Parga, parel van het Griekse vasteland

Parga Griekenland is echt een pareltje van het Griekse vasteland. De ligging van het plaatsje in de provincie Epirus – direct aan zee – is ideaal. De promenade langs het zandstrand leent zich uitstekend om er ’s avonds nog eens lekker op uit te gaan voor een avondwandeling. Vanuit Parga kun je gemakkelijk diverse Griekse bestemmingen in het gebied dat De Zagoria heet bezoeken. Het gezellige plaatsje Parga is opgebouwd tegen de heuvels en ligt pal aan zee. De sfeervolle baai met helder water en de promenade langs het strand kent vele gezellige taverna’s. Een groot voordeel is het zandstrand, waar je doorgaans vaak kiezelstranden tegenkomt.

Binnen drie uur van Amsterdam naar Parga vliegen

In een kleine 3 uur bereik je vanaf Amsterdam met het vliegtuig de dichtstbijzijnde Griekse luchthaven Preveza. Dit kleine vliegveld ligt boven het schiereiland Lefkas en ligt op een klein uurtje rijden van Parga. De route voert langs de kustlijn en is goed te berijden. In Parga kun je zelf een auto huren, of op het vliegveld Preveza een auto huren. Indien je de reis combineert met een bezoek of verblijf op het schiereiland Lefkas, kun je de auto ook weer achterlaten op het vliegveld.

Een ander gezicht van Griekenland

Waar het gros van de toeristen de Griekse eilanden opzoekt, biedt de Zagoria een geheel ander gezicht van het Griekse landschap. De bosrijke omgeving van Parga met vele naaldbomen, loofbomen en andere groene vegitatie maakt in combinatie van heuvels, bergen en slingerende riviertjes het tot een sprookjesachtige omgeving wat in schril contrast staat tot de vaak droge en dorre natuur waar de Griekse eilanden mee te maken hebben.

Alles binnen handbereik

Toen wij verbleven in Parga vonden wij het feit dat alles op loopafstand te doen is het grote pluspunt. Dit in combinatie met de geweldige sfeer maakt het tot onze favoriet. Onze accommodatie (Appartementencomplex Enetiko) lag net buiten het centrum. Aan de overkant van de weg lag een supermarktje voor de dagelijkse benodigheden. Met vijf minuten lopen was je op de promenade langs het strand. In de avond een lekker restaurantje uitzoeken en na het eten nog even langs de winkeltjes. Het strand (een zandstrand!) direct aan de promenade is ook ideaal. Wel kan het al vrij snel druk zijn. In de baai ligt een klein eilandje met een kerkje en aan de rand van de stad ligt het oude fort van Ali Pasha. Parga heeft qua winkels alles wat een Grieks stadje moet hebben. Van traditionele souvenirswinkel tot bakker om de hoek. Vanuit Parga kun je verder ook vrij gemakkelijk andere plaatsen en de bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Parga

De Vikoskloof is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid in de omgeving van Parga. Deze kloof is ongeveer 20 kilometer lang en op de diepste gedeelten zelfs ruim 1,5 kilometer diep. De beperkte breedte van de kloof (tot maximaal 400 meter) maakt het hierdoor zelfs de diepste kloof ter wereld en staat derhalve ook in het Guinness Book of Records vermeld. Vanaf een speciaal ingerichte uitkijkpost heb je een prachtig uitzicht over de kloof.

Vlakbij het dorpje Kipi (ongeveer 2 uur rijden vanaf Parga) zijn de bekende stenen boogbruggen te vinden. Onderweg ernaartoe kun je stoppen in de plaats Ioannina. Een stadje prachtig gelegen aan een meer. Er vlakbij ligt Dodoni met een fraai amfitheater en restanten van tempels. Vanuit Parga gaan ook georganiseerde excursies naar de Meteora kloosters.

Doen wanneer je in Parga bent:

  • Avondwandeling maken over de boulevard en ervaar de gemoedelijke sfeer
  • De indrukwekkende Vikoskloof bezoeken
  • Stenen boogbruggen in Kipi bezoeken
  • Excursie naar de kloosters in Meteora (bij het plaatsje Kalambaka) boeken, of op eigen gelegenheid gaan
  • Archeologische opgraving en het amfitheater van Dodoni bezoeken vlakbij Ioannina
  • Dagtripje naar Ioannina
  • Kasteel van Ali Pasha bezoeken
  • Dagtochtje Lefkas maken
  • En bovenal: genieten!

Pareltjes in Parga

Even weg van de massa, en de sfeer van Parga opzoeken wanneer jij dat wilt? Bekijk dan deze fijne kleinschalige accommodaties in Parga en omgeving.

Bekijk meer accommodaties

Het actuele weer in Parga

 

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *