De Peloponnesos, verrassend veelzijdig

Net als De Zagoria biedt het schiereiland de Peloponnesos de ideale combinatie van het vasteland en het gevoel van een eiland. Omringd door zee, maar de verbinding met het vasteland en Athene op bereikbare afstand. De Peloponnesos vind ik zelf een geweldige bestemming omdat het nog niet massaal ontdekt is. Voor een ‘cultuursnuiver’ zoals ik zijn er zoveel geweldige archeologische locaties te vinden! Uiteraard vind je er wel veel toeristen die naar de bekende trekpleisters afreizen zoals Olympia, Epidaurus, Mycene, Nauplion, Sparta en (het kanaal van) Korinthe. Maar als je op eigen gelegenheid daar naartoe kunt reizen kun je die drukte meestal wel ontwijken. Doorgaans de meeste vluchten naar de Peloponnesos landen vanuit Nederland op Kalamata. In het noorden van de Peloponnesos kun je eventueel ook aanvliegen op de luchthaven nabij Patras, de havenstad. De luchthaven van Kalamata is zeer primitief en verwerkt in de zomer eigenlijk meer toeristen dan het aankan.

Griekse archeologische vindplaatsen in overvloed

Als ik in het begin van het jaar weer op zoek ga naar een Griekse bestemming kijk ik altijd als eerste wat er voor archeologische vindplaatsen in de buurt zijn. De overblijfselen van een tempel, restanten van een antiek theater of prachtige mozaïeken bijvoorbeeld. Op de Peloponnesos kunnen cultuursnuivers zoals ik hun hart ophalen. Bekendste plek is natuurlijk Olympia met het stadion. Mycene is een andere publiekstrekker met de vaak gefotografeerde ‘leeuwenpoort’. Je kunt deze locatie vaak goed combineren met een bezoek aan Epidaurus met het grootste best bewaarde theater in Griekenland. Andere plekken die niet op je ’to-do-list’ mogen ontbreken is een bezoek aan Sparta en het kanaal van Korinthe. Ook zijn er nog veel verborgen juweeltjes zoals de minder bekende archeologische opgraving in de omgeving van Messini. Zit je zuidelijker dan is het ook leuk om de oude Venetiaanse forten te bezoeken zoals die in Koroni waar een Grieks klooster in is gevestigd dat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Mijn tip: bezoek Mystras (ook wel geschreven als Mistrás). Deze ‘spookstad’ uit de laat-Byzantijnse tijd is een indrukwekkende locatie met ruïnes, koepelkerkjes en een oude vesting boven op de heuveltop.

Mycene, Nafplion, Kanaal van Korinthe en Epidaurus

Bekijk een impressie van mijn reis door het noorden van de Peloponnesos:

Het zuiden van de Peloponnesos verkennen

Kalamata (bekend van de smaakvolle olijven) is een mooie uitvalsbasis om het zuiden van de Peloponnesos te ontdekken. Pittoreske plaatsjes zoals Stoupa en Kardamili zijn meestal de badplaatsen waar veel toeristen naar toe gaan. Wil je liever weg van de massa? Denk dan eens aan reisaanbieder Eliza was here die kleinschalige accommodaties op de Peloponnesos aanbiedt waar vaak een huurauto bij de reissom is inbegrepen. Ideaal om historische locaties te bezoeken, zoals Olympia of Sparta bijvoorbeeld.

Bezienswaardigheden in het zuiden:

  • Olympia
  • Antiek Messene (Messinia)
  • Sparta
  • Mystras
  • Pittoreske dorpjes langs de kust zoals Koroni, Methoni en Pylos
  • Talloze Venetiaanse forten

 

Olympia, Sparta, Mystras en antiek Messene

Bekijk een impressie van de vele prachtige bezienswaardigheden:

Vakantie Peloponnesos boeken?

De Peloponnesos vind ik oprecht één van de mooiste bestemmingen in Griekenland. Alleen al de culturele rijkdommen in Olympia, Sparta en Mystras zijn de moeite waard om er naartoe te reizen. In het zuiden kun je via Kalamata de rustieke kustplaatsjes Stoupa en Kardamili vinden. Zelf vind ik Methoni en Koroni een aanrader, waar de Venetiaanse invloeden dankzij de aanwezigheid van de oude forten nog steeds voelbaar is.

Liefhebbers van een Fly & Drive kunnen hun hart ophalen. Via mooie kustroutes vanaf Kalamata, kun je zo doorrijden naar Epidavros. Vanuit daar kun je het noorden van de Peloponnesos doorrijden, om via de brugverbinding de oversteek te maken, en vervolgens via Preveza weer terug naar Nederland te vliegen.

Wanneer je van kleinschalige accommodaties houdt, dan is reizen met Eliza was here een aanrader. Prachtige appartementen, weg van de massa. En altijd inclusief een huurauto om de omgeving goed te kunnen verkennen.

Enkele pareltjes op dit schiereiland

Bekijk meer accommodaties op de Peloponnesos

Het actuele weer op de Peloponnesos

 

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *