Kos, het fietseiland van Griekenland

Het Griekse eiland Kos maakt deel uit van de Dodekanesos en ligt dichtbij Turkije (ongeveer 7 kilometer). Voor deze Griekse bestemming is de vliegtijd vanaf Amsterdam ongeveer 3 uur en 3 kwartier. De Turkse invloeden zijn overal op het eiland zichtbaar door de aanwezigheid van verschillende moskeeën en minaretten. Kos wordt ook wel het fiets-eiland van Griekenland genoemd. Op het eiland kun je in de hoofdstad dan ook veel fietsverhuurders vinden. Voor een week betaal je ongeveer €30 als je een normale fiets wilt huren. Qua fietspaden liggen er naast de wegen in de stad wel een aantal fietspaden, maar verwacht geen knooppunten-netwerk voor fietsers zoals je dat kent in Nederland. Toch is het wel uniek voor Griekse begrippen dat er voor fietsers diverse fietspaden te vinden zijn in de stad. Buiten de stad ben je als fietser echter weer aangewezen op de ‘normale’ wegen. Het eiland werd in 2017 getroffen door een zware aardbeving die helaas veel heeft vernield.

Bezienswaardigheden op Kos

De grootste archeologische vindplaats en trekpleister is het Asklepieion (ook wel Asklepion genoemd). Mijn tip: met de bus vanuit Kos-stad kun je hier voordelig en snel zelf naartoe. In het Asklepieion werd omstreeks 400 voor Christus voor het eerst de ‘eed van Hippocrates’ werd afgelegd. Tot op de dag van vandaag leggen artsen deze eed af ter handhaving van de beroepsregels. Verspreid over het centrum van Kos-stad liggen verschillende archeologische opgravingen, enkele met goed bewaard gebleven mozaïeken. Een andere bezienswaardigheid is de Johannieterburcht in Kos-stad. De ingang tot de burcht via het bruggetje ligt aan een sfeervol pleintje waar de Plataan van Hippocrates staat. Ga je op vakantie met kinderen dan mag een bezoek aan het waterpark op Kos zeker niet ontbreken. Lido Water Park ligt ter Oosten van het plaatsje Mastichari. Toegang tot het waterpark ligt rond de €17 voor volwassenen en €13 voor kinderen.

Sfeerimpressie

Ik kan er uiteraard veel over zeggen, maar de foto’s die ik tijdens mijn reis op Kos heb gemaakt spreken meer tot de verbeelding denk ik.

Excursies op Kos

Ga je zelf op pad of wil je met een georganiseerde excursie het eiland verkennen? Je kunt het geheel naar wens invullen. Er zijn diverse ’travel agencies’ op het eiland die georganiseerde trips en tours aanbieden. Dankzij de gunstige ligging dichtbij Turkije kun je bijvoorbeeld met een boottransfer een dagje sightseeing in het Turkse Bodrum doen. Andere mogelijkheid is een zogeheten ‘lazyday cruise’ waarbij de nadruk niet zozeer op de bezienswaardigheden, maar meer op zwemmen en het varen ligt. Ook naar het Lido Water Park gaan regelmatig georganiseerde excursies, maar je kunt daarvoor ook net zo gemakkelijk de bus pakken.

Altijd handig!

Meer weten over Kos, of heb je jouw vakantie naar Kos zelfs al geboekt? Vergeet dan niet om een reisgidsje mee te nemen met handige tips en praktische uitvouwbare kaart om Kos te verkennen.

Het actuele weer op Kos

Arjan van Griekipedia

Arjan komt al jaren in Griekenland. Zoals het vaker gaat bij een eerste bezoek aan dit prachtige land: liefde op het eerste gezicht. Gebaseerd op eigen ervaringen geeft hij je graag praktische tips voor bestemmingen en deelt hij zijn liefde voor de Griekse keuken met de heerlijkste recepten.

One thought on “Kos, het fietseiland van Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *