroep de Dodekanesos en de op drie na grootste van heel Griekenland. Zon, zee en cultuur vind je hier dus in overvloed! Als klap op de vuurpijl is het oude deel van Rhodos-stad één van de meest indrukwekkende steden rond de Middellandse Zee, en alleen al daarom een bezoek waard. Grote kans dat je net als ik je hart verliest aan deze karakteristieke oude stad. Niet voor niets is dit prachtige bewaard gebleven middeleeuwse ommuurde deel in 1988 door UNESCO opgenomen als World Heritage.

Wat voor mij de doorslag gaf om voor Rhodos te kiezen is dat het echt voor iedereen wat te bieden heeft. De veelzijdigheid is fantastisch. Van prachtige stranden tot historie en als kers op de taart het unieke oude deel van Rhodos-stad. De vliegtijd is ondanks dat het dichtbij de Turkse kust ligt met ongeveer 3 uur en 45 minuten goed te doen. Ook met kinderen. Het kan zelfs in bijna 3 uur zo bleek bij ons. Ja ook een vliegtuig heeft baat bij wind mee!

Enkele pareltjes op Rhodos

Wil je weg van de massa, en een kleinschalige accommodatie op Rhodos boeken?

Bekijk meer accommodaties op Rhodos

Rhodos bezienswaardigheden: mijn tips en ervaringen

Rhodos is een eiland vol bezienswaardigheden. Een flink aantal zijn wel erg toeristisch en behoorlijk druk in het hoogseizoen. Dat is helaas de ‘vloek’ van de trekpleisters. Maar als je daar rekening mee houdt zijn ze echt wel de moeite waard. Een auto huren op Rhodos is sowieso een goed idee, dan kun je er lekker mee op uit. Een aantal bezienswaardigheden en uitjes op en rond Rhodos die ik kan aanraden en je niet mag missen zijn:

  • Het unieke oude deel van Rhodos-stad: door Unesco uitgeroepen tot World Heritage
  • Lindos en de akropolis van Lindos
  • Symi: het sponzeneiland
  • Het strand van Tsambika
  • De akropolis van Rhodos met het mooi gerestaureerde stadion
  • Petaloudes: de vlindervallei

Het oude deel van Rhodos-stad

Als je de kaart van Rhodos erbij pakt en inzoomt op de stad, dan kun je het niet missen. De oude stad van Rhodos is ommuurd als twee armen die deze oudheid koste wat het kost wil beschermen. En met succes want het is niet voor niets door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Eerlijk is eerlijk, het oude deel heeft mij echt verrast. Zodra je de oude stadsmuren doorloopt waan je jezelf in een soort openluchtmuseum wat ondanks het drukke toerisme de sfeer goed weet te pakken.

Een wandeling door de oude slotgracht kán heel mooi zijn. Let wel op dat je dit doet als de temperatuur niet te hoog is en je genoeg water mee hebt. Er zijn namelijk maar weinig uitgangen onderweg, dus als je gaat, dan moet je ook even doorstampen. Het is wel een mooie en bijzondere wandeling en een goede manier om de hectiek van de stad even te ontsnappen.

Lindos en de akropolis van Lindos

Wanneer je op Rhodos landt kun je er niet omheen: Lindos. Eén van de trekpleisters op het eiland. De weg ernaartoe is vanuit Rhodos-stad goed te doen. De kwaliteit van het wegdek is prima en het grootste deel is autoweg. Let erop dat je in het hoogseizoen er zo vroeg mogelijk heen gaat, nog voor de touringcars arriveren. Vlak voor Lindos is een fotostopmogelijkheid met een mooi uitzicht op de witte huisjes en de akropolis erboven.

Als je de navigatie gebruikt om naar de akropolis te navigeren kun je het beste de auto parkeren op de grote parkeerplaats vlak voor Lindos. Van daaruit gaat een weggetje naar beneden, richting het centrale plein. Hier kun je gemakkelijk de smalle straatjes van Lindos doorlopen en de bordjes met ‘akropolis’ volgen. De entree in het hoogseizoen voor de akropolis is €12. Dat vond ik best veel, in vergelijking met andere monumenten waar je doorgaans €6 betaalt. Je kunt vanaf 8.00 uur in de ochtend het terrein al op. Nog voor de grote bussen er zijn. Een ander moment is rond de klok van 16.00 uur wanneer het iets rustiger is.

De akropolis zelf is een mengeling van de oude burcht, en een poging om de sfeer van de antieke akropolis terug te brengen. Zo zijn een aantal zuilenrijen gerestaureerd en vervangen en is een deel van de tempel teruggebracht naar de oude staat. Het uitzicht vanaf de akropolis is erg mooi, maar afgezien van de zuilen is er niet heel veel meer te zien. Desondanks wel een must-see als je op Rhodos bent.

Symi, het sponzeneiland

Vanuit de Mandraki-haven in Rhodos-stad vertrekken dagelijks vele boten naar Symi. Reken ongeveer 1,5 uur voor de boottocht. Het eiland was in de hoogtijdagen bekend als het centrum van de natuurlijke sponzen. Dat is tegenwoordig wel anders, maar nog steeds wordt Symi het sponzeneiland genoemd. Nu is het vooral afhankelijk van het toerisme. Veel boten doen onderweg naar Symi het Panormitis-klooster aan. Een heel mooi gelegen klooster met de bekende klokkentoren. Daarna vaart men door naar het haventje van Symi. Wat zo bijzonder is aan Symi zijn de vele villa’s die in pasteltinten geschilderd zijn, en als een amfitheater je tegemoet komen. Een bijzonder sfeervol gezicht. Veel huizen worden tegenwoordig opgekocht om opgeknapt te worden. Er zijn vele taverna’s te vinden en het slenteren door de smalle straatjes omhoog biedt vanaf elke plek weer een ander mooi uitzicht.

Tsambika beach

Rhodos heeft vele mooie stranden en baaitjes. Een flink aantal zijn echter niet meer onbekend bij de massa en daardoor zijn vele in het hoogseizoen behoorlijk druk. Tsambika beach, gelegen aan de oostkant van Rhodos is het strand dat eigendom is van het vlakbij gelegen klooster. Hierdoor is het zandstrand niet volgebouwd met hoge hotels. Het strand is makkelijk toegankelijk met de auto (geen klotsende oksels) en er is doorgaans voldoende parkeergelegenheid. Het strand ligt tussen twee rotspartijen en de bodem loopt geleidelijk af. Echt een aanrader. Ook voor gezinnen met kinderen uitermate geschikt.

De akropolis van Rhodos

Op een paar kilometer afstand van Rhodos-stad ligt een verborgen pareltje uit de oudheid. De akropolis van Rhodos bestaat onder andere uit de restanten van de tempel van Apollo, een Odeon en een prachtig stadion. De toegang tot het gehele terrein is gratis en je kunt er heerlijk rustig rondlopen als je er in de ochtend heen gaat.

De vlindervallei

Zeg je Rhodos dan zeg je de vlindervallei. Petaloudes is het Griekse woord voor vlinders. Een groot nadeel van deze vallei is de bekendheid ervan. In de drukke maanden van de zomer overspoelen vele toeristen deze anders zo rustige en prachtige plek. De omgeving is er namelijk prachtig. De slingerende paadjes in de vallei langs de kleine rivier is namelijk alleen al een wandeling waard. De bekende vlinders zoeken de welkome schaduw op in deze vallei en er zijn er duizenden te vinden.


Ga je jouw vakantie naar Rhodos boeken?

Bekijk meer accommodaties op Rhodos


Het actuele weer op Rhodos

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *