Griekse reuzenbonen uit de oven recept (gigantes plaki)

Beoordeling 5

Iedereen kent wel de witte bonen in tomatensaus die in Engeland bij het ontbijt wordt geserveerd. Van die overgare witte bonen uit blik of pot met een rode saus die eigenlijk niet eens meer te herleiden is naar tomatensaus. Waar de Griekse keuken om bekend staat is het gebruik van eenvoudige, maar verse ingrediënten. Zo ook dit recept voor de Griekse reuzenbonen in tomatensaus die nog even in de oven wordt gebakken, oftewel gigantes plaki. Deze heerlijk malse witte bonen in een kruidige, licht pittige, tomatensaus is lekker als bijgerecht in combinatie met een Griekse salade. Ook kan het prima als vegetarisch hoofdgerecht dienen omdat de grote witte bonen zeer eiwitrijk zijn. De heerlijke tomatensaus met een vleugje kaneel maakt het helemaal af. De tomatensaus in dit recept met verrassend vleugje kaneel is het geheim.

Wat heb je nodig voor gigantes plaki?

Ingredienten

Griekse witte reuzenbonen voor gigantes plaki
Griekse reuzenbonen voor gigantes plaki.
  • 400 – 500 gram Griekse reuzenbonen (gigantes)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote witte ui
  • klein blikje tomatenpuree
  • 2 blikken hele tomaten (400 gram per blik)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • bosje verse peterselie (fijngehakt)
  • olijfolie
  • eventueel een paar chilivlokken (gestampt)
  • zout naar smaak

Handig om te weten

  • Dit gerecht voor gigantes plaki is genoeg voor 6 personen
  • Zorg dat je de bonen ’s nachts alvast hebt geweekt

Voorbereiding

Het is belangrijk om de gedroogde bonen overnachts te weken in water. Vuistregel hierbij is 1 deel bonen en 3 delen water. Wat ik vaak doe is de bonen in een maatbeker doen zodat ik weet hoeveel water erbij moet. Dat doe je dan maal 3 erbij. Je hebt dus wel een aardig grote bak of kom nodig om de bonen in te weken.

Aan de slag!

Giet de bonen af en laat deze even uitlekken. Zet ondertussen een grote pan met water op het vuur. Doe de bonen erbij en voeg extra water toe zodat de bonen net onder water staan. Breng dit aan de kook. De kooktijd van de bonen verschilt. Doorgaans kun je ruim een uur aanhouden.

Griekse bonen koken
Zorg dat de bonen goed zacht zijn maar niet uit elkaar vallen als je ze kookt.

Zorg dat de bonen zacht zijn, maar nog wel een beetje bite hebben. Maar ze moeten niet nog een droge kern hebben. Dit kun je het beste tussentijds even uitproberen door af en toe even een boon te proberen. Omdat deze bonen voor gigantes plaki aardig groot zijn duurt het wel even voordat ze goed gaar zijn. Let op: het is cruciaal dat de bonen goed gaar zijn. In de oven garen ze wel wat na, maar het garen moet echt tijdens het koken in de pan gebeuren. Verwarm ondertussen alvast de oven voor (hetelucht 180 graden celcius). Snipper de ui fijn en hak de gepelde knoflooktenen in kleine stukjes fijn. Als je een keukenmachine hebt kun je ook hier de ui en knoflook tegelijk indoen. Zorg dat het mooi fijn wordt gesneden.

Zet een pan op het vuur met een paar scheutjes olijfolie en doe de ui en knoflook erbij. Laat dit op laag vuur ongeveer 10 minuten aanfruiten totdat de ui glazig is geworden. Laat de ui niet bruin worden. Doe nu de tomatenpuree erbij, dit zal ongeveer twee á drie eetlepels zijn en roer dit door het ui-knoflook-mengsel. Nu kunnen ook de tomaten uit blik erbij, de peterselie, kaneel en oregano.

Tomatensaus voor de gigantes plaki
Deze heerlijke tomatensaus wordt het geheim achter het succes van dit recept.

Vaak doe ik een klein beetje water in een blikje van de tomaten en giet dit over naar de andere om al het tomatensap eruit te krijgen. Dit doe ik dan bij het mengsel. Laat dit 5 minuten pruttelen. Nu kun je ook de gemalen chilivlokken erbij doen (niet teveel) als je een lichtpikante saus wilt hebben. Zelf vind ik een licht pikante gigantes plaki altijd wel lekker omdat de tomatensaus van zichzelf vrij zoet is.

Breng het geheel op smaak met zout en peper. Probeer wel voorzichtig te zijn met het zout omdat je de saus nog laat inkoken in de oven. Breng het dus op smaak maar niet té. Je kunt beter als het uit de oven komt er nog wat zout bij doen. De bonen mogen er nu ook bij.

In de oven

Pan met griekse bonen in tomatensaus
Laat de bonen even meepruttelen in de saus voordat ze de oven in gaan.

Doe de griekse bonen met de saus in een ovenschaal en zet het gerecht in de oven. Laat het ongeveer een uur bakken in de oven op 180 graden celcius (hetelucht). Proef na een uur even of de bonen lekker gaar zijn en of de saus goed op smaak is. Voeg anders wat zoet toe. Als de smaak goed is en de saus wat is ingekookt maar de bonen nog wel lekker ruim in de saus zitten is je zelfgemaakte gigantes plaki klaar!

Strooi eventueel wat verkruimelde feta over de gigantes en nog wat fijngehakte peterselie als je dat nog over hebt.

Meer inspiratie uit de Griekse keuken? Bekijk alle Griekse recepten.

Kali orexi, eet smakelijk!

4 reacties op “Griekse reuzenbonen uit de oven recept (gigantes plaki)

  • 2 maart 2017 om 13:55
    Permalink

    Al zo vaak gegeten, wel eens zelf geprobeerd te maken, maar nooit gelukt! Vooral je instructies hoe de bonen te koken zijn heel waardevol, want als ze niet of overgaar zijn, is het niet meer lekker. Hartstikke bedankt dus!
    Aanvullend: je kunt nog allerlei dingen toevoegen, zoals wortelen of selderij, smaakt ook heerlijk.
    Margriet

    Beantwoorden
    • 4 maart 2017 om 21:40
      Permalink

      Leuk dat het met dit recept is gelukt! De juiste garing is inderdaad erg belangrijk. Bedankt dat je een reactie hebt achtergelaten Margriet!

  • 13 oktober 2016 om 21:10
    Permalink

    Beste Arjan,

    Dank voor het delen van je recepten. Al twee keer de gigantes plak gemaakt, met bonen uit eigen moestuin, gekregen van een tuinvriendin, die ze bij de Aldi of Lidl had gekocht. Geen idee wat ik ermee moest, maar nu wel… Twee keer erg lekker gelukt, met extra feta erover heen gestrooid, voordat het in de oven ging, echt heerlijk, een aanrader!
    Groet, Maartje.

    Beantwoorden
    • 13 oktober 2016 om 23:00
      Permalink

      Beste Maartje,

      Leuk dat je mijn recept hebt gebruikt én dat je een reactie hebt achtergelaten! Altijd leuk om dergelijke enthousiaste reacties te krijgen. Waren de bonen ook gaar met een bite? De saus is het echte geheim van dit recept. Heerlijk met feta inderdaad!

      Hartelijke groet,

      Arjan van Griekipedia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.