Lesbos, rijk aan charme en cultuur

Lesbos is een prachtig eiland in de Egeïsche zee, vlak voor de kust van Turkije. Het eiland staat ook wel bekend als Lesvos. Met zijn 1.630 vierkante kilometer oppervlakte is dit een van de drie grootste Griekse eilanden. Volgens de laatst bekende telling in 2020 telde het eiland zo’n 114.880 inwoners, waarvan een derde in de hoofdstad Mytilini woont. Je kunt op het eiland genieten van uiteenlopende activiteiten, van zwemmen in zee en zonnebaden, tot badderen in warmwaterbronnen, wandelen en fietsen of avontuurlijke (water)sporten. Dankzij de lange historie is het eiland al jaren in trek en kun je er uitstekend genieten van cultuur en geschiedenis, divers natuurschoon en uiteraard de heerlijke Griekse keuken.

Het eiland ligt in de noordoostelijke Egeïsche zee, dicht bij de Turkse kust. Het landschap van Lesbos is zeer gevarieerd met zijn bergen, bossen, stranden, wijngaarden en vele olijfboomgaarden. Het hoogste punt op het eiland is de top van de berg Lepetymnos, die op een hoogte van 968 meter boven zeeniveau ligt. Er is nog wel eens discussie of het écht de hoogste is, want in het zuiden ligt z’n concurrent. Deze berg wordt ook wel Olympos genoemd en zou officieel net een meter minder hoog zijn. Niet te verwarren met de gelijknamige mythische berg vlakbij Thessaloniki overigens.

Lesbos heeft een rijke geschiedenis en cultuur en is bekend om zijn middeleeuwse kastelen, warmwaterbronnen, Griekse opgravingen uit de oudheid en literaire geschiedenis. De beroemde dichteres Sappho was afkomstig van Lesbos en is onlosmakelijk verbonden met het eiland.

Het eiland trekt jaarlijks vele toeristen van over de hele wereld vanwege zijn prachtige landschap, natuurlijke schoonheid en rijke geschiedenis en cultuur. De vliegtijd vanuit Nederland naar Lesbos is afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de route die je kiest. Gemiddeld duurt een vlucht van Amsterdam naar Lesbos ongeveer 3,5 uur. Goed te doen toch?

Enkele pareltjes op Lesbos

Wil je weg van de massa, en een kleinschalige accommodatie op Lesbos boeken? Bekijk dan hier alvast wat leuke accommodaties om alvast bij weg te dromen. We hebben je gewaarschuwd 🙂

Bekijk meer accommodaties op Lesbos

De aantrekkingskracht van Lesbos

Het aantal toeristen dat Lesbos bezoekt verschilt per jaar. Het aantal is afhankelijk van allerlei factoren, zoals politieke en economische situaties in de wereld en op het eiland zelf, reistrends en het weer. Het toerisme op Lesbos heeft enkele moeilijke jaren gehad vanwege de vluchtelingencrisis die in 2015 begon. Als bezoeker van Lesbos is het lastig te bevatten dat deze problematiek de vaste bewoners in z’n greep houdt omdat je als toerist hier bizar weinig van merkt. Naast de jaarlijkse toeristen reizen ook veel vrijwilligers af naar het eiland om er te helpen. In 2019, vóór de uitbraak van de coronapandemie, bezochten ongeveer 200.000 toeristen Lesbos, waarvan het grootste deel uit Europa kwam. Voornamelijk uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Scandinavië. De meeste toeristen bezoeken het eiland tijdens de zomermaanden, van mei tot september.

De kustlijn van Lesbos heeft een totale lengte van ongeveer 370 kilometer. Dankzij de vele inhammen, baaien en stranden, evenals rotsachtige kliffen en heuvels die steil naar de zee aflopen is de kust zeer divers. Ook vind je er enkele van de meest pittoreske vissersdorpjes en jachthavens van de Egeïsche zee.

Het nachtleven

Het nachtleven op Lesbos is over het algemeen rustiger dan op sommige andere populaire toeristische Griekse bestemmingen, maar er zijn nog steeds enkele leuke bars, clubs en restaurants waar bezoekers kunnen genieten van een avondje uit. De grootste stad op het eiland, Mytilini, heeft de meeste opties voor het nachtleven. Hier zijn verschillende bars en clubs te vinden, variërend van gezellige tavernes tot chique lounges. In de zomermaanden is het nachtleven op Lesbos actiever, omdat er meer toeristen op het eiland zijn.

Openbaar vervoer op Lesbos

Het openbaar vervoer op Lesbos is vrij beperkt en onregelmatig, vooral buiten de steden en dorpen. Er rijden op het eiland enkele bussen die de verschillende delen van het eiland met elkaar verbinden, maar deze bussen rijden niet vaak en de dienstregeling kan variëren, afhankelijk van het seizoen en de dag van de week. Daarnaast zijn er enkele lokale taxidiensten beschikbaar, maar deze kunnen duur zijn en het kan soms moeilijk zijn om een taxi te vinden.

Bijzondere bezienswaardigheden op Lesbos

Lesbos is een prachtig eiland met veel bezienswaardigheden en activiteiten om te verkennen en te doen. Hier zijn enkele van de meest populaire bezienswaardigheden op Lesbos, waarvan we enkele hierboven al kort hebben aangehaald.

Het middeleeuwse kasteel van Mytilini
Dit kasteel dateert uit de Byzantijnse periode en ligt in de hoofdstad Mytilini, ook wel Mytilene genoemd. Het kasteel biedt een prachtig uitzicht op de stad en de zee.

Het stadje Molyvos
Dit charmante middeleeuwse stadje, ook wel bekend als Mythimna, ligt in het noorden van Lesbos en heeft smalle straatjes, mooie huizen en een kasteelruïne. In het voorjaar zijn er enkele straatjes die overdekt worden door de klimplant Wisteria, ook wel bekend als blauwe regen. Wanneer deze bloeit levert dit sprookjesachtige taferelen op!

Petrified Forest of versteend woud
Dit natuurlijke wonder is een van de belangrijkste geologische bezienswaardigheden van het eiland en is een beschermd gebied. Het is een verzameling versteende bomen die meer dan 20 miljoen jaar geleden zijn ontstaan.

Warmwaterbronnen
Lesbos heeft verschillende warmwaterbronnen waar bezoekers kunnen genieten van therapeutische baden. De populairste bronnen zijn Thermi, Eftalou en Polichnitos.

Archeologische opgravingen of oude overblijfselen
Lesbos heeft een rijke geschiedenis en er zijn verschillende oude archeologische plekken te bezoeken, zoals het Romeinse aquaduct in Moria, het Romeinse theater in Mytilini en de overblijfselen van de tempel van Klopedi. Het aquaduct is van verval gered en gerestaureerd. Vanuit de verte zie je het aquaduct verschijnen, tussen de vele olijfbomen. Van het Romeinse theater is alleen de grandeur nog te herkennen. Het terrein ligt vol met onderdelen die zorgvuldig in kaart zijn gebracht.

Stranden
Lesbos heeft vele mooie stranden, variërend van drukke stranden met watersportactiviteiten tot afgelegen baaien om te ontspannen en te genieten van de zon en de zee. Enkele populaire stranden zijn Vatera, Skala Eressos, Petra en Anaxos.

Kloosters
Lesbos telt verschillende kloosters die een bezoekje waard zijn, waaronder het klooster van Limonos, het klooster van Ipsilou en het klooster van Agios Raphael. Deze kloosters hebben allemaal een rijke geschiedenis en prachtige architectuur.


Wat kun je allemaal doen op Lesbos?

Op het Griekse eiland Lesbos vind je tal van activiteiten en bezienswaardigheden. Hieronder volgen enkele suggesties, maar als je zelf tips hebt, zijn die natuurlijk van harte welkom. Laat gerust een opmerking achter onder dit artikel, vinden we leuk!

