Moussaka: het enige recept zoals moussaka hoort te zijn

Beoordeling 4.5

Moussaka wordt (eigenlijk ten onrechte) het nationale gerecht van Griekenland genoemd. Alsof het naast souvlaki het enige gerecht is dat de Grieken voor je kunnen maken. Maar de Griekse keuken biedt nog zoveel meer dan alleen moussaka, souvlaki en tzatziki. Waarom dan toch dit recept voor Griekse moussaka? Omdat moussaka -mits op de juiste manier klaargemaakt- gewoon een overheerlijk gerecht is. Op basis van mijn reizen naar Griekenland en andere recepten heb ik dit recept opgesteld wat perfect is voor 4 personen. Graag deel ik met jullie dit recept waarvan ik zeker weet dat jullie dit net zo zullen waarderen als ik!

Het geheim achter de perfecte moussaka

Dit recept voor authentieke moussaka bevat ook aardappel en aubergine. Vaak zie je in Griekenland verschillende varianten waarbij de aardappels bijvoorbeeld zijn weggelaten en de aubergine vervangen is door courgette. Ik ben van mening dat de klassieke variant mét plakjes aardappel én aubergine stiekem toch wel het lekkerst is. Alhoewel smaken verschillen natuurlijk. Maar een klassieker is niet voor niets een klassieker. Maar wat nou het geheim is achter de perfecte moussaka? Voor mij is dat een heerlijke vleessaus die vol van smaak is en dat herkenbare vleugje kaneel bevat. De echte held van dit recept is een zalige béchamelsaus met wederom een vleugje kaneel (en flink wat vers geraspte nootmuskaat) wat het gerecht letterlijk de juiste finishing touch geeft. Tot slot: maak dit gerecht een dag eerder. Koel het terug en warm het de volgende dag op in de oven. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, de smaken komen ook nog eens tien keer beter naar voren!

Wat heb je nodig voor moussaka?

Ingrediënten voor de gehaktsaus

  • 500 gram rundergehakt (of kalfsgehakt)
  • ½ blik gepelde tomaten
  • 30 ml droge witte wijn
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels oregano
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 kleine uien (zeer fijn gesneden/gehakt)

Ingrediënten voor de vulling

  • 8 middelgrote aardappelen
  • 2 aubergines

Ingrediënten voor de béchamelsaus

  • 925 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 50 gram parmezaanse kaas / grana pandano (geraspt)
  • Nog wat extra geraspte kaas voor de bovenkant
  • Flinke snuf vers geraspte nootmuskaat

Andere benodigdheden

  • 4 ovenschaaltjes (ramekins) of een vierkante ovenschaal met hoge rand
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Aan de slag!

Ok, er moet me wel eerst iets van het hart. Denk namelijk niet dat je dit even in een middagje maakt. Je kunt hier gerust een aardige tijd voor uittrekken namelijk. Dit recept is totaal niet moeilijk, maar vergt wel veel tijd en er zijn heel wat stappen die je moet doorlopen. Maar vertrouw me dat het eindresultaat het meer dan waard is!

Eerst die aromatische gehaktsaus maken

  1. Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en doe de uitjes en de laurierblaadjes in de pan om de uitjes in ongeveer 10-15 minuten zacht en glazig te bakken, niet bruin laten worden.
  2. Doe nu het rundvlees erbij, samen met de knoflook. Zet het vuur wat lager en laat het gehakt rullen (doe dit dus op laag vuur om te voorkomen dat je knoflook verbrandt). Zodra het gehakt gaar is kun je het geheel in een zeef afgieten om het teveel aan vet af te laten voeren. Doe het mengsel daarna weer terug in de pan. Laat de laurierblaadjes voorlopig meebakken.
  3. Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even mee. Doe daarna de wijn erbij om het mengsel af te blussen. Laat het geheel doorsudderen totdat al het vocht is opgenomen door het gehakt.
  4. Nu kun je de helft van het blikje gepelde tomaten erbij doen, samen met de oregano, de gemalen piment en de kaneel. Breng dit zachtjes aan de kook totdat het mengsel een goede consistentie heeft.
  5. Haal nu de laurierblaadjes uit het mengsel en breng verder op smaak met zout en peper. Zorg dat het mengsel goed op smaak is, dit wordt namelijk de smaakmaker van de moussaka. Zet het mengsel even weg om verder te gaan met de rest.

Tijd om met de aardappelen en aubergines aan de slag te gaan

  1. Schil nu de aardappelen en snijd ze in de lengte in mooie dunne plakken (zo dik als je mes). Doe hetzelfde met de aubergines. Zet een flinke kom met gezouten water klaar. Dit mag gewoon koud water zijn. Doe de aubergine plakken in het water en laat dit 15 minuten lang weken (dit voorkomt straks dat ze tijdens het bakken teveel olie opnemen).
  2. Doe weer een flinke scheut olijfolie in een pan en laat het goed heet worden. Bak nu de aardappelplakken om en om tot ze flink bruin zijn. Omdat de plakken niet te dik zijn zouden ze hierdoor allemaal al goed voorgegaard zijn. Laat de aardappelplakken uitlekken op keukenpapier (ook de bovenkant afdeppen).
  3. Nu zijn de aubergines aan de beurt. Was de plakken aubergine eerst goed af onder de kraan om het zout af te spoelen en droog ze goed af. Doe weer een scheut olijfolie in de pan en bak de aubergines om en om mooi bruin. Het kan zijn dat je tussentijds af en toe wat olie erbij moet doen. Laat deze plakken ook op keukenpapier uitlekken.
  4. Zorg dat de ovenschaal goed is ingevet en begin met een laagje (iets minder dan de helft) aardappels op de bodem. Doe dit niet dakpansgewijs, maar leg eerst gewoon de bodem als een puzzel vol, en doe wat kleinere stukjes in de gaten die ontstaan zodat het een mooie egale laag wordt.
  5. Verspreid hierop het gehakt met een spatel en druk het goed aan.
  6. Doe nu alle aubergineplakken erboven op en zorg dat alles goed bedekt is. Dit alles sluit je af met weer een laag aardappelen. Druk alles zachtjes aan zodat straks de bechamelsaus erboven op kan.

Last but not least: een heerlijke bechamelsaus als topping

  1. Nu gaan we de bechamelsaus klaarmaken. Begin met het smelten van de boter in een hoge pan. Zodra de boter is gesmolten doe je de bloem erbij. Laat dit even een paar minuten borrelen zodat de bloem kan garen. Verwarm de melk even in de magnetron (niet laten koken). Giet nu een flinke scheut melk bij het boter/bloem mengsel. Roer dit goed zodat eventuele klontjes weg zijn. Laat het even koken en als het goed is gaat het al wat binden. Doe zodra het wat gebonden is de rest van de melk erbij en laat dit even koken zodat het de dikte krijgt van een mooie saus (lobbig) en de bloem goed is opgenomen. Zodra het de goede consistentie heeft haal je de pan van het vuur en klop je de twee eidooiers erdoor. Roer tot slot de geraspte kaas erdoor en rasp wat nootmuskaat erdoor. Ik doe vaak nog even een flinke snuf kaneel erbij voor een extra kick.
  2. Giet de bechamelsaus over de moussaka en rasp tot slot nog wat kaas erover.
  3. Bak de moussaka voor 40 – 45 minuten op 180° totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Kali orexi, eet smakelijk!

50 gedachten over “Moussaka: het enige recept zoals moussaka hoort te zijn

  • 13 september 2017 om 15:27
    Permalink

    Toprecept! Inderdaad een middagje werk, maar het resultaat is heerlijk! Al vaak gemaakt.

    Beantwoorden
    • 13 september 2017 om 20:03
      Permalink

      Hoi Jet,

      Wat leuk te horen! Het kost inderdaad wat werk maar je maakt er vele vrienden mee haha!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 20 augustus 2017 om 14:30
    Permalink

    Ik ga het recept morgen maken voor een paar vrienden die de dag erna komen eten.
    Uit reacties op je recept begreep ik dat de moussaka een dag na de bereiding nog lekkerder is .
    Maar ik vraag me af wat de beste manier is om hem weer op te warmen.
    Magnetron of oven? Ik denk de oven, maar op welke temperatuur en hoe lang?

    Beantwoorden
    • 20 augustus 2017 om 15:24
      Permalink

      Hoi Petra,

      Bedankt voor je reactie en je goede vraag! Ik doe het meestal als volgt: ovenschaal met aluminiumfolie bedekt in de oven, oven met de schaal op laten warmen richting 200 graden Celcius. Dan kan ie al rustig op temperatuur komen. Ik denk dat je dan al wel minimaal drie kwartier kunt rekenen. Even met mes prikken en erin laten zitten om te kijken of ie al op temperatuur is. Daarna nog even zonder aluminiumfolie een kwartiertje de bovenkant verwarmen en je bent klaar!

      Succes! Groet Arjan van Griekipedia

  • 13 augustus 2017 om 20:07
    Permalink

    Hallo Arjan,

    Net terug van Samos 🇬🇷 en nu alweer heimwee, 😢
    Ik heb gisteren je moussaka-recept gemaakt en vanavond hebben we hem gegeten, het was werkelijk in 1 woord geweldig! Mijn man vond het een echte smaaksensatie. Ook de Griekse salade is verrukkelijk! Dankjewel dat je dit wilt delen, 👍
    Groeten van Paulina.

    Beantwoorden
    • 13 augustus 2017 om 21:17
      Permalink

      Hoi Paulina,

      Wat leuk dat je een reactie hebt geplaatst! Zulke reacties doen me goed en daar doe ik het voor!

      Ik ben zelf ook nog aan het afkicken van 11 dagen Corfu. Altijd weer even omschakelen als je dan weer in Nederland bent. Gelukkig hebben we die heerlijke Griekse gerechten nog die ons weer even terugbrengen 😉

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 13 augustus 2017 om 12:43
    Permalink

    Ik heb je recept niet zelf gekookt, maar er wel twee keer van mogen eten! Echt overheerlijk, heel rijk aan allerlei smaken en – niet onbelangrijk! – de moussaka oogt magnifiek en laat zich in heel mooie stukken snijden. De bechamelsaus is precies goed in smaak én hoeveelheid. Hulde aan jou voor het recept en aan de kok voor het maken.

    Beantwoorden
    • 21 juli 2017 om 07:03
      Permalink

      Hoi Henk, als je steeds een beetje melk erbij schenkt en het laat binden moet het goedkomen. Als je teveel melk erbij doet kan de bloem het niet meer binden. Was het verder goed gelukt?

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

    • 21 juli 2017 om 09:44
      Permalink

      Ik moet het nog gaan maken, maar de verhouding voor de saus is toch bv. 50gr boter, 50gr bloem en 500ml melk? In dit recept wordt bijna 2 maal zoveel melk gebruikt t.o.v. De overige ingredienten.

    • 21 juli 2017 om 13:46
      Permalink

      Het lijkt qua verhouding wellicht scheef. Maar ik maak het altijd zo, maar het is ook even aankijken. Zolang je steeds beetje bij beetje laat binden en warme volle melk gebruikt komt het goed. Met de eidooiers en de kaas wordt de consistentie ook beter. Maar dan moet het al wel goed lobbig zijn. Je kunt altijd een beetje minder melk doen en wat overhouden als je het wat steviger wilt. Succes!

  • 12 juni 2017 om 15:58
    Permalink

    Hallo Arjan,
    Inderdaad een overheerlijke moussaka! Ik heb hem voor mijn vriendinnen gemaakt, die ik gelijk het recept heb moeten doorsturen. Voor mijn partner die vegetariër is heb ik ipv gehakt corn gebruikt. Net zo lekker!
    De aubergines heb ik gegrild, zodat het weinig olie opzuigt.

    Ik ga ook de andere recepten proberen. Hartelijk dank voor dit overheerlijke recept!
    Jeane

    Beantwoorden
    • 12 juni 2017 om 16:18
      Permalink

      Hoi Jeane,

      Leuk dat je een reactie achterlaat en je jouw vriendinnen blij hebt kunnen maken met een heerlijke moussaka. Als zij op hun beurt ook weer de link naar het recept delen kunnen we de moussaka-movement gestalte geven haha!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 9 juni 2017 om 16:12
    Permalink

    Was inderdaad even wat werk. Wel vaker Moussaka gemaakt maar kreeg nooit zelf de echte goeie Griekse smaak eraan. Nu wel….jeehtje wat hebben we 2 dagen overheerlijk gesmuld. We gaan zeker nog meer recepten van je pagina proberen. Arno en Inez die gek op Griekenland het eten en niet vergeten de ouzo daar zijn 🙂

    Beantwoorden
    • 9 juni 2017 om 17:45
      Permalink

      Hoi Arno en Inez,

      Bedankt voor jullie leuke reactie. Dat is precies waarom ik dit heb opgezet. Hopelijk bevallen mijn andere recepten jullie ook! Als je Griekipedia op Facebook volgt blijf je sowieso op de hoogte als er nieuwe recepten zijn.

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 1 mei 2017 om 18:41
    Permalink

    Heerlijk beetje zoet recept, dank je wel! Het kost je idd minimaal 2 uur maar dan heb je heerlijke maaltijd!

    Beantwoorden
    • 1 mei 2017 om 19:02
      Permalink

      Hoi Anneloes,

      Bedankt voor je reactie en blij dat het goed is gelukt!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 19 maart 2017 om 18:30
    Permalink

    Het was heel erg lekker. Mijn man kende Moussaka niet en vond het heerlijk. Had het gemaakt met vega gehakt en rijstmelk. Top recept.

    Beantwoorden
    • 19 maart 2017 om 19:21
      Permalink

      Hoi Marjan, leuk dat je even een reactie achterlaat. Super dat het resultaat er mocht zijn en dat je er een vegetarische variant van hebt gemaakt!

  • 11 maart 2017 om 20:01
    Permalink

    Zonde van me geld ,het is in ogen en smaak geen moussaka .gadverdamme niet te vreten .En ik ben totaal niet moeilijk .

    Beantwoorden
    • 11 maart 2017 om 20:25
      Permalink

      Jammer dat het niet is geworden wat je er van had verwacht, Bep!

    • 27 april 2017 om 20:04
      Permalink

      Zeik wijf

    • 9 juli 2017 om 14:20
      Permalink

      ik heb wat meer tomatenpuree gebruikt, zonde om een blikje open te maken voor 2 theelepels ;-)) .had dit recept al eerder gemaakt en dat beviel iedereen heel goed. vandaag heb ik er nog wat op gevarieerd, aardpeer ipv aardappel en er nog wat paprika en prei bij gedaan alsmede wat haloumi erdoor gehusseld. dan is het weliswaar geen originele moussaka meer maar evengoed lekker en ik hoef dan die paprika en prei niet weg te gooien omdat het anders verpietert.

    • 10 juli 2017 om 10:39
      Permalink

      Leuk Marlies! Recepten zijn ook geen in steen gebeitelde richtlijnen. Juist lekker experimenteren. Mooi dat je mijn recept weer als inspiratie hebt gebruikt!

  • 6 maart 2017 om 20:35
    Permalink

    Beste Arjan,
    Ik heb het recept van tzatziki en de moussaka uitgeprint, ik ga morgen de tzatziki maken, moussaka later, ik kom hier nog op terug.
    Alvast bedankt voor de recepten.
    Groetjes Nolly.

    Beantwoorden
    • 8 maart 2017 om 11:53
      Permalink

      Hoi Nolly,

      Super dat je lekker aan de slag gaat met de Griekse recepten! Met het recept voor tzatziki maak ik al jaren vele vrienden haha. Dus ik weet zeker dat het je goed zal smaken. De moussaka is iets meer werk, maar zeker de moeite waard.

      Succes en bedankt voor je reactie!

  • 4 maart 2017 om 21:10
    Permalink

    Woensdag gemaakt en donderdag gegeten. Ik heb half om half gehakt gebruikt daar mijn kids niet van rundergehakt houden En 2 zakjes bechamelsaus gebruikt ipv zelf gemaakt. Echt super lekker. Even het gevoel weer in Griekenland te zijn.
    Nu hebben we op Kos feta met kruiden gegeten met brood. Heb je toevallig hier ook een recept van.

    Beantwoorden
    • 4 maart 2017 om 21:38
      Permalink

      Leuk dat je mijn recept voor moussaka hebt gebruikt Brigitte! Kun je aangeven wat voor gerecht met feta en kruiden je hebt gehad? Ik heb namelijk wel een recept met feta uit de oven. Heerlijk met paprikapoeder, oregano, knoflook etc. Zeker de moeite waard!

    • 8 maart 2017 om 20:59
      Permalink

      We aten op Kos feta (koud) aangemaakt met kruiden wat we op brood smeerde en dipte met brood.
      Maar ik ga zeker ook je recept met feta uit de oven proberen

  • 20 februari 2017 om 19:31
    Permalink

    Ik heb vanmiddag de moussaka gemaakt. Het smaakt prima. Ik was erg tevreden met het resultaat. Ik had geen piment maar had ergens gelezen dat je dit eventueel kon vervangen door gemalen kruidnagel met zwarte peper. En dat werkte ook.

    Beantwoorden
    • 20 februari 2017 om 22:34
      Permalink

      Hoi Sonja,

      Leuk dat je dit recept hebt geprobeerd èn dat je een reactie plaatst. Altijd leuk. Piment is op zich ook niet essentieel maar geeft net wel even die bijzondere twist aan de gehaktsaus. Ga je nog meer recepten van de site uitproberen?

  • 19 februari 2017 om 19:41
    Permalink

    Ik heb hem vandaag gemaakt en hij was heerlijk! Ik heb de aubergines op de gourmetplaat gebakken omdat er daar veel op passen en dat ging perfect. Gewoon olie op de plaat i.p.v. op de aubergines. Wel een heel blikje tomatenpuree en tomaten gebruikt en 3 tenen knoflook.
    Ik had nog nooit béchamelsaus gemaakt maar ook dat lukte goed. Het paste allemaal precies in mijn ovenschaal.
    Ik heb er 2,5 uur over gedaan.
    Bedankt voor het recept!

    Beantwoorden
    • 19 februari 2017 om 20:38
      Permalink

      Hoi Marijke,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en dat het goed is gelukt! Slimme tip van de gourmetplaat, scheelt ook weer wat olie denk ik. De volgende dag smaakt de moussaka nòg lekkerder!

      Groetjes,

      Arjan van Griekipedia

  • 9 februari 2017 om 20:02
    Permalink

    Zojuist deze heerlijke Moussaka gegeten!! Ik had alleen een dikkere bechamelsaus verwacht.
    Maar verder… Superlekker!

    Beantwoorden
    • 9 februari 2017 om 20:22
      Permalink

      Hoi Inge,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt! Jammer van de béchamelsaus. Wellicht was de roux nog niet goed gegaard waardoor de saus minder goed is gaan binden. Gelukkig was de smaak er niet minder om!

  • 7 februari 2017 om 20:59
    Permalink

    Super recept… het is even wat werk maar dan heb je ook echt wat super lekkers op tafel staan… ga het zeker nog vaak maken…. dankjewel gr jackie…..

    Beantwoorden
    • 7 februari 2017 om 21:17
      Permalink

      Hoi Jackie,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en een reactie achterlaat! Het is inderdaad aardig wat werk, maar het resultaat is het waard uiteindelijk. Blij dat het goed is gelukt!

  • 16 januari 2017 om 18:01
    Permalink

    Haha, hier hetzelfde verhaal als Laura: de Aardappeleters gezien op teevee en toen op zoek gegaan naar een leuk recept. Het is nu te laat om nog aan de slag te gaan, maar morgen eten we beslist deze moussaka!

    Beantwoorden
    • 16 januari 2017 om 19:07
      Permalink

      Hoi Renée,

      Superleuk dat je dit recept gaat gebruiken! Wordt vast erg smakelijk. Laat je nog even weten of ‘ie goed is gelukt?

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 14 januari 2017 om 21:55
    Permalink

    Het was super lekker!!! Zeker voor herhaling vatbaar!!!!

    Beantwoorden
    • 15 januari 2017 om 21:43
      Permalink

      Hoi Charlotte,

      Super dat het goed is gelukt en dat het heeft gesmaakt! Er staan nog meer recepten op dus wie weet zit er nog een succesnummer voor je bij. Bedankt voor je leuke reactie!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 14 januari 2017 om 13:22
    Permalink

    Hallo Arjan,
    Ooit heb ik zelf een keer moussaka gemaakt, maar dat was niet geslaagd. Verder heb ik wel eens moussaka gemaakt van de Knorr wereldgerechten, dat was wel aardig, maar die zijn overigens niet meer in de handel.
    Geinspireerd door het programma deze week van de Aardappeleters, waar dus de moussaka voorbijkwam ben ik op internet gaan zoeken en dit recept sprak me het meeste aan.
    Voor de aardappels heb ik, sorry, zakje voorgekookte aardappelschijfjes genomen, verder maar 1 grote aubergine, een heel blikje tomatenblokjes en een heel blikje tomatenpuree en omdat we van knoflook houden 3 grote tenen, gepureerd, dat geeft namelijk meer smaak af. Alle kruiden zoals verder beschreven. Ik heb wel officieel theelepelmaatje genomen. Vooral die 3 theelepels oregano dat was wel wat, want mijn man houdt totaal niet van oregano.
    De plakken aubergine heb ik licht ingesmeerd met olijfolie en daarna 5 minuten op 200 in de airfryer gedaan! Ging perfect!
    Uiteindelijk omdat mijn ovenschaal niet toereikend was ongeveer 2/3 bechamelsaus gemaakt.
    En de uitslag na dit lange verhaal……..we hebben nog nooit ? zelfs niet in Griekenland) zulke geweldig lekkere moussaka gegeten!! En heerlijk, verheug me nu al op vanavond, de andere helft die overgebleven was. Ik had dus teveel voor twee personen, maar helemaal niet erg dus!!
    Ik heb trouwens door reacties hierboven over flauwe smaak, 2 theelepels zout genomen. Is op die manier precies goed, totaal niet flauw maar absoluut niet te zout.
    Wat ik wel ga doen….is een grotere ovenschaal kopen want ik wil dit nog vele malen maken maar dan wel ha ha met zo n nog dikkere bechamelsaus! Superlekker!
    Groet Laura

    Beantwoorden
    • 15 januari 2017 om 21:42
      Permalink

      Hoi Laura,

      Reacties zoals die van jou laten weer zien waarom ik deze site heb opgezet. Bedankt voor je leuke reactie en hopelijk bevallen de andere recepten net zo goed!

      Groet,

      Arjan van Griekipedia

  • 28 november 2016 om 20:16
    Permalink

    Absoluut de lekkerste moussaka die ik ooit gemaakt heb. Zondag-middag in twee uur gemaakt en in de koelkast gezet tot maandag-avond. De aardappelen (en voor de helft aardperen) met de kaasschaaf gedneden, zodat ze lekker dun zijn. Bedankt voor het delen van dit recept.

    Beantwoorden
    • 28 november 2016 om 21:02
      Permalink

      Hallo Szandor,

      Leuk dat je dit recept hebt gebruikt en dat je hebt gevarieerd door een gedeelte aardperen te gebruiken. Bedankt voor je reactie, altijd leuk om te horen!

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 27 november 2016 om 09:19
    Permalink

    Recept gisteren gemaakt. Was zeer smaakvol: de lekkerst die ik ooit gemaakt heb. Voor mij was alleen de hoeveelheid bechamelsaus aan de hoge kant.

    Beantwoorden
    • 27 november 2016 om 09:32
      Permalink

      Beste Coen,

      Leuk dat je dit recept voor moussaka hebt gebruikt! Zelf ben ik (en de Grieken ook) altijd wel gek op béchamel. Maar kan me voorstellen dat dit voor iedereen weer verschillend is qua hoeveelheid. Gelukkig was de rest wel zeer smaakvol. Ga je het nog een keer maken?

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

  • 3 november 2016 om 16:27
    Permalink

    1) In de beschrijving staat bij het prepareren van de aubergines: “Zet een flinke kom met gezouten water klaar”. Moet dit heet, lauw of koud water zijn?
    2) Bij de bereiding van de gehaktsaus is nergens meer kaneel te bekennen, terwijl het wel bij de ingrediënten staat.

    Beantwoorden
    • 3 november 2016 om 17:50
      Permalink

      Beste Hans,

      Bedankt voor je reactie, en scherp gezien! Zie inderdaad dat de kaneel niet is opgenomen in de stappen van het recept, stom. Je kunt de kaneel bij stap 4 van de bereiding voor de gehaktsaus toevoegen. Dan heeft het alle tijd om nog even lekker mee te trekken. Dit kan eventueel voordat de tomaten worden toegevoegd, of er net na.

      Het water voor de aubergines mag gewoon koud of lauwwarm zijn. Dat maakt op zich niet uit. Bij tijdgebrek laat ik dat water sowieso wel eens weg en bak ik ze direct in olijfolie. Ik zorg er dan wel voor dat ik er niet teveel olie bij doe, zodat ze niet teveel opnemen.

      Laat je het nog even weten of het goed is gelukt en heeft gesmaakt? Ben benieuwd naar het resultaat! Je kan altijd even een foto delen op de Griekipedia-Facebook-pagina of @griekipedia noemen in een reactie op Twitter.

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

      Edit: het recept heb ik aangepast naar aanleiding van je bevindingen Hans. Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.