 • Bezoek de stad Mytilini
  De hoofdstad van Lesbos, Mytilini, heeft een mooie haven, historische gebouwen, musea, kerken en winkels. Wandel door de geplaveide straten en proef de lokale keuken in een van de vele restaurants en cafés.
 • Verken de oude stad Molyvos
  Molyvos is één van de meest pittoreske plekjes van Lesbos, met geplaveide straatjes, middeleeuwse kastelen en een oude Griekse haven.
 • Ontdek de stranden
  Lesbos heeft vele mooie stranden, waaronder Vatera, Eresos, Skala Kallonis, Petra en Anaxos. Het eiland biedt veel mogelijkheden om te zwemmen, snorkelen en zonnebaden.
 • Bezoek het Petrified Forest in Sigri
  Het Griekse eiland heeft een uniek natuurmonument, het Petrified Forest, waar je fossiele bomen kunt zien die ongeveer 20 miljoen jaar oud zijn. Dit versteende woud ligt in de buurt van Sigri in het noordwesten van het eiland.
 • Verken het eiland te voet
  Het eiland heeft vele wandelpaden die door prachtige landschappen lopen, waar je de berg Olympos vindt, maar ook de kloven van Mesa en Polichnitos en de heuvels rondom Skala Sykamnias.
 • Proef de lokale keuken
  Lesbos heeft een rijke culinaire traditie, met verse vis, olijfolie, geitenkaas, honing en lokale wijnen. Bezoek een van de tavernes om de lokale specialiteiten te proeven. Verderop lees je meer over de Griekse keuken op Lesbos. En als Ouzo-hoofdstad van Griekenland mag je zeker een bezoek aan een ouzo-museum niet missen. Ouzo van Lesbos (zoals Ouzo Plomari) wordt gezien als de beste kwaliteit van Griekenland.
 • Ga vogels kijken
  Lesbos is een belangrijk toevluchtsoord voor trekvogels en biedt een thuis aan vele vogelsoorten, waaronder ooievaars, flamingo’s, pelikanen en reigers. Er zijn diverse vogelobservatiepunten op het eiland. Behalve de hiervoor genoemde vogelsoorten, zijn er nog een paar bijzondere vogels die op Lesbos broeden: de bruinkeeltortolaan, de izabeltapuit, de Aziatische steenpatrijs en de smyrnagors. Ook zul je zo nu en dan de bedreigde Mediterrane monniksrob kunnen spotten. Bovendien is het eiland de enige plaats in Europa waar de Kaukasuseekhoorn leeft.
 • Bezoek de thermische bronnen
  Lesbos heeft verschillende thermale bronnen die bekend staan om hun genezende eigenschappen. Je kunt de thermale baden of warmwaterbronnen bezoeken in Gera, Polichnitos, Lisvori en Eftalou.

Dit zijn natuurlijk slechts enkele voorbeelden van de vele dingen die je kunt doen op Lesbos. Het eiland biedt voor elk wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in cultuur, natuur of avontuurlijke activiteiten. Het eiland is zeer divers en je zult je er dan ook niet snel vervelen.

Voor de avontuurlijkere bezoekers kun je ook:

 • Paragliden
  Er zijn verschillende locaties op het eiland waar je kunt paragliden en genieten van het prachtige uitzicht op de Egeïsche zee en de bergen.
 • Kitesurfen en windsurfen
  Lesbos heeft uitstekende omstandigheden voor kitesurfen en windsurfen, vooral in de baai van Kalloni en het strand van Vatera.
 • Mountainbiken
  Lesbos heeft verschillende bergen en heuvels met uitdagende routes voor mountainbikers. Je kunt bijvoorbeeld fietsen huren in Molyvos.
 • Duiken
  Ontdek de onderwaterwereld van Lesbos door te duiken in de Egeïsche zee. Er zijn verschillende duikscholen op het eiland die beginners en ervaren duikers begeleiden zoals het duikcentrum in Charamida.

Minder bekend op Lesbos

Lesbos is een groot eiland met ook enkele minder bekende plekken die absoluut een bezoek waard zijn, zoals:

 • Agiassos: Dit mooie bergdorp ligt in het midden van het eiland en heeft smalle straatjes, traditionele huizen en een prachtig uitzicht op de omgeving. Agiassos staat bekend om zijn traditionele kleding en aardewerk.
 • Kalloni: Dit charmante stadje is gelegen aan de baai van Kalloni en is omgeven door olijfboomgaarden. Het heeft een groot centraal plein en een mooie kerk en is ook beroemd om zijn lokale vismarkt.
 • Vrisa: Dit dorp ligt in het zuiden van Lesbos en is een van de weinige dorpen op het eiland waar nog traditionele pottenbakkers aan het werk zijn. Bezoekers kunnen de pottenbakkers en de ambacht van pottenbakken van dichtbij zien.
 • Skoutaros: Dit dorp ligt in het westen van het eiland en heeft een prachtig uitzicht op de Egeïsche zee. Het is beroemd om zijn honingproductie en heeft verschillende bijenkorven rondom het dorp.
 • Polichnitos: Dit stadje ligt in het zuiden van Lesbos en staat bekend om zijn thermale bronnen en modderbaden. Bezoekers kunnen genieten van therapeutische baden en modderbehandelingen in het lokale spa-resort.
 • Sigri: Dit vissersdorp ligt in het westen van Lesbos en heeft een prachtig strand en een museum gewijd aan de geologie van het eiland en het versteende woud (Petrified Forest).
 • Tarti Beach: Dit strand ligt in het noorden van Lesbos en is een verborgen juweeltje met kristalhelder water en prachtige kliffen en rotsformaties. Het strand is alleen bereikbaar via een onverharde weg, maar is de moeite waard om een bezoekje te brengen.

Ga je jouw vakantie naar Lesbos boeken?

Bekijk meer accommodaties op Lesbos


Waar komt de naam Lesbos vandaan?

De oorsprong van de naam Lesbos is niet helemaal duidelijk, maar er zijn verschillende theorieën over. Een van de meest geaccepteerde theorieën is dat de naam afkomstig is van de Myceense naam voor het eiland, Lesvos. Een andere theorie is dat de naam afkomstig is van een van de zonen van de legendarische Griekse held Lapithos.

Een meer recente en controversiële theorie is dat de naam Lesbos is afgeleid van de term ‘lesbia’, die werd gebruikt door de oude dichteres Sappho, die op het eiland werd geboren en woonde. Sappho schreef veel liefdesgedichten gericht aan vrouwen en deze gedichten werden later bekend als de lesbische liefdesgedichten. Als gevolg hiervan wordt het woord ‘lesbisch’ tegenwoordig gebruikt om homoseksualiteit bij vrouwen te beschrijven.

Wat voor klimaat is het op Lesbos?

Het klimaat op Lesbos is mild en mediterraan te noemen. De beste tijd om naar Lesbos te reizen is in de maanden april tot en met oktober. Dan is het behaaglijk tot zeer warm en relatief droog. De hoogste temperaturen komen voor in augustus, terwijl januari over het algemeen de koudste maand is. De watertemperatuur verschilt vanzelfsprekend ook per seizoen. In de zomer kan de temperatuur van het water oplopen tot maar liefst 26 graden, terwijl het water in de winter rond de 15°C ligt.

Gemiddeld liggen de temperaturen in de maanden juli en augustus het hoogst, zo rond de 30°C. De wintermaanden zijn mild en regenachtig, met gemiddelde temperaturen tussen de 10°C en 15°C. In de zomer valt er nauwelijks regen en is het risico op natuurbranden erg hoog. Een fenomeen waar Griekenland helaas jaarlijks mee te maken heeft.

Het actuele weer op Lesbos

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

4 thoughts on “Lesbos, rijk aan charme en cultuur

 • “ Het hoogste punt op het eiland is de top van de berg Lepetymnos, die op een hoogte van 968 meter boven zeeniveau ligt. Deze berg wordt ook wel Olympos“.

  Lepetymnos in het noorden en Olympos in het zuiden. Twee verschillende bergen. 😉

  Beantwoorden
  • Dank voor je reactie Peter, scherp! Ik zie dat ik een deel ertussen vergeten was. Ik wilde iets aanhalen over de onderlinge strijd welke berg nou het hoogste was aangezien het een meter verschilt. Soms wil je iets tè snel online zetten 🙂 Doordat dit deel ontbrak klopte het inderdaad niet. Heb het gelijk aangepast. Nogmaals dank voor je feedback. Groet, Arjan

 • Hoi Arjan,

  Ik ben dus 5 weken geleden voor het eerst in Griekenland geweest.

  Wij waren in een kleinschalig appartementen complex in Petra, Lesvos……

  Om een lang verhaal kort te maken, ik ben om! Wat een geweldige sfeer, vriendelijke mensen, geen massa toerisme, maar toch elke avond gezellig!

  Ik hou ook erg van lekker eten en drinken en dat was daar ook absoluut top! Als kaas hater werd er overal rekening mee gehouden, en de gerechten smaakten er niet minder om!

  Kortom, ik ben dusdanig verliefd op dat plekje, dat wij in oktober nog lekker een week gaan`!

  Ik hou ook van koken, en dan voornamelijk buiten op de BBQ en met de dutch ovens….. Stifado is een heerlijk gercht wat daar goed bij past dus dat staat er nu op…….

  Bedankt voor alle info, en je gaat meer ervaringen van ons horen…..

  Groetjes, Joke en ZZ Tom

  Beantwoorden
  • Hoi Tom en Joke,

   Wat gaaf dat jullie voor het eerst naar Griekenland zijn geweest en dat het zo goed is bevallen! Vorig jaar ben ik ook in Petra geweest op Lesbos. Een gezellig plaatsje en mooie uitvalsbasis voor de rest van het eiland. Ben heel benieuwd naar de Stifado uit de dutch oven, ideaal om het er lekker op te laten stoven. Slim bedacht!

   Heel veel Griekenland-plezier gewenst via Griekipedia én alvast voor oktober!

   Groetjes van Arjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *